Logo image
Logo image

10 rintasyövän varoitusmerkkiä

2 minuuttia
Aikainen diagnoosi on olennaisen tärkeää taudin vaikutuksen vähentämiseksi: on todella tärkeää olla tarkkaavainen ensimmäisistä merkeistä, jotka usein jäävät huomaamatta.
10 rintasyövän varoitusmerkkiä
Viimeisin päivitys: 17 lokakuuta, 2018

Useimmat ihmiset ohittavat niitä merkkejä, jotka keho antaa varoittaakseen että jokin on pielessä. Samalla on totta että sinun ei tarvitse aina olla hädissäsi jokaisen oireen alkamisesta. Niitä ei pitäisi kuitenkaan jättää täysin huomiotta, koska ne voivat olla merkki vakavasta terveysongelmasta. Tässä artikkelissa kerromme rintasyövän varoitusmerkeistä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota.

Rintasyöpään sairastuessa asiantuntijat ovat sitä mieltä, että sairauden aikainen havaitseminen on tehokkain keino vähentää taudin vaikutusta ja lisätä selviämisen todennäköisyyttä.

Joka tapauksessa sen varhaiset oireet jäävät usein huomaamatta. Useimmissa tapauksissa se huomataan vasta, kun sairaus on jo edennyt kehittyneempään vaiheeseen. Ennaltaehkäisevänä toimenpiteenä kannattaa olla perehtynyt rintasyövän merkkeihin ja oireisiin, jotta sen voi havaita mahdollisimman aikaisin. Jatka lukemalla rintasyövän 10 varoittavaa merkkiä.

Selittämätön painon putoaminen

Monille naisille äkillinen painon lasku voi näyttää kuin ihmeeltä. Monet kun etsivät säännöllisesti keinoja painon pudotukseen tai terveellisen ja hoikan vyötärön ylläpitämiseen. Jos paino kuitenkin laskee ilman syytä, täytyy ottaa selville mistä se johtuu.

Uupumus

Some figure
Ongelmallista on, kun uupumuksesta tulee kroonista eikä se mene pois edes riittävällä levolla.

Epänormaali vuoto

Mikä vain epänormaali vuoto tai epänormaali verenvuoto voi olla rintasyövän tai jonkun muun sairauden varoitusmerkki. Yleisesti ihmiset, joilla on tämä sairaus kärsivät nännien jonkinasteisesta vuodosta.

Kyhmyt

Some figure
Suurin osa kyhmyistä ja nystyistä ovat usein hyvänlaatuisia
  • Punoitus
  • Haavaumat
  • Värimuutokset
  • “Appelsiini-iho” tai selluliitti

Nännin laskeutuminen

Rintoja tutkiessa on todella tärkeää tarkistaa nännit huolellisesti. Kiinnitä huomiota siihen, että ne ovat normaalit ja ettei niiden ulkomuoto ole muuttunut.

Nännien laskeutuminen tai vetäytyminen kokoon on melko varma merkki rintasyövästä.

Rintakipu

Ensimmäisessä vaiheessa on epätavallista tuntea kipua tai tiukkuutta rinnoissa. Mutta kun tauti on edistynyt, on hyvin yleistä tuntea herkkyyttä ja kipua rinnoissa koskematta niitä.

Tätä kipua ei tule sekoittaa PMS-oireiden tai rintatulehduksen aiheuttamaan kipuun.

Rintojen koon muutos

Some figure
Muutoksien huomaaminen rintojen koossa on myös hyvin tärkeää rintasyövän aikaisen havaitsemisen vuoksi.

Jos toinen rinta näyttää tulehtuneelta tai pienemmältä, se voi olla merkki, joka vaatii välitöntä lääkärin tarkastusta.

Nännieritteet

Joskus eritys nänneistä ei ole ongelma ja häviää itsestään muutamassa päivässä.

Nännieritteet ovat kuitenkin yksi oire, jota monet rintasyöpään sairastuneet ovat kokeneet. Naiset, joilla on diagnosoitu rintasyöpä kertoivat, että heillä vuotaa pahanhajuista eritettä toisesta tai molemmista nänneistä.

Epäsäännöllisyys

Huomaamalla muutokset rinnan rakenteessa tai muodossa voit havaita syövän ajoissa. Epäsäännölliset piirteet, kuten myös punoitus tai pienet kuopat ihossa ovat mahdollisia merkkejä rintasyövästä.

Mitkä ovat rintasyövän riskitekijät?

Rintasyöpä vaikuttaa useimmiten naisiin mutta on mahdollista että se kehittyy myös miehillä. Pääriskitekijöihin sisältyvät seuraavat asiat:

  • Jos olet nainen, 55-vuotias tai vanhempi
  • Lähisuvussasi on rintasyöpää
  • Ensimmäiset kuukautiset alle 12-vuotiaana
  • Käyt läpi aikaisia tai myöhäisiä vaihdevuosia
  • Ylipaino
  • Et ole saanut lapsia

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.