Logo image
Logo image

Mahakatarri kuriin: 3 tärkeää muutosta elintapoihin

3 minuuttia
Jotta mahakatarri voitaisiin saada hallintaan, on äärimmäisen tärkeää noudattaa tiettyjä ruokavalio-ohjeita. Esimerkiksi sen sijaan että söisit vain pari suurta ateriaa päivässä, tulisi nauttia useita pienempiä lautasellisia päivän edetessä.
Mahakatarri kuriin: 3 tärkeää muutosta elintapoihin
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Oletko joskus tuntenut mahassasi ikään kuin poltetta? Tällöin sinulla on kenties tulehdus vatsan limakalvoissa, ja oireet ovat yksinkertaisesti kehosi reaktioita, jotta se voisi suojata itseään. Nyt kerromme, miten mahakatarri saadaan kuriin jo kolmella helpolla elintapamuutoksella.

Mahakatarri voi johtua useasta eri syystä. Esimerkiksi jonkun lääkkeen ottaminen tyhjään vatsaan, kun lääkäri on neuvonut sitä otettavan ruoan yhteydessä, voi ärsyttää mahan limakalvoja. Lisäksi epäterveellinen ruokavalio ja eräät elintavat (kuten esimerkiksi alkoholi) voivat myöskin saada aikaan mahakatarria.

Nyt annamme neuvoja tämän sairauden hillintään kolmella peruskeinolla.

Mahakatarri kuriin elintapamuutoksilla

1. Juo runsaasti vettä joka päivä

Some figure

Hillitäksesi mahakatarria sinun tarvitsee juoda runsaasti vettä siksi, että tämä auttaa puhdistamaan kehoa. Lisäksi vesi auttaa hetkellisesti lievittämään kipua ja sitä tunnetta, jota kutsutaan närästykseksi, kuten myös raskasta oloa vatsassa.

Muista kuitenkin, että hyvin runsas vedenjuonti voi saada aikaan sen, että kehon happotasot menevät sekaisin, ja tämä saattaa pahentaa mahakatarria. Ennen kuin juot siis suosituksen mukaiset noin kaksi litraa vettä päivässä, mieti hiukan sitä, kuinka paljon liikut päivittäin. Jos liikut ja urheilet paljon, tarvitset todennäköisesti ainakin kaksi litraa, mutta jos et liiku juurikaan, kaksi litraa voi olla jopa hieman liikaa.

Tärkeintä on, että korvaat kaikki tai ainakin lähes kaikki muut juomat vedellä. Älä siis juo virvoitusjuomia ja kahvia sillä ne ärsyttävät vatsaa entisestään, vaan korvaa ne vedellä.

2. Nauti terveellistä ruokaa

Some figure

Jos haluat hallita mahakatarria tehokkaasti, on erittäin tärkeää tehdä tietyt muutokset ruokavalioon.

Lue aiheesta lisää: Päärynä ja banaani tehoavat mahakatarriin

Tässä tulevat olennaisimmat vinkit mahakatarrista kärsivälle ruokalistan suunnitteluun. Näitä ohjeita ei kannata sivuuttaa, mikäli haluat päästä oireista eroon:

  • Vältä näitä ruokia: Suklaa, sitrushedelmät, tomaatti tai sipuli voivat pahentaa mahakatarrin oireita. Pyri siis jättämään nämä täysin pois lautaseltasi tai nauti niitä vain hyvin vähän silloin tällöin.
  • Syö hitaasti: Jos et pureskele ruokaasi kunnolla ja nautit paljon ruokaa lyhyessä ajassa, tuloksena voi olla mahakatarrin oireiden paheneminen.
  • Jaottele ruokasi pienempiin annoksiin: Jos valmistat vain 2-3 ateriaa päivässä, et syö terveellisimmällä mahdollisella tavalla. Tällöin joudut syömään paljon silloin kun syöt, mikä vaikuttaa mahaasi ja ruoansulatukseen. Sen sijaan kannattaisi nauttia 4-5 ateriaa päivässä – näin vältät nälän tunnetta paremmin, mutta annat vatsasi myös käsitellä ruokaa paremmin, sillä et rasita sitä liikaa.
  • Nämä ovat kokonaan kiellettyjä ruokia: Näihin lukeutuvat todella rasvaiset sekä mausteiset ja tuliset ruoat. Nämä voivat häiritä vatsaasi suuresti.
  • Sisällytä enemmän hedelmiä ja kasviksia ruokavalioosi, kun laitat ruokaa mainittujen neuvojen mukaisesti.

3. Korvaa huonot elintavat paremmilla

Jos jatkat eloa huonojen elintapojen kanssa, et pysty hallitsemaan mahakatarrisi oireita kunnolla, ja siksi tulisikin poistaa kyseiset elintavat niin pian kuin voit. Alla on eräitä haitallisia asioita, jotka vaikuttavat muun muassa vatsan limakalvon terveyteen. Siten ne voivat siis pahentaa mahakatarrinkin oireita.

  • Kofeiini: Tätä tekijää on tietysti kahvissa, mutta myös useassa teessä ja virvoitusjuomassa. Kofeiini ärsyttää vatsan limakalvoa, ja siten se estää mahakatarrin oireiden parempaa hoitoa. Vaikka kofeiinipitoisten juomien pois jättäminen voikin aluksi olla hyvin vaikeaa, ne on ikävä kyllä pakko jättää menneisyyteen, jos kärsit mahakatarrista ja haluat paremman olon.
  • Alkoholijuomat: Vaikka lasillinen viiniä silloin tällöin voikin olla OK, runsas alkoholijuomien nauttiminen voi pahentaa mahakatarrin oireita. Parasta olisi pysyä kohtuudessa ja välttää alkoholin juontia päivittäin.
  • Tupakka: Jos uskot, että tupakka vaikuttaa haitallisesti vain keuhkoihin, olet väärässä! Tupakka on todella epäterveellinen tuote, joka edistää muun muassa mahakatarria. Yritä siis ainakin vähentää tupakointia, tai mieluiten jätä tämä tapa kokonaan.

Osaatko kuvitella, että et enää koskaan joutuisi kärsimään mahakatarrin tuomista vaivoista, tai että ne ainakin helpottuisivat huomattavasti? Mikäli se kuulostaa hyvältä, kokeile näitä neuvoja saada mahakatarri kuriin ja pidä terveydestäsi hyvää huolta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.