Logo image
Logo image

Hot dog -makkaroiden terveyshaitat

5 minuuttia
Yleinen suositus hot dog -makkaroiden syöntiä koskien on maksimissaan 12 kappaletta kuukaudessa. Makkaransyönnissä olisi kuitenkin parempi jättää kokonaan pois teollisesti käsitellyt vaihtoehdot, ja valita sen sijaan perinteisiä lihakaupan tuotteita.
Hot dog -makkaroiden terveyshaitat
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 27 joulukuuta, 2022

Tietyt ainesosat, joita hot dog-makkarat ja nakit sisältävät, voivat lisätä riskiä sairastua syöpään tämä tieto on useiden viimeaikaisten tutkimusten todentamaa. Hot dog-makkarat ja erityisesti niiden sisältämän nitriitin terveyshaitat koskevat etenkin lapsia, sillä ne ovat juurikin lasten suosimaa herkkua.

Hot dog-makkarat ja yhteydet sairauksiin

Eräs tutkimus, joka käsitteli hot dog -makkaroiden ja muiden samankaltaisten, jalostettujen lihatuotteiden yhteyttä leukemiaan, sisälsi lasten ruokavalion analysoinnin 10-vuotiaisiin asti.

Ne lapset, jotka söivät enemmän kuin 12 tällaista makkaraa kuukaudessa, olivat yhdeksän kertaa todennäköisemmin tämän vereen vaikuttavan sairauden uhreja.

Lisäksi tutkimuksessa kävi ilmi, että sairastumisen vaara on suurempi myös niillä lapsilla, joiden äidit söivät vähintään 12 makkaraa kuukaudessa raskausaikanaan.

USA:n Coloradon osavaltiossa, Denverin kaupungissa, on tehty toinen tutkimus aiheesta. Siinä todettin, että lapset, joiden äidit olivat syöneet hot dog -makkaroita vähintään kerran viikossa raskautensa aikana, olivat kaksinkertaisessa vaarassa saada aivokasvain.

Tämä riski oli lähes saman suuruinen kuin niillä henkilöillä, jotka itse söivät kyseistä ruokaa säännöllisesti.

Some figure

Miksi hot dog-makkarat voivat aiheuttaa syöpää?

Yksi tämän lasten suosiman ruokatuotteen suurimmista ongelmista on se, että hot dog-makkarat sisältävät  nitriittejä, joita lisätään säilöntäaineiden muodossa. Nitriittien käytön tavoitteena on estää ruokamyrkytys säilyketuotteiden syöjillä.

Kun makkarat valmistetaan, yhdistyvät nitriitit lihasta löytyviin luonnollisiin ainesosiin, ja tuloksena tästä on syöpää aiheuttava yhdiste nimeltään N-nitroso.

Nitriittien uskotaan myös reagoivan ihmisen vatsassa ja muodostavan näitä samoja aineita, mikä edistää virtsarakon, aivojen, vatsan, munuaisten, ruokatorven ja suuontelon syöpien syntyä.

Kaikissa säilötyissä lihoissa on nitriittejä, joten tämä riski ei koske vain hot dog -makkaroita, vaan se liittyy muun muassa myös hampurilaisiin ja pekoniin.

On kuitenkin totta, että ihan kaikki markkinoilla olevat hot dog -makkarat eivät sisällä nitriittejä. Itse asiassa tämän voi usein selvittää helposti, sillä ruoan väri voi kertoa, onko liha täynnä näitä haitallisia aineita.

Jos väri on kirkkaanpunainen (eli sellainen, jota pidetään tyypillisesti tuoreen lihan värinä), on luultavasti syynä se, että valmistuksessa on käytetty paljon säilöntäaineita. Sellaiset makkarat taas, joissa ei ole nitriittejä, ovat väriltään tai pintansa osalta vaaleanruskeita.

Älä kuitenkaan lankea tässä valmistajien ansaan, sillä joissakin makkaratuotteissa aineksia on yhdistelty niin, että niissä ei näytä olevan yhtä paljon nitriittejä kuin niissä todellisuudessa on.

Some figure

Jos haluat välttää tällaisen lihan riskit terveydellesi, olisi ihan ensimmäiseksi tärkeää alkaa syömään teollisten tuotteiden sijasta kotona tai luonnollisesti valmistettuja makkaroita.

Voit löytää tällaisia esimerkiksi suoraan maatiloilta, myyjäisistä tai hyvin varustelluista lihakaupoista. Teolliset hot dog-makkarat ovat sen sijaan niitä, joita näkee marketeissa, ja ne myydään suljetuissa pakkauksissa.

Jos et halua luopua hodareista, olisi suositeltavaa ainakin vähentää teollisten makkaroiden syöntiä 12 kappaleeseen kuukaudessa, ja tämä ei riipu siitä, mistä kaupasta tuotteesi ostat.

Voit tietysti kysyä lähikaupastasi, josta makkarat ja lihat yleensä ostat, mitä tuotteet sisältävät ja onko mahdollista löytää makkaraa, jossa nitriittiä ei ole käytetty. Voit myös ottaa selvää lapsesi koulussa tarjoiltavista makkaroista.

Some figure

On totta, että tietyissä vihanneksissakin on nitriittejä, ja näitä ovat etenkin sellaiset tuotteet, joiden väri on vihreä (eli esimerkiksi salaatinlehti, selleri ja pinaatti). Näiden vihannesten syönti ei kuitenkaan ole syövän kannalta haitaksi, vaan ne vähentävät syöpäriskiä.

Tämä johtuu mahdollisesti siitä, että vihanneksissa ei muodostu N-nitroso -yhdisteitä, vaikka niitä keitettäisiinkin. Ne nitriitit, joita vihanneksissa on, ovat itse asiassa hyödyllisiä, sillä niissä on C- ja D-vitamiinia, mitkä auttavat torjumaan N-nitroso -yhdisteiden syntymistä.

Siten vihreät vihannekset eivät ole riski terveytesi kannalta, vaan täysin päinvastoin.

Kuinka hot dog -makkarat valmistetaan?

Jos makkarat ovat lempiruokaasi, tai jos tämän tuotteen valmistusprosessi kiinnostaa sinua muuten vain, jatka lukemista! Ja jos nitriitejä koskevat tutkimustulokset eivät vielä saaneet sinua vakuuttuneeksi makkaroiden terveysvaaroista, saattaa seuraava tieto muuttaa asian.

Seuraavaksi kerromme nimittäin miten nämä tuotteet valmistetaan, ja voit sitten päättää haluatko enää hot dog -makkaroiden teollisia versioita.

Hodarit ovat, kuten jo totesimmekin, lasten suosikkiruokaa. Ne ovat yksi maailman eniten myydyistä ruokatuotteista, ja ne ovat olleet markkinoilla jo hyvin pitkän aikaa.

Hot dog -makkaroilla on kuitenkin omat salaisuutensa, joista kannattaa olla tietoinen. Tässä viittaamme kuitenkin vain teollisesti valmistettuihin makkaroihin, emme kotitekoisiin tai vastaaviin, joten vaarat terveydelle liittyvät ainoastaan marketista löytyviin vaihtoehtoihin.

Lääkärit, ravitsemusasiantuntijat, tieteilijät ja tutkijat ovat analysoineet jokaisen näiden makkaroiden sisältämistä ainesosista. Hot dogeissa käytetyt makkarat tunnetaan eri maissa eri nimillä, kuten esimerkiksi “salchichas”, “sausages”, “panchos”, “frankfurters” ja “viennese”.

Onkin olemassa noin 35 erilaista hot dog -makkaratyyppiä, mutta tässä yhteydessä viittaamme perinteisiin “Wienin makkaroihin”. Jokaisella tyypillä on omanlaisensa tuoksu, koostumus, maku ja ennen kaikkea ainesyhdistelmä.

Some figure

Ainekset ja valmistusmenetelmät, joita suurimmassa osassa näitä jalostettuja nakkeja ja makkaroita käytetään, ovat kuvattuina seuraavassa. Kuten tulet huomaamaan, on liha kaukana luonnollisesta.

Mekaanisesti erotettu lihaosuus

Hot dog -makkaroiden sisältämä liha on itse asiassa linnuista peräisin, ja se tulee eri tyyppisistä linnuista, erityisesti kuitenkin kanoista ja kalkkunoista. Linnun sulat nypitään, ja lintu laitetaan sitten mekaaniseen järjestelmään, joka erottaa luut lihasta.

Tämä voidaan myös tehdä lehmien ja sikojen kohdalla, mutta se on vaikeampaa. Mikroskooppisessa analyysissa selvisi, että hodarimakkaraan sisältyy suuri joukko erilaisia kudoksia ja murskattuja luita, kuten myös hermoja, rustoa, verisuonia, ihoa ja vastaavia osia.

Mausteet ja vesi

Toinen pääaines näissä lihatuotteissa on vesi. Ruokasääntely määrää, että vähintään 10 % jokaisesta yksiköstä tulee olla vettä. Tästä huolimatta tietyillä merkeillä veden määrän on todettu olevan jopa 50 %. Tässä kohtaa moni saattaa tehdä olettamuksen veden hyödyllisyydesta terveydelle, mutta itse vesi ei olekaan makkaroiden ongelmana.

Se nimittäin sekoittuu keinotekoisiin mausteisiin, jotka rippuvat eri maiden säännöksistä. Nämä mausteet ovat kemikaaliainesosia, esanssia tai mausteaineita, jotta makkara maistuisi voimakkaammalta, tai jotta sillä olisi jokin erityinen maku.

Suola ja maissisiirappi

Nämä kaksi ainesta ovat suuressa käytössä kaikessa pikaruoassa. Maissisiirapin tarkoitus on lisätä ruoan sakeutta, parantaa sen koostumusta sekä lisätä makeutta, jotta liha maistuisi enemmän kotitekoiselta tai perinteiseltä makkaralta.

Lisäksi lihassa käytetään suolaa (natriumkloridia), jota tarvitaan valmistuksessa, mutta usein sitä laitetaan hyvin suuria määriä. Esimerkiksi yhdessä hodarimakkarassa on melkein 500 mg  suolaa, mikä vastaa 20 % ihmisen päivittäisestä suositusmäärästä.

Natriumfosfaatit ja kaliumlaktaatit

Some figure

Natriumfosfaatit ovat sekoitus natrium-suoloja ja fosforihappoa, ja ne toimivat lisäaineena. Tässä tapauksessa ne toimivat proteiineihin vaikuttaen, tehden niistä “turhia”, ja lisäksi ne tuovat lihaan enemmän mehukkuutta sekä estävät kosteuden menetystä.

Kaliumlaktaatti on puolestaan tietynlainen suola, jota lisätään happamuuden sääntelemiseksi ja joka toimii antioksidanttina. Sitä käytetään lihassa säilöntäaineena, koska sillä on mikrobeja vastaan taistelevia ominaisuuksia – toisin sanoen se tuhoaa haitallisia bakteereja.

Nyt tiedät siis, että jalostetut makkarat ja nakit ovat kaukana luonnollisesta ruoasta. Lastesi ja oman terveytesi kannalta olisikin tärkeää vaihtaa perinteisiin vaihtoehtoihin, joten kannattaa siirtyä hyvän lihakaupan asiakkaaksi marketin sijasta.

Hot dog-makkarat Suomessa

Monissa maissa ja monilla kielillä mitä tahansa nakkia ja makkaraa kutsutaan nimellä “hot dog”, sillä yleisimmin niitä syödään juurikin hot dog -sämpylän välissä.

Suomessa nakkeja ja makkaraa syödään ilman sämpylääkin ja niitä löytyy eri kokoisia, joten vaikka suomalaisessa paketissa ei “hot dog” tai “Wienin makkara” lukisikaan, lue tuoteseloste tarkkaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Adegbemiro B. Risk factors in street food practices in developing countries: A review. Food Science and Human Wellness. 2016; 5(3): 141-148.
  • Eloi Chazelas, Fabrice Pierre, Nathalie Druesne-Pecollo, Younes Esseddik, Fabien Szabo de Edelenyi, Cédric Agaesse, Alexandre De Sa, Rebecca Lutchia, Stéphane Gigandet, Bernard Srour, Charlotte Debras, Inge Huybrechts, Chantal Julia, Emmanuelle Kesse-Guyot, Benjamin Allès, Pilar Galan, Serge Hercberg, Mélanie Deschasaux-Tanguy, Mathilde Touvier, Nitrites and nitrates from food additives and natural sources and cancer risk: results from the NutriNet-Santé cohort, International Journal of Epidemiology, 2022;, dyac046,
  • Guerra Ramírez L. Cuantificación de sodio total en salchichas de consumo popular distribuidas en supermercados de la ciudad de Guatemala. Guatemala: Universidad de San Carlos, 2019.
  • Karwowska, Małgorzata, and Anna Kononiuk. “Nitrates/nitrites in food—Risk for nitrosative stress and benefits.” Antioxidants 9.3 (2020): 241.
  • Magee P, Barnes J. The production of malignant primary hepatic tumours in the rat by feeding dimethylnitrosamine. Br J Cancer. 1956; 10(1): 114-22. doi: 10.1038/bjc.1956.15.
  • Palavecino Ferraro F; Palacio M. Determinación de la concentración de nitritos en salchichas tipo Viena de marcas comerciales. Tandil: UNCPBA, Facultad de Ciencias Veterinarias, 2017.
  • Poppe Leaño C. Estandarización de la técnica para la determinación de nitritos en salchichas expendidas en mercados de la ciudad de La Paz. La Paz: Universidad Mayor de San Andrés, 2019.
  • Segurondo Loza R, Lina Trigo O, Céspedes Valeros L. Vigilancia de nitritos y nitratos presentes en salchichas expendidas en los mercados: Rodríguez y Villa Fátima de la ciudad de La Paz. Rev. Cs. Farm. y Bioq. 2020;  8(1): 67-78.
  • Villamil-Galindo, E. V. G., & Piagentini, A. M. (2021). El uso de Nitratos y Nitritos en la Industria cárnica, lo bueno, lo malo y el modelado matemático para optimizar su uso. Una revisión. Alimentos Hoy29(56), 41-76.
  • Xie, L., Mo, M., Jia, H. X., Liang, F., Yuan, J., & Zhu, J. (2016). Association between dietary nitrate and nitrite intake and site-specific cancer risk: Evidence from observational studies. Oncotarget7(35), 56915.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.