Logo image
Logo image

Musta tee hoitojuomana: 6 reseptiä

3 minuuttia
Tiesitkö, että musta tee on yksi parhaista juomista arjessa? Muiden ainesten kanssa yhdistettynä se auttaa hyvin tehokkaasti parantamaan kehon vastustuskykyä.
Musta tee hoitojuomana: 6 reseptiä
Viimeisin päivitys: 01 toukokuuta, 2019

Musta tee on ikivanha lääkinnällinen juoma, joka on erittäin suosittu monessa kulttuurissa. Sen voimakas maku ja tumma väri ovat tunnetut, mutta mustan teen loistavat terveysvaikutukset ovat huonommin tiedossa. Kyseessä on antioksidantti, joka on tehokas stimulantti ja nesteen poistaja.

Nyt kerromme kuudesta yhdistelmästä, jotta mustan teen juonnilla olisi suuremmat hyödyt erilaisten lievien terveysongelmien hoidossa. Kokeile kotona!

Musta tee hoitavana juomana

1. Antioksidanttijuoma mustasta teestä ja sitruunasta

Some figure

Musta tee erottuu loistavana antioksidanttina, mikä on sen sisältämien flavonoidien ansiota. Ne auttavat estämään ja torjumaan vapaiden radikaalien vaikutuksia – nämä nopeuttavat sekä elimistön sisäistä että ulkoista ikääntymistä.

Musta tee ja sitruuna on yksi tavallisimmista yhdistelmistä sekä maun että lääkinnällisten vaikutusten vuoksi. Sitruuna viivästyttää solujen hapettumista, sillä se sisältää C-vitamiinia. Lisäksi, mikäli haluat makeuttaa teesi, kannattaa käyttää steviaa, joka lisää juomaan antioksidantteja.

Lue aiheesta lisää: Fenkoliteetä painonpudotukseen

2. Ruoansulatusta edistävä musta tee mintun kera

Mustan teen nauttiminen aterian jälkeen on hyvä tapa parantaa ruoansulatusta. Sillä tämä juoma toimii supistavana ja tulehdustiloja torjuvana, se estää ripulia ja muita samanlaisia ruoansulatusongelmia.

Voit yhdistää mustan teen kuivattuun tai tuoreeseen minttuun, ja näin tehdään monessa arabimaassa. Juoma on ensinnäkin herkullinen, mutta minttu tekee siitä loistavan ruoansulatukselle.

Emme kuitenkaan suosittele mustan teen nauttimista, mikäli sinulla on anemia, sillä se häiritsee raudan imeytymistä. Varmista siis, että et nauti tätä teetä aterioiden yhteydessä!

3. Hypoglykeeminen tee stevian kera

Insuliiniresistenssi on hyvin yleistä, ja sen oireisiin kuuluvat rasvan kertyminen vatsaan, uupumus, unettomuus sekä hiustenlähtö.

Estääksesi ja hoitaaksesi tätä tilaa sekä torjuaksesi diabetesta, voit nauttia tuotteita jotka vähentävät verensokeria. Yksi näistä on juurikin musta tee, joka on loistava hypoglykeeminen luontaistuote.

Vältä juoman makeuttamista sokerilla, sillä tämä pahentaa tilaa. Paras tapa makeuttaa tee on stevialla – kyseinen kasvi alentaa verensokeritasoja.

4. Stimuloiva tee kanelin ja hunajan kera

Some figure

Musta tee on stimuloivaa, ja itse asiassa se on kaikkein eniten kofeiinia sisältävä teelaatu. Siten pystyt tätä juomaa nauttimalla aktivoimaan kehoasi ja mieltäsi, jotta olisit valppaampi ja aktiivisempi. Lisäksi voit käyttää mustaa teetä verenpaineen tasapainottamiseksi.

Kofeiinilla on nopea, mutta rajattu vaikutus. Siksi suosittelemme mustan teen yhdistämistä Ceylon-kaneliin sekä hunajaan. Molemmat näistä aineksista ovat stimuloivia, mutta ne eivät vaikuta hermostoosi. Saat energiaa sekä torjut henkistä ja fyysistä uupumusta luontaisin keinoin.

Lue aiheesta lisää: Poista munuaiskiviä inkivääri-kurkumateellä

5. Voimistava tee kurkumasta ja kookosmaidosta

Jos tarvitset apua vastustuskykysi parantamiseksi, musta tee on hyvä valinta. Suosittelemme sen yhdistämistä näihin kahteen hyvin tehokkaaseen lääkinnälliseen tuotteeseen, eli kurkumaan ja kookosmaitoon.

Tuloksena on olon mukavaksi tekevä juoma, joka aktivoi aiheenvaihduntaa, lämmittää kehoa sekä auttaa estämään kaiken tyyppisiä tulehduksia. Maku on loistava, joitpa tätä juomaa sitten kylmänä tai kuumana!

Suosittelemme, että laitat ensin sekaan kurkuman, ja sitten muutaman minuutin päästä kookosmaidon. Makeuttamiseen kannattaa käyttää hunajaa tai steviaa.

6. Nestettä poistava tee aniksen kera

Viimeisenä tämä tee, joka sopii erityisen hyvin kaikille niille, jotka kärsivät nesteen kertymisestä, turvotuksesta, raskaasta olosta, tulehdustiloista tai edeemasta.

Yhdistämällä mustan teen anikseen, saat ensinnäkin herkullisen tuoksun, mutta myös tehokkaan lääkinnällisen juoman, joka poistaa nestettä. Sen avulla tuotat enemmän virtsaa kehossasi.

Paras aika tämän teen nauttimiselle on ennen aamiaista tai aterioiden välillä. Voit ottaa 2-3 kupillista päivässä, aamupäivän ja iltapäivän puolivälissä. Tulet huomaamaan tuloksia jo muutaman tunnin kuluttua teen nauttimisesta.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Nagao, T., Komine, Y., Soga, S., Meguro, S., Hase, T., Tanaka, Y., & Tokimitsu, I. (2005). Ingestion of a tea rich in catechins leads to a reduction in body fat and malondialdehyde-modified LDL in men. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/81/1/122 [pii]
  • Imran, A., Butt, M. S., Arshad, M. S., Arshad, M. U., Saeed, F., Sohaib, M., & Munir, R. (2018). Exploring the potential of black tea based flavonoids against hyperlipidemia related disorders. Lipids in Health and Disease. https://doi.org/10.1186/s12944-018-0688-6
  • Davies, M. J., Judd, J. T., Baer, D. J., Clevidence, B. A., Paul, D. R., Edwards, A. J., … Chen, S. C. (2003). Black Tea Consumption Reduces Total and LDL Cholesterol in Mildly Hypercholesterolemic Adults. The Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1093/jn/133.10.3298S
  • Cardona, F., Andrés-Lacueva, C., Tulipani, S., Tinahones, F. J., & Queipo-Ortuño, M. I. (2013). Benefits of polyphenols on gut microbiota and implications in human health. Journal of Nutritional Biochemistry. https://doi.org/10.1016/j.jnutbio.2013.05.001
  • Wang, D., Chen, C., Wang, Y., Liu, J., & Lin, R. (2014). Effect of black tea consumption on blood cholesterol: A meta-analysis of 15 randomized controlled trials. PLoS ONE. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0107711

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.