Logo image
Logo image

Mahalaukkua eniten ärsyttävät juomat

2 minuuttia
Mahalaukku vastaa ruoan ja juomien sulattamisesta. Mitä tapahtuu, jos juo liikaa alkoholia? Tässä artikkelissa puhumme mahalaukkua ärsyttävistä juomista.
Mahalaukkua eniten ärsyttävät juomat
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Mahalaukku on oleellinen elin ruoan ja juomien sulatuksen kannalta. Mahalaukussa ruoka pilkkoutuu ja suolistossa se imeytyy. Tämä riippuu syödystä ruoasta ja sen syömistavasta. Lue tämä artikkeli, vältä mahalaukkua ärsyttävät juomat.

Mitkä ovat mahalaukkua ärsyttävät juomat?

Ihmiset saattavat ylensyödä tai juoda liikaa mahalaukkua ärsyttäviä juomia, mikä voi johtua huonoista tottumuksista tai tietämättömyydestä. Nämä mahalaukkua ärsyttävät juomat sinun kannattaa jättää nauttimatta, mikäli kärsit vatsakivuista!

1. Alkoholi

Some figure

Alkoholia pidetään mahalaukkua ja muita elimiä eniten ärsyttävänä juomana. Koska se on niin myrkyllinen juoma, sitä tulisi nauttia vain pieninä annoksina ja satunnaisesti. Se ei ainoastaan aiheuta haitallisia seurauksia mahalaukulle, vaan vaikuttaa myös maksaan, suolistoon, sydämeen ja muihin elimiin.

Alkoholi vaikuttaa haitallisesti jo pian nauttimisen jälkeen.

Muista, että alkoholi ei ravitse ja on lisäksi hyvin kaloripitoista. Alkoholijuomilla on diureettinen vaikutus, joten suurissa määrissä nautittuina ne voivat aiheuttaa nestevajetta. Mm. tästä syystä alkoholi saa aikaan krapulaa.

Mikä tahansa alkoholijuoma saattaa aiheuttaa haittaa elimistölle. Näin on etenkin silloin, kun juoma sisältää alkoholia paljon ja se sekoitetaan sitten muiden juomien kanssa. Tällaisten juomien suuri sokeripitoisuus lisää nautittujen kalorien määrää, mikä on haitallista terveydelle pitkällä aikavälillä.

Mahalaukulle haitallisimmat alkoholijuomat

  • Viinat: yksi vähiten suositelluista juomista. Tämä johtuu joidenkin tällaisten juomien, erityisesti hedelmäpohjaisten ja hyvin sokeripitoisten, läpikäymästä tislausprosessista. Myös hyvin alkoholipitoiset (kuten 50%) ovat haitallisia.
  • Amaretto sour: tämä eri makujen yhdistelmä voi pitää sisällään jopa 300 kaloria. Tämä johtuu useista erilaisista ainesosista, joita juomaan lisätään valmistuksen aikana. Yhdessä tällaisessa juomassa voi olla jopa 57 grammaa sokeria.
  • Anisviina: yksi mahalaukun kannalta haitallisimmista juomista. Se on saanut nimensä kasvista josta se valmistetaan, ja siinä on suuri alkoholiprosentti. Muista myös, että se on monien muiden alkoholijuomien pohjana. Joissakin maissa sitä käytetään yleisesti ruoansulatuksen apuna eli digestiivinä, mikä selittää sen suosion ympäri maailmaa. Se sisältää paljon kaloreita, jopa 295-300.
  • Cocktailit tunnetaan runsaasta kaloripitoisuudestaan. Ne voidaan valmistaa rommista, tequilasta, ginistä, vodkasta jne. Niihin sekoitetaan myös kuplivia kolajuomia, mikä nostaa niiden kaloripitoisuutta entisestään.
  • Rommi: tätä alkoholia saadaan pääosin sokeriruo’osta ja se sisältää runsaasti sokeria. Kaloreita siinä on noin 244. Rommissa on paljon alkoholia, ja sitä käytetään tavallisesti pohjana muiden juomien, kuten mojitojen, valmistuksessa.
  • Vodka: tämä on yksi suosituimmista energiajuomiin sekoitettavista alkoholijuomista. Se sisältää kaikkein eniten kaloreita, noin 300 kaloria, ja sen alkoholipitoisuus on 42 prosenttia. Vodka on yksi vahvimmista alkoholijuomista.

2. Stimulantteina toimivat juomat

Some figure

Kahvia, teetä ja hiilihapollisia juomia tulisi nauttia kohtuudella, sillä niillä on haitallisia vaikutuksia mahalaukulle. Yksi tällaisten juomien runsaan nauttimisen seurauksista on vatsan turvotus ja mahalaukun limakalvon vauriot. Tällaisten juomien liiallisen nauttimisen seurauksena voi syntyä mahahaavoja ja unettomuutta.

3. Energiajuomien ja alkoholin sekoittaminen

Energiajuomien ja alkoholin sekoittaminen on erityisen haitallista elimistölle. Tällaiset juomasekoitukset voivat aiheuttaa ongelmia mahalaukussa ja aineenvaihdunnassa, kuten myös muutoksia unirytmissä.

Suuresta alkoholi- ja kaloripitoisuudestaan johtuen tällaisten juomien nauttiminen voi aiheuttaa myös nestevajetta.

Muita seurauksia ovat alkoholimyrkytys ja äärimmäisissä tapauksissa kooma. Tällaiset alkoholin ja piristävien juomien seokset voivat aiheuttaa vakavia seurauksia. Nyt kun tiedät mitkä ovat mahalaukkua ärsyttävät juomat, osaat vältellä niitä säästyäksesi vatsaongelmilta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Anderson, P., A. Gual, and J. Colon. “Alcohol y atención primaria de la salud: informaciones clínicas básicas para la identificación y el manejo de riesgos y problemas. Organización Panamericana de la Salud. 2008. ISBN 9789275328569.” (2011).
  • González-Iglesias, Beatriz, et al. “Búsqueda de sensaciones y consumo de alcohol: el papel mediador de la percepción de riesgos y beneficios.” anales de psicología 30.3 (2014): 1061-1068.
  • López, C. M. “Riesgos y beneficios del consumo de bebidas con alcohol: un enfoque de salud pública.” En: Cuadernos FISAC (Fundación de Investigaciones Sociales), México 1.1 (2000): 56-78.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.