Metabolinen asidoosi: syyt ja hoito

Munuaisten vajaatoiminnasta kärsivät tarvitsevat hemodialyysiä, jota joskus käytetään myös etyleeniglykoli-, metanoli- ja salisylaattimyrkytyksestä kärsiville. Yleisesti ottaen metabolisen asidoosin hoidon tarkoituksena on hoitaa sen aiheuttanutta syytä.
Metabolinen asidoosi: syyt ja hoito

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Metabolinen asidoosi laskee elimistön bikarbonaattipitoisuutta, eli se happamoittaa veren pH-arvoa. Tätä laskua kompensoi hiilidioksidiosapaineen lasku. Periaatteessa kyseessä on happo-emästasapainon häiriö, joka tekee verestä liian hapanta.

Metabolisen asidoosin vakavuusaste vaihtelee; jotkut niistä voivat olla hengenvaarallisia.

Metabolinen asidoosi on happo-emästasapainon häiriö, joka laskee veren pH-arvoa, alentaa hiilidioksiditasoa ja aiheuttaa hyperventilaatiota kompensoivana mekanismina.

Metabolisen asidoosin syyt

Metabolinen asidoosi on veren liiallista happamuutta

Metabolinen asidoosi syntyy tyypillisesti useamman kuin yhden mekanismin vaikutuksesta. Näitä voivat olla:

 • Liiallinen haihtumattomien happojen saanti tai niiden liiallinen sisäinen tuotanto. Esimerkiksi diabeettinen ketoasidoosi, laktinen asidoosi tai hapon esiasteen saannin aiheuttama asidoosi voivat kaikki aiheuttaa tätä.
 • Muutokset munuaisten bikarbonaatin uudistumisessa (asidoosi kroonisessa tai akuutissa munuaisten vajaatoiminnassa) tai heikentynyt protonien eritys distaalisista tubuluksista (distaalinen renaalinen tubulaarinen asidoosi).
 • Emäksisten aineiden menetys. Menetystä tapahtuu tyypillisesti munuaisissa tai ruoansulatuskanavassa.

Metabolisen asidoosin oireet

Metabolisen asidoosin oireet eivät ole spesifisiä, minkä vuoksi tätä vaivaa voi olla vaikea diagnosoida. Diagnosointia helpottaa se, jos potilaalla on selviä merkkejä jotka saavat lääkärin vaatimaan valtimoveren kaasuanalyysia.

Yleisesti ottaen oireita ovat:

 • Rintakipu.
 • Sydämentykytykset.
 • Päänsärky.
 • Olotilan muuttuminen. Yleisesti ottaen tähän kuuluu vakavaa ahdistusta, näön tarkkuuden heikentymistä ja pahoinvointia. Myös oksentelua, vatsakipua, ruokahalun muutoksia ja laihtumista voi esiintyä.
 • Metabolisesta asidoosista kärsivillä ihmisillä ilmenee usein myös Kussmaulin hengitystä. Tämä on syvää ja nopeaa hengitystä, jota esiintyy usein diabeettisen ketoasidoosin yhteydessä.

Äärimmäinen asidoosi voi johtaa neurologisiin ja sydämen komplikaatioihin:

 • Neurologiset komplikaatiot. Yleisesti ottaen tähän kuuluu letargia, tokkuraisuus, kooma ja halvaukset.
 • Sydämen komplikaatiot. Rytmihäiriöitä ja adrenaliinireaktioiden heikentymistä voi esiintyä. Molemmat tilanteet johtavat hypotensioon.
 • Vaikea metabolinen asidoosi voi johtaa sokkiin tai kuolemaan.

Kuinka metabolinen asidoosi diagnosoidaan

Metabolista asidoosia voidaan hoitaa bikarbonaattihoidolla

Metabolinen asidoosi voidaan diagnosoida tietyillä kokeilla. Ne auttavat myös määrittämään, onko syynä hengityselinten vaiva vai metabolinen ongelma.

Kokeisiin voivat kuulua:

 • Valtimoveren kaasuanalyysi.
 • Täydellinen verenkuva. Tämä on joukko verikokeita, jotka mittaavat veren natrium- ja kaliumtasoa, munuaisten toimintaa ja muita kemikaaleja ja toimintoja.
 • Virtsan pH.
 • Virtsan ja veren ketonit.
 • Maitohappotesti.

Metabolisen asidoosin hoito

Lääkärin tulee määrätä hoito häiriön aiheuttaneeseen syyhyn. Munuaisten vajaatoiminnasta kärsivät tarvitsevat hemodialyysiä. Joskus sitä käytetään myös etyleeniglykoli-, metanoli- ja salisylaattimyrkytyksestä kärsiville.

Vakavassa asidoosissa lääkäri määrää tyypillisesti natriumvetykarbonaattia. Tämä tulee kuitenkin tehdä varovasti, sillä se on haitallista tietyissä olosuhteissa.

Yleensä bikarbonaattihoito on turvallinen ja sopiva. Mutta kun asidoosi johtuu orgaanisten happojen kertymisestä, tämä hoito on kiistanalainen. Se ei nimittäin merkittävästi vähennä kuolleisuutta näissä olosuhteissa ja siihen voi lisäksi liittyä tiettyjä riskejä.

Näistä ja muista kiistanalaisuuksista huolimatta useimmat lääkärit suosittelevat silti suonensisäistä bikarbonaattihoitoa vakavaan metaboliseen asidoosiin, jossa veren pH-arvo on alle 7.1.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Maitohapon tehtävä urheilussa
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Maitohapon tehtävä urheilussa

Maitohappo on kemikaaliyhdiste, jolla on tehtäviä monissa biokemiallisissa prosesseissa. Tässä artikkelissa kerromme, mikä on maitohapon tehtävä ur...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Vargas Flores, T. (2014). Acidosis metabólica. Revista de Actualización Clínica Investiga.
 • Scharnagl, H., März, W., Böhm, M., Luger, T. A., Fracassi, F., Diana, A., … Goffin, E. (2010). Acidosis, Metabolic. In Encyclopedia of Molecular Mechanisms of Disease. https://doi.org/10.1007/978-3-540-29676-8_16
 • Márquez-gonzález, C. H. (2012). gasometría durante la guardia. Rev Med Inst Mex Seguro Soc.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.