Olkapään jännetulehdus ja nukkuminen

Olkapään jännetulehdus voi tehdä nukkumisesta melko epämukavaa. Siitä syystä onkin tärkeää tietää, missä asennossa tulisi nukkua ja kuinka kipua voidaan vähentää. Tässä artikkelissa kerromme joitakin suosituksia aiheeseen liittyen.
Olkapään jännetulehdus ja nukkuminen

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Nukahtaminen voi olla todella vaikeaa, jos kärsit olkapään jännetulehduksesta. Tämä vaiva aiheuttaa kipua, tulehdusta sekä heikkouden tunnetta, joka vähentää kykyä suoriutua päivittäisistä tehtävistä. Oireiden on tapana lisääntyä nukkumaan mennessä ja ne voivat häiritä lepoa. Miten nukkuminen ja lepo siis onnistuu, kun olkapään jännetulehdus vaivaa? Katsotaanpa!

Olkapään jännetulehdus: mikä se on ja mikä sitä aiheuttaa?

Olkapään jännetulehdus on usein toistuvien liikkeiden tai hartialihasten liiallisen rasituksen aiheuttama ongelma. Se on yleinen vaiva muun muassa tennistä, koripalloa ja uintia harrastavilla ihmisillä.

Se voi kuitenkin vaikuttaa myös ihmisiin, joiden niveleen kohdistuu liiallista painetta päivittäisissä työtehtävissä, kuten puuseppiin tai maalareihin. Olkapään jännetulehdusta on kuitenkin kahdentyyppistä:

  1. Kiertäjäkalvosimen tulehdus, johon kuuluvat ylempi lapalihas, alempi lapalihas, lavanaluslihakset sekä pieni liereälihas.
  2. Hauislihasten tulehdus. 

Jännetulehduksen pääasiallisena oireena on kivun tunne, joka lisääntyy ylemmän raajan liikkumisen tai nivelen tunnustelemisen seurauksena. Vaivaan liittyy myös käsivarren heikentymistä, vaikeutta nostella esineitä sekä epämukavaa tunnetta öisin.

Tennis ja muut urheilulajit aiheuttavat yleensä jännetulehduksen lajeissa tehtävien liikkeiden vuoksi.

Olkapään jännetulehdus ja nukkuminen

Olkapään jännetulehduksen aiheuttamien nukkumisongelmien ehkäisemiseksi on tärkeää keskustella lääkärin kanssa. Vaikka epämukavan tunteen lievittämiseen onkin yleisiä vinkkejä, tulee lääkärin määritellä vamman vakavuus sekä lääkityksen tarpeellisuus.

Lääkäri suosittelee yleensä apteekista ilman reseptiä saatavia tulehduskipulääkkeitä, kuten asetaminofeenia tai ibuprofeenia. On kuitenkin tärkeää käydä myös fysioterapiassa erilaisten harjoitusten ja hoitojen tekemiseksi, jotka parantavat alueen lihasten vahvuutta.

Jos tämä ei vielä riitä hallitsemaan oireita ja kipua, saattaa kortikosteroidi-injektio tai jopa leikkaus olla tarpeen. Voit kuitenkin soveltaa näitä nukkumisvinkkejä samalla kun vamma vielä parantuu. Pidäthän nämä mielessä!

Laita vamman päälle jäitä ennen nukkumaanmenoa

Laita jännetulehduksesta kärsivän olkapään päälle jääpakkaus tai kylmäside ennen kuin menet nukkumaan. Kuten Edward R. Lakowski (lääketieteen tohtori) kertoo Mayo Clinic -lehdessä julkaistussa artikkelissa, kylmä lievittää kipua ja saa verisuonet supistumaan. Siten se vähentää tulehdusta.

Kylmähoidon tulisi kestää 15-20 minuuttia. On tärkeää kääriä jää pussiin tai pyyhkeeseen, sillä sen laittaminen suoraan kipukohtaan voi vahingoittaa ihoa.

Etsi vaihtoehtoinen nukkumisasento

Nukkumisasento vaikuttaa suuresti siihen, kuinka nopeasti olkapään jännetulehdus paranee. Ei ole kuitenkaan olemassa yksittäistä nukkumisasentoa, joka auttaa parantamaan vaivaa. Tästä syystä suosittelemmekin kokeilemaan useita eri asentoja ja valitsemaan niistä mukavimman.

  • Kohotettu asento. Kohotetussa asennossa nukkumiseen on useita vaihtoehtoja. Ensinnäkin voit asettaa useita tyynyjä selän taakse. Voit myös käyttää mukavaa kohottavaa tuolia tai säädettävää sänkyä. Tyyny voidaan asettaa myös vahingoittuneen käsivarren alle mukavuuden tunteen lisäämiseksi.
  • Kasvot ylöspäin. Toinen vaihtoehto on maata selällään ja pitää vahingoittunutta käsivartta tyynyn päällä. Tämä tuki vähentää hartiassa tuntuvaa painetta ja lievittää siten kipua.
  • Terveen olkapään puoleisella kyljellä nukkuminen. Tämä asento auttaa myös nukahtamaan. Jos siis vasen olkapää on vahingoittunut, voit nukkua oikealla kyljellä. Se on kuitenkin vaikeaa ihmisille, jotka eivät pysty nukkumaan koko yötä samassa asennossa.
olkapään jännetulehdus ja nukkuminen voivat olla ikävä yhdistelmä.
Unihygienia ja nukkumisasento ovat tärkeitä tekijöitä olkapään jännetulehduksen aiheuttaman kivun lievittämisessä.

Hyvien nukkumistottumusten noudattaminen

Jotta voit helpottaa olkapään jännetulehduksen paranemisprosessia, on tärkeää nukkua riittävästi. Huono unenlaatu lisää stressiä ja tekee kuntoutuksesta vaikeaa. Yllä olevien ohjeiden lisäksi on syytä noudattaa myös muita terveellisiä nukkumistottumuksia. Suosittelemme erityisesti seuraavia keinoja:

  • Pidä yllä säännöllistä nukkumisaikataulua. Mene nukkumaan ja herää samaan aikaan joka päivä.
  • Vältä mobiililaitteiden, tietokoneiden ja television käyttöä ennen nukkumaan menemistä.
  • Rajoita piristävien aineiden, kuten kofeiinin, nikotiinin ja alkoholin, käyttöä – varsinkin kello neljän jälkeen illalla.
  • Syö terveellinen illallinen vähintään kaksi tuntia ennen nukkumaanmenoa.

Olkapään jännetulehduksesta johtuva unenpuute

Olkapään jännetulehdus ei ainoastaan häiritse päivittäisten aktiviteettien tekemistä, vaan voi myös vähentää unenlaatua. Siitä syystä onkin hyvä noudattaa näitä suosituksia. Jos kipu ei edelleenkään parane, on suositeltavaa käydä lääkärissä. 

Kuten jo mainitsimme, vaatii tämä vaiva joissakin tapauksissa lääkinnällistä apua tai leikkauksen. Jos oireet ovat siis vakavat eivätkä parane itsehoitomenetelmien avulla, käy heti lääkärissä.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Hauislihasten jännetulehduksen aiheuttajat
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Hauislihasten jännetulehduksen aiheuttajat

Hauislihasten jännetulehdus on sairaus, joka vaikuttaa hauislihasten jänteeseen. Se ei kuitenkaan yleensä johda vakaviin seurauksiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.