WHO julistaa hätätilan zikaviruksen johdosta

Zikavirus on vaarallinen raskaana oleville naisille, sillä se voi aiheuttaa epämuodostumia ja kasvuhäiriöitä kehittyvässä sikiössä, kuten mikrokefaliaa eli pienipäisyyttä.

Maailman terveysjärjestö eli WHO on julistanut zikaviruksen maailmanlaajuiseksi kansanterveyden hätätilaksi. Tautia levittää keltakuumehyttynen ja virus on yhdistetty kasvaneeseen neurologisten sairausten määrään vastasyntyneillä lapsilla.

WHO julisti kansainvälisen hätätilan zikaviruksen johdosta auttaakseen kiihdyttämään toimintaa viruksen kontrolloimiseen ja tutkimiseen. Hätäkokouksen jälkeen WHO:n komitea julkaisi lausunnon, jonka mukaan hyttysen välittämän viruksen ja mikrokefelian kasvaneen määrän välillä on yhteys.

Mikrokefalia johtaa pään ja aivojen epämuotoisuuteen, jolloin sikiön pää ei kehity normaalilla tavalla, vaan jää epänormaalin pieneksi. WHO:n johtaja Margaret Chan varoitti, että kriisi pahenee huomattavasti seuraavien vuosien aikana ja on suuri riski maailmanlaajuisesti.

“Mikrokefalian ja muiden neurologisten häiriöiden esiintyvyys ja niiden syvä, vakava vaikutus perheisiin on riittävä peruste hätätilan julistamiselle komitean suositusten mukaisesti,” Chan kommentoi.

Chan vetosi etenkin raskaana oleviin naisiin ja kehotti heitä välttämään matkustusta riskimaihin. Virus on levinnyt loppuvuoden 2015 aikana nopeasti Latinalaisessa Amerikassa, ja sitä esiintyy myös Afrikassa, Aasiassa ja Polynesiassa. Suomessa Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kehottaa matkustajia suojautumaan hyttysiltä Latinalaisessa Amerikassa liikuttaessa. Viruksen leviäminen lähiaikoina Eurooppaan on mahdollista.

Chania kritisoitiin hätätilan julkaisemisen pitkittämisestä, mutta tilanne ei ole yksinkertainen. Zikavirus itsessään ei ole vakava tauti ja noin 80 prosenttia tartunnan saaneista on oireettomia. Tartunnan oireita ovat lievä kuume, lihaskipu ja silmätulehdukset. Vain harva joutuu sairaalahoitoon. Virus on kuitenkin vaarallinen syntymättömille lapsille, joilla se voi aiheuttaa kehitysvammaisuutta.

Ikävä kyllä virus on selkeästi leviämässä syntysijoiltaan Mikronesiasta, Polynesiasta ja Brasiliasta, joissa on hiljattain ilmennyt tautiaaltoja. Taudin uskotaan tarttuvan 4 miljoonaan pohjois-amerikkalaiseen.

Suositeltua lukemista: 3 immuunijärjestelmää tehostavaa aamiaista

Mitä seuraavaksi: hyttyspopulaation kontrollointi

Hyttysten karkoitus

Maailmanlaajuisen hätätilan julistaminen johtaa yleensä suurempaan rahoitukseen ja tutkimukseen, sekä taudin leviämisen estoon. Tauti yritetään saada kuriin mahdollisimman nopeasti.

Chanin mukaan ensiaskel zikaviruksen estossa on keltakuumehyttysten määrän säätely. WHO on neuvonut zikavirusaalloista kärsiviä maita lisäämään tietoisuutta viruksen tartuntatavasta ja vaaroista, ja antanut suosituksensa hyttyskannan pienentämiselle.

WHO:n mukaan zikaviruksen takia ei matkustusta tarvitse välttää tai perua, kunhan muistaa suojautua kunnolla hyttysten puremilta. Raskaana olevien naisten on huolehdittava erityisen hyvin suojautumisestaan hyttysiä vastaan.

Brasilia: suurin määrä raportoituja zikavirustapauksia

Vuonna 2014 Brasiliassa zikavirustapauksia raportoitiin 147, ja viime vuonna maassa oli 270 varmistettua tapausta ja 3 449 tapausta, joita tutkitaan. Ihmisellä tartunta todettiin ensimmäistä kertaa Nigeriassa vuonna 1954. Ensimmäinen epidemia-aalto havaittiin vuonna 2007 Mikronesiassa Yapin atollilla, jolloin 180 ihmistä sai tartunnan. Brasiliassa on ilmennyt toistaiseksi eniten zikavirustapauksia ja vastasyntyneiden lasten mikrokefaliaa.

Yksi syy taudin nopealle leviämiselle voi olla, että alueen ihmisillä ei ole mitään immunologista suojaa tautia vastaan, koska virus on siellä tuntematon. Kun suojaa ei ole, virus saattaa levitä nopeastikin. Kun alueella on paljon virusta levittäviä hyttysiä, olot epidemialle ovat suotuisat.

Tartuntatapaukset yleistyvät, ja arviolta 1,5 miljoonaa ihmistä on saanut zikavirustartunnan Brasiliassa vuoden 2015 huhtikuun jälkeen. Kolumbiassa on vastaavanlainen tilanne ja maassa on ilmennyt 20 000 vahvistettua tapausta, joista 2 000 on raskaana olevia naisia.

Hyttynen ja zikavirus

Zikavirus on ehtinyt levitä jo 24 eri maahan: 22 Amerikan mantereella, yksi Afrikassa ja yksi Tyynenmeren alueella.

Tieto viruksen leviämisestä ja taudinkuvasta on vielä osittain pimeän peitossa. Tiedetään, että tautia levittävät keltakuumeyttyset, mutta lisätutkimustietoa kaivataan siitä, millä muilla keinoilla virus leviää. Yhdysvalloissa raportoitiin vuoden 2016 alussa ensimmäisestä seksin välityksellä saadusta zikavirustartunnasta. Paikallisviranomaisten mukaan sairastunut henkilö ei ollut matkustanut itse, mutta oli harrastanut seksiä Venezuelassa matkustaneen kanssa.

Zikavirusta vastaan ei ole toistaiseksi olemassa hoitoa ja voi kestää vuoden jos toisenkin ennen kuin sitä vastaan pystytään kehittämään rokote.

Suositeltua lukemista: 7 tapaa karkottaa täit luonnollisesti

Kolumbia, Brasilia, Honduras ja Dominikaaninen tasavalta suosittelevat, että paikalliset naiset välttävät raskaaksi tulemista seuraavina kuukausina tai ainakin niin kauan, että zikaviruksen toiminnasta ja sen yhteydestä syntymättömien lasten kehitysvammoihin on enemmän tietoa.

Matkustaessa zikaviruksen vaikutusalueille kannattaa pitää huolta siitä, että varaa mukaansa hyttysiltä suojautumista helpottavia apuvälineitä. Hyttysiä voi välttää parhaiten välttelemällä seisovaa vettä sisältäviä alueita, kuten riisipeltoja, suoalueita ja järviä. Hyttysiltä voi suojautua käyttämällä hyönteiskarkoitetta paljailla ihoalueilla ja pukeutumalla pitkähihaisiin ja -lahkeisiin vaatteisiin. Hyttysiä on liikkeellä etenkin aamulla ja illalla, joten näinä aikoina kannattaa suojautua erityisen huolellisesti. Hyttysverkot ehkäisevät yöllisiä puremia.