Logo image
Logo image

Kurkuman 7 hyötyä vaihdevuosien aikana

2 minuuttia
Kurkuma ei auta ainoastaan vaihdevuosien fyysisiin oireisiin, vaan se parantaa myös mielialaa.
Kurkuman 7 hyötyä vaihdevuosien aikana
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vaihdevuodet ovat merkittävä vaihe naisen elämässä, erityisesti mitä tulee hedelmällisyyteen. Tällöin munasarjat lakkaavat tuottamasta estrogeenia ja keltarauhashormonia. Tänään esittelemme 7 kurkuman hyötyä vaidevuosien oireiluun.

Vaihdevuodet alkavat yleensä muutamaa vuotta ennen viisikymppisiä tai viimeistään ennen kuuttakymmentä ikävuotta.

Vaihdevuosien aikana voi ilmetä lukuisia terveysongelmia, jotka johtuvat vähentyneestä hormonituotannosta. Onneksi menopaussin aiheuttamaa epämukavuutta voi vähentää eri tavoin, myös luonnollisesti.

7 kurkuman hyötyä vaihdevuosiin

Tällä kertaa kerromme 7 kurkuman hyötyä vaihdevuosien aikana. Se on loistava ainesosa, joka kannattaa lisätä ruokavalioon.

1. Kurkuma estää veren hyytymistä

Some figure

Yksi kurkuman hyödyistä vaihdevuosien aikana ja niiden jälkeen liittyy sydämen ja verisuonten terveyteen. Tiedetään yleisesti, että vaihdevuodet vaikuttavat sydämen terveyteen erityisesti veren hyytymiseen liittyen.

Vaikka on olemassa erilaisia veren hyytymistä ehkäiseviä lääkkeitä, ne voivat aiheuttaa liian runsasta verenvuotoa. Kurkumalla on veren hyytymistä estävä vaikutus ilman sivuvaikutuksia.

2. Kurkuma sisältää runsaasti fytoestrogeeneja

Fytoestrogeenit ovat kasviyhdisteitä, jotka jäljittelevät elimistön erittämää estrogeenia. Yksi kurkuman hyödyistä on sen suuri fytoestrogeenipitoisuus. 

Jos lääkärisi on jo määrännyt sinulle estrogeenin korvikkeita, ne ovat mahdollisesti fytoestrogeeniperäisiä lisäravinteita. Loistava vaihtoehto näiden aineiden saamiseksi luonnollisesti on lisätä pieni määrä kurkumaa ruokavalioon.

3. Lievittää kipua

Some figure

Vaihdevuosiin liittyy tavallisesti erilaisia kipuja ja tulehdusta, joista yleisimmät ovat päänsärky ja lihaskivut.

Yksi kurkuman hyödyistä on sen kyky lievittää tulehduksen aiheuttamaa kipua. Kipua lievittävän vaikutuksensa ansiosta se on täydellinen apu liikunnanjälkeisiin lihaskipuihin näin et tarvitse ylimääräisiä lääkkeitä.

Kurkuma tehoaa parhaiten seuraaviin vaivoihin:

4. Taistelee masennusta vastaan

Vaikka olisit ollut iloinen ja onnellinen ihminen koko elämäsi, vaihdevuosiin liittyy aina masennusriski. Jos koet muutoksia mielialassasi, pidä mielessä kurkuman mielialaa parantava vaikutus.

Osalla naisista vaihdevuosien aikaansaama masennus on hyvin vakava. Joissakin tapauksissa taas masennuksen syy ei ole niinkään biologinen, vaan kyseessä on pikemminkin sopeutumisvaikeus uuteen elämänvaiheeseen.

Kiinnitä joka tapauksessa huomiota erityisesti seuraaviin vaihdevuosioireisiin:

 • Nukahtamisvaikeudet
 • Stressi
 • Kuumat aallot
 • Jatkuva itkuisuus
 • Alemmuudentunteet

5. Estää kuumia aaltoja

Some figure

Suurin osa vaihdevuosia läpikäyvistä naisista saa kuumia aaltoja. Niissä on kyse hetken kestävästä äärimmäisestä kuumuudentunteesta, jonka aikana esiintyy myös sydämentykytystä ja liikahikoilua. Kuumat aallot johtuvat estrogeenitasojen alenemisesta.

Yksi kurkuman hyödyistä on kuumien aaltojen ehkäisy ja vähentäminen. Tämä vaikutus johtuu siitä, että kyseinen mauste sisältää runsaasti antioksidantteja ja fytoestrogeeneja.

6. Alentaa emätintulehdusten ja virtsankarkailun riskiä

Estrogeenin väheneminen ja emättimen limakalvon oheneminen lisää emätintulehdusten riskiä. Vaihdevuosien aikana ja niiden jälkeen on normaalia kokea emättimen kutinaa ja ärsytystä sekä epänormaalia vuotoa. Myös virtsankarkailu on mahdollista.

Kurkuma sisältää antimikrobisia, sieniä tuhoavia ja tulehdusta lievittäviä ominaisuuksia. Se on itse asiassa yksi käytetyimmistä hoidoista tähän ongelmaan.

7. Vähentää rintojen kipua ja rintasyövän riskiä

Some figure

Hormonitasot voivat vaikuttaa rintasyövän syntyyn vaihdevuosien aikana ja niiden jälkeen. Yksi kurkuman ja sen sisältämien fytoestrogeenien hyödyistä on rintasyövän riskin alentaminen.

Muista kiinnittää huomiota mahdollisiin oireisiin, kuten:

 • Rinnan kipuun
 • Rinnan epämukavuuteen
 • Pieniin kyhmyihin

Kurkuman vaikutus estää syöpäsolujen kasvua. Onkin suositeltavaa syödä pieni määrä kurkumaa syöpähoitojenkin ohessa. Kurkuma auttaa myös mahdolliseen hoitojen aiheuttamaan pahoinvointiin.

Hyödynnä kurkumaa vaihdevuosien aikana ja niiden jälkeen

Nyt tiedät hyviä syitä lisätä kurkumaa ruokavalioon. Sitä voi käyttää monin eri tavoin löydät varmasti itsellesi mieluisimman tavan.

 • Lisää 1 teelusikallinen kurkumajauhetta vihersmoothieen
 • Ota kurkumatabletti aamuisin
 • Lisää 3 cm:n kurkumapala smoothieihin

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Aggarwal BB, Harikumar KB. Potential therapeutic effects of curcumin, the anti-inflammatory agent, against neurodegenerative, cardiovascular, pulmonary, metabolic, autoimmune and neoplastic diseases. The International Journal of Biochemistry & Cell Biology 2009; 41 (1): 40-59. Available at: https://doi.org/10.1016/j.biocel.2008.06.010. Accessed 01/27, 2019.
 • Kim DC, Ku SK, Bae JS. Anticoagulant activities of curcumin and its derivative. BMB reports 2012; 45 (4): 221-226. Available at: https://doi.org/10.5483/BMBRep.2012.45.4.221. Accessed 01/27, 2019.
 • Liu D, Chen Z. The effect of curcumin on breast cancer cells. Journal of Breast Cancer 2013; 16 (2): 133-137. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3706856/. Accessed 01/27, 2019.
 • Lopresti AL, Maes M, Maker GL, Hood SD, Drummond PD. Curcumin for the treatment of major depression: a randomised, double-blind, placebo controlled study. Journal of Affective Disorders 2014; 167: 368-375. Available at: https://doi.org/10.1016/j.jad.2014.06.001. Accessed 01/27, 2019.
 • Salmazi R, Calixto G, Bernegossi J, dos Santos Ramos MA, Bauab TM, Chorilli M. A curcumin-loaded liquid crystal precursor mucoadhesive system for the treatment of vaginal candidiasis. International Journal of Nanomedicine 2015; 10: 4815. Available at: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4525803/. Accessed 01/27, 2019.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.