Logo image
Logo image

Paksusuolen uskomaton fysiologia

2 minuuttia
Sukeltaessamme paksusuolen fysiologiaan, muista että puhumme ruoansulatuskanavan viimeisestä osiosta.
Paksusuolen uskomaton fysiologia
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Paksusuoleen kuuluvat seuraavat osat: umpisuoli, paksusuoli, peräsuoli ja peräaukon kanava. Yhdessä ne muodostavat ruoansulatuskanavan laajimman ja lyhyimmän osan.

Ensin proksimaalinen paksusuoli on vastuussa veden ja elektrolyyttien imeytymisestä. Seuraavaksi distaalinen suolisto varastoi kaiken ulosteen kunnes se poistuu kehosta.

Nämä toiminnot eivät vaadi paksusuolen liikkeiden olevan yhtä voimakkaita kuin ohutsuolen. Itse asiassa nämä liikkeet ovat hitaita ja hienovaraisia.

Paksusuolen liikkeet ovat siis hyvin samankaltaiset ohutsuolen liikkeiden kanssa.

Tässä artikkelissa tarkkailemme kaikkea sitä mitä sinun tulee tietää tästä mahtavasta kehonosasta.

Lue myös: Ruoansulatusta helpottavat hedelmät ja yrtit

Paksusuolen fysiologia

Suoliston liikkeet

Some figure

Kuten ohutsuolenkin tapauksessa, myös paksusuolen liikkeet voidaan jakaa sekalaisiin liikkeisiin ja työntöliikkeisiin.

Sekalaiset liikkeet

Nämä ovat paksusuolen pyöreiden ja pitkittäisten lihasten yhdistelmä. Se työntää paksusuolen stimuloimattoman osan ulospäin.

Parin minuutin jälkeen prosessi toistaa itsensä edeten hieman ja työntäen ulostetta pidemmälle paksusuoleen. Tällä tavalla työntämällä kaikki uloste pysyy suoliston seinämissä helpottaen hydroelektrolyyttien imeytymistä.

Työntöliikkeet

Työntöliikkeet riippuvat “massaliikkeistä”. Nämä liikkeet ovat peristaltiikan, tai supistusten, muokattu muoto, joka yhdistää paksusuolen liikkeet.

Ne työntävät ulostetta eteenpäin. Massaliikkeitä tapahtuu yleensä kolmesti päivässä ja ne kestävät noin 30 minuuttia kerralla.

Massaliikkeet reagoivat vatsan turvotukseen. Muina aikoina ne saattavat toimia reaktiona ärsytykseen.

Ärsytystä tapahtuu esimerkiksi potilaan haavaisen paksusuolitulehduksen yhteydessä.

Sykkyräsuolen rooli

Sykkyräsuoli ehkäisee jätettä kulkeutumasta takaisin sen saavutettua paksusuolen.

Lisäksi umpisuolen refleksit hallitsevat sykkyräsuolen liikkeitä auttaen ehkäisemään takaisinpäin kulkeutumista. Kun umpisuolen seinämät pullistuvat, se lähettää sulkijalihaksessa tapahtuvia supistuksia lisääviä signaaleja ja estää suoliston peristaltiikkaa.

Mitä tapahtuu, jos nämä prosessit muuttuvat?

Yleisesti ottaen:

  • Liiallinen suoliston liikkuvuus johtaa aineiden imeytymisen vähenemiseen. Sen seurauksena on siis ripuli tai pehmeä uloste.
  • Suoliston liikkuvuuden puute saa aineiden imeytymisen lisääntymään. Sen seurauksena on kova uloste, joka aiheuttaa myöhemmin ummetusta.

Ulostusrefleksi

Some figure

Ulostusrefleksillä päästään eroon ulosteesta.

Kun uloste kulkeutuu peräsuoleen, se antaa seinämille merkin pullistua, joka lähettää afferenttejä signaaleja Auerbachin pleksuksen läpi. Vastauksena näihin signaaleihin peristalttiset aallot kulkeutuvat paksusuolesta kohti peräsuolta. Siten ne työntävät ulosteen ulos peräaukosta.

Auerbachin pleksus lähettää estäviä signaaleja, jotka rentouttavat sisäisen peräaukon sulkijalihaksen. Sen myötä peristalttisten aaltojen kulkeutuessa peräaukoon, uloste jatkaa eteenpäin siirtymistä.

Aineiden eritys

Some figure

Eräänlainen lima mahdollistaa erityksen.

Liman eritys muodostuu limasolujen suoran stimulaation avulla. Tämä saa myös aikaan reaktion, kun lantion hermoja stimuloidaan.

Liman erityksellä on kolme toimintoa. Se:

  1. Suojaa ruoansulatuskanavan seinämiä mahdolliselta arpeutumiselta ja ulosteen hapoilta.
  2. Pitää ulosteen yhdessä.
  3. Suojaa ruoansulatuskanavaa bakteereilta.

Tiesitkö? 8 merkkiä suolisto-ongelmista

Aineiden imeytyminen

Some figure

Paksusuoli vastaanottaa noin 1 500 ml ruokasulaa päivittäin. Se imee lähinnä suurimman osan vedestä ja elektrolyyteistä, jotka sijaitsevat proksimaalisessa paksusuolessa.

Sen takia poistunut uloste sisältää vain noin 100 ml vettä ja noin 1-5 mEq natriumia ja kloori-ioneita.

Kuinka paksusuoli imee aineet?

Se imee natriumin natrium-vety -vaihdon aktiivisen kuljetuksen kautta. Sähköisen kaltevuuden ansiosta osa kloori-ioneista siirtyy passiivisesti solujen sisäpuolelle. Loput kloori-ioneista imeytyvät bikarbonaatti-ioneihin vaihdossa.

Suolisto käyttää aktiivista kuljetusta kaliumin ja muiden ioneiden, kuten kalsiumin tai magnesiumin imemiseksi.

Paksusuolen solujen väliset liitokset ovat paljon kapeampia kuin muiden ruoansulatuskanavan liitokset. Sen myötä ne ehkäisevät ioneiden retrogradista jakautumista ja saavat natriumin imeytymään paremmin.

Aldosteroni on suuri apu natriumin imeytymisessä. Siitä seuraava pitoisuus saa veden imeytymään osmoosin kautta.

Eikö olekin ihmeellistä millä tavalla keho toimii?

Kuvat © wikiHow.com käyttöön luovuttamia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Osuntokn B. Anatomy and physiology of the small and large intestine. Pediatric Gastrointestinal and Liver Disease. 2006;:459-474.
  • NCI Dictionary of Cancer Terms. National Cancer Institute, National Institutes of Health. 2011-02-02. Retrieved 2017-11-12
  • Kapoor, Vinay K. Intestine Anatomy. Medscape. WebMD LLC. 2011. 
  • Hounnou G, Destrieux C, Desmé J, Bertrand P, Velut S. Anatomical study of the length of the human intestine. Surg Radiol Anat. 2002; 24 (5): 290–294
  • Díaz Curiel M. Acción de la vitamina K sobre la salud ósea. Rev Osteoporos Metab Miner. 2015;  7( 1 ): 33-38.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.