7 ”viatonta” tapaa, jotka aiheuttavat hormonaalista epätasapainoa

toukokuu 17, 2017
On olemassa monia jokapäiväisiä tapoja, jotka saattavat vaikuttaa harmittomilta, mutta voivat aiheuttaa hormonien epätasapainoa sinun itsekään sitä tiedostamatta ja vaikuttaa näin kokonaisvaltaiseen terveyteesi. Lue näistä tavoista tästä artikkelista.

Hormoneilla on erittäin suuri merkitys elimistössämme, ovathan ne vastuussa sen tärkeimpien järjestelmien säätelystä.

Hormonit ovat umpirauhasten erittämiä kemiallisia välittäjiä, jotka stimuloivat solujen kehitystä ja joitakin kognitiivisia prosesseja. Ne osallistuvat suoraan jopa aineenvaihduntaan, kasvuun ja seksuaalisiin toimintoihin. On siis selvää, että hormonien tasapaino on erittäin tärkeää terveyden kannalta.

Ihmisillä on kuitenkin usein hormoneihin liittyviä ongelmia, sillä tietyt tekijät voivat vaikuttaa niiden tuotantoon tai aktiivisuuteen. Tämä laukaisee elimistössä ketjun negatiivisia reaktioita, jotka hoitamattomina voivat johtaa kaikenlaisiin sairauksiin.

Moni ei kuitenkaan ole tietoinen siitä, että jotkut jokapäiväiset, viattomilta tuntuvat tavat voivat aiheuttaa hormonien epätasapainoa.

Lue, mitkä nämä tavat ovat!

1. Nukut huonosti

unettomuus

Unihäiriöt ja nukkuminen alle suositellun tuntimäärän lisäävät merkittävästi riskiä saada hormoniongelmia. On nimittäin tutkittu, että unisyklit ja tiettyjen tärkeiden hormonien eritys liittyvät läheisesti toisiinsa, erityisesti naisilla.

Näiden hormonien epätasapaino voi jopa vaikuttaa mielialaan, verensokeriarvoihin ja painoon.

Lue myös tämä: Mitä kehosi tekee nukkuessasi

2. Noudatat vähärasvaista ruokavaliota

Kaiken rasvan poistaminen ruokavaliosta on itse asiassa yksi pahimmista virheistä, joita voit tehdä yrittäessäsi pudottaa painoasi.

Vaikka rasva sisältääkin runsaasti kaloreita, kaikki rasvat eivät kuitenkaan ole pahaksi elimistöllesi. Hyvät rasvat, kuten Omega-3, vaikuttavat tulehdusprosesseihin ja osallistuvat joidenkin hormonien, kuten estrogeenin ja progesteronin, säätelyyn.

Liian vähäinen rasvansyönti itse asiassa vain lisää lihomisen todennäköisyyttä ja voi lisäksi tehdä kuukautisista epäsäännölliset tai saada aikaan kystia.

Hyviä rasvoja on seuraavissa lähteissä:

  • Rasvainen kala
  • Avokadot
  • Oliiviöljy
  • Pähkinät
  • Siemenet

3. Et liiku

löllö maha

Fyysinen epäaktiivisuus ja liiallinen istuminen ovat läheisessä yhteydessä sellaisten hormonien epätasapainoon, jotka voivat vaikuttaa niin miehiin kuin naisiinkin.

Liikunta stimuloi endorfiinien eritystä. Endorfiinit ovat aivoissa vapautuva kemiallinen aine, joka edistää hyvänolontunnetta ja lisää energiaa. Liikunta liittyy läheisesti myös seksihormonien säätelyyn, sillä liikunta tukee sitä vaikutusta, joka niillä on sukupuoliviettiin.

4. Syöt liikaa prosessoituja ruokia

Pitkälle prosessoidut lihat ja muut tuotteet maistuvat hyviltä ja voivat olla kiva lisä aterioihisi.

Huono puoli niissä on kuitenkin se, että ne ovat täynnä lisäaineita. Ajan myötä nämä lisäaineet aiheuttavat hormonien epätasapainoa sekä aineenvaihduntahäiriöitä ja jopa syöpää.

Ne on yhdistetty kohonneeseen kortisoliin – hormoniin, joka on yhteydessä stressiin, masennukseen ja ärtyisyyteen.

5. Käytät liikaa käsidesiä

käsidesi

Tämä saattaa vaikuttaa ironiselta, mutta on tutkittu, että liiallisella käsidesin käytöllä voi olla haitallisia vaikutuksia.

Vaikka moni pitää käsidesin käyttöä osana hyvää hygieniaa, käsien desinfiointi muuttaa hyvien ja huonojen bakteerien tasapainoa ja heikentää immuunijärjestelmää.

Käsidesin sisältämillä kemikaaleilla on todettu olevan yhteys tulehdusriskiin ja joidenkin hormonien villiintymiseen.

Erityisesti triklosaanin kaltaiset yhdisteet saavat estrogeenitasot epätasapainoon ja vaikuttavat kilpirauhashormoneihin.

6. Liikut liikaa

Äärimmäisyydet eivät ole koskaan hyväksi, eikä liiallinen liikunta ole tästä poikkeus.

Liiallinen istuminen voi tuhota terveyden, mutta myös ylenmääräinen fyysinen aktiivisuus voi johtaa negatiivisiin seurauksiin.

Jos vietät liikaa aikaa kuntosalilla tai treenaat jatkuvasti liian kovaa, lisäät stressihormoni kortisolin määrää. Ajan myötä tämä vaikuttaa naisilla kuukautiskiertoa ja hedelmällisyyttä sääteleviin hormoneihin.

Suosittelemme lukemaan: 5 joogaliiketta ahdistuksen ja stressin torjuntaan

7. Syöt säilykeruokia

säilykkeet ja hormonien epätasapaino

Säilykeruoat saattavat vaikuttaa nopealta ja terveelliseltäkin vaihtoehdolta, mutta asia ei itse asiassa ole näin.

Säilyketölkeistä on löydetty BPA:n kaltaisia kemikaaleja. Tämä kemikaali on yhdistetty lukuisten eri hormonien epätasapainoon ja erilaisiin sairauksiin.

Säilykkeet ovat täynnä myös suoja-aineita, joilla voi olla suurissa määrissä nautittuna negatiivisia vaikutuksia.

Edellä mainittujen tapojen muuttaminen on erittäin tärkeää hormoniongelmiin liittyvien sairauksien riskin pienentämisen kannalta. On myös hyvä idea käydä lääkärissä, jos huomaat jotakin tavallisuudesta poikkeavaa, sillä varhainen havaitseminen on tärkeää komplikaatioiden ehkäisemiseksi.

 

UUTISIA VERKOSSA