Mitä aivoille tapahtuu, kun emme nuku?

Kun emme nuku riittävästi, on normaalia kamppailla muistiongelmien kanssa, olla huonolla tuulella ja kärsiä keskittymisvaikeuksista. Jotkut tutkimukset yhdistävät unenpuutteen myös lihavuuteen, diabetekseen ja Alzheimerin tautiin.
Mitä aivoille tapahtuu, kun emme nuku?

Viimeisin päivitys: 17 elokuuta, 2021

Olet kenties jo huomannut, että riittämätön unensaanti voi vaikuttaa elämän jokaiseen osa-alueeseen, erityisesti kun tilanne jatkuu pidempään etkä nuku kunnolla moneen yöhön. Tässä artikkelissa kerromme mitä aivoille tapahtuu, kun emme nuku.

Vielä jokin aika sitten tiedemiehille ei ollut täysin selvää, mikä nukkumisen tarkoitus todella oli. Ei ollut selvää, miksi meidän täytyy nukkua, kun sen tehdessämme vaivumme fyysisesti haavoittuvaan tilaan. Vuosien saatossa monet tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet, mikä tarkoitus nukkumisella on.

Nykyään tiedetään, että ilman unta kuolemme muutamassa päivässä, siis paljon nopeammin kuin ilman ruokaa. Syynä on se, että nukkumattomuus heikentää affektiivista eli tunnejärjestelmää, keskittymiskykyä ja jopa vastustuskykyä.

Tiedemiehet ovat tutkineet haittoja, joita unenpuutteesta koituu koko elimistölle. Tässä artikkelissa kerromme mitä aivoille tapahtuu, kun emme nuku.

Mitä aivoille tapahtuu, kun emme nuku?

Jokainen on varmasti jo kuullut, että unta tulisi saada 7–8 tuntia yössä. Lisäksi sanotaan, että sen tulisi olla hyvälaatuista unta. Jos nimittäin emme nuku kunnolla, kaikki kehonosat kärsivät, ja aivan erityisesti aivot.

Lukuisat tutkimukset osoittavat, että kun emme nuku riittävästi useana peräkkäisenä yönä, satoja aivosoluja kuolee. Unenpuute on itse asiassa alettu yhdistää sairauksiin kuten Alzheimerin tauti.

Lisäksi näyttää siltä, että uni liittyy suoraan henkilön aivojen kokoon. Tällä tarkoitamme sitä, että asiantuntijat ovat huomanneet tiettyjen aivoalueiden olevan pienempiä niillä ihmisillä, jotka eivät saa keskimäärin paljon unta.

Tutkijat ovat selvittäneet mitä aivoille tapahtuu, kun emme nuku
Aivot tarvitsevat riittävästi unta toimiakseen oikein.

Saatat pitää myös tästä artikkelista: Opi parantamaan unen laatua terveellisten nukkumistapojen avulla

Mitkä aivotoiminnot muuttuvat, kun emme nuku riittävästi?

Kun emme nuku riittävästi, aivojen rakenteellisten muutosten lisäksi monet aivotoiminnotkin muuttuvat. Ensiksikin on tärkeää mainita, että unenpuute vaikuttaa tavallisesti mielialaan. Jatkuvasti väsyneet ihmiset näkevät elämän yleensä negatiivisemmassa valossa.

Tämän lisäksi myös ärtyisyys kasvaa, sekä luovuus ja terävyys kärsivät. Kun emme nuku, olemme tavallisesti hieman “hitaampia” ajattelussa ja päättelyssä. Samoin keskittymiskyky laskee.

On myös tärkeää tietää, että unenpuute vaikuttaa merkittävällä tavalla muistiin. Asiat eivät painu mieleen läheskään yhtä hyvin, kun emme saa kunnolla nukutuksi. Jopa muistot saattavat sekoittua. Ja viimeiseksi, pitkittyneen unettomuuden jälkeen, jotkut ihmiset kokevat hallusinaatioita.

Jos aivot eivät saa riittävästi lepoa, ihminen saattaa muuttua ärtyisäksi ja luovuus heikkenee.

Tämäkin artikkeli saattaa kiinnostaa sinua: Olkapään jännetulehdus ja nukkuminen

Mitä muuta elimistölle tapahtuu, kun emme nuku?

On selvää, että kun emme nuku, hermostolle koituvat vahingot voivat olla peruuttamattomia. Aivot eivät kuitenkaan ole ainoa elin, jota unenpuute voi vahingoittaa. Riittämätön uni on yhdistetty moniin sairauksiin.

Esimerkiksi tietyt metaboliset häiriöt, kuten lihavuus ja diabetes, on yhdistetty läheisesti puutteelliseen unensaantiin. Samaan tapaan myös ahdistus ja masennus ovat siihen tiiviisti kytköksissä.

Unettomat jaksot voivat jopa vahingoittaa hedelmällisyyttä ja immuunijärjestelmää. Näistä syistä on tärkeää pitää huolta hyvistä nukkumistottumuksista.

On totta, että osa ihmisistä tarvitsee enemmän unta kuin toiset. Tästä huolimatta tutkijat suosittelevat aikuisia nukkumaan yleensä 7–8 tuntia yössä. On myös erittäin tärkeää saavuttaa syvän unen vaihe, jotta uni on varmasti palauttavaa. Jos sinulla on vaikeuksia nukkua, kannattaa hakeutua asiantuntijan juttusille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.