Logo image
Logo image

Parhaat siemenet, joita kroppasi kaipaa

3 minuuttia
Siemenissä on paljon mineraaleja, proteiineja, vitamiineja, entsyymejä ja rasvahappoja. Jos haluat hyödyntää näitä etuja, sinun tulisi lisätä raakoja siemeniä lempiruokiisi.
Parhaat siemenet, joita kroppasi kaipaa
Eliana Delgado Villanueva

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Eliana Delgado Villanueva

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Joidenkin filosofien mukaan siemenet ovat elämä. Joillekin tämä on totuus, toisille siemenet ovat vain loistava ravintoaineiden lähde raakana nautittuna. Monet siemenet ovat syötäväksi kelpaavia ja ne sisältävät itse asiassa enemmän luonnonmukaisia öljyjä kuin ne mitä normaalisti käytämme ruoanlaitossa. Tässä artikkelissa puhumme terveydelle parhaista siemenistä.

Salaisuus piilee siemenissä

Sen lisäksi että siemenissä on paljon terveysvaikutteita, ne on helppo säilyttää ja käyttää. Siemenillä oli tärkeä asema ruokavaliossa jo antiikin ajalla, ja nykyäänkin niitä käytetään päivittäin laajalti. Saattaa olla, että sinulle tulee mieleen joitakin syitä mikset lisäisi niitä ruokavalioosi, esimerkiksi koska ne ovat kalliita, mutta siementen liittäminen ruokavalioon on oikeastaan hyvin helppoa.

Saattaa myös olla, että ajattelet siementen olevan vain linnuille, mutta sekään ei ole totta. Nuo pienet siemenet sisältävät terveydelle elintärkeitä proteiineja, mineraaleja, vitamiineja, entsyymejä ja rasvahappoja.

Öljykasvit ovat suositelluimpia siemeniä niiden terveellisten rasvahappojen vuoksi. Taistelussa nälkää vastaan töissä tai menossa saat siemenistä mainion välipalan, joka mahtuu pienimpäänkin pussukkaan.

Suosittelemme syömään siemeniä ainoastaan raakana saadaksesi niistä parhaat hyödyt. Jos liotat niitä, ne sulavat vatsassa helpommin. Niitä voi syödä myös ruokien joukossa, vaikkapa mehuissa, keitoissa tai smoothieissa.

Ravitsemuksellisesti parhaat siemenet

Chia-siemenet

Nämä tummat siemenet sisältävät paljon mineraaleja, vitamiineja, kuituja, antioksidantteja ja proteiineja. Aivan kuten kala, chia-siemenetkin sisältävät Omega-3 -rasvahappoja. Nämä siemenet auttavat vähentämään nivelkipuja, suojaavat diabetesta tai sydänperäisiä sairauksia vastaan, auttavat pysymään hoikkana ja antavat energiaa. Ne ovat gluteenittomia ja voivat parantaa aivotoimintaa kuten myös suojata maksaa.

 

Some figure

Hampunsiemenet

Nämä rusehtavanväriset siemenet auttavat parantamaan immuunihäiriöitä ja tuberkuloosia, ja ne sisältävät aminohappoja (kuten niitä joita kehosi ei pysty tuottamaan itse), rasvahappoja kuten Omega-6 ja -3, helposti sulavia proteiineja, fytoravinteita eli kasviperäisiä ravinteita suojaamaan verta, soluja, kudoksia, ihoa, mitokondriota ja sisäelimiä. Hamppusiementen syönti auttaa sinua pysymään terveenä.

Granaattiomenan siemenet

Väriltään kaunis punainen tai tumma violetti, granaattiomena on hyvä lähde antioksidanteille ja se voi auttaa suojaamaan kehoa vapailta radikaaleilta, jotka aiheuttavat ennenaikaista vanhenemista. Granaattiomenan siemenet auttavat verta säilyttämään happitasapainon ja ehkäisevät sen hyytymistä, ja ne ovat myös hyvin polyfenolipitoisia ja voivat näin alentaa syöpäriskiä ja sydänsairauksia. Ne sisältävät C-vitamiinia, kaliumia, ne ovat vähäkalorisia ja voivat vähentää kolesterolia ja hoitaa flunssaa. Niveltulehduksesta kärsivien kohdalla nämä siemenet voivat ehkäistä rustovaurioita.

 

Some figure

Pellavansiemenet

Nämä punertavanruskeat siemenet sisältävät ruoansulatusjärjestelmälle tärkeitä kuituja, jotka auttavat sinua tuntemaan itsesi kylläiseksi ja pudottamaan painoa. Ne voivat auttaa helpottamaan vatsakipua, toimia tulehduksia vastaan ja estää kasvainten ja syövän kasvua. Niissä on antioksidanttisia ominaisuuksia, ne edistävät ruoansulatusta ja vähentävät sydänsairauksien riskiä.

Kurpitsansiemenet

Tämä siemen on usein keltainen tai oranssi, ja kurpitsansiemenessä on alkaloideja ja proteiineja jotka ovat hyväksi sinulle. Niissä on B-vitamiinia, joka auttaa helpottamaan masennusta. Ne helpottavat yleistä hyvinvointia, estävät munuaiskiviä ja voivat auttaa sinua pitämään parasiitit, erityisesti heisimadot, loitolla.

 

Some figure

Seesaminsiemenet

Tämä vaalea siemen on kaikille tuttu. Ne ovat hyvä raudan, magnesiumin, kalsiumin, kuparin, B-vitamiinin, sinkin, fosforin ja kuidun lähde. Nämä siemenet sisältävät ainutlaatuisia elementtejä sellaisesta kuidusta, joka voi auttaa sinua ylläpitämään terveellisen verenpaineen ja suojaamaan maksaasi.

Auringonkukansiemenet

Pieni ja valkoinen väriltään, auringonkukansiemen on tumman kuoren sisällä. Ne sisältävät E-vitamiinia, joka auttaa neutralisoimaan vapaita radikaaleja suojaten aivoja ja soluja. Ne voivat vähentää kolesterolia, parantaa immuunijärjestelmää ja vähentää syöpäriskiä. Ne sisältävät magnesiumia, helpottavat kontrolloimaan astmaa ja korkeaa verenpainetta kuten myös päänsärkyjä ja aivohalvauksia.

 

Some figure

Kvinoa

Kvinoan siemenet ovat pieniä ja pyöreitä. Niitä on käytetty tuhansia vuosia Amerikassa ja tunnetaan siellä nimellä “äitijyvä”. Ne sisältävät rautaa, fosforia ja proteiineja. Koska ne sisältävät paljon kuitua, ne auttavat ummetuksessa ja painonpudotuksessa, sillä ne antavat kylläisyyden tunteen pitkäksi aikaa. Kvinoaa on helppo lisätä moniin resepteihin, esimerkiksi piirakoihin, keittoihin, mysliin ja leipään.

Kuminansiemenet

Kuminansiemenet ovat tunnettuja monista luonnonmukaisista terveysvaikutteista, ja niitä on käytetty jo pitkään. Ne voivat helpottaa ruoansulatusongelmissa, toimia antiseptisenä aineena, ne ovat rautapitoisia ja voivat vahvistaa maksan toimintaa. Jos sinulla on flunssa tai kurkkukipua, kuminansiemenet voivat auttaa, ja ne voivat myös vilkastuttaa aineenvaihduntaasi. Ne stimuloivat immuunijärjestelmääsi, helpottavat kontrolloimaan astmaa ja niveltulehdusta, sekä suojaavat munuaisia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Sargi, S. C., Silva, B. C., Santos, H. M. C., Montanher, P. F., Boeing, J. S., Santos Júnior, O. O., … Visentainer, J. V. (2013). Antioxidant capacity and chemical composition in seeds rich in omega-3: chia, flax, and perilla. Food Science and Technology. https://doi.org/10.1590/S0101-20612013005000057
 • Singh, R. P., Chidambara Murthy, K. N., & Jayaprakasha, G. K. (2002). Studies on the Antioxidant Activity of Pomegranate ( Punica granatum ) Peel and Seed Extracts Using in Vitro Models. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf010865b
 • Aluko, R. E. (2016). Hemp Seed (Cannabis sativa L.) Proteins: Composition, Structure, Enzymatic Modification, and Functional or Bioactive Properties. In Sustainable Protein Sources. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-802778-3.00007-X
 • Paula, J., Lilia, M., & Vilma, Q. (2013). Chemical composition of chia seed, flaxseed and rosehip and its contribution in fatty acids omega-3. Revista Chilena de Nutrición. https://doi.org/10.4067/S0717-75182013000200010
 • Gutte, K. B., Sahoo, A. K., & Ranveer, R. C. (2015). Bioactive components of flaxseed and its health benefits. International Journal of Pharmaceutical Sciences Review and Research.
 • Verghese, M., Boateng, J., & Walker, L. T. (2011). Flax Seed (Linum usitatissimum) Fatty Acids. In Nuts and Seeds in Health and Disease Prevention. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-375688-6.10058-1
 • Navruz-Varli, S., & Sanlier, N. (2016). Nutritional and health benefits of quinoa (Chenopodium quinoa Willd.). Journal of Cereal Science. https://doi.org/10.1016/j.jcs.2016.05.004
 • Ribeiro DN, Gonçalves Alfenas R de C, Bressan J, Brunoro Costa NM. The effect of oilseed consumption on appetite and on the risk of developing type 2 diabetes mellitus. Nutr Hosp. 2013;
 • Kulczyński B, Kobus-Cisowska J, Taczanowski M, Kmiecik D, Gramza-Michałowska A. The chemical composition and nutritional value of chia seeds—current state of knowledge. Nutrients. 2019.
 • Montes Chañi EM, Pacheco SOS, Martínez GA, Freitas MR, Ivona JG, Ivona JA, et al. Long-term dietary intake of chia seed is associated with increased bone mineral content and improved hepatic and intestinal morphology in Sprague-Dawley rats. Nutrients. 2018;
 • Lindseth G, Helland B, Caspers J. The effects of dietary tryptophan on affective disorders. Arch Psychiatr Nurs. 2015;
 • De Almeida Vittori Gouveia L, Cardoso CA, De Oliveira GMM, Rosa G, Moreira ASB. Effects of the Intake of Sesame Seeds (Sesamum indicum L.) and Derivatives on Oxidative Stress: A Systematic Review. Journal of Medicinal Food. 2016.
 • Guo S, Ge Y, Na Jom K. A review of phytochemistry, metabolite changes, and medicinal uses of the common sunflower seed and sprouts (Helianthus annuus L.). Chemistry Central Journal. 2017.
 • Parikh M, Maddaford TG, Austria JA, Aliani M, Netticadan T, Pierce GN. Dietary flaxseed as a strategy for improving human health. Nutrients. 2019.
 • Rodriguez-Leyva D, Pierce GN. The cardiac and haemostatic effects of dietary hempseed. Nutrition and Metabolism. 2010.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.