Vaihdevuosien kuumat aallot: mitä tehdä?

Vaihdevuosien kuumat aallot ovat monille naisille tuttu, ikävä vaiva. Ne johtuvat todennäköisesti niistä hormonaalisista muutoksista, joita naisen elimistö kokee vaihdevuosien aikana. Useimmissa tapauksissa kuumien aaltojen tiheys ja voimakkuus laskevat vaihdevuosien edetessä.
Vaihdevuosien kuumat aallot: mitä tehdä?

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Vaihdevuosien kuumat aallot ovat äkillisiä elimistön sisäisiä lämpöryöppyjä. Kuumat aallot ovat yleinen oire niillä naisilla, jotka käyvät läpi tätä elämänvaihetta. Kyseessä on kuitenkin varsin epämiellyttävä oire, jota esiintyy monissa tapauksissa jopa useamman vuoden ajan aiheuttaen niistä kärsiville naisille suurta epämukavuuden tunnetta.

Kuumilla aalloilla on tapana ilmaantua erityisesti yön aikana. Näissä tapauksissa kuumia aaltoja kutsutaan yöhikoiluksi ja ne voivat usein vaikuttaa myös unen laatuun. Monet naiset kokevatkin, että vaihdevuosien kuumat aallot vaikuttavat merkittävällä tavalla heidän päivittäiseen elämäänsä.

Useiden tieteellisten tutkimusten mukaan tummaihoisilla ja latinalaisamerikkalaisilla naisilla on tapana kärsiä vaihdevuosien aikana kuumista aalloista useamman vuoden ajan kuin valkoihoiset ja aasialaiset naiset. Jos kuumat aallot ilmenevät lievinä, ei niiden helpottamiseen yleensä tarvita hoitoa. Toisaalta taas silloin, kun oireet ovat huomattavia, voi niiden hoito vaatia muutamia erityistoimenpiteitä.

Vaihdevuosien kuumat aallot

Yleensä vaihdevuosien kuumat aallot alkavat äkillisenä lämmön tunteena, joka tuntuu ensin kasvoissa ja rinnan alueella, ja leviää myöhemmin koko kehoon

Vaihdevuosien kuumille aalloille on ominaista voimakas lämmön tunne ympäri kehoa. Usein niiden esiintyvyys kasvaa yön aikana, jolloin uni voi keskeytyä ja unen laatu kärsii.

Kuumat aallot ovat vaihdevuosien aikana naisten keskuudessa pääasiallisin syy lääkärin vastaanotolla vierailuun. Yleisimmin ne alkavat äkillisenä lämmön tunteena, joka tuntuu ensin kasvoissa ja rinnan alueella, ja leviää myöhemmin koko kehoon.

Kuumat aallot kestävät yleensä muutaman minuutin ajan ja niitä voi esiintyä täysin yllättäen milloin tahansa, ilman konkreettista syytä. Osa naisista voi kokea myös hikoilua, vilunväristyksiä ja pientä vapinaa kuumien aaltojen lopussa.

Jotkut naiset voivat myös kokea sydämentykytyksiä ja voimakkaita ahdistuneisuuden tunteita vaihdevuosien kuumien aaltojen aikana. Tyypillisesti niitä ilmaantuu kerran tai kahdesti päivässä, mutta joissakin tapauksissa ne voivat toistua päivän aikana useampaan otteeseen, ja jopa tunnin välein.

Useimmiten kuumia aaltoja alkaa esiintyä vaihdevuosien alkuvaiheessa eli niin sanotun premenopausaalisen vaiheen tai esivaihdevuosien aikana. Premenopausaalisen vaiheen katsotaan alkavan naisella silloin, kun kuukautiskierto muuttuu epäsäännölliseksi; yleensä noin 5–10 vuotta ennen varsinaisten vaihdevuosien alkua.

Vaihdevuosien taas katsotaan alkavan sen jälkeen, kun nainen saa viimeiset luonnolliset kuukautisensa (menopaussi). Monella naisella alkaa kuitenkin esiintyä erilaisia kuukautiskiertoon liittyviä häiriöitä jo paljon ennen varsinaisten vaihdevuosien alkua, sillä munasarjojen toiminta alkaa heikentyä jo 35 ikävuoden jälkeen.

Vaihdevuodet alkavat naisilla keskinmäärin 51 vuoden iässä, mutta ne voivat alkaa myös aikaisemmin tai myöhemmin. Varsinaisten vaihdevuosien aikana kuumia aaltoja esiintyy yleensä keskimäärin 5-7 vuoden ajan, vaikka niiden intensiteetti väheneekin ajan myötä. Jotkut naiset tosin voivat kärsiä vaihdevuosien aikaisista kuumista aalloista jopa 10 vuoden ajan.

Mikä aiheuttaa vaihdevuosien aikaisia kuumia aaltoja?

Tiede ei ole löytänyt tarkkaa syytä sille, miksi kuumia aaltoja esiintyy vaihdevuosien aikana. Uskotaan kuitenkin, että kuumat aallot johtuvat tämän vaiheen aikana tapahtuvista äkillisistä hormonaalisista muutoksista. Ilmeisesti estrogeenitason lasku johtaa siihen, että aivojen vasomotorinen keskus alkaa toimia eri tavalla. Tämä taas vaikuttaa kehon lämpötilaan.

On myös todettu, että psyykkinen stressi vaikuttaa kuumien aaltojen voimakkuuteen ja esiintyvyyteen. Samoin runsaat ja raskaat ateriat, alkoholinkäyttö ja tupakanpoltto vaikuttavat voimakkaasti näiden jaksojen intensiteettiin ja esiintyvyyteen.

Lisäksi on arvioitu, että jopa 80 prosentilla naisista esiintyy vaihdevuosien aikana kuumia aaltoja. Kuitenkin vain joka neljäs näistä naisista kärsii niistä voimakkaasti ja usein. Muille kuumat aallot ovatkin oire, joka jää usein huomaamatta tai jota voidaan lievittää hyödyntämällä esimerkiksi yksinkertaista viuhkaa tai tuuletinta.

Kuinka kuumia aaltoja voidaan hallita?

Lääkäri voi joissakin tapauksissa määrätä potilaalle myös hormonaalista hoitoa, joka koostuu estrogeenin annostelusta

Vaihdevuosien aikaisten kuumien aaltojen hallitsemiseksi lääkäri voi ehdottaa elämäntapamuutoksia ja lääkehoitoa.

Lääketieteellinen hoito tapahtuu vaihdevuosien aikaisten kuumien aaltojen tapauksessa pääasiassa lääkkeillä. Joissakin tapauksissa potilaalle voidaan määrätä hormonaalista hoitoa, joka koostuu estrogeenin annostelusta. Tällaiseen hoitoon liittyy kuitenkin useita riskejä, jotka lääkärin on arvioitava potilaan tilanteesta riippuen hyvin huolellisesti. Lisäksi ei ole suositeltavaa, että hormonikorvaushoitoa ylläpidettäisiin yli kahden vuoden ajan.

Muissa tapauksissa on suositeltavaa määrätä masennuslääkkeitä pieninä annoksina. Masennuslääkkeet eivät ole kuitenkaan osoittautuneet hormonikorvaushoidon tapaan yhtä tehokkaaksi menetelmäksi vakavien kuumien aaltojen hallinnassa. Lisäksi on huomioitava, että masennuslääkkeet aiheuttavat useita sivuvaikutuksia, kuten huimausta, pahoinvointia, suun kuivumista, painonnousua ja vähentynyttä seksuaalista halua.

Muutamissa tapauksissa joillekin naisille voidaan määrätä myös epilepsialääkkeitä oireiden lievittämiseksi. Viime aikoina kaikkein vaikeimmissa tapauksissa on lisäksi otettu käyttöön menettely, jota kutsutaan tähtihermosolmun (ganglion cervicothoracicum tai ganglion stellatum) estoksi. Tässä menetelmässä useita eri kaulan hermoja käsitellään anestesian avulla. Hoidon tehokkuus on lupaava, mutta sitä ei ole tieteellisesti täysin todistettu.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Onnellinen ja terve vaihdevuosina – 5 vinkkiä

Vaihdevuosien kuumien aaltojen helpottaminen kotona

Vaihdevuosien aikaisia kuumia aaltoja ei välttämättä tarvitse hoitaa lainkaan lääketieteellisten menetelmien avulla, sillä vain harvoissa tapauksissa ne kestävät pitkiä aikoja taikka vaativat erikoistoimenpiteitä. Useimmissa tapauksissa monet kotitekoiset toimenpiteet toimivat riittävänä apuna kuumien aaltojen tuoman epämukavan olon lievittämiseen.

Kaikkein ihanteellisinta olisi ylläpitää terveellistä ruokavaliota, välttäen tulisia tai tukevasti maustettuja ruokia. Lisäksi kahvin, alkoholin ja hyvin rasvaisten ruokien välttäminen voi auttaa lievittämään kuumia aaltoja. Painon pudottaminen on aina terveyden kannalta hyödyllinen toimenpide ja tupakoijien tapauksessa tupakanpoltto kannattaa jättää kokonaan pois.

Kuumia aaltoja voidaan helpottaa myös kevyillä luonnonkuiduista valmistetuilla vaatteilla sekä ylläpitämällä huoneita viileinä ja hyvin tuuletettuina. Monet ammattilaiset suosittelevat jatkuvia ja säännöllisiä rentoutumisharjoituksia, kuten joogaa tai kiinalaista taijia, sillä stressi on yksi niistä tekijöistä, jotka lisäävät kuumia aaltoja.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Juliá, M. D., Ferrer, J., Allué, J., Bachiller, L. I., Beltrán, E., Cancelo, M. J., … & Mendoza, N. (2008). Posicionamiento de la Asociación Española para el Estudio de la Menopausia sobre el uso clínico de las isoflavonas en el climaterio. Progresos de obstetricia y ginecología, 51(3), 146-161.
  • Im EO. Ethnic differences in symptoms experienced during the menopausal transition. Health Care Women Int. 2009;30(4):339–355. doi:10.1080/07399330802695002
  • Morrow PK, Mattair DN, Hortobagyi GN. Hot flashes: a review of pathophysiology and treatment modalities. Oncologist. 2011;16(11):1658–1664. doi:10.1634/theoncologist.2011-0174
  • Freedman RR. Menopausal hot flashes: mechanisms, endocrinology, treatment. J Steroid Biochem Mol Biol. 2014;142:115–120. doi:10.1016/j.jsbmb.2013.08.010
  • Lugo T, Tetrokalashvili M. Hot Flashes. [Updated 2019 Apr 5]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK539827/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.