Kurkuman 7 hyötyä vaihdevuosien aikana

· toukokuu 22, 2018
Kurkuma ei auta ainoastaan vaihdevuosien fyysisiin oireisiin, vaan se parantaa myös mielialaa.

Vaihdevuodet ovat merkittävä vaihe naisen elämässä, erityisesti mitä tulee hedelmällisyyteen. Tällöin munasarjat lakkaavat tuottamasta estrogeenia ja keltarauhashormonia. Vaihdevuodet alkavat yleensä muutamaa vuotta ennen viisikymppisiä tai viimeistään ennen kuuttakymmentä ikävuotta.

Vaihdevuosien aikana voi ilmetä lukuisia terveysongelmia, jotka johtuvat vähentyneestä hormonituotannosta. Onneksi menopaussin aiheuttamaa epämukavuutta voi vähentää eri tavoin, myös luonnollisesti. Tällä kertaa kerromme kurkuman hyödyistä vaihdevuosien aikana. Se on loistava ainesosa, joka kannattaa lisätä ruokavalioon.

1. Se estää veren hyytymistä

verinäyte

Yksi kurkuman hyödyistä vaihdevuosien aikana ja niiden jälkeen liittyy sydämen ja verisuonten terveyteen. Tiedetään yleisesti, että vaihdevuodet vaikuttavat sydämen terveyteen erityisesti veren hyytymiseen liittyen. Vaikka on olemassa erilaisia veren hyytymistä ehkäiseviä lääkkeitä, ne voivat aiheuttaa liian runsasta verenvuotoa. Kurkumalla on veren hyytymistä estävä vaikutus ilman sivuvaikutuksia.

2. Kurkuma sisältää runsaasti fytoestrogeeneja

Fytoestrogeenit ovat kasviyhdisteitä, jotka jäljittelevät elimistön erittämää estrogeenia. Yksi kurkuman hyödyistä on sen suuri fytoestrogeenipitoisuus. 

Jos lääkärisi on jo määrännyt sinulle estrogeenin korvikkeita, ne ovat mahdollisesti fytoestrogeeniperäisiä lisäravinteita. Loistava vaihtoehto näiden aineiden saamiseksi luonnollisesti on lisätä pieni määrä kurkumaa ruokavalioon.

3. Lievittää kipua

nainen kypsässä iässä

Vaihdevuosiin liittyy tavallisesti erilaisia kipuja ja tulehdusta, joista yleisimmät ovat päänsärky ja lihaskivut.

Yksi kurkuman hyödyistä on sen kyky lievittää tulehduksen aiheuttamaa kipua. Kipua lievittävän vaikutuksensa ansiosta se on täydellinen apu liikunnanjälkeisiin lihaskipuihin näin et tarvitse ylimääräisiä lääkkeitä.

Kurkuma tehoaa parhaiten seuraaviin vaivoihin:

4. Taistelee masennusta vastaan

Vaikka olisit ollut iloinen ja onnellinen ihminen koko elämäsi, vaihdevuosiin liittyy aina masennusriski. Jos koet muutoksia mielialassasi, pidä mielessä kurkuman mielialaa parantava vaikutus.

Osalla naisista vaihdevuosien aikaansaama masennus on hyvin vakava. Joissakin tapauksissa taas masennuksen syy ei ole niinkään biologinen, vaan kyseessä on pikemminkin sopeutumisvaikeus uuteen elämänvaiheeseen.

Kiinnitä joka tapauksessa huomiota erityisesti seuraaviin vaihdevuosioireisiin:

 • Nukahtamisvaikeudet
 • Stressi
 • Kuumat aallot
 • Jatkuva itkuisuus
 • Alemmuudentunteet

5. Estää kuumia aaltoja

päänsärkyä

Suurin osa vaihdevuosia läpikäyvistä naisista saa kuumia aaltoja. Niissä on kyse hetken kestävästä äärimmäisestä kuumuudentunteesta, jonka aikana esiintyy myös sydämentykytystä ja liikahikoilua. Kuumat aallot johtuvat estrogeenitasojen alenemisesta.

Yksi kurkuman hyödyistä on kuumien aaltojen ehkäisy ja vähentäminen. Tämä vaikutus johtuu siitä, että kyseinen mauste sisältää runsaasti antioksidantteja ja fytoestrogeeneja.

6. Alentaa emätintulehdusten ja virtsankarkailun riskiä

Estrogeenin väheneminen ja emättimen limakalvon oheneminen lisää emätintulehdusten riskiä. Vaihdevuosien aikana ja niiden jälkeen on normaalia kokea emättimen kutinaa ja ärsytystä sekä epänormaalia vuotoa. Myös virtsankarkailu on mahdollista.

Kurkuma sisältää antimikrobisia, sieniä tuhoavia ja tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia. Se on itse asiassa yksi käytetyimmistä hoidoista tähän ongelmaan.

7. Vähentää rintojen kipua ja rintasyövän riskiä

rinnan koskettelu

Hormonitasot voivat vaikuttaa rintasyövän syntyyn vaihdevuosien aikana ja niiden jälkeen. Yksi kurkuman ja sen sisältämien fytoestrogeenien hyödyistä on rintasyövän riskin alentaminen.

Muista kiinnittää huomiota mahdollisiin oireisiin, kuten:

 • Rinnan kipuun
 • Rinnan epämukavuuteen
 • Pieniin kyhmyihin

Kurkuman vaikutus estää syöpäsolujen kasvua. Onkin suositeltavaa syödä pieni määrä kurkumaa syöpähoitojenkin ohessa. Kurkuma auttaa myös mahdolliseen hoitojen aiheuttamaan pahoinvointiin.

Hyödynnä kurkumaa vaihdevuosien aikana ja niiden jälkeen

Nyt tiedät hyviä syitä lisätä kurkumaa ruokavalioon. Sitä voi käyttää monin eri tavoin löydät varmasti itsellesi mieluisimman tavan.

 • Lisää 1 teelusikallinen kurkumajauhetta vihersmoothieen
 • Ota kurkumatabletti aamuisin
 • Lisää 3 cm:n kurkumapala smoothieihin