Vinkit onnellisiin vaihdevuosiin

Jotta voisit nauttia paremmasta terveydestä vaihdevuosien aikana, on tärkeää yhdistää ravitseva ruokavalio tunne-elämän tasapainoon ja sellaiseen liikuntaan, joka valitaan oman kuntosi mukaan.
Vinkit onnellisiin vaihdevuosiin
Grecia Morillo

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Grecia Morillo.

Viimeisin päivitys: 20 syyskuuta, 2022

Vaihdevuodet ovat vaihteleva ja jokaisen naisen kohdalla erilainen elämänvaihe. Tällöin saattaa ilmetä epämiellyttäviä oireita – näitä voivat olla esimerkiksi onneton olo.

Tämän uuden hormonaalisen vaiheen kohtaaminen on useimmiten vaikea asia, ja se voikin aiheuttaa masennusta ja muita ikään liittyviä ongelmia motivaatiota koskien.

Siksi on hyvä tietää, mikä kannattaa ja mikä taas ei vaihdevuosien tullessa. Tällaiset vinkit auttavat tekemään näistä vuosista onnelliset ja terveet.

Jakson aikana ilmenee eräitä psykologisia ongelmia, mutta myös monien sairauksien riski kasvaa. Oikealla hoidolla voit kuitenkin välttää näitä sairauksia ja estää niiden komplikaatiot.

Muista, että on tärkeää pitää yllä elämänlaatua ajankin kuluessa – missä tahansa iässä ja tilanteessa, ja missä tahansa hormonaalisessa vaiheessa.

Mitä epämiellyttäviä oireita vaihdevuosien aikana ilmenee?

kuumat aallot
 • Kuumat aallot
 • Ärtyneisyys ympäristön suhteen
 • Masennus
 • Kuiva iho
 • Seksuaalisen halukkuuden vähentyminen

Onnelliset vaihdevuodet näillä vinkeillä

Liikunta

Tämä on yksi tapa hallita mielialaa vaihdevuosien aikana. Sen lisäksi että saat liikunnasta energiaa, se pitää luusi vahvoina.

 • Parasta on tietysti harrastaa omalle iällesi ja voimallesi sopivaa liikuntaa. Liikkumalla voit lisätä energiaasi ja notkeuttasi sekä varmistaa, että pystyt olemaan onnellinen vaihdevuosien aikana.
 • Kun ihminen saapuu vanhuuteen, lihasten kunto alkaa heikentyä. Tämä on yksi lisäsyy siihen, että liikunta on tärkeää vaihdevuosien aikana. Lisäksi se mahdollistaa nuorekkaan ja timmin ulkomuodon tässäkin vaiheessa elämää.

Rentoutuminen

onnelliset vaihdevuodet

On monia tapoja saada rentoutusta ja päästä eroon arjen stressistä.

Voit esimerkiksi hyödyntää jotakin monista rentoutumismenetelmistä. Nämä ovat harjoituksia, joista saadaan positiiviset tulokset sekä mielelle että keholle.

 • Voit harrastaa esimerkiksi joogaa tai pilatesta. Nämä vähentävät stressiä ja myös madaltavat verenpainetta, ja ne lievittävät niitä ahdistusjaksoja, jotka ovat tyypillisiä vaihdevuosina.

Jätä huonot tapasi menneisyyteen

Tottumukset, jotka ovat myrkyllisiä kehollesi, tulevat tekemään vaihdevuosistasi henkisesti kurjemmat.

Aloita jättämällä tupakointi ja alkoholi. Tulet kyllä näkemään, että kehosi reaktio tähän uuteen hormonaaliseen vaiheeseen on näin parempi – et koe yhtä sietämättömiä muutoksia.

Jättämällä ne myrkylliset tottumukset, joita sinulla on ollut jo vuosien ajan, pystyt suojaamaan paremmin sydäntäsi ja luustoasi. Ei tulisi unohtaa, että tästä iästä lähtien suojaa tarvitaan entistä enemmän, sillä osteoporoosin riski kasvaa estrogeenin tuotannon vähenemisen vuoksi.

Hyvä ruokavalio

Tasapainoinen ruokavalio on yksi tehokkaimmista tavoista estää vaihdevuosien epämukavuutta. Hyvällä ravinnolla torjut sitä, että joudut olemaan useamman päivän tai jopa viikon ajan epäaktiivisena, kun kehosi mukautuu uuteen tilanteeseen.

Tämän hormonaalisen vaiheen saapuminen liittyy usein painonnousuun etenkin vatsan alueella.

Siksi suositellaankin riittävän energiamäärän varmistamista päivää varten, mutta ei sen enempää. Yleissuositus on 1 800 kaloria, mutta se voi vaihdella suurestikin eri ihmisten välillä.

Näin pystyt välttämään liikalihavuutta tässä vaiheessa elämää, ja saat paremman terveyden.

Treenaa lantionpohjan lihaksia

onnelliset vaihdevuodet rentoutumalla

Näiden lihasten treenaus on tärkeää siksi, että voit näin vähentää inkontinenssin riskiä.

Tämä asia hoituu yksinkertaisilla Kegel-harjoituksilla.

Mitä Kegel-harjoitukset ovat?

 • Ota sellainen asento, joka sinulla olisi mennessäsi istumaan tuolille, eli hieman kyykyssä.
 • Supista kaikkia lantionpohjan lihaksia viiden sekunnin ajan, aivan kuin pidättelisit virtsaa.
 • Rentouta lihaksia kolmen sekunnin ajan ja sitten supista niitä uudelleen.
 • Tee kolme sarjaa kymmenellä toistolla, ja lisää toistojen määrää joka viikko.
 • Jos tämä harjoitus on mielestäsi vaikea, voit kokeilla kiinalaisia palloja, jotka mahdollistavat tämän harjoituksen tekemisen kätevämmin.

Kehosta huolen pitäminen holistisella tavalla on elintärkeää, jotta voisit olla onnellinen vaihdevuosina. Nyt kun tiedät nämä perusvinkit, ota ne käyttöösi jotta voisit taata paremman olon tässä uudessa elämänvaiheessa!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Arriagada M., M., Arteaga U., E., Bianchi P., M., Brantes G., S., Montaño V., R., Osorio F., E., … Villaseca D., P. (2005). Recomendaciones de tratamiento en la menopausia. Revista Chilena de Obstetricia y Ginecología.
 • scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75262005000500011&lng=en&nrm=iso&tlng=en

 • Lachowsky, M., & Winaver, D. (2007). Aspectos psicosomáticos de la menopausia. EMC – Ginecología-Obstetricia.
 • sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1283081X07708342?via%3Dihub

 • Torres-Vásquez, R., Dedios-Fernández, S., Condori-Bueno, A., Yovera-Lozada, G., Jorg-Mesia, J., Gilbonio-Morales, J., & Coz-Contreras, V. (2007). Menopausia ¿Qué conocen las mujeres? Revista Horizonte Médico.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.