Logo image
Logo image

Välivuoto - mistä se johtuu ja miten sitä hoidetaan?

2 minuuttia
Välivuoto on emättimestä tulevaa verenvuotoa, jota esiintyy kuukautisten välillä. Se on syy lähteä lääkäriin, jotta saat oikean diagnoosin varhaisessa vaiheessa. Jatka lukemista, niin saat tietää miksi.
Välivuoto - mistä se johtuu ja miten sitä hoidetaan?
Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Esiintyykö sinulla verenvuotoa kuukautisten välillä? Tässä tapauksessa sinun on hyvä tietää, mistä tällainen välivuoto johtuu ja miten sitä voidaan hoitaa.

Välivuoto, eli kuukautisten välillä tapahtuva verenvuoto, tunnetaan myös metrorragiana. Säännölliset kuukautiset kestävät tavallisesti 3-7 päivää, ja naisesta riippuen vuodottomia päivä on 24-25. Metrorragia on siis emättimen verenvuotoa säännöllisten vuodottomien jaksojen aikana.

Tutkimukset osoittavat, että metrorragia on yksi yleisimmistä intiimialueen verenvuodon syistä hedelmällisessä iässä olevilla naisilla. Se on myös yksi yleisimmistä anemian syistä. Vuoto on peräisin kohdusta, kun henkilöllä ei ole mitään elimellisiä sairauksia eikä hän ei ole raskaana. Näin ollen sen syytä ei ole helppo määrittää.

Some figure
Sellainen välivuoto, jolla ei näytä olevan mitään tiettyä aiheuttajaa, esimerkiksi raskautta, tunnetaan metrorragiana.

Mistä välivuoto johtuu?

Välivuoto voi johtua useista sairauksista ja ongelmista. Hyvä uutinen on se, että sitä voidaan hoitaa. Joitakin yleisimmistä syistä välivuotoihin ovat:

  • Kohdun limakalvon liikakasvu. Tästä on kyse silloin, kun endometrium (kohdun limakalvo) laajenee ja aiheuttaa verenvuotoa. Se johtuu tyypillisesti korkeasta estrogeenitasosta ja matalasta progesteronitasosta.
  • Servisiitti (kohdunkaulan tulehdus).
  • Fibroidit ja polyypit. Nämä ovat kasvaimia kohdun sisällä; useimmat niistä ovat kuitenkin hyvänlaatuisia.
  • Sukupuolitaudit, kuten klamydia ja tippuri.
  • Emättimen suuaukon haavaumat, jotka voivat syntyä fyysisen trauman, yhdynnän, tulehduksen, intiimialueen syylien ja polyyppien seurauksena.
  • Kilpirauhasen vajaatoiminta, hormonaaliset muutokset ja muut kuukautishäiriöt.
  • Kohdunulkoinen raskaus (kun alkio kiinnittyy kohdun ulkopuolelle).
  • Keskenmenossa verenvuodon mukana tulee yleensä kudosta ja siihen liittyy kramppeja.
  • Vaihdevuodet. Verenvuoto saattaa johtua emättimen kuivuudesta, joka johtuu estrogeenin rajusta laskusta.
  • Estrogeenihoidon hormonit ja ehkäisypillereiden tai kierukan käyttö.
  • Verenohennuslääkkeiden väärinkäyttö.

Metrorragian diagnosoimiseksi lääkärin on suljettava pois se mahdollisuus, että veri onkin peräisin virtsasta tai peräaukosta. Verenvuodon täytyy siis tulla emättimestä.

Sinua saattaa kiinnostaa: Verivirtsaisuus: mitkä ovat sen oireet ja syyt?

Kuinka välivuoto diagnosoidaan

Some figure
Jos esiintyy epäsäännöllistä verenvuotoa, on tärkeää mennä gynekologin vastaanotolle ja asianmukaisiin tutkimuksiin.

Lääkäri voi määrätä potilaan veri- ja muihin kokeisiin sulkeakseen pois muut ongelmat ja saadakseen tehtyä oikean diagnoosin. Verikokeesta voidaan esimerkiksi selvittää potilaan hormonitasot, kun taas ultraäänellä voidaan tutkia kohtua. Emättimen limakalvonäytteellä voidaan sulkea pois mahdollinen sukupuolitauti.

Aiheesta tehdyt tutkimukset ovat myös korostaneet sitä, että metrorragia liittyy ylipainoon. Lääkärin on suljettava pois elimelliset sairaudet (muun muassa ulkosynnyttimissä, emättimessä, kohdunkaulassa, sekä fibroidit, polyypit ja lantion kasvaimet) saadakseen tehtyä oikean diagnoosin.

Lue myös: Fyysinen suorituskyky ja kuukautiskierto

Kuinka välivuotoa hoidetaan?

Välivuodon hoito riippuu sen aiheuttajasta, eli hoito määritetään syyn selvittämisen jälkeen. Lääkäri saattaa esimerkiksi määrätä joitakin hormoneja, kuten estrogeenia tai keltarauhashormonia, jos välivuoto liittyy vaihdevuosiin.

Lääkäri saattaa myös ehdottaa ehkäisymenetelmän vaihtoa, jos välivuoto johtuu kierukasta tai muusta ehkäisymenetelmästä. Hän saattaa myös määrätä lääkkeitä sukupuolitaudin hoitamiseksi, jos potilaalla sellainen on.

Leikkausta saatetaan tarvita, jos välivuoto johtuu polyypeista, keskenmenosta, kasvaimista tai kohdunulkoisesta raskaudesta. Lääketieteen kirjallisuudessa mainitaan, että välivuodon hoito keskittyy seuraaviin kolmeen tavoitteeseen:

  • Verenvuodon hillitsemiseen
  • Kuukautiskierron säätelyyn
  • Raudanpuutteen ja anemian hoitoon

Lääkärit suosittelevat naisia pitämään kirjaa kuukautiskierrostaan ja merkitsemään muistiin mahdolliset häiriöt. Näiden tietojen avulla lääkärin on helpompi havaita ongelmat ja sairaudet sekä hoitaa ne ajoissa.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Barón González de Suso, L., Piris Borregas, S., & García Rebollar, C. (2013). Metrorragia persistente en los primeros ciclos menstruales. Pediatria de Atencion Primaria. https://doi.org/10.4321/s1139-76322013000100007
  • Carolina Schulin-zeuthen, D. P., & Carolina Conejero, D. R. (2011). Trastornos Menstruales Y Dismenorrea En La Adolescencia Menstrual Disorders and Dysmenorrhea in Adolescents. Revista Médica Clínica Las Condes. https://doi.org/10.1016/S0716-8640(11)70391-1
  • Fernandéz, M. (2017). El ciclo femenino.
  • Giordano, M. G. (1992). Ciclo menstrual. Femina.
  • Hemorragia uterina anormal: enfoque basado en evidencias. Revisión sistemática. (2007). Revista Med de La Facultad de Medicina.
  • Montejo Rodriguez, R., González Soroo, M. D., Muruzábal Torquemada, J. C., & Martínez Montero, J. (2002). Protocolo diagnóstico de la metrorragia. Medicine – Programa de Formación Médica Continuada Acreditado. https://doi.org/10.1016/s0304-5412(02)70815-9

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.