Verenvuoto kuukautisten välillä – mistä on kysymys?

heinäkuu 3, 2016
Kuka tahansa nainen saattaa kokea jossakin vaiheessa hedelmällistä ikäänsä emättimen verenvuotoa, joten asia ei sinänsä välttämättä ole hälyttävä. On kuitenkin aina hyvä idea ottaa yhteyttä lääkäriin, mikäli itse joudut tähän tilanteeseen.

Emättimen verenvuoro tai tiputteluvuoto on verenvuotoa, jota tapahtuu kuukautisten välisenä aikana. Se on usein merkki jostakin vaarallisesta ongelmasta kyseessä olevan naisen elimistössä. Tämä johtuu siitä, että emättimen verenvuoto voi olla oire jostakin vakavasta lisääntymiseen liittyvästä ongelmasta.

Vaikka tätä vuotoa ei siis pidetä normaalina ilmiönä, se ei kuitenkaan ole mikään kovin epätavallinen asia, eikä emättimen verenvuoto myöskään aina tarkoita sitä, että jotain vaarallista olisi meneillään naisen kehossa.

Siksi onkin tärkeää, että kaikki naiset ovat hyvin tietoisia tästä ilmiöstä sekä sen mahdollisista syistä – ei siis kannata vetää liian äkkinäisiä johtopäätöksiä, vaikka asia olisikin huolestuttava. Jatka lukemista, sillä seuraavassa kerromme tarkemmin kuukautisten välisen verenvuodon syistä ja niiden vakavuudesta.

Mistä kuukautisten välisessä verenvuodossa on kyse?

Nainen miettii emättimen verenvuoto

Tavallinen kuukautiskierto vaihtelee yleensä 21-35 päivän keston välillä, ja keskimääräinen ajanjakso on 28 päivää. Tavallinen kuukautisvuotojakso on 2-7 päivää, ja kaiken kaikkiaan nainen menettää verta kuukautistensa aikana noin 30-80 ml.

Epätavallisesta emättimen verenvuodosta on kyse silloin, kun ilmenee pientä verenvuotoa kuukautiskierron viimeisenä päivänä tai ennen sitä kun kuukautiset alkavat.

Käsityksenä on, että lähes kaikilla naisilla ilmenee vähintään yksi tällainen kuukautisten välisen verenvuodon tai tiputteluvuodon ajanjakso elämänsä aikana. Useimmissa tapauksissa asiaan ei kuitenkaan ole mitään sellaista syytä, joka antaisi aiheen huoleen.

Tästä huolimatta terveydenhoidon asiantuntijat ja gynekologit suosittelevat, että nainen kävisi lääkärillä, mikäi tätä oiretta ilmenee, sillä se saattaa myös olla oire jostakin vakavammasta ongelmasta, kuten esimerkiksi syövästä tai syöpää edeltävästä kehon häiriöstä.

Mikä aiheuttaa kuukautisten välistä tiputteluvuotoa?

Ovulaatio

Naisen sukupuolielimet

Ovulaatio tunnetaan yhtenä epätavallisen verenvuodon aiheuttajana kuukautisten välisenä aikana. Kun nainen ovuloi, hänen kehonsa lisää estrogeenin tuotantoa – tämä on se hormoni, joka vastaa munasolun irtoamisesta munasarjasta.

Tämä estrogeenin määrän kasvu voi aiheuttaa kuukautisten välistä vuotoa etenkin silloin, kun on kyse 13.-16. päivän jaksosta kuukautiskierron aikana.

Yleensä näissä tapauksissa veren väri vaihtelee vaaleanpunaisesta ruskeaan, ja joskus ilmenee sen lisäksi valkoista limaista vuotoa ja kramppaamisen tyyppistä tunnetta alavatsassa.

Stressi

Fyysinen ja psyykkinen stressi voivat myös olla suorassa suhteessa epätavallisen kuukautisten välisen verenvuodon kanssa.

Jännityksen ja stressin aiheuttamat aivojen muutokset saattavat vaikuttaa naisen normaaliin kuukautiskiertoon, ja tämän seurauksena voi ilmetä rusehtavaa vuotoa kuukautisten jälkeen tai niitä ennen.

Havaitsematon raskaus

Sikiö

Ei ole epätavallista, että raskaudestaan tietämätön nainen saa selville lääkärin vastaanotolla, että tämä on syynä hänen kokemaansa kummalliseen verenvuotoon.

Raskauden ensimmäisten viikkojen aikana epätavallista emättimen verenvuotoa voi ilmetä siksi, että sikiö kiinnittyy kohtuun. On kuitenkin tärkeää käydä lääkärin vastaanotolla, sillä tämä verenvuoto voi myös olla merkki keskenmenosta.

Milloin kuukautisten välinen verenvuoto on hälyttävää?

Jos koet verenvuotoa kovin voimakkaana tai voimakkaampana kuin normaalit kuukautisesi, tai jos veren väri on tummanpunainen, musta tai ruskea, ja mikäli lisäksi ilmenee muitakin oireita (kuten hikoilua, huimausta, arytmiaa tai vatsakipuja), sinun tulisi heti käydä lääkärin luona.

Jos huomaat verta tulevan hyvin runsaasti, mutta ei kuitenkaan enemmän kuin tavallisesti kuukautistesi aikana, voi tämä olla merkki myomasta. Joka tapauksessa runsas verenvuoto kuukautisten välillä kannattaa ottaa puheeksi lääkärin kanssa, ja asiasta tulee tehdä perusteellinen tutkimus, jotta sen syyt voidaan selvittää: aiheuttajana voi olla niin kohdunkaula, kohtu kuin emätinkin.

Mitä vaihdevuosien jälkeinen verenvuoto tarkoittaa?

Vaihdevuosi-ikäinen nainen

Naisen kuukautisten loppuminen on merkki siitä, että hän on tullut vaihdevuosiin. Tästä huolimatta voi olla niin, että vietettyään jo jonkin aikaa ilman kuukautisia, nainen alkaakin huomata tiputteluvuotoa tai jopa suurempaa verenvuotoa emättimestä. Tämä voi olla varoitusmerkki terveysongelmasta.

Kyseessä oleva verenvuoto saattaa olla oire hyvälaatuisesta kasvaimesta tai polyypista, mutta useimmissa tapauksissa on kyse syöpää edeltävästä oireesta tai itse syövästä.

Mitä kokeita tulisi tehdä epätavallisen verenvuodon ilmetessä?

Yksi tavallisimmista kokeista, joita gynekologisia poikkeavuuksia koskien tehdään, on Papa-koe. Tuloksia käytetään sen määrittämiseksi, tuleeko veri kohdusta ja onko kohdunkaulassa syöpää aiheuttavia soluja.

Ultraäänitutkimus on erittäin tarkka diagnostiikkakeino, jonka avulla voidaan selvittää, ilmeneekö kohdussa tai munasarjoissa ongelmia.

Jos nämä eivät kuitenkaan ole riittävät menetelmät tulosten keräämiseksi, jäljellä on vielä hysteroskopia, joka tarkoittaa pienen kameran asettamista kohtuun emättimen kautta, jotta aluetta voitaisiin tutkia yksityiskohtaisemmin.

Jos siis jossain elämäsi vaiheessa koet epätavallista verenvuotoa kuukautisten välillä, näillä perusohjeilla tiedät pääpiirteittäin onko syytä huoleen. Muista kuitenkin aina tarvittaessa käydä lääkärin vastaanotolla, jotta saisit tarkat vastaukset kysymyksiisi!

UUTISIA VERKOSSA