5 luontaishoitoa rasittuneiden lihasten elvyttämiseksi

Liikunta ja terveysongelmat voivat aiheuttaa lihasten rasittumista. Tällöin on tärkeää ryhtyä toimeen rasituksen vähentämiseksi, jotta päivittäiset arjen askareet eivät hankaloituisi.
5 luontaishoitoa rasittuneiden lihasten elvyttämiseksi
Carlos Fabián Avila

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Carlos Fabián Avila.

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ehkäpä olet vasta äskettäin aloittanut kuntosalilla käymisen, tai kenties sinulla on univaikeuksia. Tai ehkä olet vain käyttänyt lihaksiasi tavallista enemmän. Joka tapauksessa tällöin kannattaa tehdä jotain rasittuneiden lihasten elvyttämiseksi, jotta olo tuntuu paremmalta.

Nyt annamme viisi hyvää hoitoa rasittuneiden lihasten elvyttämiseksi!

Mikä saa lihakset rasittumaan?

Joskus aamulla sängystä noustessa olo voi tuntua siltä, ettei liikkumisesta tule mitään. Kokeilet kaikenlaisia liikkeitä, mutta mikään ei onnistu ja kaikki vaatii hirveästi energiaa. Tässä tapauksessa ongelmana on luultavasti lihasten liika rasittuminen.

Lihasväsymys ei itse asiassa ole aina syytä huonosta liikkumisesta tai liian rasittavista asioista – se voi johtua myös kroonisesta uupumuksesta, joka on pääasiassa naisten kokema vaiva. Toinen mahdollinen syy on vastustuskyvyn heikkeneminen tai eräät sairaudet, kuten esimerkiksi lihasdystrofia ja tulehduksellinen myopatia.

Niveltulehduksen tai nivelrikonkaan mahdollisuutta ei voida sulkea pois, sillä nämäkin tilat voivat aiheuttaa lihasten rasitusta. Jos nainen on jo kokenut vaihdevuotensa tai käy niitä juuri läpi, hänellä saattaa olla kehossaan kalsiumin puutetta. Kyseisen mineraalin vähäisyys stimuloi lihasten supistumista ja aiheuttaa joskus kipua tai uupumista.

Mitä rasittuneiden lihasten elvyttämiseksi voidaan tehdä?

rasittuneiden lihasten elvyttämiseksi voi juoda vettä

Jos lihasten väsyminen johtuu liikunnasta tai muusta rasittavasta toiminnasta, on tärkeää antaa lihaksille aikaa levätä ja toipua. Kannattaa odottaa 24-48 tuntia ennen kuin harrastat uudelleen liikuntaa.

Tällöin tulisi yrittää nukkua hyvin ja välttää kaikkea rasittavaa fyysistä toimintaa. Sen sijaan että urheilet, venytä lihaksia ja hengitä samalla syvään.

Jos lihaksesi ovat uupuneet liikunnan vuoksi, voit kokeilla kylmä-kuuma -tekniikkaa kymmenen minuutin ajan. Näin pystyt hoitaman lihaksiasi, jos ne eivät ole tulehtuneet. Muussa tapauksessa on parasta käyttää vain jäätä, ei siis ollenkaan kuumuutta.

Ruoka on myöskin hyvin tärkeä tekijä, jotta voisit vähentää lihasten kokemaa rasitusta: nauti ruokia, jotka sisältävät monimutkaisia proteiineja, kuten esimerkiksi palkokasveja, maitotuotteita ja lihaa. Näin saat aminohappoja, joita tarvitset toipuaksesi kunnolla.

Älä myöskään unohda kunnollista nesteytystä. Kuten olet varmasti jo aiemminkin lukenut ja kuullut, kannattaa juoda ainakin 6-8 lasillista vettä päivässä.

Kotihoidot lihasrasituksen vähentämiseksi

Jos lihaksesi ovat todella uupuneet, kannattaa kokeilla myös luontaishoitoja. Nämä hoidot auttavat lisäämään energiaa ja edistävät kehon toipumista. Laita muistiin seuraavat reseptit, jotka ovat hyviä apuja rasittuneiden lihasten elvyttämiseksi.

1. Kaura-banaani-hunajasmoothie

On hyvin tärkeää nauttia hiilihydraatteja, sillä ne ravitsevat kehoa ja voivat estää tai vähentää lihasten liikaa rasittumista.

Voit nauttia tätä kaurasta, banaanista ja hunajasta valmistettua pirtelöä aamiaisella, urheilun jälkeen ja vaikkapa aamupäivän puolivälissä. Näin pystyt vähentämään tehokkaasti lihasväsymystä.

Ainekset

 • 1 banaani
 • 3 tl hunajaa
 • 100 g kaurahiutaleita

Valmistus

 • Liota kaurahiutaleita lämpimässä vedessä muutaman minuutin ajan.
 • Laita ne sitten tehosekoittimeen banaanin ja hunajan kera.
 • Sekoita ainekset tasaiseksi ja koostumukseltaan kermaiseksi nesteeksi. Voit lisätä joukkoon halutessasi vettä, maitoa tai kasvimaitoa.
 • Sitten voitkin jo nauttia herkullisesta smoothiestasi!

2. Pinaatti-meloni-viinirypälesmoothie

Tämä on aivan täydellinen juoma lihasrasituksen lievittämiseksi. Pinaatti vahvistaa kudoksia ja tarjoaa runsaasti kalsiumia. Meloni taas antaa nestettä, imeytyy nopeasti sekä sisältää runsaasti vitamiinia ja mineraaleja. Rypäleistä taas saat paljon magnesiumia, kaliumia ja useita antioksidantteja, jotka parantavat fyysistä suorituskykyäsi.

Ainekset

 • 10 viinirypälettä
 • 1 lasillinen vettä
 • Kourallinen raakoja pinaatinlehtiä
 • 150 g melonia

Valmistus

 • Pese pinaatti hyvin.
 • Leikkaa meloni pieniksi paloiksi ja laita kaikki ainekset tehosekoittimeen.
 • Juo smoothiesi aamulla – parasta olisi nauttia se tyhjään vatsaan.

3. Inkiväärihauduke

Inkiväärin maku ja tuoksu ovat todella herkulliset. Sen avulla pystyt lievittämään muun muassa lihaskipua. Voit käyttää inkivääriä vaikkapa salaattien, kakkujen ja keittojen valmistuksessa, mutta ennen kaikkea sitä kannattaa hyödyntää haudukkeen valmistuksessa.

Ainekset

 • 15 g inkiväärinjuurta paloiteltuna
 • 1 lasillinen vettä

Valmistus

 • Laita inkivääri veteen ja kiehauta.
 • Anna veden kiehua kymmenen minuutin ajan.
 • Ota inkivääri pois nesteestä ja nauti hauduke sen ollessa hyvin kuuma – varmista kuitenkin, ettei neste ole polttavaa! Nauti hauduke ennen nukkumaanmenoa.

4. Maca-jauhe

maca-jauhe

Maca tai andienkrassi on nimensä mukaisesti peräisin Etelä-Amerikasta. Sillä on energisoiva vaikutus, ja se tarjoaa myös runsaasti B-vitamiinia. Voit hankkia sitä erilaisissa muodoissa, mutta suosittelemme macaa jauheena. Sitä voidaan sitten lisätä esimerkiksi hedelmämehuun tai smoothieeseen – tai vaikkapa juustovoileivälle!

 • Jotta voisit hyödyntää macaa parhaalla tavalla, sitä kannattaa nauttia 1-3 ruokalusikallista päivässä.
 • Jos nautit macaa päivittäin, jätä kuitenkin yksi päivä viikossa väliin.

Lue aiheesta lisää: 3 tapaa valmistaa vegaanismoothie

5. Ginseng-hauduke

Yksi hyvä luonnollinen ratkaisu lihasväsymyksen vähentämiseksi on tämä kasvi, jota voidaan käyttää sekä kuivan juuren että tablettien muodossa. Voit valmistaa kuivasta ginseng-juuresta juoman, joka tarjoaa runsaasti vitamiineja ja mineraaleja. Tämä hauduke auttaa lihaksia toipumaan.

Ainekset

 • 250 ml vettä
 • 1/4 tl jauhettua ginsengin juurta
 • Valinnainen aines: 1 tl hunajaa

Valmistus

 • Jotta saisit ginsengistä haudukkeen, jauha yksi gramma juurta ja sekoita se kupilliseen kiehuvaa vettä.
 • Kun olet antanut juoman olla viiden minuutin ajan, nauti se niin kuumana kuin mahdollista (mutta varo suun palamista!).
 • Voit makeuttaa juomasi pienellä määrällä hunajaa.

Ota lihasrasitus puheeksi lääkärin kanssa

Jos huomaat kokevasi lihasväsymystä usein, kannattaisi ottaa asia esille lääkärin kanssa. Näin saat selkeyttä tilanteeseesi ja samalla lääkäri pystyy antamaan tarkemmat hoitoneuvot.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.