Onnellinen ja terve vaihdevuosina – 5 vinkkiä

Työstä sitä, että olisit onnellinen ja terve vaihdevuosina, niin näet ettei tämä vaihe ole niin kauhea kuin kuvittelit tai sinulle kerrottiin. Tärkeintä on elää terveellisesti.
Onnellinen ja terve vaihdevuosina – 5 vinkkiä
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Kirjoittanut Okairy Zuñiga

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Moni nainen suree täyttäessään neljäkymmentä vuotta… puhumattakaan siitä kun he kokevat ensimmäiset vaihdevuosioireensa! Luonnollisesti tämä prosessi tapahtuu kaikille naisille, eikä sen tarvitse olla traumaattinen kokemus. Itse asiassa voit olla onnellinen ja terve vaihdevuosina.

Vaihdevuodet hämmentävät monia naisia johtuen pääosin niihin liittyvistä ennakkoluuloista ja niiden suurentelusta. Vaikka on ihan totta, että vaihdevuosien aikana saattaa esiintyä epämukavia oireita ja mielialanvaihteluita, vaihdevuodet eivät ole väistämättä piina.

Viisainta on olla odottamatta niiltä mitään ja muistaa, että jokainen nainen kokee vaihdevuodet eri tavalla. Kun niiden aika sitten koittaa, nainen voi hyväksyä ne luonnollisesti ja välttää turhan kärsimyksen etukäteen.

Kiinnitä huomiota seuraaviin vinkkeihin, joiden avulla voit olla onnellinen ja terve vaihdevuosina. Näillä yksinkertaisilla vinkeillä saa hyviä tuloksia välittömästi. Jos käyt jo läpi vaihdevuosia, ei ole koskaan liian myöhäistä omaksua ne päivittäiseen elämään ja parantaa elämänlaatua.

Kuinka olla onnellinen ja terve vaihdevuosina

Onnellinen ja terve vaihdevuosina

Vaihdevuodet ovat se vaihe naisen elämässä, jolloin kuukautiset loppuvat. Vaihdevuodet voivat alkaa jokaisella eri-ikäisenä, mutta useimmiten ne alkavat 45. ikävuoden jälkeen.

Tämä prosessi kestää tyypillisesti yhden vuoden, mutta voi kestää myös kauemmin tai vähemmän.

Vaihdevuodet voivat tulla ilman oireita. Tässä tapauksessa kuukautiset vain loppuvat eikä vaihdevuosista seuraa mitään “kaaosta”.

Joissakin tapauksissa vaihdevuosien aikana ilmenee seuraavia oireita:

  • Kuukautisten epäsäännöllisyys, kunnes ne katoavat kokonaan.
  • Kuumat aallot, jotka johtuvat vähentyneestä estrogeenituotannosta.
  • Lisääntynyt hikoilu, erityisesti yöaikaan.
  • Ihon ja emättimen kuivuus, sillä keho ei tuota riittävästi kollageenia.
  • Tunteiden heilahtelut. Psyykkinen tila voi vaihdella masentuneisuuden, ahdistuksen ja keskittymisvaikeuksien välillä. Tämä johtuu pääosin estrogeenituotannon huomattavasta laskusta.

1. Luo päivittäinen liikuntarutiini, äläkä jätä sitä välistä

Liikunta helpottaa oloa vaihdevuosina

Säännöllinen kuntoilu on ensimmäinen vinkki terveisiin ja onnellisiin vaihdevuosiin, sillä se parantaa kokonaisterveyttä ja helpottaa menopaussiin siirtymistä. Vaihdevuosien aikana monet kehon toiminnat vähenevät, mutta liikunta aktivoi ne uudelleen vaivattomasti ja luonnollisesti.

Liikkuessa kehon saa myös säilyttämään hormonien hallinnan, mikä ehkäisee rasvan kerääntymistä. Tämä auttaa ehkäisemään sepelvaltimotautia ja liiallista painonnousua.

Liikunta tuottaa myös endorfiineja, jotka tekevät olosta onnellisen ja ehkäisevät ahdistuskohtauksia. Ja aivan kuin tässä ei vielä olisi riittämiin, liikunta auttaa myös torjumaan masennusta.

  • Puolen tunnin kävely vähintään 3 kertaa viikossa on riittävä alku.

2. Nuku riittävästi ollaksesi onnellinen ja terve vaihdevuosina

Nukkumalla riittävästi voit olla onnellinen ja terve vaihdevuosina

Kahdeksan tunnin yöunet antavat energiaa pysyä aktiivisena, mikä on erittäin tärkeää, jos haluat olla onnellinen ja terve vaihdevuosina. Nukkuessa keho ja mieli suorittavat prosesseja, jotka uudistavat ja lisäävät kehon energiaa.

Jos nukut vain muutaman tunnin, kortisolitasot nousevat ja saatat kokea:

  • tulehdusta
  • dementiaa
  • liiallista painonnousua
  • liiallisia mielitekoja
  • mielialanlaskuja

Käy katsomassa tämä artikkeli: Luontaishoitoja unettomuuteen ja parempaan uneen

3. Vältä stressiä ja poista kerääntynyt stressi

Stressi pahentaa oloa vaihdevuosina

Yksi vinkki terveisiin ja onnellisiin vaihdevuosiin on ottaa rauhallisesti. Nauti jokaisesta hetkestä siinä mitä teet ja unohda huolet.

Sisällytä arkeen rentoutus- tai hengityshetkiä tai muita harjoituksia, jotka auttavat pysymään tyynenä.

Pyri tasapainottamaan keho ja mieli, se auttaa sinua olemaan terveempi vaihdevuosien aikana.

Tunnista myös stressiä aiheuttavat asiat ja etsi parhaita vaihtoehtoja niiden torjumiseksi tai hallitsemiseksi. Stressi vaihdevuosien aikana aiheuttaa hormonien heittelyä, mikä hankaloittaa arkea.

4. Säännöstele alkoholia ja kahvia

Liika kofeiinin nauttiminen lisää stressiä

Ollakseen onnellinen ja terve vaihdevuosina on vältettävä kofeiinia, sillä se edistää kemiallista epätasapainoa, joka puolestaan vaikuttaa mielialaan. Liika kofeiinin nauttiminen lisää lisäksi stressin ja jännityksen todennäköisyyttä.

  • Kahvin ja alkoholin juomisen sijaan valitse terveellisiä vaihtoehtoja, kuten haudukkeita, teetä jne. Ajan myötä totut niiden makuun ja hämmästyt niiden hyödyistä.

5. Puhdista kehoa säännöllisesti

Ollakseen onnellinen ja terve vaihdevuosina keho on puhdistettava myrkyistä

Suuret myrkkymäärät kehossa lisäävät hormoniongelmien todennäköisyyttä. Ollaksesi onnellinen ja terve vaihdevuosina, sinun on puhdistettava kehoasi myrkyistä.

Monet syömämme ruoat sisältävät myrkkyjä. Tästä syystä suosittelemme tekemään silloin tällöin puhdistuskuurin. Voit tehdä sen erityisellä ruokavaliolla tai juomalla smoothieita tai haudukkeita. Pyri sisällyttämään ruokavalioosi tuoreita ja terveellisiä ruokia.

Työstä sitä, että olisit onnellinen ja terve vaihdevuosina, niin näet ettei tämä vaihe ole niin kauhea kuin kuvittelit tai sinulle uskoteltiin. Tärkeintä on elää terveellisesti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Santoro, N., Epperson, C. N., & Mathews, S. B. (2015). Menopausal Symptoms and Their Management. Endocrinology and Metabolism Clinics of North America, 44(3), 497–515. https://doi.org/10.1016/j.ecl.2015.05.001

  • Cohen, L. S., Soares, C. N., & Joffe, H. (2005). Diagnosis and management of mood disorders during the menopausal transition. The American Journal of Medicine, 118 Suppl 12B, 93–97. https://doi.org/10.1016/j.amjmed.2005.09.042

  • Soares, C. N., Prouty, J., Born, L., & Steiner, M. (2005). Treatment of menopause-related mood disturbances. CNS Spectrums, 10(6), 489–497.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.