Logo image
Logo image

Krimin-Kongon verenvuotokuumetta löytynyt Espanjassa

3 minuuttia
Krimin-Kongon verenvuotokuumetta löytynyt Espanjassa
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Krimin-Kongon verenvuotokuume ei ole uutta, mutta viimeaikaisten tapahtumien takia on tärkeä olla tietoinen kaikista mahdollisista faktoista tähän sairauteen liittyen. Yksi fakta tästä viruksesta on se, että se välittyy ainostaan suoran kontaktin myötä.

25. elokuuta 2016 madridilainen 62-vuotias mies kuoli Krimin-Kongon verenvuotokuumeeseen Espanjassa. Tämä on saanut hälytyskellot soimaan. Uutiset saavuttivat median ja yhtäkkiä espanjalaiset saivat kuulla sairaudesta, josta lähes kukaan ei ollut aiemmin tiennyt.

Kuitenkin on muistettava, että Krimin-Kongon verenvuotokuume ei ole uutta. Itse asiassa se on ilmaantunut Espanjassakin jo aikaisemmin.

Tänä vuonna toinenkin henkilö on saanut taudin: hoitaja, joka piti huolta tuosta 62-vuotiaasta potilaasta on nyt kriittisessä tilassa. Hän on nyt eristyksessä erityisellä osastolla, joka on varustettu hoitamaan vain tätä tarttuvaa punkkien levittämää tautia.

Shokeeraavista uutisista huolimatta asiantuntijat ovat pyytäneet espanjalaisia pysymään rauhallisina. Vaikka monet ovat verranneet sitä Ebola-virukseen, ei ole syytä tulla tähän perusteettomaan päätelmään. Nyt on tärkeintä hakea kaikki saatavilla oleva informaatio tietääksemme, mitä odottaa. 

Alla annamme kaikista olennaisimman tiedon Krimin-Kongon verenvuotokuumeesta.

Mitä on Krimin-Kongon verenvuotokuume?

Maailman terveysjärjestö (WHO) määrittelee tämän sairauden viraaliksi aivoverenvuotokuumeeksi, jolla on arvioitu olevan jopa 40 prosentin kuolleisuus.

Some figure

 

Tiedämme seuraavat yksityiskohdat Krimin-Kongon verenvuotokuumeesta:

  • Se on virustyyppi, joka on lähtöisin Bunyaviridae -perheestä.
  • Se leviää punkkien, hyttysten, jyrsijöiden sekä suorassa yhteydessä saastuneen karjan välityksellä.
  • Se leviää ihmisiin vain kun sairastuneella on suora kontakti vereen, eritteisiin tai muihin kehon nesteisiin.
  • Ilmasta tarttuminen on todettu mahdottomaksi. Toisin sanoin, sairaus ei välity ilman kautta, vaan nesteiden välityksellä. Tämä selittää sen miksi hoitaja, joka hoiti sairastunutta potilasta, sai viruksen.
  • Krimin-Kongon verenvuotokuume on endeeminen Afrikassa, Balkanilla, Lähi-Idässä ja Aasiassa.
  • Se on yleinen 50 pohjoisen asteen alla olevissa maissa.

Mitkä ovat tämän sairauden oireet?

Sairaudella on 3 päivän itämisaika sen jälkeen kun punkki on purrut, tai kun henkilö on koskenut virukseen sairastuneen eläimen verta tai muita nesteitä.

Tämän jälkeen sairastunut henkilö alkaa kokea väsymystä, lihaskipua, päänsärkyä, huimausta, niskan jäykkyyttä ja valoherkkyyttä. Muita oireita ovat maksan ja pernan turpoaminen (hepatomegalia), mikä sisältää myös imusolmukkeiden turpoamista, verenvuotoa, korkeaa kuumetta ja hämmennystä.

Kuten jo mainitsimme aikaisemmin, Krimin-Kongon verenvuotokuumeen kuolleisuustaso on noin 40 %. Useat potilaat kuolevat toisella viikolla saatuaan taudin, mutta he, jotka parantuvat näyttävät hyviä paranemisen merkkejä jo 9. päivään mennessä.

Valitettavasti tälle sairaudelle ei ole olemassa rokotetta, mutta vain harvoissa tapauksissa tämä tauti kehittyy täysin. 

Some figure

Pitäisikö minun olla huolissani?

Lyhyt vastaus on: ei. Kuten asiantuntijat ovat kertoneet, Krimin-Kongon verenvuotokuume ei ole helposti tarttuva. Sitä paitsi tämä ei ole sen ensimmäinen ilmaantuminen esimerkiksi Espanjassakaan.

  • Esimerkiksi vuonna 2011 tässä sairaudessa oleva patogeeni löydettiin peurapopulaatiosta Cáceresissa, Espanjassa.
  • Sen lisäksi on muistettava, että tämä virus kehittyy täysin ihmisissä, ei eläimissä. Niinpä emme näe yhtään oireita eläimissä kuten peuroissa, lehmissä, sioissa, rotissa, jne.
  • Tämän takia suurin riskiryhmä tähän tautiin on ne ihmiset, jotka työskentelevät suorassa kontaktissa karjan kanssa. 
  • Mutta koska maatiloilla suoritetaan lääkärintarkastuksia, ei ole yleistä että virukset leviävät pitkälle.

Itse asiassa, kukaan meistä ei ole usein suorassa yhteydessä kehon eritteiden tai ulosteiden kanssa. Terveysalan ammattilaiset, sekä maatilojen ja teurastamoiden työntekijät ovat kuitenkin epäilemättä korkeammassa riskissä saada tartunta.

Lyhyesti, meidän tulee olla rauhallisia, ja yksinkertaisesti pitää itsemme tietoisina Krimin-Kongon verenvuotokuumeesta.

Kuinka tämä virus päätyi Espanjaan?

Lääketieteen ammattilaiset Carlos III:n sairaalassa Madridissa, samassa sairaalassa joka hoitaa sairastunutta hoitajaa, sanovat että virukset ovat jo päivittäinen riski jonka kohtaamme. 

Esimerkiksi kansainväliset matkat, eläinten maahantuonti ja globalisoitunut maailma jossa elämme rakentaa ympäristön jossa patogeenit ja tulehdukselliset taudinaiheuttajat muista maista voivat helposti liikkua.

Some figure

Lääketieteen ammattilaiset ovat valmistautuneet hyvin Krimin-Kongon verenvuotokuumeeseen. Nykyään on noudatettu kaikkia protokollia ja kaikkia 190 potentiaalisesti sairastuneen potilaan kanssa kontaktissa olleet ovat tutkimuksen alaisina.

Voidaanko Krimin-Kongon verenvuotokuumetta hoitaa?

Kuten mainitsimme alussa, tälle virukselle ei ole olemassa rokotetta. Sitä voidaan kuitenkin hoitaa. Lääkärit käyttävät ribaviriniä hoitamaan tartuntaa ja tulokset ovat olleet tähän mennessä erittäin tyydyttäviä.

Lopuksi, on tärkeää osoittaa, että alussa mainittu potilas on saattanut kuolla aikaisemman terveysongelman tai kehon huonon vastustuskyvyn vuoksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.