7 neuvoa, jotta voisit nukkua paremmin

21 tammikuun, 2020
Jotta voisit nukkua paremmin ja ehkäistä unenpuutteen tuomia terveysongelmia, aivan ensimmäiseksi kannattaa tarkistaa illallisesi laatu ja ajankohta. Se pitäisi syödä ainakin pari tuntia ennen nukkumaanmenoa, eikä se saa olla liian raskas tai toisaalta liian kevytkään.

Vaikka moni kuvittelee levon olevan vain joku itsestäänselvä asia johon ei tarvitse kiinnittää huomiota, joillekin kunnon lepo ja hyvät yöunet ovat kiven takana. Unenpuute vaikuttaa monella tapaa ihmisen terveyteen. Jos sinulla on ongelmia saada hyvin unta öisin, lue alta löytyvät neuvomme, jotta voisit nukkua paremmin.

Uni on biologinen tarve, ja sen avulla keho pystyy hoitamaan tärkeimpiä fyysisiä ja psyykkisiä toimintojaan. Hyvä uni on välttämätöntä sydämen terveydelle sekä muun muassa kunnollisen aineenvaihdunnan takaamiseksi.

Ihmisen tulisi saada 7-8 tuntia keskeytyksetöntä unta joka yö, ja jos tämä ei toteudu, keho ei pysty suorittamaan kaikkia niitä prosesseja, joita se normaalisti päivittäin hoitaa.

Kun unta ei saada riittävästi, tämä puutos saa aikaan useita fyysisiä, psykologisia ja psyykkisiä reaktioita, jotka yleisesti ottaen vaikuttavat haitallisesti ihmisen elämänlaatuun. Vaikka yön viettäminen hiukan huonosti voi tuntua ihan normaalilta asialta, ongelmaan kannattaa tarttua hyvissä ajoin.

Kokeile ehdottamiamme tapoja, ja toivon mukaan tulet huomaamaan eron olossasi ja levossasi.

1. Jooga edistää hyvää lepoa

Harrasta joogaa, jotta voisit nukkua paremmin.

Jooga ja venyttely ovat terveellisiä keinoja rentouttaa kehoa ja mieltä, ja siksi ne ovat hyödyksi, jotta voisit nukkua paremmin. Vaikka jotkut joogaliikkeet vaativatkin lihaksilta ponnisteluja, ne eivät kuitenkaan uuvuta lihaksia, ja ne myös vähentävät stressiä ja ahdistusta, jotka usein ovat kunnollisen unen tiellä.

Kannattaa pitää mielessä myös seuraavat joogan tuomat, terveyttä parantavat hyödyt:

 • Se edistää hyvää verenkiertoa.
 • Se parantaa nivelten notkeutta.
 • Se lisää lihasten voimaa.
 • Se parantaa mielialaa.
 • Se edistää hyvää painonhallintaa.

Lue aiheesta lisää: Parhaat jooga-asennot selkäkipuun

2. Nauti kevyt illallinen, jos haluat nukkua paremmin

Yksi unettomuutta aiheuttavista asioista on illallinen tai sen pois jättäminen. Illallinen ei saa olla kovin raskas, mutta sitä saa jättää väliinkään. Sekä raskas olo että nälän tunne nukkuumaanmentäessä haittavaat unensaantia.

Illallisella olisi hyvä syödä näitä:

 • Kypsennettyjä kasviksia
 • Täysjyvää (pieni annos)
 • Vähärasvaista lihaa

3. Mene ulos kävelylle

Käy iltakävelyllä, jotta voisit nukkua paremmin.

Ei ole hyvä idea nauttia illallista ja mennä sitten suoraan nukkumaan. Tämä tapa voi nimittäin aiheuttaa happorefluksia ja muita ongelmia, jotka tekevät nukahtamisen vaikeaksi.

Käy illalla kävelyllä sen jälkeen, kun olet nauttinut päivän viimeisen aterian. Kun käyt raittiissa ilmassa mukavalla kävelyllä ennen nukkumaanmenoa, edistät ruoansulatuksesi toimintaa ja parannat mielialaa.

Lue aiheesta lisää: Nukutko huonosti? Vinkit laadukkaampaan uneen

4. Nauti teetä tai hauduketta

Eräiden lääkinnällisten kasvien rauhoittavat vaikutukset ovat loistava apu, jotta voisit nukkua paremmin ilman unilääkkeitä. Juo siis kupillinen jotakin unta edistävää hauduketta ennen nukkumaanmenoa, jotta voisit rentouttaa kehoasi ja mieltäsi.

Parhaat teet illalla ovat seuraavat:

 • Kamomilla
 • Virmajuuri
 • Lehmuksen kukka
 • Kärsimyskukka
 • Laventeli
 • Sitruunamelissa
 • Rosmariini
 • Piparminttu

5. Kuuntele rentouttavaa musiikkia

Nainen kuuntelee musiikkia.

Nykyisin on tarjolla sadoittain rentouttavia musiikkijulkaisuja, jotka voivat olla hyvä apu, kun yrität nukkua paremmin. Jos unensaanti on vaikeaa, voit käyttää erilaisia terapeuttisia melodioita, jotka torjuvat stressiä, ahdistusta ja muita sellaisia ongelmia, jotka liittyvät usein unihäiriöihin. Tätä musiikkia voidaan käyttää joko meditaatiossa tai kuunnella muuten vain ennen nukkumaanmenoa.

6. Käy lämpimässä suihkussa

Kun takana on pitkä ja väsyttävä päivä töissä, lämmin suihku voi olla avuksi, jotta saisit elimistösi rentoutumaan ennen nukkumaanmenoa. Suihkun ei tarvitse olla pitkä; jo lyhyt kuuma suihku tai kylpy toimii terapeuttisesti, kun se vähentää lihaskipua, stressiä ja väsynyttä oloa.

7. Luo makuuhuoneeseesi oikeat olosuhteet, jotta voisit nukkua paremmin

Levollinen nainen

Se ympäristö, jossa nukut, on todella merkittävä asia unensaannin kannalta. Jos siis koet unihäiriöitä, varmista että sinulla on huoneessasi sopivat olosuhteet, jotta voisit nukkua paremmin. Älä tee makuuhuoneessa töitä, katso telkkaria tai räplää sängyssä puhelinta. Tämä on tärkeää siksi, että aivojen tarvitsee yhdistää nukkumiseen käyttämäsi tila selkeästi juuri nukkumiseen.

 • Jos mahdollista, pyri välttämään makuuhuoneessa kaikkia häiritseviä sähkölaitteita, kuten televisiota, tietokoneita yms.
 • Sängyn tulisi olla puhdas ja mukava.
 • Kun menet nukkumaan, tilan tulisi olla niin hiljainen ja pimeä kuin vain mahdollista.

Oletko viime aikoina nukkunut yösi tavallista huonommin? Jos huomaat valittavasi päivittäin siitä, ettet taaskaan saanut kunnolla unta, kokeile näitä seitsemää neuvoa. Niiden myötä saat varmasti huomata, että jo pienillä arjen muutoksilla on suuri vaikutus unen määrään ja laatuun.