Logo image
Logo image

8 syytä vatsan turvotukseen

2 minuuttia
Turvotus voi johtua monenlaisista asioista, ja mikäli se pitkittyy ja vaikeuttaa jokapäiväistä elämää, tulisi käydä asiantuntijan luona tutkituttamassa asia perinpohjin.
8 syytä vatsan turvotukseen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Vaivaako epämukava turvotus, mutta et kuitenkaan tiedä mistä se johtuu? Jatka lukemista, sillä nämä kahdeksan turvotuksen aiheuttajaa voivat olla omankin tilanteesi taustalla.

1. Nesteytyksen puute

Kehon vähäinen nesteytys voi paradoksaalisesti aiheuttaa nesteen kertymistä. Tämä johtuu siitä, että kun elimistö kärsii kevyestä nestehukasta, se alkaa kerätä nesteitä etenkin nilkkoihin. Lisäksi vatsan alaosakin tuppaa kärsimään turvotuksesta.

Kuinka sitä vältetään?

Jotta voisit torjua nesteen kertymistä, juo ainakin 1,5-2 litraa vettä päivässä, vältä alkoholia ja jätä myös kahvi ja hiilihapolliset juomat pois.

2. Nesteen kertyminen

Some figure

Keho kerää yleisesti ottaen helposti nestettä. Yleisin aiheuttaja siihen on suola, jota löytyy useimmissa valmisruoissa runsain mitoin. Kehosi alkaa kerätä nesteitä ja tuloksena on turvotusta.

Kuinka tätä torjutaan?

Kyseessä on onneksi helposti korjattavissa oleva pulma. Sinun tarvitsee vain vähentää suolan saantiasi. Muista myös, että voit valita suolan sijasta muita tuotteita ruoan maustamiseksi.

3. Allergiat

Allergiakin voi aiheuttaa turvotusta. Jos huomaat, että turvotuksen lisäksi ilmenee kutinaa ja punoitusta, kyseessä on allerginen reaktio.

Kuinka tätä vältetään?

Jos huomaat turvotuksen kehittyvän nopeasti, ja jos tätä ilmenee kaulan ja kasvojen alueella, ota välittömästi yhteyttä terveydenhuoltoon, jotta ongelma voidaan hoitaa heti. Antihistamiineilla tilanne pystytään saamaan kuriin.

4. Hormonaalinen epätasapaino

Säätele hormonejasi luonnollisesti! Epätasapaino hormonitoiminnassa voi myöskin aiheuttaa turvotusta. Se on yksi syy nesteen kertymiseen kehossa.

Jos huomaat turvotusta vatsassa ja jaloissa, ja jos painosi on lisääntynyt, todennäköisin syy on jokin hormonaalinen ongelma.

Kuinka tätä vältetään?

Ensimmäiseksi arvioi ruokavaliosi, sillä siinä saattaa olla puutteita. Yritä nauttia enemmän proteiineja sisältäviä ruokia. Lisäksi vähennä makeisten, maustettujen ruokien ja suolaisten tuotteiden syöntiä.

Joka tapauksessa muista, että näissä tilanteissa suositellaan endokrinologin tai gynekologin tutkimusta, jotta hormonaaliseen ongelmaan voidaan saada oikeanlaista hoitoa.

5. Munuaissairaudet

Jos olosi on turvonnut etenkin aamuisin ja hyvin selkeästi tietyissä paikoissa, kuten kasvoissasi, kyseessä voi olla munuaissairaus.

Muita oireita tämän tyyppiseen sairauteen liittyen ovat kipu vyötäröllä ja muutokset virtsan värissä.

Kuinka tätä vältetään?

  • Ensimmäiseksi paranna ruokavaliotasi.
  • Jos normaalisti nukut vatsallasi, yritä nyt nukkua kyljelläsi, sillä vatsallaan nukkuminen voi aiheuttaa turvotusta kasvoissa. Jos ongelma jatkuu, ota yhteyttä nefrologiin.

6. Sydän- ja verisuonisairaudet

Some figure

Turvotus esimerkiksi vatsassa voi myös olla merkki sydän- ja verisuonisairaudesta. Jos näin on, turvotuksen lisäksi voi ilmetä kovaa rintakipua, uupumusta ja hengitysvaikeuksia.

Kuinka tätä vältetään?

Todennäköisintä on, että sinulla on tällöin sydämen turvotusta. Ota yhteyttä lääkäriin niin pian kuin mahdollista.

7. Lääkkeet

Turvotus voi johtua myös eräistä hoidoista. Esimerkiksi tulehdusta estävät lääkkeet, kipulääkkeet ja suun kautta otettavat ehkäisypillerit aiheuttavat turvotusta.

Kuinka tätä vältetään?

Jos lääke on syynä turvotukseen, parasta on ottaa asia puheeksi lääkärissä. Saatat pystyä käyttämään jotakin toista saman tyyppistä lääkettä.

8. Elämäntyyli

Some figure

Joskus terveysongelmat ovat yksinkertaisesti haitallisen elämäntyylin seurausta. Jos esimerkiksi olet koko päivän samassa asennossa töiden vuoksi – olipa tässä kyseessä seisten tai istualtaan olo – saatat huomata turvotusta säärissä ja jalkaterissä.

Kuinka tätä vältetään?

Jos työsi vaatii istuma-asennossa oloa, parasta on pitää taukoja ja liikkua hiukan ympäriinsä. Yritä olla istumatta jalat ristissä ja käytä mukavia kenkiä ja puristesukkia, jotta voisit välttää turvotusta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.