Kohdun polyypit: mitä niistä tulee tietää?

Kohdun polyypit eivät useimmiten aiheuta mitään oireita. Vaikka ne ovatkin melkein aina hyvänlaatuisia, voi 1 % tapauksista muuttua pahanlaatuiseksi sairaudeksi. Haluatko tietää lisää aiheesta?
Kohdun polyypit: mitä niistä tulee tietää?
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto.

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 11 marraskuuta, 2022

Kohdun polyypit ovat pullistumia, jotka kasvavat kohdun limakalvolla. Ne ovat erikokoisia vaihdellen muutamasta millimetristä useaan senttimetriin. Jotkut voivat kasvaa jopa golfpallon kokoisiksi.

Asiantuntijat eivät vielä tiedä, kuinka yleisiä kohdun polyypit ovat. Tämä johtuu siitä, että ne eivät useimmissa tapauksissa aiheuta mitään oireita. Naiset eivät siis käy lääkärissä niiden takia. Asiantuntijat arvioivat kuitenkin, että niitä esiintyy noin 10-24 % kaikista maailman naisista.

Niitä ilmestyy tavallisimmin 40-65 -vuotiaille naisille. On kuitenkin ollut myös tapauksia, joissa 12- ja 81-vuotiailla naisilla on ollut kohdun polyyppeja. Niitä voi siis ilmestyä missä iässä tahansa.

Mitä kohdun polyypit ovat?

Kohdun polyypit ovat useimmiten oireettomia.
Kohdun polyypit ovat yleisiä vaihdevuosia lähestyvillä naisilla. Tässä mielessä niiden muodostuminen on yksi vaihdevuosien jälkeistä verenvuotoa aiheuttavista syistä.

Ne ovat pieniä pullistumia kohdun limakalvossa. Tätä limakalvoa kutsutaan endometriumiksi ja siitä syystä kohdun polyypit tunnetaan myös nimellä “endometriumin polyypit”. Ne ilmestyvät solujen nopean lisääntymisen sekä siitä aiheutuvan endometriumin kasvun johdosta.

Naisella voi olla yksi tai useampia kohdun polyyppeja. Ne pysyvät yleensä kyseisen elimen sisällä, mutta leviävät toisinaan kohdunkaulan kautta emättimeen. Ne ovat yleisempiä vaihdevuosia lähestyvillä tai sen jo ohittaneilla naisilla.

Valtaosa kohdun polyypeista on hyvänlaatuisia. Vain 0,5-1 % niistä on pahanlaatuisia. Yleisesti ottaen pahanlaatuiset polyypit ovat niitä, jotka ilmestyvät vaihdevuosien jälkeen, ovat kooltaan yli 2,5 cm ja aiheuttavat vaihdevuosien jälkeistä verenvuotoa.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Menorragian oireet, syyt ja hoito

Oireet ja diagnoosi

Useimmat kohdun polyypit eivät aiheuta oireita ja ne havaitaan yleensä rutiinitarkastuksen yhteydessä. Oireellisissa tapauksissa esiintyy yleensä seuraavia oireita:

 • Poikkeuksellinen verenvuoto. Erittäin runsas verenvuoto kuukautisten aikana (menorragia), joka ei liity kuukautiskiertoon. Toisin sanoen silloin, kun vuotoa esiintyy vaihdevuosien jälkeen (metrorragia) tai seksin jälkeen.
 • Hedelmättömyys. Vaikeus tai kyvyttömyys tulla raskaaksi saattaa liittyä tähän sairauteen.
 • Abortit. 
 • Kipu. Kipua esiintyy silloin kun polyypit siirtyvät emättimeen.

Lääkäri diagnosoi kohdun polyypit useiden testien avulla, kuten:

 • Emättimen kautta tehty ultraääni. Tämä tehdään asettamalla sauvamainen laite emättimeen. Tämä laite luo sitten kuvan ääniaaltojen perusteella.
 • Hysteroskopia. Taipuisa, ohut ja valaistu putki asetetaan emättimeen ja kohdunkaulaan. Tämä tähystys auttaa lääkäriä näkemään elimen sisälle.
 • Kohdun limakalvon näyte. Tämä suoritetaan imukatetrin avulla. Lääkäri ottaa koepalan, joka arvioidaan laboratoriossa. Se ei kuitenkaan ole sataprosenttisen luotettava.

Kohdun polyypit: mikä niitä aiheuttaa?

Tähän päivään mennessä ei ole vielä pystytty selittämään tarkasti kohdun polyyppien ilmestymistä. Niihin liittyy kuitenkin useita tunnistettuja riskitekijöitä.

Tiede ei vielä ole selvillä siitä, miksi kohdun polyyppeja esiintyy. Niiden mahdollisesta geneettisestä, hormonaalisesta ja muusta alkuperästä on tehty olettamuksia. Lopullista yhteenvetoa ei kuitenkaan ole vielä tehty.

Asiantuntijat ovat kuitenkin havainneet niihin liittyvän joitakin riskitekijöitä. Tällaisia riskitekijöitä ovat:

 • Korkea estrogeenitaso.
 • Tamoksifeenin käyttö – kyseessä on lääke, jota lääkärit määräävät rintasyöpään ja se lisää kohdun polyyppien muodostumisen riskiä.
 • Vaihdevuosien jälkeinen hormonihoito.
 • Liikalihavuus.
 • Korkea verenpaine.
 • Muut sairaudet – Lynchin syndrooma, Cowdenin syndrooma sekä muut harvinaiset sairaudet yhdistetään myös polyyppien kehittymiseen.

Muuta mielenkiintoista tietoa

Tämän sairauden tavallisena hoitona on kirurginen poisto tai polypektomia. Tämä toimenpide tehdään kohdun kaavinnalla tai kohdun tähystyksen avulla tehdyllä resektiolla. Viimeksi mainittu on kaikista turvallisin ja tehokkain menetelmä.

Asiantuntijat sanovat, että lääkäreiden tulisi suorittaa leikkaus seuraavissa tapauksissa:

 • Oireelliset vaihdevuosia edeltävät tapaukset.
 • Oireettomat vaihdevuosia edeltävät tapaukset, joissa polyypit ovat halkaisijaltaan yli 1,5 cm.
 • Oireelliset ja oireettomat vaihdevuosien jälkeiset tapaukset.

Sellaisissa tapauksissa, joissa polyypit syntyvät tamoksifeenin käytöstä, lääkäreiden tulisi tutkia jokaista tilannetta huolellisesti yksittäisenä tapauksena. Tämän takia suositellaankin, että kaikki naiset käyvät gynekologilla ajoittaisissa tarkastuksissa mahdollisten ongelmien havaitsemiseksi. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Ralph, C., Zajer, C., De Petris, V., Gejman, R., & Cuello, M. (2014). Pólipo endometrial, una causa infrecuente de sangrado genital anormal en la adolescencia. Revista chilena de obstetricia y ginecología, 79(4), 305-310.
 • Kent A. Endometrial polyp investigation. Rev Obstet Gynecol. 2009;2(3):201.
 • Nijkang NP, Anderson L, Markham R, Manconi F. Endometrial polyps: Pathogenesis, sequelae and treatment. SAGE Open Med. 2019;7:2050312119848247. Published 2019 May 2. doi:10.1177/2050312119848247
 • Kanthi JM, Remadevi C, Sumathy S, Sharma D, Sreedhar S, Jose A. Clinical Study of Endometrial Polyp and Role of Diagnostic Hysteroscopy and Blind Avulsion of Polyp. J Clin Diagn Res. 2016;10(6):QC01–QC4. doi:10.7860/JCDR/2016/18173.7983
 • Lieng M, Istre O, Qvigstad E. Treatment of endometrial polyps: a systematic review. 2010. In: Database of Abstracts of Reviews of Effects (DARE): Quality-assessed Reviews [Internet]. York (UK): Centre for Reviews and Dissemination (UK); 1995-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK79302/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.