Logo image
Logo image

Munuaisten terveyden parantaminen ruoalla

4 minuuttia
Munuaisten terveyttä voidaan tehostaa monilla eri ruoilla. Kyseiset ruoat puhdistavat kehoa, ja auttavat siten muun muassa estämään munaiskivien muodostumista.
Munuaisten terveyden parantaminen ruoalla
Sergio Alonso Castrillejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Sergio Alonso Castrillejo

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Krooninen munuaissairaus on nykyisin hyvin yleinen terveysongelma. Onneksi muun muassa erilaiset hedelmät ja kasvikset voivat olla suureksi avuksi munuaisten terveyden parantamiseksi.

Arvioiden mukaan munuaisongelmien määrä tulee jopa kaksinkertaistumaan seuraavan kymmenen vuoden aikana. Tämä johtuu siitä, että ihmiskunnassa tulee olemaan aiempaa suurempi määrä ikääntyneitä. Munuaisongelmien lisäksi tulee esiintymään aiempaa enemmän muitakin kroonisia tiloja, kuten esimerkiksi diabetesta ja liikalihavuutta.

Siten munuaisten terveyden hoitaminen on nykyään yksi prioriteeteistamme. Elintavoilla voidaan hidastaa munuaisten rappeutumista, ja samalla voidaan paremmin ehkäistä muita sairauksia, kuten sydän- ja verisuonisairauksia.

Miksi ruokavalio on niin tärkeä asia munuaisten terveyden kannalta?

Some figure

Munuaiset ovat merkittävät elimet kehon toiminnassa siksi, että ne suodattavat verta sekä poistavat kehosta kuona-aineita. Munuaiset säätelevät kehon nesteitä ja optimoivat elektrolyyttien tasoa.

Jos munuaisissa ilmenee jokin vakava ongelma, ne eivät enää pysty suorittamaan edellä mainittuja asioita kunnolla. Siksi ihminen, joka kärsii munuaisongelmista, joutuu pitämään nesteiden saannin ja joidenkin ruokien syönnin minimissä.

Ruokavalion muokkaaminen on erittäin tärkeää munuaisten terveyden kannalta. Oikeanlainen ruoka ei ole tällöin ainoastaan terveellinen tapa, vaan se on ensiarvoisen tärkeä osa munuaisongelmien hoitoa, kuten ovat tarvittaessa myös lääkkeet ja dialyysi.

Jos ihmisellä on munuaissairaus, hänen tulisi pitäytyä sellaisessa ruokavaliossa, joka täyttää seuraavat vaatimukset:

 • Monipuolisuus
 • Hyvä tasapaino
 • Riittävästi energiaa
 • Kunnollinen organisointi
 • Mukautettavuus
 • Tuotteet täydentävät toisiaan hyvin

Munuaisten terveyden parantaminen näillä ruoilla

Seuraavaksi kerromme viidestä hedelmästä ja kasviksesta, jotka ovat avuksi munuaisten terveyden parantamisessa. Ota seuraavat tuotteet käyttöösi mitä pikimmiten, jos haluat pitää munuaisistasi hyvää huolta:

1. Endiivi

Endiivi on herkullinen valinta, ja se on ihanteellinen tuote kaikille niille, jotka haluavat parantaa munuaistensa toimintaa. Endiivissä on runsaasti vettä, noin 95 %, mutta vain vähän kaloreita. Kyseessä on siis hyvin kevyt, mutta sisältämänsä kuidun ansiosta kylläisen olon antava ruoka.

Endiivissä on melko runsas annos mineraaleja ja vitamiineja. Se sisältää esimerkiksi kalsiumia, fosforia, rautaa, kaliumia ja natriumia, ja se tarjoaa aimo annoksen A-, C- ja B-vitamiineja.

Lue aiheesta lisää: Sekasalaattireseptejä, joita kannattaa koittaa

2. Sipuli ja vihersipuli

Some figure

Näillä sipuleilla on tärkeä puhdistava rooli kehossa, ja ne ovatkin loistavia myös munuaisten terveyden parantamisessa.

Sipuli on yksi maailman suosituimmista ruoista maailmassa. Se tarjoaa kerros kerrokselta lukuisia hyötyjä ihmisen terveydelle, mutta sen paras vaikutus on kenties sen munuaisia hoitava teho, mikä on sipulin nestettä poistavan vaikutuksen ansiota. Tämä tarkoittaa sitä, että sipuli lisää veden ja suolan määrää, joita keho poistaa virtsan kautta.

Eräs tieteellinen tutkimus, joka julkaistiin lehdessä The Journal of Medicinal Food, todisti että sipulilla on kyky aktivoida tehokkaasti munuaisten toimintaa ja helpottaa kehon nesteiden poistumista.

Lisäksi sipuli tarjoaa keholle monet muutkin hyödyt:

 • Ensinnäkin se on loistava apu diabeteksen torjunnassa.
 • Lisäksi se edistää ruoansulatuksen tehoa.
 • Se on avuksi myös vastustukyvyn parantamiseksi.
 • Ei kannata sivuuttaa myöskään sipulin hyviä vaikutuksia joidenkin hengitysteitä koskevien vaivojen hoidossa.

3. Porkkana

Tämä on kaikkien tuntema kasvis, joka tarjoaa oranssin värinsä lisäksi loistavan tehon näkökyvyn hoidossa. Porkkanan kyvyt eivät kuitenkaan rajoitu tähän, ja yksi kaikkein tärkein hyöty munuaisten terveyden kannalta on sen mahtava vaikutus kehon nesteiden poistumisessa.

Aivan kuten sipulikin, porkkana sisältää runsaasti vettä, ja siten se auttaa parantamaan munuaisten toimintaa. Se helpottaa virtsan keräämistä ja poistamista, ja siksi porkkana onkin erittäin hyödyllinen apu munuaiskivien hajottamisessa.

Porkkanassa on runsaasti A-vitamiinia, joka auttaa pitämään yllä näkökykyä. Lisäksi porkkanassa on beetakaroteeneja, jotka ehkäisevät elimistön ennenaikaista ikääntymistä.

Porkkana ei sentään pysty parantamaan jo heikkoa näkökykyä tai näkemään yöllä paremmin, mutta sitä nauttimalla pystyt suojelemaan paremmin silmiesi verkkokalvoja sekä ehkäisemään kaihin muodostumista.

4. Marjat

Some figure

Marjat tunnetaan tietysti herkullisuudestaan, mutta esimerkiksi mustikassa on myös antiseptisia aktiivisia ainesosia, jotka auttavat pitämään tulehdukset poissa virtsateistä.

Marjat ovat erityisen hyviä tartuntojen torjunnan ja ääreisverenkierron parantamiseksi. Lisäksi kannattaa pitää mielessä muun muassa se seikka, että karpalomehulla on mahtava antiseptinen ja antibioottinen vaikutus kehossa, ja se toimii niitä bakteereja vastaan, jotka aiheuttavat virtsatietulehduksia.

Monet marjat sisältävät myös kviniinihappoa, joka tekee virtsasta hapokkaampaa ja poistuu sen kanssa. Tämä vaikutus on hyvä siksi, että se estää munuaiskiviä muodostumasta.

Lue aiheesta lisää: Munuaisten puhdistus luonnollisesti yrteillä

5. Muita munuaisten terveyden kannalta hyviä ruokia

Mainitsemamme hedelmät ja kasvikset eivät siis suinkaan ole ainoita ruokia, joita suositellaan kaikille niille, jotka haluavat parantaa munuaistensa toimintaa. Lista on pitkä, ja munuaisia hoitaviin ruokiin lukeutuvat myös mm. kaikki seuraavat ruoat:

 • Mandariini
 • Sitruuna
 • Kurkku
 • Tuore parsa
 • Herneet
 • Sienet, hiiva, käyneet tuotteet sekä elävä ravinto kuten kefiiri tai jogurtti yms.

Olipa tilanteesi mikä tahansa, mikäli kärsit jo jostain munuaisongelmasta, käänny aina ensin asiantuntijan puoleen ruokalistaa suunnitellessasi. Näin pystyt saamaan hyvän hoitosuunnitelman juuri omaan tapaukseesi, ja jos tarpeen, myös lääkityksen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Carr AC., Maggini S., Vitamin C and immune function. Nutrients, 2017.
 • Abouzed TK., Contreras MM., Sadek KM., Shukry M., et al., Red onion scales ameliorated streptozotocin induced diabetes and diabetic nephropathy in wistar rats in relation to their metabolite fingerprint. Diabetes Res Clin Pract, 2018. 140: 253-264.
 • Saari JC., VItamin A and vision. Subcell Biochem, 2016. 81: 231-259.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.