Hoida virtsankarkailu luonnollisesti

Virtsankarkailulla tarkoitetaan sitä, että virtsaa pääsee vuotamaan virtsaputkesta tahdosta riippumatta. Henkilö ei pysty pidättämään virtsaa, ja esimerkiksi aivastaminen tai kova yskä voi saada virtsan karkaamaan hetkellisesti. Virtsankarkailua voi esiintyä monissa eri elämänvaiheissa ja se on yleistä etenkin naisilla. Tässä artikkelissa keskitymme siihen, miten virtsankarkailua voi hillitä ja ehkäistä luonnollisesti.

Virtsankarkailun eri muodot

Virtsankarkailu ei ole pelkkä fyysinen vaiva, joka johtaa virtsan karkaamiseen aivastamisen, yskimisen, nauramisen tai raskaiden esineiden nostelun yhteydessä. Kyseessä on myös hygieeninen ongelma, joka vaikuttaa potilaaseen psykologisesti ja voi haitata elämänlaatua. Virtsankarkailu ei ole sairaus, vaan seuraus muutoksista virtsarakossa.

Virtsankarkailua voi ilmetä niin miehillä kuin naisillakin kaikissa elämänvaiheissa. Yleisintä se on naisilla, etenkin raskauden ja vaihdevuosien aikaan. Virtsankarkailua esiintyy, kun paine rakossa on kovempi kuin virtsaputkessa. Virtsankarkailun eri muotoja ovat:

Äkillinen virtsankarkailu

Virtsa karkaa tahdosta riippumatta ja ilmenee yleensä kovan virtsaamistarpeen yhteydessä. Rakko voi olla yliaktiivinen ja jos vessaa ei löydy nopeasti, voi se johtaa virtsan karkaamiseen.

Täysinäisyydestä johtuva virtsankarkailu

Rakko on venynyt suuresta virtsamäärästä, mikä voi johtua esimerkiksi tukoksesta virtsaputkessa, miehillä eturauhasen turpoamisesta tai neurologisista selkärangan vaurioista, leikkauksista tai MS-taudista.
Virtsankarkailu

Psykogeeninen virtsankarkailu

Tämä liittyy ulkoiseen aististimulaatioon, kuten kylmään veteen, vahvoihin tunnekokemuksiin, kuten pelkoon, ahdistukseen, fobioihin tai maniaan.

Neurologinen virtsankarkailu

Tämäntyyppinen virtsankarkailu johtuu virtsan erityksen ja poistumisen muutokseen, jotka aiheutuvat hermojärjestelmän ongelmista. Tämä on yleistä esimerkiksi Parkinsonin taudista kärsivillä, halvauspotilailla, MS-tautia sairastavilla ja selkärangan vaurioista kärsivillä.

Kotihoidot virtsankarkailuun

Resepti 1

Ainekset

  • 2 rkl fenkolia
  • 2 dl vettä

Ohjeet

Kiehauta vesi, lisää fenkoli ja anna kiehua matalalla lämmöllä 5 minuuttia. Anna viilentyä. Nauti kupillinen päivässä.

Resepti 2

Ainekset

  • 1 kourallinen vadelman lehtiä
  • 2 dl vettä

Ohjeet

Kaada vesi ja lehdet kattilaan, anna kiehua 5 minuuttia. Nauti kupillinen päivässä. Tämä resepti sopii niille, jotka haluavat vahvistaa lantionpohjalihaksiaan.

Vadelmatee virtsankarkailuun

Resepti 3

Ainekset

  • 1 kokonainen valkosipulinpää
  • 1 kourallinen valkoisen orapihlajan kukkia
  • 2 litraa vettä

Ohjeet

Murskaa valkosipuli ja kiehauta vesi kattilassa yhdessä orapihlajan kukkien kanssa. Anna seoksen poreilla 15 minuuttia. Siivilöi ja kaada kylpyveteen. Kylve ja nauti.

Resepti 4

Ainekset

  • 1 rkl sianpuolukan lehtiä
  • 1 litra teetä

Ohjeet

Lisää sianpuolukan lehdet haluamaasi teehen. Nauti kupillinen noin kolmen tunnin välein, ei enempää kuin 5 kertaa päivässä. Älä käytä, jos kärsit munuaistulehduksesta.

Vinkit ja tekniikat virtsankarkailun hoitoon

Ota lämmin kylpy

Istu lämpimään kylpyveteen, tiukenna lantionpohjan lihaksia 5 sekunnin ajaksi. Rentouta 10 sekunniksi ja toista tiukennus. Tee sama harjoitus 10 kertaa päivässä.

Tee lantionpohjalihaksia vahvistavia harjoituksia

Lantionpohjalihakset voivat heikentyä raskauden ja synnytyksen johdosta, ja niitä kannataa treenata virtsankarkailun estämiseksi. Joka kerta kun käyt pissalla, katkaise suihku hetkeksi harjoittamalla pubococcygueus-lihasta, jatka sitten virtsaamista tavallisesti. Toista moneen otteeseen, kunnes rakko on tyhjä.

Huomioi tämä! Älä toista tätä harjoitusta täydellä rakolla kuin 2-3 kertaa kuussa. Jos haluat jatkaa harjoitusten tekemistä, voit toistaa saman sarjan tyhjällä rakolla.

Paineharjoitukset

Asetu haara-asentoon ja työnnä lantio eteen. Koukista polvia ja nosta kämmenet ylös. Supista vatsalihaksia kolme kertaa hengittämällä sisään kolme kertaa lyhyin henkäyksin. Hengitä ulos hitaasti. Täytä keuhkot sisäänhengityksen aikana kokonaan. Toista sama kaksi kertaa.

Selvitä virtsankarkailun syy

Jos virtsan karkaaminen johtuu stressistä, hermoista tai virtsatietulehduksesta, kannattaa asia hoitaa pikimmiten.

Virtsankarkailu nainen pytyllä

Vältä tiettyjä ruokia

Vältä ruokia kuten tomaattikastiketta, suklaata, maissisiirappia, sokereita, hunajaa, chiliä, currya ja muita mausteisia ruokia, sillä ne voivat ärsyttää rakkoa. Sama pitää paikkansa kahvin, virvoitusjuomien ja teen kohdalla.

Älä vähennä nauttimiesi nesteiden määrää

Tämä on yleinen virhe, jonka potilas tekee yrittäessään välttää virtsankarkailun. Ihminen ajattelee, että kun rakko täyttyy hitaammin, ei virtsaa pääse karkailemaan yhtä tiheään. Tämä voi kuitenkin johtaa elimistön kuivumiseen ja munuaisongelmiin.

Pudota painoa

Ylipainolla on suora yhteys virtsankarkailuun, joten jos olet ylipainoinen, on suotavaa laihtua. Ylipainoisen ihmisen lihakset eivät pysty supistumaan tehokkaasti, mikä voi tehdä virtsankarkailusta yleistä.

Ehkäiseminen

Käy vessassa tyhjentämässä rakko ennen nukkumaanmenoa. Jos tiedät yskivästi tai aivastavasi, tai nostavasi jotain raskasta, tiukenna lantionpohjalihaksia – tämä ehkäisee virtsan tihkumisen. Käy vessassa ennen kotoa lähtöä. Käytä sellaisia alusvaatteita, jotka on helppo riisua ja kanna mukana vaihtoalusvaatteita. Joka kerta kun käyt vessassa, yritä tyhjentää rakko kokonaan.

Yritä käydä pissalla, vaikka sinulla ei olisikaan pissahätä, näin voit opettaa kehon tyhjentämään rakon kokonaan. Älä pidättele virtsaa. Kun sinusta tuntuu, että sinun on käytävä vessassa, käy, muuten voit altistua tulehduksille.

Alavatsakipu