Logo image
Logo image

Tiedätkö, mitkä ovat parhaita luonnollisia antibiootteja?

2 minuuttia
Bakteerit eivät voi kehittää vastustuskykyä luonnollisille antibiooteille. Ne ovatkin paras keino ehkäistä lieviä tulehduksia. Hyödynnä niitä ja vahvista immuunijärjestelmääsi.
Tiedätkö, mitkä ovat parhaita luonnollisia antibiootteja?
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Perinteisten antibioottien liikakäytöllä on haitallisia vaikutuksia terveydelle. Ne nimittäin muuttavat suoliston bakteerikantaa ja estävät elimistön luontaista puolustuskykyä. Sitä vastoin luonnolliset antibiootit vahvistavat immuunijärjestelmää ja tehostavat kehon omaa vastustuskykyä. Tässä artikkelissa esittelemme parhaita luonnollisia antibiootteja viruksia tai bakteereja vastaan.

Kuinka luonnolliset antibiootit toimivat?

Some figure

Luonnolliset antibiootit ovat ruokia tai lääkekasveja, jotka sisältävät sellaisia ravintoaineita tai aktiivisia ainesosia, joilla on positiivinen vaikutus eri kehon toimintoihin. Tavallisesti ne parantavat solujen uudistumista ja vahvistavat immuunijärjestelmää.

Toisin kuin perinteisten antibioottien kohdalla, bakteerit eivät voi kehittää niihin resistenssiä. Ne pystyvät hidastamaan taudinaiheuttajien kasvua ja tehostamaan kehon luontaisia mekanismeja niiden torjumiseksi.

Voittamalla sairauden luonnollisesti elimistö on vahvempi ja sen puolustuskyky on aktiivisempi patogeeneja vastaan.

Sen sijaan perinteiset antibiootit tuovat mukanaan tiettyjä sivuvaikutuksia. Niillä on taipumusta vahingoittaa suoliston bakteerikantaa, joten on hyvä ajatus hyödyntää luonnollisia antibiootteja lievien tulehdusten ehkäisemisessä ja hoidossa.

Parhaita luonnollisia antibiootteja

Alla esittelemme joitakin parhaita luonnollisia antibiootteja patogeeneja vastaan.

1. Propolis

Some figure

Propolis on yksi parhaista luonnollisista antibiooteista. Siinä on runsaasti bioflavonoideja, eteerisiä öljyjä, hivenaineita, vitamiineja ja aminohappoja.

Mehiläiset valmistavat propolista eristämällä pihkaa puun silmuista tai rungosta ja käyttävät sitä peittämään ja suojaamaan pesäänsä.

Kuinka sitä otetaan

  • Ehkäisevästi: 5 tippaa tyhjään mahaan joka päivä.
  • Oireisiin: 5 tippaa joka tunnin välein.

2. Valkosipuli

Some figure

Valkosipuli on hyvin tehokas luonnollinen antibiootti, joka poistaa taudinaiheuttajabakteereja vaikuttamatta elimistön hyviin bakteereihin. Valkosipulin antibioottinen vaikutus johtuu sen sisältämästä allisiinista ja monista muista yhdisteistä.

Valkosipulia voi joko syödä sellaisenaan tai levittää iholle missä tahansa tulehduksessa.

Jos valkosipulia on vaikea syödä tai se aiheuttaa ruoansulatusongelmia, sitä voi ottaa myös tablettimuodossa.

3. Punahatut

Some figure

Punahatut ovat lääkekasveja, jotka vahvistavat immuunijärjestelmää ja torjuvat viruksia ja tulehduksia. Näitä kasveja voi nauttia haudukkeina, uutteina tai tabletteina.

Autoimmuunisairauksista kärsivien tulisi kysyä lääkäriltä ennen käyttöä. Punahattua ei ole myöskään hyvä käyttää pitkiä aikoja, ainoastaan tarvittaessa.

4. Oreganon eteerinen öljy

Some figure

Tämä voimakas eteerinen öljy tuhoaa viruksia, bakteereja, sieniä ja loisia.

Sitä voi nauttia joko suun kautta tai käyttää paikallisesti. Varmista, että öljy on korkealaatuista ja sopii nautittavaksi.

  • Ota tippa tätä öljyä kaksi kertaa päivässä hunajaan ja oliiviöljyyn sekoitettuna.

Älä käytä raskauden aikana.

5. Hopeavesi

Some figure

Hopeavesi on luontainen antibiootti, jolla on viruksia, bakteereja ja loisia tuhoavia sekä desinfioivia ominaisuuksia. Sitä on käytetty antiikin ajoista asti.

6. Kupari-kulta-hopea

Tämä kolmen hivenaineen yhdistelmä stimuloi immuunijärjestelmää ja lisää samalla energiaa ja puhtia.

  • Yleisesti ottaen sitä otetaan pienestä lääkepullosta, aterioiden välillä, lyhyen aikaa.

7. Hunaja

Some figure

Hunaja ei ole yhtä tehokasta kuin propolis, mutta sen ravintoarvoa ja monia terveyshyötyjä ei tulisi aliarvioida.

Kaiken kaikkiaan se on yksi parhaista ehkäisevistä antibiooteista, sillä sitä voi käyttää kohtuudella päivittäin. Lisäksi sillä voi korvata valkoisen sokerin!

8. Sitruunat

Some figure

Sitruunoiden kuorissa on uskomattomia antibioottisia ominaisuuksia. Yleisesti ottaen paras keino saada nämä hyödyt on käyttää luomusitruunoita, pestä ne, kuoria ne ja laittaa kuoret pakkaseen.

  • Ideana on nauttia pakastettua kuorta pala palalta, mehuissa, smoothieissa, salaateissa, padoissa jne.

9. Sipulit

Some figure

Sipulit ovat lääkinnällistä ruokaa, joilla on loistavia ominaisuuksia hengityselin- ja loissairauksien ehkäisyn ja hoidon kannalta. Ne tehostavat myös kehon luontaista myrkkyjenpoistoa johtuen sisältämästään rikistä.

Nyt kun tiedät joitakin luonnollisia antibiootteja, älä epäröi käyttää niitä vahvistamaan vastustuskykyäsi ja hoitamaan lieviä infektioita!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Albado Plaus, Emilia, Gloria Saez Flores, and Sandra Grabiel Ataucusi. “Composición química y actividad antibacteriana del aceite esencial del Origanum vulgare (orégano).” Revista Medica Herediana 12.1 (2001): 16-19.
  • Chalar Vargas, Luis Rodrigo, et al. “Función Antimicrobiana de la Alicina de Ajo en cultivos de Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa y Escherichia coli.” Revista científica ciencia médica 17.1 (2014): 26-28.
  • Galán, J. C., González-Candelas, F., Rolain, J. M., & Cantón, R. (2013). Antibiotics as selectors and accelerators of diversity in the mechanisms of resistance: From the resistome to genetic plasticity in the β-lactamases world. Frontiers in Microbiology. https://doi.org/10.3389/fmicb.2013.00009
  • Peláez, F. (2006). The historical delivery of antibiotics from microbial natural products – Can history repeat? Biochemical Pharmacology.
  • Ratyakshi, & Chauhan, R. P. (2009). Colloidal synthesis of silver nano particles. Asian Journal of Chemistry.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.