8 merkkiä suolisto-ongelmista

2 joulukuun, 2018
Eräät iho-ongelmat, kuten esimerkiksi akne ja allergiset reaktiot, voivat olla itse asiassa seurausta siitä, että suolisto ei pysty hankkiutumaan eroon siellä olevista myrkyllisistä aineista.

Suoliston häiriöt saavat usein aikaan ruoansulatuksen oireita, jotka voivat keskeyttää päiväsi sekä saada sinut sairastumaan. Tässä artikkelissa kerromme 8 merkkiä suolisto-ongelmista, joita et ehkä ole tullut ajatelleeksi.

On aivan tavallista, että joskus on vatsakipua, tulehtuneisuutta ja muita vatsan ongelmia, jotka voivat lopulta alkaa toistua riippuen siitä, mikä niiden syynä on.

Siksi ihmiset usein sekoittavat pulmansa tiettyihin sairauksiin, vaikka ongelma on itse asiassa lähtöisin suolistosta.

8 merkkiä suolisto-ongelmista

Tällä kertaa haluamme siis kertoa niistä oireista, jotka saattavat viestiä siitä, että jokin on pielessä paksusuolessasi. Jatka lukemista ja mieti, oletko huomannut näitä 8 merkkiä suolisto-ongelmista itsekin!

1. Ahdistus ja masennus

8 merkkiä suolisto-ongelmista: masennus

Saattaa vaikuttaa aika kummalliselta ajatukselta, että suolisto on yhteydessä tunteisiin, mutta niin oudolta kuin tämä kuulostaakin, kyseinen yhteys on aivan todellinen.

Noin 70 % kehossasi olevasta serotoniinista tulee nimittäin tästä elimestä. Serotoniini on onnellisuuden tunnetta luova välittäjäaine.

Liian alhainen määrä tätä hormonia saa aikaan sen, että tunnet olosi alakuloiseksi, ja lisäksi se vaikuttaa kehon fysiologisiin toimintoihin, kuten ruoansulatukseen.

2. Korkea glukoositaso

Diabeteksen esiaste ja diabetes ovat kroonisia häiriöitä, jotka saavat alkunsa liiallisesta sokerin kertymisestä vereen.

Niiden syinä voi olla huono suoliston toiminta, sillä tämä saattaa saada aikaan muutoksia niitä bakteereja koskien, jotka elävät kyseisessä kehon osassa. Tämän vuoksi voi ilmetä ongelmia niissä aineenvaihdunnan prosesseissa, jotka muuntavat sokeria energiaksi.

3. Iho-ongelmat

8 merkkiä suolisto-ongelmista: ihottuma

Sellaiset ihon pulmat kuten akne ja ekseema saattavat olla yhteydessä suoliston ongelmiin, ja tämä koskee etenkin suolistossa asuvien bakteerien muutoksia.

Esimerkiksi sellainen häiriö kuin ”vuotavan suoliston oireyhtymä”, johon kuuluu vaikeuksia saada tiettyjä ruoan hiukkasia käsitellyiksi aineenvaihdunnassa, saa aikaan tulehdusreaktion, joka usein näkyy iholla.

4. Ruoansulatusongelmat

Vatsan tulehtuneisuus, ilmavaivat ja ripuli ovat selkeitä merkkejä siitä, että suolistoa suojaavassa bakteerikasvustossa on tapahtunut muutoksia.

Vaikka nämä oireet voivat tulla erilaisista vatsan ongelmista, kannattaa muistaa, että ne saattavat aiheutua myös jostakin suoliston häiriöstä.

Kyseiset ilmiöt saattavat johtua jätteen kertymisestä, kuten myös tiettyjen ruokien huonosta käsittelystä ruoansulatuksessa.

5. Pahanhajuinen hengitys

8 merkkiä suolisto-ongelmista: pahanhajuinen hengitys

Halitoosi eli pahanhajuinen hengitys saattaa johtua mikrobien epätasapainosta suolistossa.

Vaikka nämä epätasapainot saavatkin alkunsa vatsasta, usein ne liikkuvat muihin kehon osiin, mikä käsittää myös suun.

Jos suuvedet ja ulkoiset hoidot eivät ole avuksi pahanhajuisen hengityksen hoidossa, ongelmana saattaa siis olla juuri tämä.

6. Univaikeudet

Jos sinulla on ongelmia nukahtamisessa, tämä on varoitus epätasapainosta niissä hormoneissa joita aivot erittävät, jotta voisit nukkua hyvin.

Yksi näistä on serotoniini, joka on välittäjäaine, ja kuten jo mainitsimmekin, sitä erittyy myös suolistossa.

Kun sen tasot menevät alas tai eivät muuten ole tavallisia, unettomuus ja unen keskeytyminen ovat tavallisia asioita.

7. Makeanhimo

8 merkkiä suolisto-ongelmista: makeanhimo

Se epätasapaino bakteereissa, joka on normaalin sokerin ja makeisten syönnin seurausta, voi muuttua loputtomaksi haluksi jatkaa tämän tyyppisen ruoan syöntiä.

Bakteerit mukautuvat kyseiseen aineeseen, joka niitä ruokkii, ja kun tasot menevät alas, ne ottavat polttoainetta aivoista.

Tämän tuloksena sitten ruokahalu on suurempi, ja pidemmällä aikavälillä seurauksena tulee olemaan painonnousu.

8. Ruoka-aineallergiat

Ruoka-aineallergiat, kuten laktoosi- tai gluteeni-intoleranssi, ovat sivutuote siitä, että suolistolla on vaikeuksia saada käsitellyksi kyseisiä aineita ruoansulatuksessa.

Vuotavan suolen oireyhtymässä tämä vaikeus ruoan hajottamisessa saa aikaan tulehdusreaktion, joka ei vaikuta ainoastaan ruoansulatukseen, vaan lisäksi myös vastustuskykyyn.

On erittäin tärkeää, että selvitetään, mikä ongelmana tosiasiassa on, sillä tilanne voi johtaa vakavampiin häiriöihin, mikäli se jätetään hoitamatta.

Nyt, kun tiedät nämä 8 merkkiä suolisto-ongelmista, pystyt paremmin hoitamaan vatsaasi. Voimme siis lopuksi tiivistää, että vaikka on tavallista aina silloin tällöin kärsiä vatsaongelmista, sairas suolisto saattaa vaikuttaa myös tunnetason, ihon ja aineenvaihdunnan terveyteen. Lääkärillä käynti välittömästi on tärkeää etenkin silloin, jos oireet eivät lähde pois tai jos ne palaavat aina uudestaan.