Mikä on kraniotomia ja milloin sitä tarvitaan?

Kraniotomia on leikkaus, jossa osa aivoista saadaan väliaikaisesti näkyviin. Sen avulla voidaan hoitaa lukuisia ongelmia, jotka haittaavat tämän tärkeän elimen toimintaa.
Mikä on kraniotomia ja milloin sitä tarvitaan?
Leidy Mora Molina

Tarkistanut ja hyväksynyt: sairaanhoitaja Leidy Mora Molina.

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Lukuisat sairaudet voivat vaikuttaa aivotoimintoihin, ja kraniotomia on usein ainoa mahdollinen ratkaisu. Se on tärkeä toimenpide, sillä aivot ovat elimistön kaikkien toimintojen säätelykeskus.

Kraniotomia on kirurginen toimenpide, jossa kallosta poistetaan kappale, jotta päästään käsiksi tiettyyn aivojen osaan. Luun poistaminen on väliaikaista ja se laitetaan takaisin leikkauksen päätteeksi.

Toimenpiteen suorittaa neurokirurgi, joka päättää leikkausviillon koon hoidettavan ongelman perusteella. Yksi merkittävimmistä syistä toimenpiteen tekemiseen on aivokasvainten poisto.

Mikä kraniotomian tarkoitus on?

Kraniotomia voidaan tehdä potilaille, joilla on rakenteellisia tai muunlaisia aivotoimintaan vaikuttavia poikkeavuuksia. Sen pääasiallisena tarkoituksena on korjata mahdolliset poikkeavuudet vaikuttamatta aivokuoren tehtäviin.

Kraniotomian avulla päästään käsiksi aivoihin jonkin poistamiseksi tai korjaamiseksi. Se on melko monimutkainen ja vaativa toimenpide, jota osa ihmisistä pelkää. Sen onnistumisprosentti on kuitenkin varsin korkea.

Kraniotomia vs. kraniektomia

Kraniotomia sekoitetaan usein toiseen samankaltaiseen toimenpiteeseen nimeltä kraniektomia. Jälkimmäinen merkitsee kuitenkin kallon jonkin osan pysyvää poistoa. Lääkärit eivät toisin sanoen laita irrotettua luuta takaisin paikalleen toimenpiteen päätteeksi.

Kraniektomian pääsiallinen tarkoitus on tehdä enemmän tilaa aivoille silloin, kun niissä on merkittävä tulehdusprosessi, kuten suurentunut kallonsisäinen paine. Paine voi nousta lukuisista syistä, kuten sisäisistä verenvuodoista, aivoinfarkteista ja pään vammoista johtuen.

Kraniotomia mahdollistaa erilaisten aivosairauksien hoidon.
Useat aivosairaudet vaativat leikkausta, jotta aivoihin päästään käsiksi ongelman korjaamiseksi.

Sairaudet, joidon hoidossa tarvitaan kraniotomiaa

Yksi pääasiallisista syistä kraniotomiaan on aivoissa oleva kasvain. Tutkimukset osoittavat, että näissä tapauksissa tiettyjen aivotumakkeiden jättäminen aktiiviseksi toimenpiteen aikana auttaa säilyttämään kaikki tärkeimmät toiminnot. Kraniotomiaa saatetaan tarvita myös seuraavissa sairauksissa:

  • Aneurysma eli aivovaltimon pullistuma
  • Subduraalihematooma, epiduraalihematooma ja aivojen sisäinen verenvuoto
  • Aivopaiseet
  • Perinnölliset aivoverisuonten valtimo-laskimoepämuodostumat
  • Aivokalvojen vauriot
  • Tapaturmasta johtuvat kallonmurtumat

Ennen leikkausta

Kraniotomiaan valmistautuminen on melko tarkkaa, sillä toimenpide on varsin invasiivinen. Ensiksi potilaalle on määrättävä kaikenlaisia laboratoriotutkimuksia, joilla selvitetään toimenpiteen onnistumisen mahdollisuus.

Potilaan tulee yleensä pestä hiukset erityisellä antiseptisellä shampoolla kraniotomiaa edeltävänä iltana infektioriskin pienentämiseksi. Leikkauspäivänä tulee välttää kaikkia hitaasti sulavia ruokia. Joissakin tapauksissa lääkäri suosittelee myös ajamaan koko pään kaljuksi tai ainakin leikkaamaan hiukset erittäin lyhyiksi.

Muitakin toimenpiteitä saatetaan määrätä riippuen kyseessä olevasta patologiasta. Potilas saattaa esimerkiksi joutua keskeyttämään joidenkin lääkkeiden syönnin viikkoa ennen toimenpidettä. Myös alkoholia ja tupakkaa tulee välttää.

Sairaalassa potilas ja lähiomainen allekirjoittavat asiakirjat, ja hoitaja käy läpi toimenpiteen potilaan kanssa. Anestesiologi kertoo yleisanestesiasta ja sen mahdollisista haittavaikutuksista.

Millainen kraniotomia on toimenpiteenä?

Leikkaus kestää yleensä kolmesta viiteen tuntia, mutta kaikki riippuu hoidettavasta patologiasta.

Leikkaussalissa potilas käy makuulle leikkauspöydälle ja hoitohenkilökunta laittaa hänelle tipan ja rakkokatetrin rakon tyhjentämiseksi sekä antaa yleisanestesian.

Anestesian alkaessa vaikuttaa hoitohenkilökunta ajaa kaikki hiukset leikkauskohdasta ja puhdistaa alueen. Sitten kirurgi leikkaa kallon auki skalpellilla ja poraa pieniä reikiä erityisellä poralla. Lopuksi haluttu osa luusta leikataan pois.

Kovakalvo eli dura tulee näkyviin, ja se on leikattava luun irrottamisen jälkeen aivojen saamiseksi näkyviin. Sitten kirurgi käyttää pieniä instrumentteja kallon sisällä. Hän tarvitsee myös erityisiä suurentavia linssejä.

Aivojen poikkeavuuden korjaamisen jälkeen lääkäri poistaa huolellisesti kaikki instrumentit ja ompelee kovakalvon. Hän asettaa leikatun luukappaleen takaisin alkuperäiselle paikalleen ja kiinnittää sen titaanilevyillä ja ruuveilla.

Oletko koskaan kuullut tästä? Naegleria fowleri: aivoja syövä ameba

Toipuminen kraniotomian jälkeen

Leikkauksen jälkeen potilaat viedään yleensä heräämöön ja siirretään tehohoitoyksikköön herättyään, jos heidän tilansa on vakaa.

Hoitohenkilökunnan on varmistettava, ettei potilaalle ole aiheutunut mitään muita aivoihin liittyviä sairauksia. Yleensä potilailla on kipeä kurkku ja pahoinvointia kraniotomiaa seuraavina muutamana päivänä, mutta niitä voidaan lievittää lääkkeillä.

Lukuisat tutkimukset osoittavat, että myös päänsärky on yleistä leikkauksen jälkeen, erityisesti ensimmäisinä päivinä. Päänsärkyä ilmenee pään leikatulla puolella, mutta se paranee muutaman viikon kulussa. Epämukavuutta voi lievittää opioideilla, tulehduskipulääkkeillä ja särkylääkkeillä.

Sairaalassa pitää olla kahdesta päivästä kahteen viikkoon. Lisäksi potilaat tarvitsevat seurantakäyntiä kahden viikon kuluttua leikkauksesta. Kokonaistoipumisaika vaihtelee yhdestä neljään viikkoon.

Mahdolliset riskit ja komplikaatiot

Kraniotomia on melko vaativa leikkaus, joten komplikaatioita saattaa ilmetä. Ensinnäkin siihen liittyy samoja komplikaatioita kuin muihinkin leikkauksiin, kuten lääkkeiden aiheuttamia haittareaktioita, hengityselimistön ongelmia ja verenvuotoja.

Lisäksi tässä leikkauksessa on omat erityiset riskinsä ja komplikaationsa, joista yleisin ovat aivotoiminnan muutokset. Potilailla saattaa esiintyä puheen, muistin  ja koordinaatiokyvyn muutoksia.

Kaikki nämä johtuvat mahdollisesta aivo- ja hermovauriosta, joka syntyy yleensä kasvaimen poiston aikana. Muita yleisiä komplikaatioita ovat:

  • Lihasheikkous
  • Kouristukset
  • Aivoverisuonisairaus
  • Kooma
  • Verenvuoto, tulehdus tai aivoödeema
Kraniotomian jälkeen potilas joutuu jäämään sairaalaan.

Elämäntavat ja suositukset

Kraniotomian tulokset ja ennuste vaihtelevat. Useimmiten ne ovat kuitenkin hyviä. Leikkaus voi vaikuttaa henkilön elämänlaatuun erityisesti muutaman ensimmäisen viikon aikana toimenpiteen jälkeen.

Onkin tärkeää levätä riittävästi, rajoittaa ponnistelua ja käydä fysioterapiassa täyteen toipumiseen asti. Kaikkien tulisi parantaa elämäntapojaan ja omaksua terveellisemmät tottumukset.

Kraniotomia on toimenpide, jonka onnistumisprosentti on korkea

Kraniotomian kautta päästään käsiksi aivoihin, mikä mahdollistaa lukuisten aivosairauksien hoidon. Se on paras ratkaisu aneurysmiin ja lukuisiin kasvaimiin, sillä sen avulla poikkeavuus voidaan korjata aiheuttamalla mahdollisimman vähän vaurioita.

Toimenpiteeseen liittyy monia mahdollisia komplikaatioita, mutta sen hyödyt ylittävät riskit. Tässäkin tapauksessa on tärkeää kertoa lääkärille mahdollisista huolenaiheista ja mieltä askarruttavista asioista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Kobyakov GL, Lubnin AY, Kulikov AS, Gavrilov AG et al. Awake craniotomy. Zh Vopr Neirokhir Im N N Burdenko. 2016;80(1):107-116.
  • Rocha-Filho PA. Post-craniotomy headache: a clinical view with a focus on the persistent form. Headache. 2015 May;55(5):733-8.
  • González-Darder JM. Historia de la craneotomía [History of the craniotomy]. Neurocirugia (Astur). 2016 Sep-Oct;27(5):245-57.
  • Shimizu T, Aihara M, Yamaguchi R, Sato K et al. Large Craniotomy Increases the Risk of Minor Perioperative Complications in Revascularization Surgery for Moyamoya Disease. World Neurosurg. 2020 Sep;141:e498-e507.
  • Morales-Valero SF, Van Gompel JJ, Loumiotis I, Lanzino G. Craniotomy for anterior cranial fossa meningiomas: historical overview. Neurosurg Focus. 2014 Apr;36(4):E14.
  • Kennion O, Holliman D. Outcome after craniotomy for recurrent cranial metastases. Br J Neurosurg. 2017 Jun;31(3):369-373.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.