Logo image
Logo image

Älä käytä vääränkokoisia rintaliivejä

4 minuuttia
Älä käytä vääränkokoisia rintaliivejä
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Mitä katsot ensimmäiseksi rintaliiveissä? Haluatko mukavat ja hyvin istuvat liivit, jotka imartelevat muotojasi? Ehkä kaipaat nostetta ja täytettä push up-liivien muodossa? Käytätkö sinäkin vääränkokoisia rintaliivejä? Etsitpä sitten urheiluliivejä tai jotain seksikkäämpää, tärkeintä on löytää juuri sinun rinnoillesi sopivat liivit, niin muodon, materiaalin kuin istuvuudenkin puolesta.

Monien tutkimusten mukaan jopa 70 % naisista käyttää huonosti istuvia tai vääränkokoisia rintaliivejä. Joko liivit ovat liian pienet, liivien muoto ei sovi rinnoille jne. Liivejä valikoidessa tulee huomioida monia eri asioita, mutta harmittavan usein monet naiset päätyvät ostamaan kehnosti istuvat rintaliivit.

On tärkeää pitää mielessä, miten liivien kuuluu istua ja miltä niiden kuuluu näyttää. Liian pienet liivit puristavat ja liian suuret liivit ovat löysät ja epäimartelevat. Jatka lukemista ja kerromme sinulle, mitä liivien ostossa tulee miettiä.

Vääränkokoisia rintaliivejä ja niiden käyttämisen riski

Some figure

Rintaliivit eivät ole pelkästään rintojen muodokkuuden korostamista varten, sillä rintaliiveillä on myös käytännöllinen tarkoitus.

Rintaliivien tarkoitus on tukea, muotoilla ja suojata rintoja. Rintaliivit valmistetaan niin, että ne luovat painetta juuri oikeisiin kohtiin tarjotakseen tukea, mutta ne eivät saa puristaa. Jos valitset vääränkokoisia rintaliivejä, saatat huomata, että rinnat tai iho kipeytyvät, tai olkainten kohdalle ilmestyy punaiset, kipeät jäljet.

Tutustutaan lisää rintaliivien ominaisuuksiin.

1. Liika paine on pahaksi

Suurimmassa osassa liivejä on kaarituet, jotka ommellaan kuppiin rinnan alle lisätukea ja muotoa antamaan. Jos valitset vääränkokoiset liivit, tapahtuu espanjalaisen synnytyslääkärinä toimivan Zapardiel Sanchez-Escalonillan mukaan seuraavaa:

  • Kaarituki painautuu rintakehään.
  • Kova paine voi vahingoittaa nivelsiteitä ja rinnan kudoksia, mikä johtaa rintojen riippumiseen.
  • Liian kovaa painetta aiheuttavat rintaliivit voivat haitata verenkiertoa rintakudoksessa.

2. Liian suuret liivit

Jos rintaliivit ovat edes yhden koon liian suuret, saatat huomata punaisia naarmuja iholla ja ajan myötä liian suuret liivit johtavat rintakudoksen löystymiseen ja rintojen riippumiseen. Lisäksi voit huomata kipua ja epämukavuutta olkapäissä.

Mistä tämä johtuu? Kun liivit eivät sovi kunnolla, teet huomaamattasi korjauksia asentoosi yrittääksesi parantaa tilannetta, mikä johtaa kipuihin ja muihin ongelmiin.

3. Huonosti istuva kaarituki

Aina oikean kokoisten liivien valinta ei ole helppoa. Eri valmistajien liivit istuvat eri tavalla ja erimalliset liivit voivat aiheuttaa hankaluuksia kokojen suhteen. Joillain naisilla on suuret rinnat, mutta pieni ylävartalo, mikä tekee oikeiden liivien valitsemisesta hankalaa. Jokaisen naisen keho on erilainen ja ikävä kyllä kaikkien keholle ei noin vain löydy sopivaa mallia.

Asiantuntijoiden mukaan suurin riski vääränlaisissa liiveissä on huonosti istuva kaarituki. Joka kerta kun kaarituki hankaa  rintoja vasten, muodostuu rintojen kudoksiin painetta. Kaaritukien vaikutus on erityisen tuhoisa, jos nukut huonosti istuvissa liiveissä. Älä siis koskaan nuku rintaliiveissä, vaan riisu ne aina yön ajaksi.

4. Voiko jatkuva huonosti istuvien liivien käyttäminen lisätä riskiä rintasyöpään sairastumiseen?

Vastaus tähän on selkeä ‘ei’. Rintaliivien ja rintasyövän välillä ei ole todettu yhteyttä, eikä rintaliivien käyttö tai käyttämättömyys vaikuta rintasyövän kehittymiseen. Jatkuva paine voi kuitenkin johtaa tulehdukseen rintakudoksessa, mikä voi johtaa kystien kehittymiseen, selkäkipuun, olkapääkipuun ja rintojen arkuuteen. Tämä on hyvä pitää mielessä liivejä valittaessa.

Miten valitsen oikeat liivit?

Some figure

Sopivien rintaliivien valitseminen ja löytäminen voi olla hankalaa. Tietyn kehotyypin omaaville rintaliivien osto on ärsyttävää, sillä oikein istuvia liivejä ei tunnu löytyvän millään. Pidä kuitenkin mielessä seuraavat asiat kun menet rintaliiviostoksille, jotta vältyt pettymyksiltä, kivulta ja huonosti istuvilta liiveiltä.

  • Rintojen koko vaihtelee. Tämä on hyvä pitää mielessä rintaliivejä sovittaessa. Hormonaaliset muutokset kehossa voivat johtaa rintojen koon muuttumiseen, esimerkiksi ovulaation tai kuukautisten aikana. Monet naiset kokevat rintojen arkuutta ja turpoamista ennen kuukautisia. Pidä nämä muutokset mielessä rintaliivejä ostaessasi, eli lähde ostoksille heti kuukautisten jälkeen, kun rinnat ovat taas normaalin kokoiset.
  • Mittaa rintakehäsi. Mittaa rintakehä suoraan rintojen alapuolelta, käytä tähän mittanauhaa. Mittauksen tulos on yleensä jotakin 70 ja 95 cm:n välillä, mikä kertoo sinulle, minkäkokoiset liivit tarvitset ympärysmitaltaan.
  • Kuppikoon mittaus. Kuppikoko voi tuntua mysteeriltä, sillä se merkitään kirjaimin A, B, C, D… ja niin edelleen. Mutta miten kuppikoon voi mitata? Helpoin tapa on katsoa netistä; sieltä löytyy erilaisia laskureita, jotka antavat oman kokosi ilmoittaessasi rinnanympäryksen mitan sekä mitan, jonka saat rintojen korkeimmalta kohdalta. Kysy myös rohkeasti alusvaateliikkeen myyjää apuun!
  • Muista, että kaarituen ei tule istua rintakehää vasten, vaan sen tulee sijaita suoraan rinnan alapuolella, mukavasti rintaa tukien. Kaarituki ei saa olla liian lyhyt tai jättää jälkeensä punaisia jälkiä ihoon.
  • Kaarituki ei saa olla liian tiukka, eikä se saa pureutua ihoon.
  • Muista myös valikoida hyvin istuvat olkaimet. Jos sinulla on suuret rinnat, valikoi leveät olkaimet, sillä ohuet olkaimet painautuvat olkapäiden ihoon rintojen painosta. Leveät olkaimet ovat mukavammat ja pysyvät paremmin paikoillaan. Muista kiristää olkaimet tarpeeksi tiukalle, niin etteivät ne valahda olkapäätä alas, mutta älä luota olkaimiin rintojen tukemisessa – liivien tulee istua hyvin ja pysyä paikoillaan ilman olkaimiakin.
  • Kokeile erimallisia ja erikokoisia liivejä rohkeasti. Saatat yllättyä. Älä koskaan osta liivejä sovittamatta.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Boudaoud, N., Raimond, E., Pouzet, L., Correia, N., Pillon, M. A. B., Birembaut, P., … & François, C. (2019). Patología mamaria de la adolescente. EMC-Ginecología-Obstetricia55(4), 1-20.
  • Cáceres, Z., & Hirssleny, K. (2019). Conocimientos, mitos, creencias, actitudes y prácticas femeninas frente a la detección temprana del cáncer de mama (Doctoral dissertation, Universidad Nacional de La Plata (UNLP)).
  • Arias Plasencia, K. E. (2018). Diseño de ropa interior para mujeres de 18 a 25 años en proceso de gestación (Bachelor’s thesis, Universidad Técnica de Ambato. Facultad de Diseño, Artes y Arquitectura. Carrera de Diseño de Modas.).

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.