Logo image
Logo image

Näin kasvatat sitruunapuun kotonasi

3 minuuttia
Vaikka sitruunan kasvatuksessa on tärkeää pitää maaperä kosteana sen jälkeen kun olet istuttanut siemenet, kovin runsas kastelu ei ole hyväksi. Se saattaa nimittäin aiheuttaa mätänemistä.
Näin kasvatat sitruunapuun kotonasi
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Sitruunat kuuluvat kaikkein arvostetuimpiin sitrushedelmiin, ja ne ovat suuressa suosiossa ympäri maailmaa. Sitruunoita käytetään keittiössä monella tapaa, ja lisäksi niistä on hyötyä lukuisissa lääkinnällisissä hoidoissa sekä kauneudenhoidossa. Sitruunapuu kasvaa myös kotona, ja annamme tässä artikkelissa sen onnistuneeseen kasvatukseen.

Sitruunapuu kasvaa myös kotona

Sitruunoiden herkullinen maku ja runsaat ravinteet tekevät niistä ihanteellisen aineksen monen tyyppisiin resepteihin ja aterioihin.

Yksi sitruunoiden suurista hyödyistä on se, että ne ovat erittäin helposti kasvatettavissa, ja siten niitä onkin saatavana kaupoissa helposti ympäri vuoden.

Itse asiassa sitruunan kasvatus on niin helppoa, että voit tehdä sen kotonasikin, jos sinulla vain on tarpeeksi tilaa puutarhassasi. Suomen kylmän ilmaston vuoksi meillä tämä puu kannattaa tosin kasvattaa sisätiloissa. Sitruunapuu menestyy etenkin silloin, jos se istutetaan lämpimälle ja yleensä aurinkoiselle alueelle.

Tämä kasvi on hyvin helposti hoidettavissa, etkä tarvitse ammattimaisen puutarhurin taitoja pystyäksesi keräämään itse hedelmät, kun ne ovat kypsyneet.

Helpoin tapa aloittaa sitruunan kasvattaminen on leikata elävän puun juuresta osa.  Tämä voi kuitenkin olla vaikeammin toteutettavissa kuin siementen hankkiminen, joten tällä kertaa neuvomme sinua kasvattamaan oman sitruunapuun siementen avulla.

Sitruunapuu kasvaa myös kotona mutta muista kuitenkin että esittelemämme prosessi on hyvin palkitseva ja miellyttävä, mutta muista kuitenkin se, että puusi ei välttämättä tuota yhtään hedelmää kolmesta kuuteen vuoteen. Jos tämä ei lannista sinua, jatka ihmeessä lukemista, jotta voisit nauttia kotona kasvatetusta ja luonnonmukaisesta sitruunasta!

Mitä sitruunan siementen istuttamiseen tarvitaan?

Sitruunan siemeniä voi kasvattaa ensin ruukussa, ja sitten ne voidaan siirtää puutarhasi maaperään ilmastosta riippuen. Kyseessä voi olla hyvin pitkäkin prosessi, mutta tulokset ovat varmasti vaivan arvoiset!

Tähän tarvitset seuraavaksi esittelemämme tarvikkeet:

Yksi sitruuna

Some figure

Jotta voisit olla menestyksekäs sitruunapuun istuttamisessa siementen avulla, sinun tulee ostaa sitruuna, joka on 100-prosenttisesti luonnonmukainen. Näin voit välttää hyönteismyrkkyjen vaikutuksen. Luonnonmukainen sitruunapuu kasvaa myös kotona. 

Jos sitruuna ei ole luomutuotantoa, tämä hedelmä on yleensä “steriili”, ja silloin ei yrityksistäsi huolimatta ole mahdollista saada aikaiseksi puuta.

Jos sinulla on vain rajallinen tila tai ei-optimaaliset ilmastolliset olosuhteet, suosittelemme, että valitset meyer-laatuista sitruunaa. Se on pienempi lajike, ja sitä käytetään usein koristeluun.

Ruukut

Jos et aio istuttaa siemeniä suoraan puutarhaasi, etsi pieni ruukku, jossa on pohjassa reiät nesteen valumista varten.

Sitruunapuut pitävät leveydestä syvyyden sijaan, joten valitse sellainen ruukku, jossa on runsaasti leveystilaa.

Maaperä

Some figure

 

Yritä löytää luonnonmukaista maaperää, ja käytä sitten luonnollisia lannoitteita kasvun tukemiseksi.

Runsaasti auringonvaloa

Sitruunapuut tarvitsevat paljon aurinkoa, ja tämä on totta etenkin silloin, kun ne vasta versoavat. Jos teet istutuksen ruukkuun, laita se sellaiseen paikkaan, jossa on paljon luonnollista auringonvaloa.

Sitruunapuun kasvattamisen vaiheet

Vaihe 1

Laita multaa ruukkuun ja kostuta sitä vedellä, kunnes tunnet sen olevan mukavan kosteaa.

Vaihe 2

Some figure

Jätä muutama sentti tilaa mullan pinnasta ruukun yläosaan.

Vaihe 3

Some figure

 

Leikkaa sitruuna puoliksi, poista sen siemenet ja ime niitä niin kauan, kunnes tunnet maun poistuneen.

Varmista, että siemenet ovat hyvin kosteita, jotta ne olisi helpompi saada itämään.

Vaihe 4

Tee pieni, 2,5 cm syvä kolo maaperään, laita sinne siemen ja peitä kolo mullalla.

Vaihe 5

Suihkuta sitten hiukan vettä spray-pullosta, jotta maaperä kostuisi siemenen ympärillä.

Vaihe 6

Peitä ruukku kevyellä ja hengittävällä muovilla, jotta voisit suojella maaperän kosteutta. Voit joko valita muovikelmua tai pussin, jossa on pieniä reikiä.

Vaihe 7

Some figure

 

Laita ruukku lämpimään paikkaan, jossa se saa mahdollisimman paljon auringonvaloa.

Vaihe 8

Tämän vaiheen jälkeen varmista, että multa pysyy kosteutettuna suurimman osan ajasta.

Vältä kuitenkin sitä, että siemenet altistuvat kovalle kuumuudelle tai kosteudelle, sillä tämä voi saada aikaan niiden mädäntymisen.

Vaihe 9

Sen jälkeen, kun kaksi tai kolme viikkoa on kulunut, voit havaita sitruunapuusi alkavan kasvaa maaperän pinnan läpi. Tässä vaiheessa sinun tulee poistaa muovi, jotta puu voisi hengittää paremmin.

Vaihe 10

Some figure

 

Pidä kasviasi silmällä joka päivä, ja pidä tuholaiset loitolla. Lisää runsaasti luonnonmukaista lannoitetta, joka ravitsee kasvia tehokkaasti.

Kun puusi on kasvanut selkeästi, voit siirtää sen puutarhaasi ja jatkaa kasvun tarkkailua.

Koska ensimmäiset siemenet eivät aina idä, suosittelemme, että istuttaisit useamman sitruunan siemenen samalla kertaa. Näin voit parantaa mahdollisuuksiasi saada aikaiseksi toivomasi ja arvokas sitruunapuu.

Kokeile ja onnistu – huomaat kuinka helposti sitruunpuu kasvaa myös kotona!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.