3 tapaa valmistaa vegaanismoothie

Vegaanismoothiet ovat paljon muutakin kuin sattumanvaraisesti valituista vihreistä aineksista valmistettu juoma. Herkullisen vegaanismoothien valmistamiseksi meidän kuitenkin tulee tietää, mitkä ainekset sopivat parhaiten yhteen ja miten ne kannattaa valmistaa.
3 tapaa valmistaa vegaanismoothie
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Kirjoittanut Maite Córdova Vena

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Vegaanismoothie on pirtelöä muistuttava vaihtelevista aineksista kuten marjoista, hedelmistä ja vihanneksista sekoitettu tai vatkattu perinteistä mehua paksumpi kylmä juoma. Tässä vaiheessa on hyvä muistuttaa, että vegaanismoothie, kuten vegaaninen ruokavaliokaan, ei sisällä mitään eläinperäisiä tuotteita. Toisin sanoen vegaaniset smoothiereseptit eivät sisällä maitoa, kermaa tai mitään muitakaan maitotuotteita.

Näiden smoothiereseptien tarkoituksena ei ole vain viskata kourallinen sattumanvaraisia kasviksia tehosekoittimineen. Itse asiassa monet ravitsevaa ja terveellistä ruokavaliota noudattavat sortuvat tähän virheeseen, jolloin lopputuloksena saattaa usein olla pettymys. Kaikki vihannekset ja hedelmät eivät välttämättä sovi makumaailmaltaan yhteen, jolloin olisikin hyvä opetella erottamaan tarkemmin, mitkä maut sopivat paremmin yhteen ja mitkä taas eivät.

1. Vegaanismoothien valmistus värin mukaan

Yksi helpoimmista tavoista vegaanismoothien valmistamiseen on ainesosien valitseminen värin perusteella, esimerkkinä punaiset omenat, vesimeloni ja mansikat. Oikean paksuuden saavuttamiseksi sinun tulisi osata myös yhdistellä smoothieen tarvittavia ainesosia oikeaoppisesti, sillä perinteiseen mehuun tarvittavien ainesosien ja veden suhde ei ole sama smoothieta valmistettaessa.

Kaikkein suosituimmat värit smoothien valmistuksessa ovat punainen, keltainen ja vihreä. Kun olet oppinut valmistamaan oikeaoppisesti smoothieita näistä väreistä, voit siirtyä kokeilemaan muita väriyhdistelmiä kuten vaaleanpunaisia, violetteja tai vaikkapa sinisiä smoothieita. Ota aina smoothien valmistuksessa huomioon seuraavat seikat:

  • Vihreät smoothiet: vihreän värin saavuttamiseksi nämä smoothiet sisältävät yleensä enemmän vihanneksia kuin hedelmiä.
  • Punaiset smoothiet: punaisen värin saavuttamiseksi nämä smoothiet sisältävät yleensä enemmän hedelmiä kuin vihanneksia.
  • Keltaiset smoothiet: keltaisen värin saavuttamiseksi nämä smoothiet sisältävät yleensä tasapuolisesti hedelmiä ja vihanneksia.

2. Valmista vegaanismoothie maun mukaan

Toinen tapa valmistaa herkullinen vegaanismoothie on maun mukaan. Oikean maun saavuttamiseksi sinun tulee vain kasvattaa tiettyjen ainesosien suhdetta muihin: esimerkiksi lisäämällä sokeripitoisten hedelmien ja marjojen osuutta makean maun saavuttamiseksi tai sitrushedelmien osuutta kirpeän maun saavuttamiseksi.

sitrusmehu

  • Sitruksiset smoothiet: kirpeän maun saavuttamiseksi voit lisätä smoothien sekaan appelsiinia, sitruunaa, passionhedelmää, mandariinia, ananasta, greippiä, veriappelsiinia tai klementiiniä.
  • Makeat smoothiet: makean maun saavuttamiseksi voit lisätä smoothien sekaan banaania, omenaa, mangoa tai päärynää.
  • Smoothie mix: Voit käyttää esimerkiksi banaania smoothien pohjana ja sekoittaa sitten mukaan esimerkiksi avokadoa, kaakaojauhetta, maapähkinöitä tai vain yksinkertaisesti mansikoita ja omenoita.

Pyri välttämään makeiden ja happamien hedelmien yhdistelemistä, sillä lopputulos ei ole yleensä makuaistia hivelevä. Suosi aina smoothien kuin smoothien valmistamisessa kausituotteita, sillä tuoreutensa lisäksi kausituotteiden hintalappu on yleensä kukkarolle kevyempi.

3. Valmista vegaanismoothie ravintoaineiden mukaan

Kun olet oppinut valmistamaan vegaanisia smoothieita sekä värin että maun mukaan, voit siirtyä seuraavaksi taiteilemaan ravintoaineiden kanssa. Ravintorikkaan smoothien lopputuloksena ei niinkään ole juoman houkutteleva väri, vaan ennen kaikkea vitamiinien, mineraalien ja kuitujen runsas sisältö. Jos tavoitteenasi on valmistaa ravintorikas smoothie, kiinnitä erityistä huomiota ainesosien ravintosisältöön ja niiden valmistustapaan.

vegaanismoothie punajuuresta

Smoothien pohja voidaan valmistaa monista eri aineksista, näistä vegaaneille sopivia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi vesi, tee, yrttiuutteet ja soija-, kookos-, manteli- ja kauramaito. Smoothien pohjamaku nousee yleensä hyvin vahvasti esille, joten onkin tärkeää osata käyttää sitä oikein. Vegaanisissa smoothiessa dominoivia pohjamakuja muista ainesosista riippumatta ovat erityisesti banaani ja papaija.

Kiinnittämällä enemmän huomiota eri hedelmien ja vihannesten makuyhdistelmiin ja smoothien oikeaan valmistustapaan, lopputuloksena voi olla uskomattoman herkullinen vegaanismoothie. Smoothien lisäksi voit myös kokeilla vapaasti erilaisia mehu- ja pirtelöreseptejä, joita voit alkaa ajan kanssa muuntelemaan ja yhdistelemään täysin oman mielikuvituksesi mukaan.

Vegaanismoothiet ovat erinomainen lisä terveellisen ja tasapainoisen ruokavalion täydentämiseen ja noudattamalla yllä olevia vinkkejä niiden valmistaminenkin käy aivan käden käänteessä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Brown, J. Por qué tomar jugos naturales no es tan bueno para la salud (y cómo hacerlos más saludables). BBC Future [En línea] Disponible en: https://www.bbc.com/mundo/vert-fut-46900997
  • Craig, Winston. (2009). Health Effects of Vegan Diets. The American journal of clinical nutrition. 89. 1627S-1633S. 10.3945/ajcn.2009.26736N.
  • Rodríguez-Leyton, Mylene & Majana Lucía, Sánchez. (2017). Consumo de frutas y verduras: beneficios y retos. Alimentos Hoy. 25. 30-55.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.