Logo image
Logo image

6 kysymystä, jotka sinun tulisi kysyä gynekologiltasi

4 minuuttia
Koska jokaisen naisen keho on erilainen, meidän tulisi mennä gynekologin vastaanotolle kaikissa huolissa eikä ottaa neuvoa muiden mielipiteistä tai diagnooseista.
6 kysymystä, jotka sinun tulisi kysyä gynekologiltasi
Viimeisin päivitys: 17 huhtikuuta, 2019

Suurin osa naisista aloittaa seksielämän käymättä ensin gynekologilla. Tämä on yksi tavallisimmista virheistä, jonka voit tehdä, ja riski saada tauteja tai tulla raskaaksi kasvaa huomattavasti. Tänään kerromme ne kysymykset, jotka vähintään kannattaa kysyä gynekologiltasi seuraavalla käynnillä!

Nykyään useimmat naiset eivät tiedosta, kuinka tärkeää on hallita seksielämää. Näin vältämme pelot, huonot hetket ja seuraukset, jotka syntyvät seksin aloittamisesta ilman opastusta.

Etenkin nykyään, kun seksin harrastaminen alkaa jo hyvin nuorella iällä, on ehdottoman tärkeää tietää kaikki aiheeseen liittyen, selventää epäilyksiä ja mikä tärkeintä, tuntea suojaamattoman seksin riskit.

Tätä varten ovat gynekologit: varoittaakseen, antaakseen tietoa, ehkäistäkseen epätoivottuja raskauksia ja sukupuolitauteja sekä joissakin tapauksissa säädelläkseen kuukautiskiertoa. Ammattilaisella käymisen hyödyt tähän asiaan liittyen ovat valtavat.

Miksi seksiin liittyviä asioita kannattaa kysyä gynekologiltasi?

Gynekologit eivät ole olemassa ainoastaan siksi, että he kertovat mitä sinun tulisi tehdä tai neuvoisivat parhaan menetelmän. Heiltä voi kysyä myös kivuista rinnoissa tai emättimen seudulla, kuten tulehduksista, ja näin diagnosoida tai sulkea pois syöpiä.

Moni ei käy gynekologilla lukuisista syistä, mm. pelosta, häpeästä, ujoudesta tai taloudellisista vaikeuksista johtuen. On kuitenkin erittäin tärkeää mennä asiantuntijan luo, jotta pitäisit kehostasi hyvää huolta (seksuaalisessa mielessä).

Gynekologilta voi kysyä myös muusta kuin seksistä. Naisilla on tavallisesti kaikenlaisia huolia, aina kuukautiskierrosta ja ehkäisyvälineistä emättimen vuotoon ja menetelmiin tulla raskaaksi.

Tästä syystä olemme koonneet pienen listan kysymyksiä, joita sinun tulisi kysyä gynekologiltasi, jotta mikään ei unohdu ja saat selvennyksen kaikkiin epäilyksiisi.

6 asiaa, jotka on hyvä kysyä gynekologiltasi

Some figure

Gynekologikäynnin aikana voit kysyä mistä tahansa ja selvittää näin kaikki sinua huolettavat tai terveyteesi liittyvät asiat. Muista, että jokaisen naisen kohdalla oireet ja vaivat vaihtelevat. Näin ollen gynekologin on yksilöitävä jokaisen potilaan diagnoosi.

Poista tabut rehellisyydellä ja tunne eri asioiden seuraukset elimistölle hyvin.

1. Ovatko ehkäisypillerit tehokkaita?

Some figure

Tämä on monien suuri pelko. Uuden ehkäisymenetelmän aloittaminen aiheuttaa epävarmuutta, epäilyksiä ja pelkoja.

Vielä jokin aika sitten käytetyin ehkäisymenetelmä oli ehkäisypillerit. Teknologian kehittymisen ja uusien lääketieteellisten löytöjen myötä ehkäisymenetelmiä on nyt paljon enemmän. Mutta takaisin kysymykseen: kyllä, useimmilla terveillä naisilla ehkäisypillerit toimivat, eikä niillä ole mitään sivuvaikutuksia.

Jos et kuitenkaan ole käynyt gynekologilla ja lääkitset itse itseäsi, on todennäköistä, että sillä on haitallisia seurauksia terveydellesi. Tästä syystä gynekologikäynti on suositeltavaa: yleisen tarkastuksen tekemiseksi ja mahdollisten sivuvaikutusten tai – mikä vielä pahempaa – ehkäisymenetelmän tehottomuuden välttämiseksi.

2. Mitkä ovat kierukan ja pessaarin hyödyt ja haitat?

Kierukka on yksi tavallisimmista ehkäisymenetelmistä, joita naiset nykyään käyttävät. Se vaatii vain puolivuosittaista käyntiä gynekologilla eikä vaadi käyttäjältä mitään toimia.

Pessaari on estämismenetelmä, joka tulee asettaa emättimeen ennen yhdyntää. Se tulee myös voidella spermisidillä (siittiöitä tuhoavalla voiteella) raskauden ehkäisemiseksi ja myös siksi, ettei se aiheuttaisi ärsytystä emättimessä. Sen oikeanlainen toiminta riippuu siitä, miten nainen käyttää sitä.

Ennen kummankaan menetelmän käyttöönottoa on parasta kysyä neuvoa ensin gynekologilta, jotta tämä voi suositella sinulle parhaan vaihtoehdon. Muista, että jokainen keho on erilainen, eivätkä kaikki naiset reagoi samalla tavalla.

3. Mitä mastalgia on?

Some figure

Tämä on oire, jota esiintyy osalla naisista. Se viittaa lievään, keskivaikeaan tai voimakkaaseen rintojen kipuun ennen kuukautisia tai niiden tai raskauden aikana.

Vaikka onkin tavallista, että rintojen kipua ilmenee näissä tapauksissa, sen muuttuessa hyvin voimakkaaksi on tarpeen käväistä lääkärissä. Lääkäri tekee diagnoosin ja määrää kipua lievittävän lääkityksen.

4. Onko emätinvuoto normaalia?

Emätinvuoto on emättimestä tulevaa eritettä. Väristä riippuen (valkoista, keltaista, ruskeaa) se on joko täysin normaalia tai merkki tulehduksesta tai sairaudesta.

  • Tämä vuoto ei ole mitään muuta kuin kuolleita soluja, bakteereja ja limaa.
  • Keskimäärin nainen tuottaa sitä 1-4 ml päivässä. Se auttaa kosteuttamaan, liukastamaan ja pitämään emättimen puhtaana tulehduksien välttämiseksi.
  • Vuoto on täysin normaalia, kun se on valkoista tai läpinäkyvää.
  • Sitä vastoin epänormaali vuoto on keltaista. Sen aiheuttavat bakteerit tai sienet ja se johtuu yleensä tulehduksesta.
  • Jos vuoto on ruskeaa tai rusehtavaa, se on merkki pian alkavista kuukautisista. Jos näin ei ole, on suositeltavaa mennä välittömästi gynekologille.

5. Kuinka tulen raskaaksi?

Some figure

Tämä kysymys on yleisempi kuin luulet. On pareja, jotka ovat yrittäneet tulla raskaaksi pitkään onnistumatta. Se on turhauttavaa ja ärsyttävää, tiedämme sen.

Jos sinä ja kumppanisi olette tällainen pari, on tärkeää käydä gynekologin vastaanotolla sulkemassa pois mahdolliset sairaudet tai vaivat. Gynekologi saattaa ohjata sinut synnytyslääkärille, sillä arviolta 40 % hedelmättömistä pareista ovat hedelmättömiä miehestä johtuen.

Näillä pareilla on 10-15 %:n mahdollisuus tulla raskaaksi.

6. Kuinka säädellä kuukautisia?

Some figure

Suurella osalla naisista on epäsäännölliset kuukautiset, eli kierto on tavallista nopeampi tai hitaampi. Keskimäärin kuukautiskierto on 28 päivää ja ovulaatio alkaa 14. päivänä kuukautisten ensimmäisestä päivästä lukien. Epäsäännöllisyyttä ei pidetä huolestuttavana tai vaarallisena, paitsi jos aikomuksenasi on tulla raskaaksi.

Vaikka kuukautiskierron puoliväli on ovulointiaika, epäsäännöllisistä kuukautisista kärsivillä naisilla ovulaatiota ei tapahdu yleensä koskaan säännöllisesti aina tiettynä päivänä.

Normaalisti gynekologi määrää jonkinlaiset ehkäisypillerit kuukautisten säännöllistämiseksi. Ne auttavat säännöllistämään kuukautiset nopeasti vastaavien 28 päivän sisällä. Epäsäännöllisillä naisilla kierto voi vaihdella 21 päivästä 40 päivään.

Lopuksi, on monia syitä käydä gynekologilla. Jokaisen naisen olisi hyvä tietää kaikki naisten sukupuolielinten hoitoa ja toimintaa koskien.

Jos siis et ole käynyt vielä gynekologilla, on aika ottaa ensimmäinen askel tiedon hankkimiseksi ja epäilysten selvittämiseksi seksielämää, kuukautiskiertoa tai sairauksia koskien, ja tehdä lisääntymiselinten tarkastus.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.