Logo image
Logo image

3 hunajahoitoa, jotka auttavat huolehtimaan hengityselinten terveydestä

4 minuuttia
Hunajalla on lukuisia hyödyllisiä ominaisuuksia terveytemme kannalta. Jos kärsit hengityselimiin liittyvistä ongelmista, tulet löytämään tästä artikkelista tehokkaita vinkkejä siitä, kuinka hunaja voi auttaa sinua pitämään huolta hengityselinten terveydestä.
3 hunajahoitoa, jotka auttavat huolehtimaan hengityselinten terveydestä
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Hengityselimiin liittyvät ongelmat ovat tänä päivänä varsin yleisiä. Merkittävimpiä niistä ovat yskä, flunssa, nuha, kurkku- ja nielutulehdukset sekä limaisuus. Jos sinulla on tapana kärsiä näistä edellä mainituista vaivoista usein, pysy kuulolla, sillä jaamme seuraavaksi 3 hellää hunajahoitoa, joiden avulla voit pitää parempaa huolta hengityselinten terveydestä, tietysti yhdessä lääkärin määräämien lääkkeiden tai hoitojen kanssa.

On mahdollista, että olet jo aikaisemmin kuullut esimerkiksi ystävältä tai sukulaiselta, että hunajapohjaiset hoidot sopivat loistavasti hengityselinten vaivojen hoitoon. No, tämä ei ole aivan merkityksetön suositus, sillä useat tieteelliset tutkimukset ovat todistaneet, että tällä elintarvikkeella on monia hyödyllisiä ominaisuuksia myös ihmisten terveyden kannalta.

Itse asiassa on olemassa useita eri tutkimuksia, jotka ovat osoittaneet, että hunajan yksi parhaimmista ominaisuuksista on se, että se toimii voimakkaana luonnon omana antioksidanttina. Oli miten oli, nämä edut eivät suinkaan rajoitu vain tähän. Katsotaanpa alta lisää, miten voit huolehtia paremmin hengityselinten terveydestä nimenomaan hunajan avulla.

Hunajan edut terveydelle

Hunajan käyttö hengityselinten (ja muun elimistön) terveydestä huolehtimiseen on erittäin suositeltavaa; tätä mieltä ovat jopa lääkärit. Ymmärtääksemme paremmin hunajan tarjoamia etuja terveytemme kannalta, katsotaanpa alta tarkemmin sen lääketieteellisiä arvoja:

 • Luonnollinen antioksidanttien lähde: Tämä tarkoittaa sitä, että hunaja auttaa ylläpitämään terveitä soluja, joka puolestaan ​​auttaa hidastamaan solujen hajoamista ja estämään näin ollen myös ennenaikaista ikääntymistä.
 • Hunaja parantaa immuunijärjestelmän reaktiota sairauksien torjumiseksi: Jos sinulla on usein tapana kärsiä hengityselimiin liittyvistä vaivoista, tämä voi mahdollisesti muuttua, jos lisäät ruokavalioosi enemmän hunajaa (tietenkin kohtuullisissa määrissä).
 • Se on loistava antiseptinen aine: Tutkimuksissa on havaittu, että hunaja omaa mikrobisen kapasiteetin, joka elimistöön päästessään antaa sille mahdollisuuden ehkäistä haitallisten bakteerien ja sienten lisääntymistä.
 • Vaikutukset glykeemiseen säätelyyn: Hunajan kuluttaminen auttaa saavuttamaan tasapainon glukoosin tuotannon ja kulutuksen välillä. Tämä taas voi osoittautua positiiviseksi avuksi esimerkiksi niille ihmisille, jotka sairastavat diabetesta.
Some figure

Tässä vaiheessa on hyvä muistuttaa, että on tärkeää nauttia aina orgaanista hunajaa, johon ei ole lisätty ylimääräisiä sokereita tai säilöntäaineita. Tällä tapaa voimme varmistaa, että kulutamme laadukasta tuotetta, joka on myös paljon terveellisempää kuin hunajan kaupalliset versiot.

Nyt kun hunajan lääketieteellisesti todistetut ominaisuudet on käyty läpi, on aika nähdä, miten voimme hyödyntää sitä käytönnässä hengityselinten terveyden huoltamiseksi ja ylläpitämiseksi. Jaamme seuraavaksi 3 kotitekoista hunajahoitoa, joiden säännöllinen kuluttaminen auttaa niin parantamaan elimistön puolustuskykyä kuin vähentämään haitallisten bakteerien ja sienten kasvua.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Kipeän kurkun hoito lämpimällä vedellä ja hunajalla

3 hunajahoitoa, jotka auttavat huolehtimaan hengityselinten terveydestä

1. Vettä ja hunajaa

Tämä on ensimmäinen esittelemistämme kolmesta kotitekoisesta hunajahoidosta, jotka auttavat pitämään huolta hengityselinten terveydestä. Kyseessä on erittäin helppo resepti, joka valmistuu vain muutamassa minuutissa, mutta tarjoaa sinulle samalla mahdollisuuden hyötyä tämän herkullisen ainesosan kaikista terveysominaisuuksista.

Pieni loraus sitruunaa tuo tähän juomaan ripauksen C-vitamiinia. Hunajan hoitava ja sitruunan virkistävä vaikutus sopivat loistavasti esimerkiksi flunssan tai kurkkukivun hoitoon.

Ainesosat

 • 2 rkl hunajaa
 • 300 ml vettä
 • 2 rkl vastapuristettua sitruunamehua

Valmistusohjeet

 • Lisää vesi kattilaan ja anna kiehahtaa.
 • Kun vesi on saavuttanut kiehumispisteensä, poista kattila liedeltä ja anna seistä vielä noin 3 minuutin ajan.
 • Lisää sekaan kaksi ruokalusikallista hunajaa.
 • Täydennä juoma muutamalla sitruunaviipaleella ja vastapuristetulla sitruunamehulla.

2. Hunajasiirappia sitruunalla

Toinen hunajainen kotihoito hengityselinten hoitoon on sitruunaisen hunajasiirapin valmistaminen. Kuten voit huomata, sitruuna on lähes välttämätön lisä hunajalle, koska se omaa erinomaisen antibakteerisen vaikutuksen, jonka ansiosta tämä siirappi sopii loistavasti esimerkiksi kurkku- ja nielutulehdusten hoitoon.

Ainesosat

 • 2 rkl hunajaa
 • 1 rkl sitruunamehua

Valmistusohjeet

 • Laita ainekset pieneen kuppiin.
 • Lämmitä sitä mikrossa noin 10 sekunnin ajan.
 • Nauti siirappi samantien. Jos maku on liian tuhti, voit hyvin lisätä sitä myös teehen tai yrttihaudukkeeseen.
Some figure

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Yskän hoito timjami-, hunaja- ja sitruunateellä

3. Hunajahoito valkosipulilla

Kuten yllä mainituissa resepteissä, myös tässä reseptissä hunaja näyttelee pääosaa, tosin poikkeuksena päätimme lisätä siihen valkosipulia. Miten sitten tämä uusi aineosa voi auttaa? No, valkosipulin antiseptiset ominaisuudet auttavat torjumaan hengityselinten vaivoja entistä tehokkaammin ja itse asiassa valkosipuli on tullut vuosien varrella tunnetuksi luonnon omana antibioottina. Ja mikä parasta, tällä luonnon antibiootilla ei ole samoja sivuvaikutuksia kuin kaupallisilla antibiooteilla.

Ainesosat

 • 10 valkosipulinkynttä
 • 350 g hunajaa
 • 1 sitruunan mehu

Valmistusohjeet

 • Kuori valkosipulinkynnet, pilko ne viipaleiksi ja lisää tyhjään ja puhtaaseen purkkiin.
 • Lisää sekaan 350 grammaa hunajaa ja sitruunamehu.
 • Sulje purkki huolellisesti ja anna sen maseroitua noin viikon ajan.
 • Tämän jälkeen voit nauttia sitä heti. Suositeltu annos on yksi teelusikallinen päivittäin joko aamulla tai aterioiden välillä tyhjään vatsaan.

Kuten olet varmasti jo huomannut, kaikki nämä kotitekoiset hunajahoidot ovat todella vaivattomia valmistaa. Oletko kenties jo kokeillut näistä muutamia vai ovatko kaikki sinulle vielä täysin uusia ideoita?

Jos sinulla on yskää, olet vilustunut, kurkkuun on kertynyt limaa tai tunnet nielussa pientä kutinaa, kokeile rohkeasti näitä helliä, mutta samalla tehokkaita hunajahoitoja. Tulet huomaamaan, kuinka ne helpottavat oloasi jo muutaman käyttökerran jälkeen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Cortés, Manuel E, Vigil, Pilar, & Montenegro, Gloria. (2011). The medicinal value of honey: a review on its benefits to human health, with a special focus on its effects on glycemic regulation. Ciencia e investigación agraria38(2), 303-317. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-16202011000200015
 • Da Silva, A. Determinación de la actividad antibacteriana de tres variedades de limón (Citrus limón (L) Osbeck, Citrus limón (L) Osbeck en combinación con Citrus reticulata y Citrus medica L.) frente a Staphylococcus aureus y Escherichia coli.[Fecha de acceso: 23 de Agosto del 2017]. URL Disponible en: http://www. revistasbolivianas. org. bo/scielo. php.
 • Sotero-García, Alma I., Gheno-Heredia, Yaqueline Antonia, Martínez-Campos, Ángel Roberto, & Arteaga-Reyes, Tizbe T.. (2016). Plantas medicinales usadas para las afecciones respiratorias en Loma Alta, Nevado de Toluca, México. Acta botánica mexicana, (114), 51-68. Recuperado en 08 de marzo de 2019, de http://www.scielo.org.mx/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0187-71512016000100003&lng=es&tlng=es.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.