Logo image
Logo image

Kylmiä ja kuumia juomia kurkkukipuun

2 minuuttia
Kurkkukipu saattaa olla tavallisen flunssan oire, ja vaikka se onkin hyvin epämukava vaiva, sitä voidaan lievittää luontaishoidoilla.
Kylmiä ja kuumia juomia kurkkukipuun
Kirjoittanut Daniela Colmenares
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kurkkukipu on yksi yleisimmistä flunssan ja tiettyjen muiden sairauksien oireista, joka voi alkaa aivan yhtäkkiä ja olla hyvin epämiellyttävää. Sitä kannattaa pyrkiä lievittämään komplikaatioiden välttämiseksi. Kurkkukivun lievitys onnistuu monin tavoin myös kotikonstein, mutta ennen itselääkintää kannattaa aina kysyä neuvoa lääkäriltä. Tässä artikkelissa esittelemme hyviä kylmiä ja kuumia juomia kurkkukipuun.

Voit valmistaa monia kylmiä ja kuumia juomia kurkkukipuun tai juoda niitä terveenäkin, sillä ne maistuvat hyviltä. Ne ovat loistava korvike limsoille, energiajuomille ja monille muille sokeripitoisille juomille, jotka sisältävät vain tyhjiä kaloreita ja joissa ei ole lainkaan hyödyllisiä ainesosia.

Kurkkukivun syyt

Jos et pidä huolta äänihuulistasi puhuessa tai laulaessa, kurkkusi saattaa kipeytyä. Vältä siis aina huutamista tai äänen kovaa käyttöä.

Myös jotkut sairaudet voivat aiheuttaa kurkkukipua, kuten flunssat ja influenssa. Ilmaston muutokset tai infektion saaneiden ihmisten seurassa oleminen altistavat sinutkin todennäköisesti infektiolle.

Tutustu: Hoida ärtynyt kurkku viidellä kotikonstilla

Kylmiä ja kuumia juomia kurkkukipuun

Some figure

1. Vesi

Yleisesti ottaen paras juoma on vesi, kylmänä tai kuumana. Lisäksi se auttaa rauhoittamaan kipeän kurkun. Juo ainakin kahdeksan lasillista vettä päivässä, jotta elimistösi pysyy hyvin nesteytettynä ja terveenä.

Jotta veden juomisesta tulisi tapa, kanna mukanasi aina täyttä pullollista. Kun vettä on aina käden ulottuvilla, totut juomaan sitä enemmän.

2. Hedelmien luontaisesta mehusta saa hyviä juomia kurkkukipuun

Hedelmistä saat kaikki tarvitsemasi vitamiinit ja kivennäisaineet. Ne vahvistavat elimistöä ja niistä saa runsaasti nestettä. Tästä on apua myös kurkkukivun lievityksessä.

On erittäin tärkeää valmistaa mehu itse, jotta se on varmasti peräisin hyvänlaatuisista hedelmistä eikä siinä ole lisättyä sokeria tai keinotekoisia makeutusaineita.

Joitakin loistavia vaihtoehtoja ovat esimerkiksi ananas, appelsiini, sitruuna, lime ja karpalot, sillä niissä on tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia. Näin ne auttavat osaltaan kurkkukivun lievityksessä.

3. Teet ovat hyviä kuumia juomia kurkkukipuun

Teet ovat hyviä juomia kurkkukipuun johtuen niiden lämmöstä, ja niillä on kyky myös rentouttaa kurkun lihaksia. Yrteistä riippuen ne voivat auttaa myös epämukavuuden vähentämisessä.

Tähän tarkoitukseen salvia on erinomainen vaihtoehto, sillä se on rentouttava ja tulehdusta lievittävä yrtti, jolla on kaikki mitä tarvitset kurkkukivun lievitykseen.

4. Hunaja-sitruunavesi

Some figure

Tämä hoito rauhoittaa kurkkukivun nopeasti ja tehokkaasti. Huomaat sen parantavat vaikutukset heti ensimmäisen kupillisen jälkeen.

Ainekset

 • 1 kupillinen vettä
 • 1 rkl 100 % puhdasta raakahunajaa
 • 2 rkl sitruuna- tai limemehua

Valmistus

 • Kiehauta ensin vesi.
 • Sekoita joukkoon hunaja ja sitruuna- tai limemehu. Anna jäähtyä hieman.
 • Juo.
 • Juomisen lisäksi voit käyttää tätä nestettä myös kurlaamiseen, kunhan annat juoman jäähtyä ensin. Saat sillä parempia tuloksia.

Lue tämäkin artikkeli: Näin valmistat yskänlääkettä inkivääristä

5. Kanakeitto

Ei kannata unohtaa myöskään yhtä kaikkien aikojen suosituimmista flunssalääkkeistä: kanakeittoa.

Syö kulhollinen kana-kasviskeittoa, jossa on paljon sipulia, valkosipulia, limeä tai sitruunaa ja inkivääriä, niin kurkkusi alkaa tuntua paremmalta.

Yhteenveto

Huomaat olosi tuntuvan paremmalta, kun olet käyttänyt joitakin tai kaikkia yllä mainittuja hoitoja.

Mutta jos vaiva ei häviä muutamassa päivässä, voi olla kannattavaa lähteä lääkäriin. Tällöin kyseessä voi nimittäin olla vakavampi vaiva kuin perusflunssa.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Agarwal A, Gupta D, et al. An evaluation of the efficacy of licorice gargle for attenuating postoperative sore throat: a prospective, randomized single-blind sturdy. Anesthesia and Analgesia. Julio 2009. 109 (1): 55-81.
 • Centros para el Control y la Prevención de Enfermedades. Dolor de garganta. Junio 2015. U.S. Department of Health and Human Services.
 • Clínica Mayo. Dolor de garganta. (2020). Recuperado el 9 de junio de 2020. https://www.mayoclinic.org/es-es/diseases-conditions/sore-throat/symptoms-causes/syc-20351635.
 • Del Mar, C. B., & Glasziou, P. P. (1998). Antibiotics for sore throats? Journal of Paediatrics and Child Health. https://doi.org/10.1046/j.1440-1754.1998.00304.x.
 • Kwakman, P. H. S., te Velde, A. a, de Boer, L., Speijer, D., Vandenbroucke-Grauls, C. M. J. E., & Zaat, S. a J. (2010). How honey kills bacteria. FASEB J. https://doi.org/10.1096/fj.09-150789.
 • National Center for Complementary and Integrative Health. Licorice Root. Agosto 2020. U.S. Department of Health and Human Services.
 • Patil S. M, Ramu R, et al. A systematic review on ethnopharmacology, phytochemistry and pharmacological aspects of Thymus vulgaris Linn. Heliyon. Mayo 2021. 7 (5): e07054.
 • Quinlan, P., Lane, J., & Aspinall, L. (1997). Effects of hot tea, coffee and water ingestion on physiological responses and mood: The role of caffeine, water and beverage type. Psychopharmacology. https://doi.org/10.1007/s002130050438.
 • Rennard B. O, Ertl R. F, et al. Chicken soup inhibits neutrophil chemotaxis in vitro. Chest. Octubre 2020. 118 (4): 1150-7.
 • RxList. Thyme. Junio 2021.
 • Tanz, R. R. (2017). Sore Throat. In Nelson Pediatric Symptom-Based Diagnosis. https://doi.org/10.1016/B978-0-323-39956-2.00001-7.
 • Tosh P. K. Is it true that honey calms coughs better than cough medicine does? Mayo Clinic. Agosto 2020.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.