Logo image
Logo image

Parantaako kuningatarhyytelö vastustuskykyä?

4 minuuttia
Mehiläistenhoitoa pidetään samalla sekä terveyden ylläpitämisen tieteenä että taiteena mehiläispesän tuottamien tuotteiden kautta. Yksi mehiläisistä saatu tuote onkin emomaito eli kuningatarhyytelö, joka on noussut kuumaksi puheenaiheeksi viime aikoina. Monet ovat kysyneet ja pohtineet mielessään, kykeneekö tämä mehiläisten tuottama hyytelö parantamaan kehomme immuunijärjestelmää.
Parantaako kuningatarhyytelö vastustuskykyä?
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Hunaja, propolis eli kittivaha ja kuningatarhyytelö ovat mehiläisten valmistamia aineita. Aktiivisten komponenttiensa ansiosta ne ovat erittäin mielenkiintoisia ainesosia erityisesti silloin, kun puhumme elimistömme ravitsemuksellisen tilan vahvistamisesta. Vaikka kuningatarhyytelö ei parannakaan elimistön puolustuskykyä, sen tehoon on liitetty sekä bakteereja ja tulehduksia vastaan taistelevia, desinfioivia että antioksidanttisia vaikutuksia.

Mitä on emomaito eli kuningatarhyytelö?

Kuningatarhyytelö on työmehiläisten erittämä aine. Se tunnetaan superruokana, joka palvelee mehiläisten toukkia niiden elämän kolmen ensimmäisen päivän aikana sekä nimensä mukaisesti mehiläisten kuningattaren koko olemassaoloa.

Ihmisille kuningatarhyytelö on ollut perinteinen lääke jo pitkään. Tätä mehiläisten superruokaa on käytetty paljon erityisesti Aasian apiterapiassa ja muinaisessa Egyptissä. Tänä päivänä kuningatarhyytelöä käytetään laajasti farmaseuttisissa tuotteissa sekä kosmetiikka-alalla. Sitä on saatavilla nykyään sekä ravintolisänä kapseleiden muodossa että sekoitettuna hunajasta valmistettuihin tuotteisiin.

Mitä ominaisuuksia kuningatarhyytelö tarjoaa terveydelle?

Kuningatarhyytelön ravitsemuksellinen koostumus on erittäin kokonaisvaltainen ja se sisältää runsaasti erilaisia ravintoaineita. Kuningatarhyytelö koostuu pääasiassa vedestä, proteiineista, hiilihydraateista, rasvoista, vitamiineista – erityisesti B-ryhmään kuuluvista vitamiineista – sekä joistakin mineraaleista. Lisäksi on havaittu, että kuningatarhyytelöstä löytyy jopa yli sata muuta orgaanista komponenttia, joiden joukosta erottuvat erityisesti royalaktiini ja jotkut tietyt flavonoidit.

Kaikkien näiden ravinteiden tehtävänä on antaa emomaidolle sarja erilaisia ominaisuuksia, jotka voivat osoittautua erittäin hyödyllisiksi ainesosiksi tietyissä tilanteissa. Ja koska tiedämme nyt, että kuningatarhyytelö sisältää runsaasti erilaisia flavonoideja, voimme korostaa erityisesti seuraavia toimintoja, joissa tämä mehiläisten tuottama superruoka voi toimia erittäin tehokkaana apulaisena:

 • Antioksidanttinen vaikutus
 • Ikääntymistä moduloiva vaikutus
 • Tulehduksia vastaan taisteleva vaikutus
 • Neurotrooppinen eli hermostoon vaikuttava vaikutus
Some figure
Kuningatarhyytelö on mehiläisten hoidosta saatava tuote, jonka pääasiallisena tarkoituksena on toimia ravintona mehiläispesän kuningattarelle.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: 3 hunajahoitoa, jotka auttavat huolehtimaan hengityselinten terveydestä

Missä tapauksessa kuningatarhyytelö voi auttaa meitä?

Kuten olemme nähneet, kuningatarhyytelö on erittäin ravitseva ruoka. Kyseessä on ennen kaikkea kuningatarmehiläisen pääasiallinen ravinnon lähde eli toisin sanoen ihmisten kohdalla sitä tulisi pitää pikemminkin ravintolisänä, jota voidaan nauttia tietyissä erityistilanteissa. Kerromme alla lisää näistä erityistilanteista:

Toipuminen sekä fyysiset ja henkiset ponnistelut

Kuningatarhyytelö voi auttaa stimuloimaan ikääntyneiden ihmisten henkisiä ja fyysisiä toimintoja. Todisteisiin perustuvaan, täydentävään ja vaihtoehtoiseen lääketieteeseen erikoistuneella Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine -sivustolla julkaistu tutkimus on todistanut, että kuningatarhyytelöllä hoidetut koerotat osoittivat aiempaa alhaisempaa stressihormonitasoa. Ihmisillä tehdyissä analyyseissä mielenterveydellistä edistymistä havaittiin puolestaan niillä koehenkilöillä, jotka olivat nauttineet kuningatarhyytelöä yhteensä 6 kuukauden ajan.

Kudosten uusiutuminen ja haavojen parantuminen

Kuningatarhyytelö voi auttaa edistämään myös haavojen paranemista. Sekä elävissä eliöissä että koeputkissa suoritetuissa tutkimuksissa on ehdotettu, että kuningatarhyytelö lyhentää haavojen paranemisaikaa sekä ihovaurioiden aiheuttamaa ihon kuoriutumista. Sekä paikallisesti että sisäisesti käytettynä, kuningatarhyytelö olisi toisin sanoen varsin käyttökelpoinen apu tulehduksellista alkuperää olevissa iho-ongelmissa.

Antibakteerinen vaikutus

Kuningatarhyytelön ja joidenkin sen komponenttien antibakteerisesta vaikutuksesta pääasiassa gram-positiivisia bakteereja vastaan ​​löytyy myös tieteellistä kirjallisuutta. Näin ei tosin ole gram-negatiivisten bakteerien tapauksessa, joissa tutkimukset ovat osoittaneet, että kuningatarhyytelön tehokkuus heikkenee huomattavasti.

Lisäksi monet muut tutkimukset ovat yhdistäneet kuningatarhyytelön mikrobeja vastaan taistelevan vaikutuksen joitakin bakteereja vastaan, jotka ovat osoittautuneet erittäin vastustuskykyisiksi perinteisille antibiooteille. Esimerkkinä näistä antibiooteille vastustuskykyisistä mikrobeista toimii stafylokokkeihin kuuluva kokkibakteeri Staphilococcus aureus. Lisää tämän alan tutkimuksia kuitenkin tarvitaan edelleen, sillä yksi suurimmista nykyisistä terveysongelmista on nimenomaan bakteerien kasvava vastustuskyky antibiootteja ja muita lääkehoitoja kohtaan.

Oksidatiivisen stressin vähentäminen

Yksi lupaavimmista ominaisuuksista, jotka kuningatarhyytelö tämän päivän tutkimusten mukaan omaa, on sen antioksidanttinen ja tulehduksia vastaan taisteleva vaikutus. Näin on ainakin osoitettu useissa koe-eläimillä tehdyissä tutkimuksissa, mukaan lukien neurotieteeseen erikoistuneessa Neuroscience Letters -lehdessä julkaistu tutkimus. Ihmisillä suoritetuissa testeissä tarvitaan edelleen joitakin edistysaskelia, mutta toistaiseksi tulokset näyttävät varsin lupaavilta.

Some figure
Kuningatarhyytelön käyttö terapeuttisena vaihtoehtona on varsin lupaava. Näiden tulosten varmentamiseksi ja entistä tarkempien suositusten antamiseksi ihmisillä suoritettavia tutkimuksia tarvitaan kuitenkin enemmän.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: 8 ruokaa myrkkyjen poistamiseksi ja vastustuskyvyn parantamiseksi

Parantaako kuningatarhyytelö kehon vastustuskykyä?

Kuningatarhyytelöllä on tutkimusten mukaan vahvoja antibakteerisia ominaisuuksia, mikä tekee siitä loistavan apulaisen taistelussa bakteerien aiheuttamia tulehduksia vastaan – tai ainakin se on avannut laajan tutkimusten kentän, jossa tämän mehiläisten tuottaman superruoan vaikutuksia terveyden kannalta on tutkittava edelleen.

Samalla on kuitenkin syytä painottaa, että aivan samaa ei voida tällä hetkellä sanoa sen tukevasta toiminnasta kehon vastustuskykyä kohtaan. Olisi itse asiassa jopa vaarallista väittää, että tämä mehiläisten tuottama emomaito olisi hyväksi kehon immuunijärjestelmälle – varsinkin, kun käytettävissä olevat tutkimukset ja niiden tulokset eivät osoita tähän suuntaan. Lisäksi on tärkeää pitää mielessä, että lisätutkimusta tarvitaan erilaisten suositusten valmistamiseksi niin, että voimme nauttia kuningatarhyytelön tuomista terveyseduista turvallisesti.

Odottaessamme näitä suosituksia, on olemassa muutamia tehokkaita keinoja, joiden avulla voimme parantaa ja pitää elimistömme puolustuskykyä vahvana ja terveenä, kuten:

 • Noudata terveellistä ja monipuolista ruokavaliota, joka perustuu sellaisiin tuoreisiin ruokiin, jotka tarjoavat sinulle päivittäin kaikki kehosi tarvitsemat ravintoaineet.
 • Nauti ruokia, jotka sisältävät paljon probiootteja ja prebiootteja, jotka puolestaan ylläpitävät ja parantavat suoliston bakteeritasapainoa.
 • Harrasta säännöllistä liikuntaa ja pysy aktiivisena päivittäin.
 • Nuku riittävästi.
 • Pysy kaukana stressistä niin hyvin kuin mahdollista.
 • Jotkut ravintolisät voivat toki auttaa meitä vahvistamaan ja parantamaan kehomme vastustuskykyä, mutta tässä tapauksessa on tärkeää, että käännyt aina ennen ravintolisien käyttöönottoa terveydenhuollon asiantuntijan tai hoitavan lääkärisi puoleen; erityisesti niissä tapauksissa, jos sinulla on jokin sairaus tai sinulla on jokin lääkitys päällä.

Ei ole näyttöä siitä, että kuningatarhyytelö parantaisi kehon vastustuskykyä

Kuningatarhyytelö, samalla tapaa kuten propolis tai hunaja, sisältää runsaasti erilaisia aktiivisia komponentteja, kuten fenolihappoa, terpeeneja ja entsyymeja. Tämä yhdistelmä puolestaan antaa sille useita ravitsemuksellisia ominaisuuksia, jotka puolestaan tuottavat monipuolista hyötyä kehollemme esimerkiksi taistelussa erilaisia bakteereja, tulehduksia ja oksidatiivista stressiä vastaan.

Tutkimukset kuningatarhyytelön posiivisista vaikutuksista elimistöön ovat olleet lupaavia. Samalla on kuitenkin syytä pitää mielessä, että suurin osa näistä tutkimuksista on suoritettu eläimillä ja siksi tarvitsemmekin enemmän koehenkilöillä suoritettuja tutkimuksia sekä kuningatarhyytelön eri ominaisuuksien määrittämiseksi että tämän ravintolisän turvallisuuden takaamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Cornara L, et al. Therapeutic Properties of Bioactive Compounds from Different Honeybee Products. Front Pharmacol. Junio 2017. 28 (8):412.
 • Fratini F. Royal Jelly: An ancient remedy with remarkable antibacterial properties. Microbiological Research. Noviembre 2016. 192: 130-141.
 • Morita H, et al. Effect of royal jelly ingestion for six months on healthy volunteers. Nutrition Journal. Setiembre 2012. 11(77).
 • Visweswara Rao P, et al. Honey, Propolis, and Royal Jelly: A Comprehensive Review of Their Biological Actions and Health Benefits. Oxidative Medicine and celular longevity.  Julio 2017.
 • Ito, Satoru, et al. “Antidepressant-like activity of 10-hydroxy-trans-2-decenoic acid, a unique unsaturated fatty acid of royal jelly, in stress-inducible depression-like mouse model.” Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine 2012 (2012).
 • Park, Min Ji, et al. “Major royal jelly protein 2 acts as an antimicrobial agent and antioxidant in royal jelly.” Journal of Asia-Pacific Entomology 22.3 (2019): 684-689.
 • Teixeira, Renata Roland, et al. “Royal jelly decreases corticosterone levels and improves the brain antioxidant system in restraint and cold stressed rats.” Neuroscience letters 655 (2017): 179-185.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.