Verenvuoto kuukautisten välillä - mistä on kysymys?

Kuka tahansa nainen saattaa kokea jossakin vaiheessa hedelmällistä ikäänsä emättimen verenvuotoa, joten asia ei sinänsä välttämättä ole hälyttävä. On kuitenkin aina hyvä idea ottaa yhteyttä lääkäriin, mikäli itse joudut tähän tilanteeseen.
Verenvuoto kuukautisten välillä - mistä on kysymys?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Emättimen verenvuoro tai tiputteluvuoto on verenvuotoa, jota tapahtuu kuukautisten välisenä aikana. Se on joskus merkki jostakin vaarallisesta ongelmasta naisen elimistössä, esimerkiksi oire lisääntymiseen liittyvästä ongelmasta.

Vaikka tätä vuotoa ei siis pidetä normaalina ilmiönä, se ei kuitenkaan ole mikään kovin epätavallinen asia, eikä emättimen verenvuoto myöskään aina tarkoita sitä että jotain vaarallista olisi meneillään.

Siksi onkin tärkeää, että kaikki naiset ovat hyvin tietoisia tästä ilmiöstä sekä sen mahdollisista syistä – ei siis kannata vetää liian äkkinäisiä johtopäätöksiä, vaikka asia olisikin huolestuttava. Jatka lukemista, sillä seuraavassa kerromme tarkemmin kuukautisten välisen verenvuodon syistä ja niiden vakavuudesta.

Mistä kuukautisten välisessä verenvuodossa on kyse?

verenvuoto kuukautisten välillä voi mietityttää

Tavallinen kuukautiskierto vaihtelee yleensä 21-35 päivän keston välillä, ja keskimääräinen ajanjakso on 28 päivää. Tavallinen kuukautisvuotojakso on 2-7 päivää, ja kaiken kaikkiaan nainen menettää verta kuukautistensa aikana noin 30-80 ml.

Epätavallisesta emättimen verenvuodosta on kyse silloin, kun ilmenee pientä verenvuotoa kuukautisten välillä.

Lähes kaikilla naisilla ilmenee vähintään yksi tällainen kuukautisten välisen verenvuodon tai tiputteluvuodon ajanjakso elämänsä aikana. Useimmissa tapauksissa ei kuitenkaan ole aihetta huoleen.

Tästä huolimatta terveydenhoidon asiantuntijat ja gynekologit suosittelevat, että nainen kävisi lääkärillä mikäli tätä oiretta ilmenee, sillä se saattaa myös olla oire jostakin vakavammasta ongelmasta, kuten esimerkiksi syövästä tai syöpää edeltävästä kehon häiriöstä.

Mikä aiheuttaa kuukautisten välistä tiputteluvuotoa?

Ovulaatio

verenvuoto kuukautisten välillä voi johtua ovulaatiosta

Ovulaatio tunnetaan yhtenä epätavallisen verenvuodon aiheuttajana kuukautisten välisenä aikana. Kun nainen ovuloi, hänen kehonsa lisää estrogeenin tuotantoa – tämä on se hormoni, joka vastaa munasolun irtoamisesta munasarjasta.

Tämä estrogeenin määrän kasvu voi aiheuttaa kuukautisten välistä vuotoa etenkin silloin, kun se tapahtuu kuukautiskierron 13.-16. päivän aikana.

Yleensä näissä tapauksissa veren väri vaihtelee vaaleanpunaisesta ruskeaan, ja joskus ilmenee sen lisäksi valkoista limaista vuotoa ja kramppaamisen tyyppistä tunnetta alavatsassa.

Stressi

Fyysinen ja psyykkinen stressi voivat myös olla suorassa suhteessa epätavallisen kuukautisten välisen verenvuodon kanssa.

Jännityksen ja stressin aiheuttamat aivojen muutokset saattavat vaikuttaa naisen normaaliin kuukautiskiertoon, ja tämän seurauksena voi ilmetä rusehtavaa vuotoa kuukautisten jälkeen tai niitä ennen.

Havaitsematon raskaus

verenvuoto kuukautisten välillä voi johtua raskaudesta

Ei ole epätavallista, että raskaudestaan tietämätön nainen saa selville lääkärin vastaanotolla, että tämä on syynä hänen kokemaansa kummalliseen verenvuotoon.

Raskauden ensimmäisten viikkojen aikana epätavallista emättimen verenvuotoa voi ilmetä siksi, että sikiö kiinnittyy kohtuun. On kuitenkin tärkeää käydä lääkärin vastaanotolla, sillä tämä verenvuoto voi myös olla merkki keskenmenosta.

Milloin kuukautisten välinen verenvuoto on hälyttävää?

Jos verenvuoto on kovin voimakasta tai voimakkaampaa kuin normaalit kuukautisesi, tai jos veren väri on tummanpunainen, musta tai ruskea, ja mikäli lisäksi ilmenee muitakin oireita (kuten hikoilua, huimausta, arytmiaa tai vatsakipuja), sinun tulisi heti käydä lääkärin luona.

Jos huomaat verta tulevan hyvin runsaasti, mutta ei kuitenkaan enemmän kuin tavallisesti kuukautistesi aikana, voi tämä olla merkki myomasta. Joka tapauksessa runsas verenvuoto kuukautisten välillä kannattaa ottaa puheeksi lääkärin kanssa, ja asiasta tulee tehdä perusteellinen tutkimus, jotta sen syyt voidaan selvittää: aiheuttajana voi olla niin kohdunkaula, kohtu kuin emätinkin.

Mitä vaihdevuosien jälkeinen verenvuoto tarkoittaa?

verenvuoto emättimestä vaihdevuosien jälkeen

Naisen kuukautisten loppuminen on merkki siitä, että hän on tullut vaihdevuosiin. Tästä huolimatta voi olla niin, että vietettyään jo jonkin aikaa ilman kuukautisia, nainen alkaakin huomata tiputteluvuotoa tai jopa suurempaa verenvuotoa emättimestä. Tämä voi olla varoitusmerkki terveysongelmasta.

Kyseessä oleva verenvuoto saattaa olla oire hyvälaatuisesta kasvaimesta tai polyypista, mutta useimmissa tapauksissa on kyse syöpää edeltävästä oireesta tai itse syövästä.

Mitä kokeita tulisi tehdä epätavallisen verenvuodon ilmetessä?

Yksi tavallisimmista kokeista gynekologisissa poikkeavuuksissa on papakoe. Tuloksia käytetään sen määrittämiseksi, tuleeko veri kohdusta ja onko kohdunkaulassa syöpää aiheuttavia soluja.

Ultraäänitutkimus on erittäin tarkka diagnostiikkakeino, jonka avulla voidaan selvittää, ilmeneekö kohdussa tai munasarjoissa ongelmia.

Jos nämä eivät kuitenkaan ole riittävät menetelmät tulosten keräämiseksi, jäljellä on vielä hysteroskopia, joka tarkoittaa pienen kameran asettamista kohtuun emättimen kautta, jotta aluetta voitaisiin tutkia yksityiskohtaisemmin.

Jos jossain elämäsi vaiheessa koet epätavallista verenvuotoa kuukautisten välillä, näillä perusohjeilla tiedät pääpiirteittäin onko syytä huoleen. Muista kuitenkin aina tarvittaessa käydä lääkärin vastaanotolla, jotta saisit tarkat vastaukset kysymyksiisi!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • American College of Obstetricians and Gynecologists. ACOG Committee Opinion No 557: Management of acute abnormal uterine bleeding in nonpregnant reproductive-aged women. Obstet Gynecol. 2013; 121 (4): 891-896. PMID: 23635706.
  • Bulun SE. Physiology and pathology of the female reproductive axis. In: Melmed S, Polonsky KS, Larsen PR, Kronenberg HM, eds. Williams Textbook of Endocrinology. 13th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2016: chap 17.
  • Ryntz T, Lobo RA. Abnormal uterine bleeding. In: Lobo RA, Gershenson DM, Lentz GM, Valea FA, eds. Comprehensive Gynecology. 7th ed. Philadelphia, PA: Elsevier; 2017: chap 26.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.