Nielutulehduksen oireiden hoito

Nielutulehduksen aiheuttamat oireet voivat olla hyvinkin erilaisia. Ne vaihtelevat nielurisojen turvotuksesta aina nielemisvaikeuksiin, ja jopa kuumeeseen. Tänään jaamme parhaita luonnollisia kotihoitoja nielutulehduksen hoitoon.
Nielutulehduksen oireiden hoito
Sergio Alonso Castrillejo

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Sergio Alonso Castrillejo.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 20 joulukuuta, 2022

Tähän tautiin kuuluvat virustulehdukset, kuten yleinen flunssa, sekä bakteeritulehdukset kuten A-luokan streptokokki. Siksi sen pääsääntöisenä hoitona käytetään lääkärin määräämää antibioottikuuria. 

Nielutulehdus on kurkun takaosan ja/tai nielun limakalvolla esiintyvä tulehdus. Se aiheuttaa epämukavuutta, kuivuutta sekä vaikeuksia niellä.

Oireidesi vakavuudesta riippuen voi olla järkevää hakeutua lääkärin vastaanotolle. On kuitenkin myös avuliasta opetella, kuinka nielutulehduksen oireiden hoito onnistuu luonnollisesti kotona.

5 luonnollista keinoa lievittää nielutulehduksen oireita

Jotkin luonnolliset kotihoidot auttavat lievittämään nielutulehduksen aiheuttamia inhottavia oireita.

Merriam-Webster määrittelee nielutulehduksen “nielun tulehdustilana”. Nielu, tai paremmin tunnettuna kurkku, on onkalo, joka ulottuu nenän ja suun takapuolelta aina kurkunpään ja ruokatorven alkuun.

Usein meille kehittyy jopa liiallinen vastustuskyky tai sietokyky antibiootteja vastaan, jolloin niiden vaikutus lakkaa toimimasta kehossamme. Yleensä näin tapahtuu silloin, kun olemme ottaneet näitä lääkkeitä liian pitkiä aikoja tai liian usein.

Tästä syystä luonnolliset kotihoitokeinot nielutulehduksen hoidossa ovat hyödyllisiä opetella, sillä niiden avulla pystyt lievittämään nielutulehduksen aiheuttamia oireita nopeasti ja täysin luonnollisesti.

1. Nielutulehduksen oireiden lievittäminen ruokasoodan avulla

Natriumbikarbonaatti eli tuttavallisemmin ruokasooda, on luonnollinen antiseptinen aine jolla on rauhoittavia vaikutuksia. Se on loistava ehkäisemään nielun sekä kurkun tulehdustilaa.

Näin käytät ruokasoodaa nielutulehduksen oireiden hoitoon:

Ainesosat

 • 1 ruokalusikallinen ruokasoodaa
 • 2,5 dl vettä
 • Korkillinen pullo

Valmistelu

 • Laita ruokasooda ja vesi pulloon. Ravista hyvin.
 • Kurlaa suullinen seosta kurkussasi noin yhden minuutin ajan.
 • Älä niele seosta vaan sylje se pois. Toista muutaman kerran.

2. Sitruuna ja hunaja

Tämä yhdistelmä on yksi parhaimmista taistelemaan flunssaa ja tulehduksia vastaan. Tämä luonnon keino on loistava keino desinfioida sekä helpottaa turvotusta tulehtuneella alueella.

Hunaja on lisäksi oikein tehokas ekspektorantti, joten sitä suositellaan hoitamaan kuivaa yskää, limaa, sekä useita muita hengitystiesairauksia.

Aineosat

 • 2 sitruunaa
 • 1 ruokalusikallinen hunajaa

Valmistus

 • Purista mukiin sitruunan mehu ja lisää joukkoon hunaja.
 • Sekoita aineosat hyvin keskenään.
 • Juo tätä hunaja-sitruunaseosta kahdesti päivässä; aamulla herättyäsi ja illalla ennen nukkumaanmenoa.

3. Pehmeä ruoka

Nielutulehduksen oireiden hoito keitolla

 

Yksi nielutulehduksen aiheuttamista oireista on kiinteiden ruokien nielemisen vaikeus.

 

Yksi nielutulehduksen aiheuttamista oireista on nielemisen vaikeus. Tähän kuuluvat niin nielemisen vaikeus, tai kiinteiden ruokien nielemisen vaikeus. Tästä syystä sinun kannattaakin kokeilla pehmeiden ruokien ruokavaliota nielutulehduksen aikana. “Pehmeällä” tarkoitamme sellaisia ruokia kuten keitot, mehut sekä smoothiet.Sosekeitot ovat loistava keino saada täyttävää ravintoa joka on samalla helposti nieltävää. Lisäksi voit valmistaa niitä mistä tahansa kasviksista joita sinulla sattuu olemaan jääkaapissasi.

Lisäksi, mikäli sinulla on nielutulehduksen aiheuttamaa kuumetta, on tärkeää pysyä nesteytettynä. Lämpimät keitot ja liemet ovat loistava apu tähän tarkoitukseen. Kuten aina, muista kotihoitojen lisäksi keskustella lääkärisi kanssa, mikäli sinulle nousee korkea kuume.

Lisäksi kipeää, kutisevaa kuivaa kurkkua on helppo lievittää nopeasti kylmillä smoothieilla. Pyri käyttämään luomuhedelmiä. Etenkin sitrushedelmien käyttö on suositeltavaa niiden korkean C-vitamiini pitoisuuden vuoksi.

4. Mustikat ja karpalot

Näillä marjoilla on voimakkaita tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia, jotka helpottavat nielutulehduksen aiheuttamaa nielemiseen liittyvää kipua. Voit lisätä niitä vaikkapa puuron joukkoon, tehdä niistä mehuja tai smoothieita.

Ainesosat

 • 2,5-5 dl marjoja
 • Vettä

Valmistus

 • Sekoita marjat pieneen määrään vettä.
 • Juo marjojen ja veden sekoitus.

Vältä lisäämästä joukkoon sokeria tai muita makeutusaineita. Jos haluat kuitenkin lisätä joukkoon hieman makeutta, suosittelemme 100% puhdasta hunajaa, jolla on myös antibakteerisia sekä tulehdusta ehkäiseviä vaikutuksia.

5. Omenaviinietikka

omenaviinietikkaa nielutulehduksen oireiden hoitoon

Omenaviinietikka ei ehkä ole miellyttävin vaihtoehto, mutta sillä on paljon antiseptisiä sekä antibakteerisia ominaisuuksia, jotka tekevät siitä oikein tehokkaan tulehdusten hoidossa. Tämä pätee etenkin nielurisatulehduksen eli angiinan hoitoon, johon liittyy kurkun tulehdustilan lisäksi valkoisia peitteitä nielussa.

Aineosat

 • 1 lasillinen vettä
 • 4 ruokalusikallista omenaviinietikkaa

Valmistus

 • Sekoita ensin vesi ja omenaviinietikka keskenään.
 • Kurlaa nestettä kurkussasi noin puolen minuutin ajan. Sylje se sitten pois.

6. Puhdista nielu vetyperoksidilla

Tämä on yksi tehokkaimmista keinoista nielurisatulehduksen hoitoon. Kiinnitä kuitenkin erityistä huomiota mikäli huomaat mätää, sillä se kertoo tulehduksen leviämisestä kehossa.

 • Uita pumpulipuikkoa vetyperoksidissa.
 • Käytä kasteltua pumpulipuikkoa tulehtuneen alueen sivelyyn (ole erityisen tarkkana ettet tökkää itseäsi tai aiheuta oksennusrefleksiä).
 • Poista pumpulipuikon avulla niin paljon mätää limakalvolta kuin pystyt, ja heitä se sitten roskiin.
 • Toista sama toimenpide niin monta kertaa, kunnes kaikki näkemäsi mätä on poissa.

7. Nielutulehduksen oireiden hoito kurlaamalla lämpimällä suolavedellä

Suola on erinomainen antibakteerinen hoitokeino nielutulehduksiin. Tämä kotihoito nielutulehduksen oireiden hoitoon auttaa tappamaan mikro-organismeja, sekä helpottamaan epämukavaa oloa välittömästi.

Ainesosat

 • 2,5 dl lämmintä vettä
 • 1 ruokalusikallinen suolaa

Valmistus

 • Sekoita suola ja lämmin vesi keskenään.
 • Kurlaa suolavettä kurkussasi noin minuutin ajan.
 • Sylje suolavesi sitten ulos, älä niele nestettä. Toista hoito vielä kaksi kertaa.
Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Minttuöljyn hyödyt terveydelle
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Minttuöljyn hyödyt terveydelle

Tässä artikkelissa esittelemme minttuöljyn hyödyt keholle. Et luultavasti tiennyt mintulla olevan niin paljon terveysvaikutuksia!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.