6 lääketieteellistä syytä yöhikoiluun

Keskeyttääkö hikoilu unesi useinkin? Tämä on ärsyttävä oire, joka voi aiheuttaa unettomuutta jos siihen ei saada hoitoa. Vaikka yöllinen hikoilu ei aina olekaan merkki terveysongelmasta, on siitä kuitenkin tarpeen puhua lääkärille jos oireet ovat voimakkaat ja mikäli ne kestävät pitkään.
6 lääketieteellistä syytä yöhikoiluun

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Hikoilu on ilmiö, jonka avulla kehosi säätelee lämpötilaansa. Se on myös se prosessi, joka säätelee virtsan, elintärkeiden aminohappojen ja muiden sellaisten aineiden määrää, jotka jäävät jäljelle muista prosesseista. Yöhikoilua voi esiintyä mm. masennuslääkkeiden sivuoireena. Jatka lukemista ja selvitä muut syyt yöhikoiluun!

Mistä hikoilu johtuu

Hikoilua esiintyy erityisesti silloin kun harrastat liikuntaa tai teet jotakin muuta sellaista mikä vaatii runsaasti fyysistä vaivannäköä. Vaikka hikoilu onkin tavallinen kehon reaktio, joskus siitä voi tulla ongelma yöhikoilun muodossa.

Yöhikoilu voi keskeyttää unen ja tulla ongelmalliseksi nukkumisen kannalta. Mutta mitkä ovat syyt yöhikoiluun?

Liika hikoilu voi alussa olla helposti sivuutettava asia. Jos sitä kuitenkin ilmenee yhä uudelleen, on aika varmistaa että syynä ei ole jokin terveysongelma.

Moni ei kiinnitä huomiota siihen, mitkä hikoilun taustalla olevat syyt ovat. Haluammekin nyt kertoa kuudesta asiasta, jotka ovat yleiset syyt yöhikoiluun – jatka lukemista, jos olet joskus itse miettinyt syitä tähän ilmiöön!

Yleisimmät syyt yöhikoiluun

1. Vaihdevuodet

Vaihdevuodet ovat kaikkein yleisin lääketieteellinen syy yöhikoiluun naisilla. Hormonaaliset muutokset ja etenkin lasku estrogeenin tasoissa ovat pääsyyt tähän ongelmaan.

Naiset jotka kärsivät tällaisesta hikoilusta voivat kokea tunnetta tukehtumisesta. Tämä estää heitä nukkumasta sekä muuttaa sydämen lyöntinopeutta.

  • Jotta näihin oireisiin voitaisiin sopeutua, on kenties tarpeen ottaa jotain lisäravinnetta jotta hormonaalista aktiivisuutta voidaan säädellä.
  • Yleisesti ottaen kannattaa nukkua viileässä tilassa ja luonnollisista kuiduista valmistetuissa lakanoissa. Lisäksi tulee varmistaa, että käytät mukavia vaatteita nukkuessasi.

2. Eräät lääkkeet

yleiset syyt yöhikoiluun; lääkkeet

Eräisiin lääkkeisiin perustuvat hoidot voivat myöskin saada aikaan tällaisen oireen sivuvaikutuksena.

Tutkimukset osoittavat, että ahdistuksen ja masennuksen hoidossa käytetyt lääkkeet voivat aiheuttaa yöhikoilun jaksoja.

Muita tähän oireeseen liittyviä hoitoja ovat:

  • hormonaalinen hoito
  • verensokerin määrää vähentävät lääkkeet
  • kortisoni, joka on steroidihormoni ja jolla hoidetaan tulehdusta sekä vähennetään kipua

3. Tuberkuloosi

yleuset syyt yöhikoiluun; tuberkuloosi

Useimmat yölliseen hikoiluun liittyvistä ongelmista eivät ole vakavia tai vaikeita hoitaa. Ne voivat kuitenkin aiheutua kroonisista sairauksista, kuten esimerkiksi tuberkuloosista.

Tämä sairaus vaarantaa dramaattisesti keuhkojen terveyden, ja sen ohella ilmenee lähes aina yöhikoilun jaksoja.

Myös näitä oireita saattaa ilmaantua:

  • korkea kuume
  • rintakipu
  • yskä, johon liittyy verenvuoto
  • vaikeudet hengittää

4. Neurologiset ongelmat

Ahdistus ja kireät hermot voivat nostaa kehon lämpötilaa. Tämä pakottaa elimistön hikoilemaan, jotta se voisi palauttaa itsensä normaalille tasolle. Tämä on täysin luonnollinen reaktio, eikä sitä ilmene pelkästään yöllä.

Vaikka tätä voikin tulla usein öisin, se saattaa olla yhteydessä johonkin neurologiseen järjestelmään liittyvään lääketieteelliseen häiriöön, esimerkiksi Parkinsonin tautiin tai muuhun vastavaan.

Näiden sairauksien ihmisen hermostolle aiheuttama vahinko voi saada aikaan yöhikoilua.

5. Krooninen liikahikoilu

yleisimmät syyt yöhikoiluun; krooninen liikahikoilu

Hyperhidroosi on lääketieteellinen termi liikahikoilulle. Kyseessä on tavallinen häiriö jolle ei ole mitään muuta lääketieteellistä selittäjää kuin perintötekijät, mutta sitä pidetään kuitenkin kroonisena.

Tästä kärsivä ihminen kokee niin runsasta yöhikoilua että hänestä tuntuu siltä kuin hän tukehtuisi.

  • Tällöin tarvitaan viileämpi makuuhuone, sillä se mitä useimmat ihmiset pitävät “tavallisena lämpötilana” on tässä tilanteessa liian kuuma.
  • Tämä ei ole vakava terveysongelma, mutta se voi silti ajoittain olla epämukava ja vaikea asia.

6. Kilpirauhasen liikatoiminta

Tämä tila syntyy siitä, että kilpirauhanen tuottaa hormoneja runsaasti yli tavallisen määrän. Luonnollisesti tämä vaikuttaa ihmisen aineenvaihduntaan, ja häiriöstä kärsivä saattaa alkaa kokea epämukavia muutoksia kehossa.

  • Voimakas väsymys päivän aikana ja liiallinen hikoilu yöllä ovat asioita joiden kanssa tulisi olla tarkkana.
  • Kilpirauhasen liikatoiminta on yhteydessä kuumuuden sietokyvyn puutteeseen. Siten potilaan tarvitsee pienentää makuuhuoneen lämpötilaa hyvän levon saamiseksi.
  • Muita oireita ovat muutokset kehon painossa, käsien vapina ja liiallinen hiustenlähtö.

Keskeyttääkö hikoilu yöunesi useinkin? Tämä on ärsyttävä oire joka voi hoitamattomana aiheuttaa unettomuutta. Vaikka liikahikoilu yöllä ei olekaan välttämättä merkki jostakin terveysongelmasta, on parasta puhua asiasta lääkärille jos oireet ovat voimakkaat ja mikäli ne kestävät pitkään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hessemer, V., & Brück, K. (1985). Influence of menstrual cycle on shivering, skin blood flow, and sweating responses measured at night. Journal of Applied Physiology. https://doi.org/10.1152/jappl.1985.59.6.1902
  • James W. Mold. Selective Serotonin Reuptake Inhibitors and Night Sweats in a Primary Care Population. Drugs Real World Outcomes. 2015 Mar; 2(1): 29–33. Published online 2015 Feb 7. doi: 10.1007/s40801-015-0007-8.
  • Mold, J. W., Holtzclaw, B. J., & McCarthy, L. (2012). Night Sweats: A Systematic Review of the Literature. The Journal of the American Board of Family Medicine. https://doi.org/10.3122/jabfm.2012.06.120033
  • Takaaki Matsumoto. Effect of Thyroid Hormone on Thermal Sweating. Chukyo University.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.