Lääkkeiden jauhaminen: 6 riskiä

Varsin monet meistä ovat tottuneet jauhamaan lääkkeensä niiden annostelun ja nielemisen helpottamiseksi. Tänä päivänä kuitenkin tiedämme, että lääkkeiden jauhaminen ei välttämättä aina kannata, sillä monien lääkkeiden rakenne ja toimintamekanismi voivat kärsiä tämän toiminnan johdosta. Lue eteenpäin, niin saat tietää mitkä ovat lääkkeiden jauhamisen mukana tuomat riskit.
Lääkkeiden jauhaminen: 6 riskiä
Franciele Rohor de Souza

Tarkistanut ja hyväksynyt: farmaseutti Franciele Rohor de Souza.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 11 joulukuuta, 2022

Lääkkeiden jauhaminen on varsin yleinen käytäntö monessa kodissa, sillä tällä tapaa niiden annostelu ja nieleminen on helpompaa. Samalla monet kuitenkin unohtavat, että lääkkeiden jauhaminen voi muuttaa lääkkeen eheyttä ja tällä tapaa myös sen tehokkuutta. Kaikki lääkkeet tulisi nauttia aina sellaisenaan ja ilman lääkkeen rakenteen, ulkomuodon tai maun manipulointia.

Suurin osa markkinoilla olevista lääkkeistä tulee joko tablettien, kapselien tai pillereiden muodossa. Monet kokevat näiden lääkkeiden nielemisen kokonaisena varsin haasteelliseksi, joten he pilkkovat lääkkeen pienempiin osiin tai jauhavat sen hienoksi jauheeksi.

Miksi lääkkeiden jauhaminen ei kannata?

Monet ihmiset pilkkovat tai jauhavat lääkkeensä niiden ottamisen helpottamiseksi. Mutta kuten Nursing -lehdessä julkaistussa artikkelissa on todettu, lääkkeiden joukossa on sellaisia tyyppejä, joiden tarkoituksena on vapauttaa niiden vaikuttavat aineet tietyn ajanjakson aikana.

Mainittuun julkaisuun nojaten voimmekin todeta, että joidenkin lääkkeiden jauhaminen niiden annostelun ja nielemisen helpottamiseksi voikin yllättäen olla haitallista. Lääkkeiden jauhaminen voi haitallista muistakin syistä johtuen:

1. Lääke menettää stabiilisuutensa

Nielemisvaikeudet ovat tavallisia erityisesti iäkkäämmän väestön keskuudessa. Se on yleinen vaiva myös ihmisillä, jotka kärsivät erilaisista käyttäytymiseen liittyvistä häiriöistä.

Näissä tapauksissa monet päättävät murskata lääkkeensä tai avata kapselit ja nauttia kapselin sisällä olevan jauheen sekoitettuna esimerkiksi mehuun tai veteen. Tämä voi kuitenkin johtaa merkittäviin muutoksiin kyseisen lääkkeen aktiivisten aineosien stabiilisuudessa.

Tämä toiminto voi johtaa pahimmassa tapauksessa lääkkeen tehon mahdolliseen menetykseen sekä epämiellyttävien makujen ja hajujen tuntemiseen, joita lääkkeen ottamisen yhteydessä ei havaita silloin, kun ne otetaan kokonaisina ja niiden alkuperäisessä muodossa.

Vaikka lääkkeiden jauhaminen tekee lääkkeen nielemisestä helpompaa, monissa tapauksissa tämä toiminto voi vaikuttaa lääkkeen stabiilisuuteen
Vaikka lääkkeiden jauhaminen tekee lääkkeen nielemisestä helpompaa, monissa tapauksissa tämä toiminto voi vaikuttaa lääkkeen stabiilisuuteen sekä tuottaa lääkkeen olemuksessa ei-haluttuja hajuja ja makuja.

2. Virheet lääkkeen annostelussa

Yleensä vain sellaiset tabletit, joita ohjeen mukaan voidaan ottaa myös pienemmissä annoksissa, voidaan jakaa. Tämän voi yleensä tunnistaa tabletin keskellä kulkevasta viivasta, joka helpottaa lääkkeen halkaisemista pienempiin osiin. Näin ei kuitenkaan aina ole, sillä kaikkien lääkkeiden jakamisessa pienempiin osiin ei löydy yhtä suurta tarkkuutta lääkkeen muodon, koon tai pinnoitetyypin vuoksi.

Jos lääke halutaan jakaa pienempiin osiin, mielessä kannattaa pitää, että tässä tapauksessa ei ole mahdollista varmistaa, että vaikuttavan aineen jakauma olisi täysin sama molemmissa puolikkaissa. Tämä puolestaan voi johtaa siihen, että potilas nauttii vääriä annoksia ja väärä annostelu voi puolestaan aiheuttaa muita terveydelle haitallisia ongelmia.

Markkinoilla on saatavilla erittäinkin pieniä tabletteja, jolloin pienikin ero niiden rakenteen tai annostelun muutoksessa voi aiheuttaa sen, että pahimmassa tapauksessa lääkkeen ottaja siirtyy tarvitsemastaan annoksesta jopa terveydelle vaaralliseen annokseen. Myynnissä on myös erilaisia lääkkeenjakajia, mutta on syytä muistaa, että nämäkin apuvälineet voivat johtaa erilaisiin virheisiin.

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin: Masennuslääkkeet ja 5 tärkeää faktaa

3. Muutokset vaikuttavan aineen vapautumisessa

Lääkkeiden jauhaminen voi johtaa merkittäviin muutoksiin myös annetussa annoksessa. Tämä voi vaikuttaa esimerkiksi lääkkeen aktiivisen aineosan vapautumis- ja imeytymisominaisuuksiin. Lisäksi se voi lisätä lääkkeen mahdollisten haittavaikutusten riskiä, muuttaa lääkkeen tehoa tai johtaa muihin ikäviin sivuvaikutuksiin.

Joillekin lääkkeille on kehitetty erityinen suoja, jonka avulla ne imeytyvät elimistöön tietyllä tavalla. Tämä suoja säätelee aktiivisen aineosan vapautumisnopeutta ja tätä kautta myös lääkkeen lopullista vaikutusta elimistössä. Siksi onkin tärkeää pitää mielessä, että lääkkeen jauhamisen aikana sen suojakuori ja mekanismi, jotka kontrolloivat aktiivisen aineosan vapautumista, saattavat myös muuttua.

Nämä muutokset lääkkeen vaikuttavan aineen vapautumisessa voivat johtaa myös lääkkeen hallitsemattomaan annosteluun, mikä voi puolestaan aiheuttaa riittämättömän annoksen tai jopa yliannostuksen. Lisäksi lääkkeiden jauhaminen voi synnyttää lääkkeessä jopa myrkyllisiä pitoisuuksia tai kasvattaa sivuvaikutusten todennäköisyyttä.

4. Muutokset lääkkeen imeytymisessä

Markkinoilla on saatavilla lääkkeitä, joiden päällystettä kutsutaan enteeriseksi päällysteeksi. Tämän päällysteen tarkoituksena on varmistaa, että lääke kulkee vatsan läpi koskemattomana ja vapauttaa aktiivisen aineosan vasta päästyään suolistoon.

Tämän mekanismin avulla vältetään mahalaukun limakalvojen ärsytystä sekä mahahappojen vaikutusta lääkkeen aktiiviseen aineosaan. Vatsahapot voivat esimerkiksi tuhota vaikuttavan aineen kokonaan tai viivästyttää sen vaikutuksen alkamista.

Kun lääke jauhetaan, sen enteerinen päällyste muuttuu ja tämä puolestaan vaikuttaa negatiivisesti sen farmakologiseen vaikutukseen. Lisäksi jauhetut lääkkeet voivat elimistöön päästessään aiheuttaa ärsytystä vatsassa sekä aiheuttaa muita ei-toivottuja sivuvaikutuksia.

Lääkkeiden jauhaminen johtaa lääkkeen enteerisen päällysteen muutokseen ja tämä puolestaan vaikuttaa negatiivisesti sen farmakologiseen vaikutukseen
Lääkkeiden jauhaminen voi muuttaa niiden imeytymistä elimistössä. Joissakin lääkkeissä on enteerinen päällyste, jonka tarkoituksena on viedä lääke ehjänä vatsan läpi suolistoon.

5. Muutokset lääkkeen vaikutuksessa

Niin kutsutut sublinguaaliset eli kielen alle asetettavat tabletit valmistetaan liukenemaan nopeasti ja tätä kautta imeytymään myös elimistöön nopeasti. Nämä lääkkeet liukenevat kielen alle asetettuna hyvin nopeasti päästäkseen verenkiertoon mahdollisimman lyhyessä ajassa. Tästä syystä kielen alle asetettavan tabletin jauhaminen muuttaa täysin tämän lääkkeen stabiilisuutta sekä sen vaikutusta elimistössä.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Ruokia ja lääkkeitä, joita ei koskaan tulisi yhdistää

6. Riskit lääkkeen käsittelyssä

Yksi haitta lääkkeiden jauhamisessa on se, että niitä käsittelevä henkilö voi levittää jauhetta ilmaan ja hengittää sitä sitten keuhkoihinsa.

Tämä voi osoittautua vaaralliseksi tilanteeksi lääkkeen käsittelijälle, sillä markkinoilla on useita eri lääkkeitä, jotka voivat ärsyttää limakalvoja. Lisäksi raskaana olevien naisten tai raskautta suunnittelevien naisten ei tule missään nimessä jauhaa lääkkeitä, sillä jotkut niistä ovat teratogeenisiä, eli niiden vaikutus voi osoittautua terveysriskiksi tulevalle lapselle.

Lopuksi

Yhteenvetona voimme sanoa, että lääkkeiden jauhamista kannattaa aina välttää. Jos sinulla on vaikeuksia niellä sinulle määrättyjä lääkkeitä kokonaisena, puhu asiasta lääkärisi kanssa. Lääketiede kehittyy koko ajan ja markkinoille saapuu uusia korvaavia tuotteita erilaisille lääkkeille. Monia niistä onkin saatavilla esimerkiksi juotavassa muodossa sekä nopeasti suussa sulavassa muodossa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Don’t Crush These Drugs. Nursing. 2004;34(10):64.
  • Flores C, Romero A. Administración de medicación sublingual. Manual de Protocolos y Procedimientos Generales de Enfermería del Hospital Universitario Reina Sofía. 2010.
  • García P, López E, Moya A, Ferriols F et al. Guía para la adaptación de las Buenas
    Prácticas en la Preparación y Manipulación de Medicamentos en la Comunidad Valenciana. 2016.
  • Catalán E, Padilla F, Hervás F, Pérez M et al. Fármacos orales que no deben ser triturados. Enfermería Intensiva. 2001;12(3):146-150.
  • Rua F. Administración de medicamentos: ¿se puede alterar la integridad de la forma farmacéutica?. Farm Com. 2011 Mar 30;3(1):16-22.
  • Uttaro E, Pudipeddi M, Schweighardt A, Zhao F. To crush or not to crush: A brief review of novel tablets and capsules prepared from nanocrystal and amorphous solid dispersion technologies. Am J Health Syst Pharm. 2021 Feb 19;78(5):389-394.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.