Logo image
Logo image

Ruokia ja lääkkeitä, joita ei koskaan tulisi yhdistää

3 minuuttia
Tiesitkö, että jotkut ruoat ovat sellaisia, että ne eivät sovi ollenkaan tiettyihin lääkkeisiin yhdistettäviksi? Jatka lukemista, ja saat tietää aiheesta lisää!
Ruokia ja lääkkeitä, joita ei koskaan tulisi yhdistää
Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Gilberto Adaulfo Sánchez Abreu

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Moni ei tiedä, että on olemassa useita ruokia ja lääkkeitä, joita on parasta olla yhdistämättä toisiinsa. Syyt tähän ovat jokaisessa tapauksessa erilaiset, mutta perusasia säilyy samana: joidenkin lääkkeiden ja ruokien yhdistäminen voi olla haitaksi ihmisen terveydelle.

Lääkkeitä koskien on siis eräitä sääntöjä, jotka eivät koske annostusta, vaan ruokavaliota. Jos siis otat tiettyä lääkettä, varmista, mikä sen yhteensopivuus on tavallisten ruokien kanssa – jatka lukemista ja saat tietää asiasta tarkemmin!

Keuhkoputkia laajentavat lääkkeet

Some figure

Jos otat tällaista lääkettä, sinun tulisi muistaa että on parasta rajoittaa sellaisten juomien nauttimista (kuten myös ruokien), joissa on kofeiinia.

Miksi näin on?

  • Nämä lääkkeet toimivat kehossa hermostoa stimuloivasti. Siksi välttääksesi liiallisen hermostuneisuuden hoitosi aikana, sinun tulisi rajoittaa kofeiinin saantiasi.
  • Ennen kaikkea tulee olla varovainen teofylliinin kanssa, sillä kofeiini lisää tämän lääkkeen myrkyllistä vaikutusta.
  • Tulisi myös välttää rasvaisia ruokia, sillä ne lisäävät ihmisen kehossa tuotettua teofylliniä.

Verenpainetta alentavat lääkkeet

Sellaiset lääkkeet, jotka alentavat verenpainetta, ovat hyödyllisiä sydämen ja munuaisten sairauksien hoitamiseksi ja estämiseksi.

Näihin sisältyvät esimerkiksi sellaiset lääkkeet kuten captopril, enalapril ja ramipril. Näiden tuotteiden yhdistämistä niihin ruokiin joissa on runsaasti kaliumia, tulisi välttää.

Miksi näin on?

Tämän tyypin lääkkeet lisäävät kaliumin määrää veressä. Liiallinen kalium saattaa johtaa epäsäännöllisyyteen sydämen lyöntinopeudessa, kuten myös hengästyneisyyteen.

Siksi onkin parasta rajoittaa seuraavien ruoka-aineiden syöntiä, mikäli käytät verenpainetta alentavia lääkkeitä:

Arytmialääkkeet

Some figure

sydämen vajaatoiminnan hoitamiseksi ja estämiseksi.

Ongelma syntyy silloin, kun nämä lääkkeet yhdistetään sellaisiin ruokiin joissa on runsaasti glysyrritsiinihappoa, kuten koskee esimerkiksi lakritsaa. Tämä aine on käytössä makeisissa ja leivonnaisissa, ja sitä on myös oluessa.

Miksi näin on?

  • Kyseinen yhdiste voi aiheuttaa sydämen lyöntinopeuden epäsäännöllisyyttä tai jopa sydänkohtauksenjos se pääsee kontaktiin digoxin-lääkkeen kanssa.
  • Sen sijaan ravintokuitu vähentää tämän lääkkeen tehokkuutta. Siten tulisi ottaa sitä vain kaksi tuntia ennen tai jälkeen syönnin.
  • Lisäksi muista, että jotkut yrtit, kuten esimeriksi mäkikuisma ja senna, vaikuttavat digoxinin tehokkuuteen.

Lääkkeitä, jotka vähentävät “huonoa” kolesterolia (LDL-kolesterolia)

Liikalihavuudesta kärsivät henkilöt tai ne, joilla on diabetes tai sydän- ja verisuonitauteja, käyttävät usein tämän tyypin lääkettä.

Eräitä esimerkkejä tästä lääkkeestä ovat atorvastatin, fluvastatin, lovastatin, simvastatin, rosuvastatin ja pravastatin.

Näitä lääkkeitä ei tulisi yhdistää sitrushedelmiin.

Miksi näin on?

Sitrushedelmät lisäävät merkittävästi kyseisten lääkkeiden imeytymistä, mikä sitten lisää todennäköisyyttä siitä, että potilas saa yliannostuksen ja sivuvaikutuksia lääkkeestään.

Yhden tabletin vaikutus yhdistettynä appelsiinimehuun on yhtä suuri kuin runsaamman lääkeannoksen, joka otetaan puhtaan veden kanssa.

Lue aiheesta lisää: Vähennä huonoa kolesterolia ja nivelkipua tällä luonnollisella siirapilla

Veren hyytymistä estävät lääkkeet

Nämä lääkkeet ovat käytössä tromboosin estämiseksi ja hoitamiseksi, ja niihin sisältyy muun muassa warfarin.

Tämän tyypin lääkettä ei tulisi ottaa sellaisten ruokien kanssa, jotka ohentavat verta ja joissa on runsaasti K-vitamiinia.

Miksi näin on?

Kun otat tämän tyyppistä lääkettä, sinun tulisi rajoittaa mustikoiden, valkosipulin, inkiväärin ja eräiden mausteiden syöntiä (näitä ovat esimerkiksi cayennepippuri, kaneli ja kurkuma).

Kyseiset ruoat ovat veren hyytymistä estäviä, ja ne voivat aiheuttaa verenvuotoa, sillä ne vahvistavat warfarin-lääkkeen tehoa.

Toisaalta taas K-vitamiini vähentää kyseisen lääkkeen tehokkuutta, ja sitä löytyy suurissa määrissä pinaatista, nauriista, kaalista ja parsakaalista.

Kipulääkkeet

Some figure
kipujen ja särkyjen hoitoon.

Esimerkki tämän tyyppisistä lääkkeistä on kaikille tuttu ibuprofeeni. Sitä tulisi välttää silloin, kun olet nauttinut hiilihapollisia juomia.

Miksi näin on?

Ibuprofeeni ei sovi yhteen makeiden ja hiilihapollisten juomien kanssa, sillä hiilidioksidit ja happo, joita nämä juomat sisältävät, lisäävät kyseisen lääkkeen imeytymistä ja määrää veressä.

Tässä tapauksessa on mahdotonta hallita annosta. Siksi tuloksena saattaa olla riski siitä, että syntyy myrkyllinen vaikutus, joka koskee pääasiassa munuaisia.

Nyt tiedät, että lääkkeitä koskevat säännöt ulottuvat myös tavallisiin ruokiin. Pidä siis mielessäsi nämä neuvot, jos käytät mainittuja lääkkeitä, ja voit välttää ikävät seuraukset.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.