Logo image
Logo image

Aivojen rakenne ja erilaiset toiminnot

3 minuuttia
Aivoissa on monia osia ja monia toimintoja, jotka osoittavat sen monimutkaisuuden. Tiede on jo onnistunut selvittämään ja ymmärtämään tämän elimen monia salaisuuksia; tosin kaikkia tämän elimen arvoituksia, ei vielä täysin ymmärretä.
Aivojen rakenne ja erilaiset toiminnot
Kirjoittanut Edith Sánchez
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Olemme hitaasti oppineet tuntemaan ja tulkitsemaan aivojen eri osia sekä niiden toimintoja, mutta aivojen rakenne on vieläkin aikamoinen mysteeri. Tämä johtuu siitä, että se on koko tunnetun maailmankaikkeuden monimutkaisin järjestelmä, ja tästä syystä tiede ei ole pystynyt vielä täysin ymmärtämään sitä.

Selitetään ensin joitakin aivojen perusteita, jotta voimme ymmärtää aivojen osia sekä niiden toimintoja. Lähdetään pään osista: ne ovat itse pää, enkefaloni sekä aivot. Pää sisältää enkefalonin ja pikkuaivot, mutta se sisältää myös muita aisteista ja kasvojen toiminnasta vastaavia rakenteita.

Enkefaloni käsittää jokaisen kallon hermoston osan. Tämä muodostaa yhdessä selkäytimen kanssa keskushermoston. Enkefaloni sisältää isoaivot sekä talamuksen, hypotalamuksen, medulla oblongatan ja pikkuaivot.

Isoaivot käsittävät seuraavat osat: aivokuori, tyvisanglia, limbinen järjestelmä, hippokampus ja mantelitumake. Muut rakenteet eivät siis ole osa isoaivoja.

Aivokuori ja sen toiminnot

Some figure

Aivokuori on aivojen näkyvin osa. Se on ohut, harmaa kalvo, joka peittää aivopuoliskojen pinnan. Kaiken lisäksi, se on epäilemättä kehittynein komponentti kaikista aivojen osista ja toiminnoista.

Lisäksi aivokuorella tai yksinkertaisesti kuorella on karkea, taitettu ulkonäkö. Se edustaa 80­ % aivojen kokonaispainosta ja edustaa 20 % neuronien eli aivosolujen kokonaismäärästä. Siinä on myös 60 miljoonaa muuta solua, jotka eivät ole neuroneja.

Aivokuoressa on kolme pääkomponenttia: arkkikorteksi, paleokorteksi ja neokorteksi. Arkkikorteksi on vanhin osa ja kontrolloi primitiivisiä toimintoja, kuten muistia ja tunteita.

Paleokorteksi kehittyi seuraavaksi elävissä olennoissa ja käsittää hajuaistin. Ihmisillä paleokorteksi suorittaa ennakoivia toimintoja, jotka liittyvät intuitioon ja impulssiin.

Lopuksi on neokorteksi, joka on aivokuoren kehittynein osa. Se on vastuussa päättely- ja tietoisuusprosessien suorittamisesta. Siinä on useita lohkoja ja osa-alueita.

Aivolohkot ovat olennainen osa aivokuorta

Lohkot kuuluvat aivojen osiin, jotka ovat erittäin tärkeitä aivotoimintojen suorittamisen kannalta. Aivolohkoja on yhteensä kuusi ja jokainen niistä täyttää tietyn, mutta ei itsenäisen roolin.

  • Etulohko on etupuolella, Rolandon -halkeaman edessä. Sen avulla voit suorittaa johtotehtäviä. Nämä tehtävät käsittävät huomiointia, suunnittelua, sekvensointia ja uudelleen suuntaamista. Lisäksi se antaa sinulle mahdollisuuden ohjata käyttäytymistäsi tiettyyn pisteeseen asti.
  • Parietaalisen lohkon tehtävänä on havaita lämpötilan vaihteluja sekä kosketuksen, kivun ja paineen tuntemuksia. Se koordinoi myös tasapainoa.
  • Takaraivolohko on aivopuoliskojen takana ja sen tehtävänä on käsitellä visuaalista dataa. Se vastaa värien ja liikkeen tunnistuksesta ja syrjinnästä.
  • Ohimolohko on enemmän tai vähemmän ohimon takaosassa, ja siinä aivokuoren kaikista osista tulevat signaalit yhtyvät. Se sallii kuuloärsykkeiden dekoodaamisen – puheen tai kielten, kuten musiikin, ymmärtämisen. Lisäksi se säätelee vihan, ahdistuksen ja mielihyvän tunteita.
  • Insula on syvällä aivojen sivupinnan alueella, ja jotkut uskovat, että se liittyy monimutkaisiin tunteisiin, kuten rakkauteen, vihaan ja suruun. Sillä on myös tärkeä rooli kivun, tietoisten halujen ja riippuvuuksien tuntemuksessa.
  • Limbinen lohko vastaa limbisestä järjestelmästä ja osallistuu valppauden ja tunteiden säätelyyn. Se säätelee huomiota, motivaatiota ja joitain oppimis- ja muistiprosesseja.

Muut aivojen osat ja niiden toiminnot

Some figure

Muut osat ja niiden toiminnot ovat:

  • Pohjagangliat, jotka ovat ryhmä rakenteita jotka sijaitsevat aivokuoren alla. Ne antavat meille mahdollisuuden suorittaa ja automatisoida monimutkaisia ​​liikkeitä, kuten kirjoittaminen, puhuminen ja eleet. Lisäksi ne moduloivat liikkeiden alkua ja loppua sekä vaikuttavat ryhtiin.
  • Hippokampus on pitkänomainen rakenne, joka sijaitsee ohimolohkon mediaalialueen sisällä. Sillä on tärkeä rooli uusien muistojen muodostumisessa, suunnistuksessa ja uusien motoristen taitojen oppimisessa.
  • Amygdala on neuronien ydin, joka sijaitsee ohimolohkojen syvällä vyöhykkeellä. Se liittyy emotionaalisen muistin toimintoihin ja muistin konsolidointiin yleensä. Se moduloi selviytymisen kannalta tärkeitä asioita kuten ruoansulatusjärjestelmä, seksuaalisuus ja aggressiivisuus.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


Braidot, N. (2014). Cómo funciona tu cerebro. Barcelona: Planeta.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.