6 lääketieteellistä syytä yöhikoiluun

· huhtikuu 20, 2018
Keskeyttääkö hikoilu unesi useinkin? Tämä on ärsyttävä oire, joka voi aiheuttaa unettomuutta jos siihen ei saada hoitoa. Vaikka yöllinen hikoilu ei aina olekaan merkki terveysongelmasta, on siitä kuitenkin tarpeen puhua lääkärille jos oireet ovat voimakkaat ja mikäli ne kestävät pitkään.

Hikoilu on ilmiö, jonka avulla kehosi säätelee lämpötilaansa. Se on myös se prosessi, joka säätelee virtsan, elintärkeiden aminohappojen ja muiden sellaisten aineiden määrää, jotka jäävät jäljelle muista prosesseista. Hikoilua esiintyy erityisesti silloin kun harrastat liikuntaa tai teet jotakin muuta sellaista mikä vaatii runsaasti fyysistä vaivannäköä. Joillakin ihmisillä ilmenee hikoilua myös öisin.

Vaikka hikoilu onkin tavallinen kehon reaktio, joskus se voi keskeyttää unen ja tulla ongelmaksi nukkumisen kannalta.

Liika hikoilu voi alussa olla helposti sivuutettava asia. Jos sitä kuitenkin ilmenee yhä uudelleen, on aika varmistaa että syynä ei ole jokin terveysongelma.

Moni ei kiinnitä huomiota siihen, mitkä hikoilun taustalla olevat syyt ovat. Haluammekin nyt kertoa kuudesta asiasta, jotka saattavat aiheuttaa yöllistä hikoilua – jatka lukemista, jos olet joskus itse miettinyt syitä tähän ilmiöön!

1. Vaihdevuodet

Vaihdevuodet ovat kaikkein yleisin lääketieteellinen syy yöhikoiluun naisilla. Hormonaaliset muutokset ja etenkin lasku estrogeenin tasoissa ovat pääsyyt tähän ongelmaan.

Naiset jotka kärsivät tällaisesta hikoilusta voivat kokea tunnetta tukehtumisesta. Tämä estää heitä nukkumasta sekä muuttaa sydämen lyöntinopeutta.

 • Jotta näihin oireisiin voitaisiin sopeutua, on kenties tarpeen ottaa jotain lisäravinnetta jotta hormonaalista aktiivisuutta voidaan säädellä.
 • Yleisesti ottaen kannattaa nukkua viileässä tilassa ja luonnollisista kuiduista valmistetuissa lakanoissa. Lisäksi tulee varmistaa, että käytät mukavia vaatteita nukkuessasi.

Lue aiheesta lisää: Vinkkejä onnellisiin, terveisiin vaihdevuosiin

2. Eräät lääkkeet

Eräisiin lääkkeisiin perustuvat hoidot voivat myöskin saada aikaan tällaisen oireen sivuvaikutuksena.

Tutkimukset osoittavat, että ahdistuksen ja masennuksen hoidossa käytetyt lääkkeet voivat aiheuttaa yöhikoilun jaksoja.

Muita tähän oireeseen liittyviä hoitoja ovat:

 • hormonaalinen hoito
 • verensokerin määrää vähentävät lääkkeet
 • kortisoni, joka on steroidihormoni ja jolla hoidetaan tulehdusta sekä vähennetään kipua

3. Tuberkuloosi

keuhkot

Useimmat yölliseen hikoiluun liittyvistä ongelmista eivät ole vakavia tai vaikeita hoitaa. Ne voivat kuitenkin aiheutua kroonisista sairauksista, kuten esimerkiksi tuberkuloosista.

Tämä sairaus vaarantaa dramaattisesti keuhkojen terveyden, ja sen ohella ilmenee lähes aina yöhikoilun jaksoja.

Myös näitä oireita saattaa ilmaantua:

 • korkea kuume
 • rintakipu
 • yskä, johon liittyy verenvuoto
 • vaikeudet hengittää

4. Neurologiset ongelmat

Ahdistus ja kireät hermot voivat nostaa kehon lämpötilaa. Tämä pakottaa elimistön hikoilemaan, jotta se voisi palauttaa itsensä normaalille tasolle. Tämä on täysin luonnollinen reaktio, eikä sitä ilmene pelkästään yöllä.

Vaikka tätä voikin tulla usein öisin, se saattaa olla yhteydessä johonkin neurologiseen järjestelmään liittyvään lääketieteelliseen häiriöön, esimerkiksi Parkinsonin tautiin tai muuhun vastavaan.

Näiden sairauksien ihmisen hermostolle aiheuttama vahinko voi saada aikaan yöhikoilua.

5. Krooninen liikahikoilu

märät kainalot

Hyperhidroosi on lääketieteellinen termi liikahikoilulle. Kyseessä on tavallinen häiriö jolle ei ole mitään muuta lääketieteellistä selittäjää kuin perintötekijät, mutta sitä pidetään kuitenkin kroonisena.

Tästä kärsivä ihminen kokee niin runsasta yöhikoilua että hänestä tuntuu siltä kuin hän tukehtuisi.

 • Tällöin tarvitaan viileämpi makuuhuone, sillä se mitä useimmat ihmiset pitävät ”tavallisena lämpötilana” on tässä tilanteessa liian kuuma.
 • Tämä ei ole vakava terveysongelma, mutta se voi silti ajoittain olla epämukava ja vaikea asia.

Lue aiheesta lisää: 7 mielenkiintoista keinoa liikahikoilun hillintään

6. Kilpirauhasen liikatoiminta

Tämä tila syntyy siitä, että kilpirauhanen tuottaa hormoneja runsaasti yli tavallisen määrän. Luonnollisesti tämä vaikuttaa ihmisen aineenvaihduntaan, ja häiriöstä kärsivä saattaa alkaa kokea epämukavia muutoksia kehossa.

 • Voimakas väsymys päivän aikana ja liiallinen hikoilu yöllä ovat asioita joiden kanssa tulisi olla tarkkana.
 • Kilpirauhasen liikatoiminta on yhteydessä kuumuuden sietokyvyn puutteeseen. Siten potilaan tarvitsee pienentää makuuhuoneen lämpötilaa hyvän levon saamiseksi.
 • Muita oireita ovat muutokset kehon painossa, käsien vapina ja liiallinen hiustenlähtö.

Keskeyttääkö hikoilu yöunesi useinkin? Tämä on ärsyttävä oire joka voi hoitamattomana aiheuttaa unettomuutta. Vaikka liikahikoilu yöllä ei olekaan välttämättä merkki jostakin terveysongelmasta, on parasta puhua asiasta lääkärille jos oireet ovat voimakkaat ja mikäli ne kestävät pitkään.