Parhaat siemenet, joita kroppasi kaipaa

Siemenissä on paljon mineraaleja, proteiineja, vitamiineja, entsyymejä ja rasvahappoja. Jos haluat hyödyntää näitä etuja, sinun tulisi lisätä raakoja siemeniä lempiruokiisi.

Joidenkin filosofien mukaan siemenet ovat elämä. Joillekin tämä on totuus, toisille siemenet ovat vain loistava ravintoaineiden lähde raakana nautittuna. Monet siemenet ovat syötäväksi kelpaavia ja ne sisältävät itse asiassa enemmän luonnonmukaisia öljyjä kuin ne mitä normaalisti käytämme ruoanlaitossa. Tässä artikkelissa puhumme terveydelle parhaista siemenistä.

Salaisuus piilee siemenissä

Sen lisäksi, että siemenissä on paljon terveysvaikutteita, ne on helppo säilyttää ja käyttää. Siemenillä oli avainasema antiikin ajoissa ja nykyään niitä käytetään päivittäin laajalti. Saattaa olla, että sinulle tulee mieleen syitä mikset lisäisi niitä ruokavalioosi, esimerkiksi koska ne ovat kalliita, mutta siementen liittäminen ruokavalioon on oikeastaan hyvin helppoa kaikin tavoin.

Saattaa olla, että ajattelet siementen olevan vain linnuille, mutta siementen voittokulku jatkuu. Tuo pieni siemen sisältää terveydelle elintärkeitä proteiineja, mineraaleja, vitamiineja, entsyymejä ja rasvahappoja.

Öljykasvit ovat suositelluimpia siemeniä niiden terveellisten rasvahappojen vuoksi. Taistelussa nälkää vastaan töissä tai menossa, saat siemenistä mainion välipalan, joka mahtuu pienimpäänkin pussukkaan.

Suosittelemme syömään siemeniä ainoastaan raakana saadaksesi niistä parhaat hyödyt. Jos liotat niitä, ne sulavat vatsassa helpommin. On myös suositeltavaa syödä niitä suoraan kasvista, mehuissa, pilkottuna tai soseena.

Ravitsemuksellisesti parhaat siemenet

Chia-siemenet

Nämä väriltään tummat siemenet sisältävät paljon mineraaleja, vitamiineja, kuituja, antioksidantteja ja proteiineja. Aivan kuten kala, chia-siemenet sisältävät Omega-3 -rasvahappoja. Nämä siemenet auttavat vähentämään nivelkipuja, suojaavat diabetesta tai sydänperäisiä sairauksia vastaan, auttavat pysymään hoikkana ja antavat energiaa. Ne ovat gluteenittomia ja voivat parantaa aivotoimintaa kuten myös suojata maksaa.

Chia

Hampunsiemenet

Nämä rusehtavanväriset siemenet auttavat parantamaan immuunihäiriöitä ja tuberkuloosia, ja ne sisältävät aminohappoja (kuten niitä joita kehosi ei pysty tuottamaan itse), rasvahappoja kuten Omega-6 ja -3, helposti sulavia proteiineja, fytoravinteita eli kasviperäisiä ravinteita suojaamaan verta, soluja, kudoksia, ihoa, mitokondriota ja sisäelimiä. Hamppusiementen syönti auttaa sinua pysymään terveenä.

Granaattiomenan siemenet

Väriltään kaunis punainen tai tumma violetti, granaattiomena on hyvä lähde antioksidanteille ja se voi auttaa suojaamaan kehoa vapailta radikaaleilta, jotka aiheuttavat ennenaikaista vanhenemista. Granaattiomenan siemenet auttavat verta säilyttämään happitasapainon ja ehkäisevät sen hyytymistä, ja ne ovat myös hyvin polyfenolipitoisia ja voivat näin alentaa syöpäriskiä ja sydänsairauksia. Ne sisältävät C-vitamiinia, kaliumia, ne ovat vähäkalorisia ja voivat vähentää kolesterolia ja hoitaa flunssaa. Niveltulehduksesta kärsivien kohdalla nämä siemenet voivat ehkäistä rustovaurioita.

Granaattiomena

Pellavansiemenet

Nämä punertavanruskeat siemenet sisältävät ruoansulatusjärjestelmälle tärkeitä kuituja, jotka auttavat sinua tuntemaan itsesi kylläiseksi ja pudottamaan painoa. Ne voivat auttaa helpottamaan vatsakipua, toimia tulehduksia vastaan ja estää kasvainten ja syövän kasvua. Niissä on antioksidanttisia ominaisuuksia, ne edistävät ruoansulatusta ja vähentävät sydänsairauksien riskiä.

Kurpitsansiemenet

Tämä siemen on usein keltainen tai oranssi, ja kurpitsansiemenessä on alkaloideja ja proteiineja jotka ovat hyväksi sinulle. Niissä on B-vitamiinia, joka auttaa helpottamaan masennusta. Ne helpottavat yleistä hyvinvointia, estävät munuaiskiviä ja voivat auttaa sinua pitämään parasiitit, erityisesti heisimadot, loitolla.

Kurpitsansiemenet

Seesaminsiemenet

Tämä vaaleanvärinen siemen on ollut käytössä useita vuosia. Ne ovat hyvä lähde raudalle, magnesiumille, kalsiumille, kuparille, B-vitamiinille, sinkille, fosforille ja kuidulle. Nämä siemenet sisältävät ainutlaatuisia elementtejä tietyntyyppisestä kuidusta, joka voi auttaa sinua ylläpitämään terveellisen verenpaineen ja suojaamaan maksaasi.

Auringonkukansiemenet

Pieni ja valkoinen väriltään, auringonkukansiemen on tumman kuoren sisällä. Ne sisältävät E-vitamiinia, joka auttaa neutralisoimaan vapaita radikaaleja suojaten aivoja ja soluja. Ne voivat vähentää kolesterolia, parantaa immuunisysteemiä ja vähentää syöpäriskiä. Ne sisältävät magnesiumia, helpottavat kontrolloimaan astmaa ja korkeaa verenpainetta kuten myös päänsärkyjä ja aivohalvauksia.

Auringonkukansiemenet

Kvinoa

Kvinoan siemenet ovat pieniä ja pyöreitä. Niitä on käytetty tuhansia vuosia Amerikassa ja tunnetaan siellä nimellä ”äitijyvä”. Ne sisältävät rautaa, fosforia ja proteiineja. Koska ne sisältävät paljon kuitua, ne auttavat ummetuksessa ja painonpudotuksessa, sillä ne antavat kylläisyyden tunteen pitkäksi aikaa. Kvinoaa on helppo lisätä moniin resepteihin, esimerkiksi piirakoihin, keittoihin, mysliin ja leipään.

Kuminansiemenet

Kuminansiemenet ovat tunnettuja monista luonnonmukaisista terveysvaikutteista, ja niitä on käytetty jo pitkään. Ne voivat helpottaa ruoansulatusongelmissa, toimia antiseptisenä aineena, ne ovat rautapitoisia ja voivat vahvistaa maksan toimintaa. Jos sinulla on flunssa tai kurkkukipua, kuminansiemenet voivat auttaa, ja ne voivat myös vilkastuttaa aineenvaihduntaasi. Ne stimuloivat immuunijärjestelmääsi, helpottavat kontrolloimaan astmaa ja niveltulehdusta, sekä suojaavat munuaisia.