Logo image
Logo image

Vaihdevuosien aikana laihduttavan 5 avainasiaa

3 minuuttia
Yritätkö laihduttaa vaihdevuosien aikana? Oletko huolissasi ongelmista, joita ylipainoon yhdistetään? Kokeile näitä vinkkejä huolehtiaksesi itsestäsi tämän elämänvaiheen aikana. 
Vaihdevuosien aikana laihduttavan 5 avainasiaa
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Laihduttaminen tai terveellisen painon ylläpitäminen vaihdevuosien aikana on hyvä asia, eikä ainoastaan esteettisistä syistä. Vaikkakin tässä vaiheessa elämää on normaalia olla huolissaan muodoistaan, on oikean painon löytäminen tärkeää myös yleiselle terveydellesi. Onko sinulla tarvetta ja kiinnostusta laihduttaa vaihdevuosien aikana?

Sinun kehosi ja sen toiminnat kärsivät äkkinäisestä muutoksesta vaihdevuosien aikaisten hormonimuutosten tuloksena. Aineenvaihduntasi hidastuu ja sinulla on suurempi taipumus kerätä rasvaa sekä nestettä kehoosi ja menettää lihasmassaa. 

Jotta voit ehkäistä kaikkia näitä vaikutuksia, on tärkeää ymmärtää ruokavaliosi rooli. Vaikka monet ihmiset sivuuttavatkin sen tärkeyden, on hyvän ruokavalion noudattaminen päätekijä terveen painon ylläpitämisessä ja sairauksien välttämisessä.

Mitkä ovat avainasioita vaihdevuosien aikaisessa laihdutuksessa? Mitä muutoksia sinun täytyy tehdä ruokavalioosi?

Monet naiset haluavat tietää vastaukset näihin kysymyksiin. Tässä artikkelissa jaamme hyviä suosituksia.

Terveellinen ruokavalio vaihdevuosien aikaiseen laihdutukseen 

Terveellisen ruokavalion noudattaminen on paras tapa laihduttaa vaihdevuosien aikana. Vaikka onkin hyvä idea omaksua muita laihdutusta tukevia tapoja, auttaa paljon ravintoaineita sisältävien ruokien syöminen optimoimaan aineenvaihduntasi

Johtuen kehon tässä elämänvaiheessa läpi käymistä muutoksista, tulee sinun varmistaa, että saat oikean määrän ravintoaineita. Itse asiassa onkin olemassa joitakin ravitsemuksellisia vaatimuksia, jotta voit ehkäistä kroonisia sairauksia kuten osteoporoosia ja niveltulehduksia.

Hyvä uutinen on se, että sinun ei tarvitse tehdä rajuja muutoksia tai noudattaa tiukkaa ruokavaliota. Terveelliset ruokavaliot yhdistämällä voit suunnitella tasapainoisen ja täydellisen ruokasuunnitelman, joka pitää rasvat ja kalorit hallinnassa. 

Vaihdevuosien aikana laihduttavan ruoat

Some figure

Jos haluat tukea aineenvaihdunnallisia toimintoja laihduttaaksesi vaihdevuosien aikana, on hyvä idea sisällyttää joitakin tiettyjä ruokia jotka ovat todella hyviä tähän tarkoitukseen, kuten:

 • Vähärasvaista lihaa (kanaa, sianlihaa tai kalkkunaa)
 • Kalaa ja mereneläviä
 • Täysjyvää (kauraa, riisiä, täysjyväleipää ja niin edelleen)
 • Hedelmiä ja vihanneksia
 • Hernekasveja (papuja, linssejä, herneitä, soijaa)
 • Pähkinöitä ja siemeniä
 • Terveellisiä rasvoja (oliiviöljyä, avokadoa, auringonkukkaöljyä)

Vaihdevuosien aikaisen laihduttamisen avainasiat

Näiden ruokien mielessä pitämisen lisäksi on hyvä ottaa käyttöön joitakin avainasioita, jotta teet vaihdevuosien aikaisesta laihdutuksesta terveellisemmän ja tehokkaamman

1. Lisää proteiinia

Some figure

Proteiinipitoiset ruoat, joilla on suuri biologinen arvo, ovat välttämättömiä minkä tahansa vaihdevuosien aikaisen ruokavalion aikana. Tämä makroravintoaine auttaa ylläpitämään kehon vähärasvaisuutta ja se on myös hyvä energianlähde paremman suorituskyvyn saamiseksi.

Proteiinin lisääminen ruokavalioosi täydentää mitä tahansa tekemääsi liikuntaharjoitusta ja ylläpitää lihasmassaa. Samaan aikaan se “tehostaa” aineenvaihduntaa auttaakseen sinua laihtumaan helpommin.

Tässä joitakin proteiinipitoisia ruokia:

 • Vähärasvainen liha
 • Kala ja merenelävät
 • Hernekasvit ja pähkinät
 • Kananmunat ja johdannaiset
 • Maitotuotteet

2. Tasapainoinen aamiainen munakas

Yksi suurimmista virheistä mitä nainen voi tehdä vaihdevuosien aikana, kuten muinakin elämän aikoina, on aamiaisen ohittaminen. Se on kaukana hyvästä laihdutuksesta ja se tekee sinusta vain heikomman ja lisää nälkääsi.

Terveellisen ja tasapainoisen aamiaisen pitäisi koostua 25 % päivittäisestä kalorimäärästäsi. Et voi vain korvata aamiaista kahvilla tai kekseillä, saati prosessoiduilla ruoilla tai valmisruoilla.

3. Lisää syömiesi hedelmien ja kasvisten määrää

Some figure

Hedelmät ja kasvikset ovat hyviä ihmisille, jotka yrittävät laihduttaa vaihdevuosien aikana. Ne ovat täynnä ravintoaineita ja ominaisuuksia, jotka auttavat polttamaan rasvaa ilman negatiivista vaikutusta terveyteesi.

 • Suosittelemme sinua syömään niitä 5-6 annosta päivässä hallitaksesi nälkää, saadaksesi energiaa ja parantaaksesi aineenvaihduntaasi.

4. Vältä kyllästettyjä rasvoja ja sokereita

Some figure

Aineenvaihdunta toimii hitaammin vaihdevuosien aikana. Sen takia, jotta et ylikuormittaisi sitä, on tärkeää rajoittaa kyllästettyjen rasvojen ja sokerien määrää ruokavaliossasi. 

 • Prosessoitujen ruokien, leivonnaisten ja makeisten ei pitäisi olla osa ruokavaliotasi. On tärkeää lukea niiden tuotetiedot, jotta et vahingossakaan sisällytä niitä ruokavalioosi.

5. Lisää vedenjuontia

Some figure

Riittävä vedenjuonti on edelleen yksi pääasioista terveellisen ja tasapainoisen kehonpainon ylläpitämiseksi. Tämä elintärkeä neste auttaa puhdistamaan kehosi, säätelemään kehon lämpötilaa ja välttämään energian lopahtamista. 

 • Vedenjuonti saa olosi tuntumaan kylläisemmältä pidemmän aikaa aterioiden välillä ja se parantaa ruoansulatusta. Sen vuoksi sinun tulisi yrittää juoda 6-8 lasillista päivässä.

Yritätkö laihduttaa vaihdevuosien aikanaOletko huolissasi ylipainoon yhdistetyistä ongelmista? Kokeile näitä vinkkejä huolehtiaksesi itsestäsi tämän elämänvaiheen aikana. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Deer RR., Volpi E., Protein intake and muscle function in older adults. Curr Opin Clin Nutr Metab Care, 2015. 18 (3): 248-53.
 • Alissa EM., Ferns GA., Dietary fruits and vegetables and cardiovascular diseases risk. Crit Rev Food Sci Nutr, 2017. 57 (9): 1950-1962.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.