7 mielenkiintoista keinoa liikahikoilun hillintään

marraskuu 10, 2017
 Ehkäistäksesi liikahikoilua on hyvä käyttää rennosti istuvia vaatteita, jotka antavat ihon hengittää ja keskittyä myös säätelemään tunteitasi. Voit käyttää luonnollisia hoitokeinoja hikoilun ehkäisyyn ja kontrollointiin. 

Hikoilu on luonnollinen prosessi, joka poistaa elimistöstä nesteitä, kuona-aineita ja muita elimistöön kertyviä aineksia. Hikoilua esiintyy etenkin kuumalla säällä ja liikkuessa, sillä hikoilu on kehon keino säädellä kehon lämpötilaa ja estää ylikuumeneminen. Ihmisellä on jopa yli 2 miljoonaa hikirauhasta, ja ne välittävät hikeä ihon läpi etenkin jalkapohjissa, kainaloissa ja kämmenissä.

Hikoilu on normaalia, mutta osa ihmisistä kärsii liikahikoilusta. Liikahikoilu johtuu hormonien epätasapainosta, kilpirauhasen toimintaongelmista tai muutoksista hermoston toiminnassa. Liikahikoilu on häpeää herättävä ongelma, joka vaikuttaa negatiivisesti siitä kärsivän elämään. Liikahikoilu voi olla niin vakavaa, että potilas hikoilee useankin paidan läpi ja hikiläikät ovat huomattavia.

Liikahikoilua voidaan kontrolloida muutamilla luontaishoidoilla, jotka auttavat pitämään hienhajun loitolla.

1. Nauti salviateetä

 

salviatee liikahikoiluun

Salviatee on tehokas juoma, joka auttaa kontrolloimaan hormonaalista toimintaa. Lisäksi se ehkäisee hikirauhasia tuottamasta liikaa hikeä.

Ainekset

 • 5 rkl kuivattua salviaa
 • 1 litra vettä

Valmistus

 • Kiehauta vesi kattilassa ja kaada kiehumisen jälkeen kannelliseen lasipurkkiin, lisää kuivattu salvia.
 • Anna juoman uuttua 20 minuuttia ja siivilöi.
 • Nauti korkeintaan kolme kupillista päivässä. Juoman voi säilyttää jääkaapissa, jolloin sillä on viilentävä vaikutus.

2. Vältä tulisten ruokien syömistä

Liikahikoilusta kärsivien kannattaa välttää tulisten ruokien nauttimista, sillä chili, pippuri ja currymausteet nostattavat kehon lämpötilaa ja johtavat hikoiluun.

3. Käytä ruokasoodaa ja sitruunaa

ehkäise liikahikoilu limen ja ruokasoodan avulla

 

Ruokasoodasta ja sitruunasta valmistettu luonnollinen deodorantti korvaa tehokkaasti antiperspirantit, joita myydään kaupoissa. Ruokasoodalla ja sitruunalla on antibakteerinen ja kuoriva vaikutus, joka auttaa tasapainottamaan hikirauhasten toimintaa ja pahan hajun syntymistä iholla. Ainekset tasoittavat myös ihon pH-arvoa, mikä on tärkeää liikahikoilun hoidossa.

Ainekset

 • 1 rkl ruokasoodaa
 • Puolikkaan sitruunan tai yhden pienehkön limen mehu

Valmistus

 • Kaada sitruunamehu ruokasoodan joukkoon ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Levitä alueille, joilla hikoilua esiintyy.
 • Anna vaikuttaa 10 minuuttia ja huuhtele iho.
 • Vältä auringolle altistumista tahnan käyttämisen jälkeen, sillä se voi aiheuttaa inhottavia sivuvaikutuksia, kuten ihon pigmenttimuutoksia.

4. Nauti jäävettä

Jääveden nauttiminen päivittäin on helppo tapa ehkäistä kehon lämpötilan nousua, punoittamista ja liikahikoilua, joka johtuu hormonaalisista seikoista.

Jäävesi auttaa sinua lisäksi pysymään nesteytettynä ja säätelee kehon sisäistä lämpötilaa pitäen sen optimaalisena kuumallakin säällä. Kanna kylmää vettä mukanasi termospullossa, jossa se pysyy kylmänä koko päivän ja voit nauttia sitä päivän mittaan niin töissä kuin vapaallakin.

Suositeltua lukemista: 5 yleisintä syytä yölliseen hikoiluun

5. Valmista deodorantti rosmariinista ja omenaviinietikasta

 

omenaviinietikka ja omenat

Luonnollinen rosmariinista ja omenaviinietikasta valmistettu deodorantti on hyvä vaihtoehto liikahikoilun hoitoon. Tämä deodorantti neutralisoi pahat hajut ja säätelee hikirauhasten toimintaa.

Ainekset

 • 200 ml vettä
 • 4 rkl omenaviinietikkaa
 • 1 rkl rosmariinia
 • 1 rkl timjamia

Valmistus

 • Kiehauta vesi kattilassa, ja kun se alkaa poreilla, lisää timjami ja rosmariini.
 • Anna juoman jäähtyä 15 minuuttia, siivilöi ja poista yrtit.
 • Lisää omenaviinietikka ja kaada sekoitus pieneen suihkepulloon.
 • Suihku nestettä ihoalueille, jotka kärsivät eniten liikahikoilusta, kuten jalat, kämmenet, selkä ja kainalot. Anna nesteen imeytyä.

6. Käytä mukavia vaatteita

Luonnonkuiduista valmistetut, löysästi istuvat vaatteet ehkäisevät hikoilua sillä ne antavat ihon hengittää ja ilman kiertää vapaasti iholla. Käytä sandaaleja ja mekkoja kesällä, ja hengittäviä materiaaleja talvisin. Nihkeät ja tiukat vaatteet johtavat helposti hikoiluun. Suosi etenkin puuvillaa ja pellavaa, ja vältä monia kerroksia ja paksuja vaatteita – tämä on tärkeää etenkin kesäisin.

7. Kokeile teepuuöljyä

ehkäise liikahikoilu teepuuöljyn avulla

 

Teepuuöljyllä on antiseptinen ja rauhoittava vaikutus, joka vie mukanaan pahat hajut. Teepuuöljy tappaa bakteereja, jotka aiheuttavat hikoilun yhteydessä ilmenevää pahaa hajua, joten sitä voi levittää suoraan ihoalueille, jotka hikoilevat eniten. Öljy kontrolloi myös ihon pH-tasoa ja ehkäisee hikirauhasten liikatoimintaa.

Suositeltua lukemista: Teepuuöljy: ihmeöljy, jolla on paljon hyötyjä

Näin käytät teepuuöljyä

 • Tiputa muutama tippa eteeristä öljyä puuvillaliinalle ja hiero kainaloihin ja jalkoihin.
 • Käytä korkeintaan kaksi kertaa päivässä.
 • Vältä liiallista käyttöä, älä koskaan levitä öljyä suoraan pullosta iholle. Voit laimentaa öljyä lisäämällä sitä manteliöljyyn tai muuhun kasviöljyyn. Tee allergiatesti ennen öljyn käyttöä: näin voit varmistua siitä, ettei se aiheuta sinulle ärsytystä ja punoitusta.

Kokeile tämän artikkelin vinkkejä ja heitä hyvästit liikahikoilulle. Muista puhua aiheesta myös lääkärisi kanssa, sillä vakava liikahikoilu voi vaatia lääkärin hoitoa.

UUTISIA VERKOSSA