Logo image
Logo image

Kegel-harjoitukset: paranna seksielämääsi ja vältä inkontinenssia

3 minuuttia
Voit tehdä Kegel-harjoituksia mihin aikaan päivästä tahansa, ja saat niistä huomattavat tulokset missä tahansa elämänvaiheessa. Etenkin vaihdevuotensa jo lävitse käyneet naiset hyötyvät niistä suuresti.
Kegel-harjoitukset: paranna seksielämääsi ja vältä inkontinenssia
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Tiedätkö jo, mitä kegel-harjoitukset ovat? Niistä on suuri apu naisten lantionpohjan vaivoihin; lue eteenpäin!

Kaikki kehomme lihakset tarvitsevat harjoittamista, ja lantionpohja ei tässä ole mikään poikkeus. Tämä lihasalue vastaa rakon, kohdun, peräsuolen ja ohutsuolen ylläpidosta, ja siten sillä on tärkeä rooli sekä terveyden että lisääntymisen ja seksielämäsi kannalta.

Ongelma alueen suhteen on se, että ajan kuluessa lantionpohjan lihakset heikentyvät. Tämän saavat aikaan iän tuomat muutokset, painonnousu, synnytys ja kovaa rasitusta aiheuttava liikunta.

Tämä voi sitten johtaa virtsanpidätyskyvyn heikentymiseen, mikä aiheuttaa virtsan karkailua silloin kun yskit, aivastat tai naurat.

Tämä heikentyminen voi johtaa myös vähentyneeseen seksuaaliseen halukkuuteen, sillä emättimestä voi tulla liian rentoutunut.

Kegel-harjoitukset suunnitteli amerikkalainen gynekologi Arnold Kegel, joka huomasi, että ne ovat vaihtoehto kirurgialle kyseisen alueen hoidossa. Kokeile liikkeitä kotonasi ja koe Kegel-harjoitusten loistava teho sekä hyvinvointisi että seksielämäsi parantamisessa!

Kegel-harjoitusten hyödyt

 

Some figure

Vaikka näiden harjoitusten pääasiallinen tarkoitus onkin virtsankarkailun estäminen, niistä on hyötyä myös lihasten ja emättimen kiinteyttämiseksi etenkin synnytyksen jälkeen.

Ne naiset, jotka ovat tehneet kyseisiä harjoitteita, ovat voineet parantaa seksielämäänsä, sillä emättimen alue vahvistuu, ja samalla lisääntyy kyky kokea tyydyttävää seksiä eri asennoissa.

On myös todettu, että Kegel-harjoituksia tekevät naiset kokevat synnytyksen helpommaksi, ja heillä on vähemmän vaaraa lihasten vaurioitumisesta.

Nämä harjoitteet estävät esiinluiskahdusta, mikä tarkoittaa sitä, että lantion elimet kirjaimellisesti alkavat valua ulos kehosta, kuten voi tapahtua esimerkiksi kohdulle ja virtsarakolle.

Liikkeisiin ei tarvita valmentajaa eikä mitään erityisiä välineitä, ja niitä voi tehdä missä tahansa tilassa – myös ulkona.

Kuinka lantionpohjan lihakset saa tuntumaan?

 

Some figure

Jotta voisit saada näistä harjoituksista maksimaalisen hyödyn, sinun tulee tietää, mitä lihaksia aiot harjoittaa.

Jos et ole varma siitä, mitä lantionpohjan lihakset ovat, ne saa tuntumaan seuraavilla tavoilla:

Virtsantulon keskeytys

Kun olet pissalla, keskeytä virtsantulo välillä, jotta voisit tuntea, mitkä lihakset supistuvat tämän tehdessäsi.

Emättimen koskettaminen

Jos yllä oleva ei riitä lihasten löytymiseen, laita puhdas sormi emättimeesi ja purista sillä sormeasi niin paljon kuin mahdollista.

Peilitekniikka

Istu peilin edessä jalat erilläsi, ja supista lihaksiasi, jotta voisit nähdä, mitä tapahtuu emättimen suulla.

Kuinka Kegel-harjoituksia tehdään?

 

Some figure

Kegel-harjoitukset voidaan tehdä missä tahansa asennossa, vaikka ne ovatkin kaikkein mukavimmin toteutettavissa selällä maatessa niin, että polvet ovat koukistettuina.

Hitaat harjoitteet

 • Purista lihaksia samalla tavalla kuin teet virtsatessasi, eli työntäen niitä ylöspäin.
 • Supista ja pysy tässä asennossa viiden sekunnin ajan, ja hengitä pehmeästi.
 • Rentoudu 10 sekunnin ajan, ja toista sitten tätä liikettä 10 kertaa.

Nopeat harjoitteet

 • Purista ja rentouta lihaksia niin nopeasti kuin vain mahdollista, kunnes olet väsynyt tai kunnes kaksi minuuttia on kulunut.
 • Aloita viidellä toistolla, ja lisää toistoja sitten 15:een.

“Hissi”-harjoitus

Tämä liike vaatii paljon keskittymistä, mutta se on myös tehokkaampi kuin aikaisemmin kuvaamamme harjoitukset.

 • Emätin on lihasta käsittävä putki, ja se koostuu rengasmaisista osioista, jotka sijaitsevat yksi toisen yllä. Kuvittele, että jokainen on kerros, ja menet niitä ylös ja alas “hissillä” niin, että teet kerroksista jännittyneitä.
 • Aloita pehmeillä supistuksilla, ja pidä jännite kahden sekunnin ajan. Jatka, kunnes olet käynyt kaikki tasot läpi.
 • Älä unohda hallita hengitystäsi liikkeitä tehdessäsi.

Aaltotekniikka

 • Jotkut lantionpohjanlihakset käsittävät kolme rengasta: virtsaputken ja emättimen ympärillä sekä peräaukon lähellä.
 • Yritä supistaa näitä edestä taaksepäin, ja rentouta ne sitten toiseen suuntaan.
 • Tee tätä 10-15 toistoa.

Oletko nyt valmis kokeilemaan Kegel-harjoituksia kotonasi? Mitä enemmän teet niitä päivittäin, sitä paremmat tulokset saat pitkällä aikavälillä.

Aluksi harjoitukset ovat hiukan epämukavia ja omituisen tuntuisia, mutta ajan kuluessa niistä tulee helpompia tehdä.

Liikkeet alkavat luultavasti jossakin vaiheessa uuvuttaa sinua, etkä pysty enää erottamaan tarkasti, mitä lihaksia harjoitat. Jos kuitenkin jatkat ja seuraat antamiamme ohjeita, tulet huomaamaan, että Kegel-harjoitukset eivät ole vaikeita, ja niillä on erittäin myönteisiä tuloksia naisen hyvinvoinnin kannalta.

Kokeile ja totea itse näiden liikkeiden voima – paranna seksielämääsi ja lisää hyvinvointiasi Kegel-harjoitusten avulla, jotka vahvistavat tehokkaasti lantionpohjan lihaksia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Parker. (2004). Kegel exercises. Health (San Francisco). https://doi.org/10.1002/art.20247
 • Cavkaytar, S., Kokanali, M. K., Topcu, H. O., Aksakal, O. S., & Doʇanay, M. (2015). Effect of home-based Kegel exercises on quality of life in women with stress and mixed urinary incontinence. Journal of Obstetrics and Gynaecology. https://doi.org/10.3109/01443615.2014.960831
 • Park, S.-H., & Kang, C.-B. (2014). Effect of Kegel Exercises on the Management of Female Stress Urinary Incontinence: A Systematic Review of Randomized Controlled Trials. Hindawi Publishing Corporation. https://doi.org/10.1155/2014/640262

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.