Logo image
Logo image

Runsaat kuukautiset: kuinka niitä hoidetaan?

3 minuuttia
Menorragian hoito on aina tapauskohtaista; kaikkiin naisiin eivät tehoa samalla tavalla samat lähestymistavat. Tässä artikkelissa jaamme joitakin käytettävissä olevia hoitovaihtoehtoja.
Runsaat kuukautiset: kuinka niitä hoidetaan?
Kirjoittanut Leonardo Biolatto
Viimeisin päivitys: 15 joulukuuta, 2022

Runsaiden kuukautisten hoitamiseksi lääkärin on ensin yritettävä selvittää ongelman juurisyy. Runsaat kuukautiset eli menorragia tarkoittaa voimakasta ja pitkittynyttä kuukautisvuotoa.

Tavallisesti siihen liittyy myös epäsäännöllistä kohtuverenvuotoa eli metrorragiaa. Tässä tapauksessa sitä kutsutaan tarkasti ottaen nimellä menometrorragia. Hoito riippuu yleisesti ottaen ongelman aiheuttajasta ja oireista.

Tässä artikkelissa katsomme tarkemmin tätä vaivaa ja joitakin sen mahdollisia hoitoja.

Runsaat kuukautiset ja sen aiheuttajat

Tarkasti ottaen nainen kärsii runsaista kuukautisista silloin, kun verta vuotaa kuukautisten aikana yli 80 millilitraa. Tämä on teknisesti kyseisen patologian määrittävä raja.

Tieteessä kiistellään kuitenkin siitä, kuinka monta päivää vuodon on kestettävä, jotta sitä voidaan pitää pitkittyneenä. Yleissääntönä lähes kaikki maailman diagnostiset protokollat pitävät epänormaalina yli viikon kestävää vuotoa.

Tässä runsaiden kuukautisten mahdollisia syitä:

 • Hormonihäiriö. Monilla hormoneilla on oma tehtävänsä kuukautiskierrossa. Epätasapaino missä tahansa näistä hormoneista on riittävä syy verenvuodon voimistumiseen tai vähenemiseen. Kyseessä voi kaiken kaikkiaan olla kilpirauhas-, estrogeeni-, keltarauhas- tai prolaktiinihormonin ongelma.
 • Kohdun fibroidit. Myös kohdun fibroidit voivat olla runsaiden kuukautisten taustalla. Fibroidit ovat hyvänlaatuisia sileitä lihaskudoskasvaimia kohdussa. Ne muokkaavat kohdun limakalvon pintaa ja saavat sen vuotamaan enemmän.
 • Veren hyytymishäiriöt. Veren hyytymishäiriöistä kärsivät tai hyytymisenestolääkkeitä syövät naiset voivat kärsiä hyvin runsaista kuukautisvuodoista. He ovat alttiita raudanpuuteanemialle.
 • Perimenopaussi. Menopaussin siirtymävaiheessa, vuosia ennen viimeisiä kuukautisia, kuukautiskierrossa tapahtuu normaalistikin muutoksia. Tämä voi johtaa muutoksiin vuodon määrässä, aina kuukautisten poisjäämisestä runsaisiin kuukautisiin, jotka eivät hyydy normaalilla tavalla. Monien kohdalla tämä on merkki vaihdevuosien käynnistymisestä.
Some figure
Menorragiassa naisen kuukautisvuoto on normaalia runsaampaa.

Jatka lukemista: Kymmenen tapaa lievittää kivuliaita kuukautisia

Kuinka runsaita kuukautisia hoidetaan luonnollisesti

Ennen kuin kerromme lääkehoidoista runsaisiin kuukautisiin, meidän on hyvä mainita ensin joitakin luonnollisia vaihtoehtoja lieviin tapauksiin. Potilaan tulisi kuitenkin aina kysyä ensin terveysalan ammattilaiselta, voiko hän turvautua näihin menetelmiin. Useimmiten niitä määrätään lääkehoitojen oheen.

Nesteytys

Runsaat kuukautiset johtavat elimistön kuivumiseen, sillä voimakas vuoto aiheuttaa nesteiden hupenemista. Tästä ongelmasta kärsivien naisten tulisikin juoda enemmän vettä, erityisesti joitakin päiviä ennen kuukautisia.

Heidän kannattaa juoda myös isotonisia juomia; tällaisten juomien elektrolyyttipitoisuus on sama kuin veren. Näin henkilö voi välttää vähittäisen nestevajeen, joka syntyy menetettyjen nesteiden ja elektrolyyttien puutteellisesta korvaamisesta.

Ruokavalio anemiaan

Yksi runsaisiin kuukautisiin liittyvä komplikaatio on anemia. Vuodosta johtuva raudan menetys aiheuttaa raudan puutetta johtaen väsymysoireyhtymään, uupumukseen, hiustenlähtöön, nopeaan sydämensykkeeseen eli takykardiaan ja ihon kalpeuteen.

Tästä syystä monet lääkärit suosittelevat menorragian hoidossa runsaasti rautaa ja C-vitamiinia sisältävää ruokavaliota. Molemmat ravintoaineet auttavat korvaamaan vuodon aiheuttamaa raudan menetystä. Tässä sitrushedelmät, parsakaali, punainen liha ja pinaatti ovat erinomaisia vaihtoehtoja.

Jos sinulla on todettu anemia, sinun on tärkeää saada lääkärin hoitoa. Tämä ongelma tulee korjata joko ravinnolla tai lisäravinteilla, jotta hemoglobiini palautuu normaalille tasolle.

Lääkehoito runsaisiin kuukautisiin

Kun lääkäri tekee arvion menorragian syistä kohdallasi, hän harkitsee eri hoitovaihtoehtoja. Hän saattaa määrätä ehkäisymenetelmiä kuukautisten säätelemiseksi ja tiettyjä särkylääkkeitä tai tulehduskipulääkkeitä, jotka vaikuttavat erityisellä tavalla naisen lisääntymiselimistöön.

Tässä on yleisesti muutamia tapoja hoitaa runsaita kuukautisia:

 • Ehkäisymenetelmät. Ehkäisymenetelmien sisältämillä hormoneilla on kyky säädellä kuukautiskiertoa. Tämä auttaa menorragiasta kärsiviä naisia, sillä se vähentää vuodon määrää kuukautisten aikana. Valitulla ehkäisyllä ei ole väliä; tuloksia on saatu ehkäisypillereillä, ehkäisyruiskeilla ja ehkäisylaastareilla.
 • Kierukka. Hormonikierukka on tyypillinen kierukka, joka sisältää kuukautiskiertoon vaikuttavia hormoneja. Se on suunniteltu naisille, joilla on epäsäännölliset kuukautiset.
 • Mefenaamihappo. Tällä ei-steroidisella tulehduskipulääkkeellä ei ole suuren suurta kipua lievittävää vaikutusta, mutta se on osoittautunut erinomaiseksi kuukautiskramppien lievittäjäksi. Se saattaa myös vähentää verenvuotoa naisilla, joilla on kivuliaita kuukautishäiriöitä.
Some figure
Ehkäisypillerit ovat yksi suosituimmista tavoista säädellä runsaita kuukautisia.

Lue lisää täältä: Rintojen kipu ja kuukautiskierto

Milloin runsaat kuukautiset edellyttävät lääkärikäyntiä

Menorragian oireet ovat yleisesti ottaen aina tunnistettavissa, koska se aiheuttaa runsaita kuukautisvuotoja. Jos kärsit runsaista vuodoista, mene pikimmiten lääkäriin, sillä diagnoosin saaminen voi viedä jonkin aikaa.

Hoitamatta vaiva johtaa lopulta anemiaan ja heikentää potilaan elämänlaatua kivun ja voimattomuuden vuoksi. Lääkäri määrää parhaan menetelmän kuukautiskierron säätelemiseksi ja siihen liittyvien komplikaatioiden, kuten anemian, hoitamiseksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Kay, Sophie, and Charlotte Jean Sandhu. Lo esencial en ginecología y obstetricia. Elsevier Health Sciences, 2020.
 • Pérez, Carolina, et al. “Sangrado uterino anormal en mujeres tratadas con anticoagulantes orales en el Hospital de Clínicas.” Anales de la Facultad de Medicina, Universidad de la República, Uruguay 5 (2018): 121-127.
 • Cardero Reyes, Yusimy, Rodolfo Sarmiento González, and Ana Selva Capdesuñer. “Importancia del consumo de hierro y vitamina C para la prevención de anemia ferropénica.” Medisan 13.6 (2009): 0-0.
 • Solano, María Helena, and Irene del Carmen González. “Prevalencia de Ferropenia por Menorragia en una institución educativa del área de la salud en Colombia.” Revista Repertorio de Medicina y Cirugía 24.2 (2015): 137-142.
 • Cristóbal García, Ignacio. “Anticoncepción con métodos reversibles de larga duración.” (2015).
 • Tobón, John Jairo Zuleta. “Anticoncepción:¿ cuál método seleccionar?.” Iatreia 21.3 (2008): ág-280.
 • Toledo, María Josefa, and Elena Elizabet Gomez. “Sistemas intrauterinos liberadores de hormonas en el tratamiento de la menorragia.” Revista de Posgrado de la VIa Cátedra de Medicina 162 (2006): 19-22.
 • Hernandez, Ailyn Garcia, et al. “Calidad de vida relacionada con la salud en pacientes con menorragia.” Revista Cubana de HematologÃa, InmunologÃa y Hemoterapia 32.2 (2016).
 • González, ME Rosa, et al. “Hemorragia uterina.” Panorama actual del medicamento 41.407 (2017): 840-846.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.