Kohdunkaulan syövän varoitusmerkit

syyskuu 20, 2015

Kaikki syöpätyypit voivat olla hengenvaarallisia ja mitä aikaisemmin syöpä löydetään, sitä parempi on siitä toipumisen ennuste. Tässä artikkelissa keskitymme naisiin kohdistuvaan kohdunkaulan ja kohdun syöpään.

Vuosittain Suomessa todetaan noin 150 kohdunkaulan syöpää. Kohdunkaulan syövän ilmaantuvuus on maassamme pieni 1960-luvulla aloitettujen, valtakunnallisten joukkotarkastusten eli papa-seulontojen ansiosta.

Kohdunkaulan syöpä saa tavallisesti alkunsa, kun kohdunkaulan limakalvon normaalit solut alkavat muuttua pahanlaatuisiksi. Tällaisilla syövillä on selkeä esivaihe, joka voidaan löytää kohdunkaulasta otetun solunäytteen avulla (papa-näyte).

Virustartunnat ovat keskeinen tekijä kohdunkaulan syövän synnyssä. Papilloomavirus (HPV) on yleinen kohdunkaulassa infektioita aiheuttava virus. Papilloomaviruksen aiheuttama tulehdus on kohdunkaulan syövän tärkein riskitekijä. Tärkein ja helpoin keino ehkäistä kohdunkaulan syöpää on käydä säännöllisessä papa-kokeessa.

Mahdollisia merkkejä syövästä

Monien tutkimusryhmien mukaan kohdunkaulan syöpä voi antaa tietynlaisia varoitusmerkkejä. Opi tunnistamaan mahdolliset merkit ja varaa aika lääkäriin mikäli huomaat jotakin seuraavista asioista.

Syövän seitsemän varoitusmerkkiä ovat:

  • Muutokset virtsateiden tai suoliston toiminnassa
  • Haavaumat, jotka eivät tunnu paranevan tai joiden paraneminen kestää normaalia kauemmin
  • Verenvuoto tai muut eritteet, jotka ilmestyvät ilman syytä
  • Kyhmyt ihossa tai limakalvoilla
  • Jatkuva vahva yskä tai kurkun karheus
  • Ruuansulatuksen ongelmat tai nielemisvaikeudet
  • Muutokset luomissa, uusien luomien kehittyminen

Kohdunkaulan syövän suurimmat riskit

kohdunkaula2

Riskitekijät lisäävät syövän esiintyvyyttä. Nämä riskitekijät muuttuvat sen mukaan, mikä syöpä on kyseessä.

Kun riskitekijät on tunnistettu, tulisi keskittyä siihen, mitä muutoksia voi tehdä elämäntapoihin riskitekijöiden vähentämiseksi. Esimerkiksi tupakointi on suuri riskitekijä monien eri syöpätyyppien kehittymiselle ja etenkin keuhkojen ja kurkun syövällä on selkeä yhteys tupakointiin. Kohdunkaulan syövän suurin riskitekijä puolestaan on aikaisemmin mainittu HPV eli human papillomavirus, ihmisen papilloomavirus. Kaikkiin riskitekijöihin ei voi vaikuttaa, esimerkiksi iän myötä riski sairastua syöpään on suurempi ja joskus geeniperimä sisältää paljon syöpää.

Papilloomavirus eli HPV

Arvioiden mukaan 80 prosenttia ihmisistä altistuu elämänsä aikana papilloomavirukselle, mutta valtaosalla infektio häviää aiheuttamatta muutoksia. HPV-infektiot leviävät pääosin seksuaalisessa kanssakäymisessä, ja niitä ilmenee eniten 20–25-vuotiailla.

Yksin papilloomavirus ei kuitenkaan pysty aiheuttamaan syöpää. Muita kohdunkaulan syövän vaaraa suurentavia tekijöitä ovat nuorena aloitetut yhdynnät sekä lukuisat sukupuolikumppanit, tupakointi, diabetes, verenpainetauti, synnyttämättömyys ja ylipaino. Kohdunkaulan syövän kaikkia aiheuttajia ei tunneta.

Tupakka

tupakka

Tupakoivilla naisilla on korkeampi riski sairastua kohdunkaulan syöpään kuin tupakoimattomilla. Tupakointi voi lisätä sairastumisen riskiä jopa 50 prosenttia, sillä tupakansavun sisältämät karsinogeenit ja kemikaalit kertyvät kaikkialle elimistöön, eivät pelkästään keuhkoihin. Ikävä kyllä savun myrkylliset aineet päätyvät verenkiertoon ja leviävät kaikkiin osiin kehossa. Tupakointi alentaa myös kehon oman puolustusjärjelmän tehokkuutta ja tekee naisen alttiimmaksi HPV:n tarttumiselle.

HIV ja AIDS

HIV ja AIDS-tartunta altistaa naiset myös HPV:lle, sillä HIV ja AIDS hyökkäävät kehon immuunijärjestelmää vastaan ja heikentävät sen toimintaa huomattavasti. Tällä selittyy ainakin osin se, miksi niin monet AIDS- tai HIV-tartunnasta kärsivät naiset saavat kohdunkaulan syövän.

Klamydia

Chlamydia trachomatis on pieni solun sisäinen bakteeri, joka on yleisin seksitauteja aiheuttava bakteeri. Todettujen tartuntojen määrä on viime vuosina pysynyt korkeana. Tutkimusten mukaan naiset, joilla on ollut klamydiatartunta, ovat suuremmassa vaarassa sairastua kohdunkaulan syöpään kuin ne naiset, joilla klamydiatartuntaa ei ole ollut koskaan.

Ruokavalio

hampurilaisateria

Naiset, joilla on huonot ruokailutottumukset, voivat olla alttiimpia kohdunkaulan syövän kehittymiselle. Muista siis tuoreiden kasvisten ja hedelmien syöminen ja vältä rasvassa paistettuja ja pannulla käristettyjä ruokia.

Ehkäisypillerit

Monien eri tutkimusten mukaan ehkäisypillerit voivat lisätä riskiä kohdunkaulan syöpään, etenkin silloin, kun pillereitä käytetään tauotta vuosikausia – jos pillereitä käyttää yli viisi vuotta, käy kohdunkaulan syövän kehittymisen riski jo todella korkeaksi. Riski vähenee huomattavasti pillereiden käytön lopettamisen jälkeen.

Kohdunkaulan syövän merkkejä ja oireita

Kohdunkaulan syöpä ei välttämättä oireile alkuvaiheessa mitenkään, eivätkä muutokset paljastu kuin papa-kokeessa. Yleensä oireet ilmestyvät vasta siinä vaiheessa, kun sairaus on jo edennyt pitkälle ja levinnyt kohdunkaulasta muille alueille. Merkkejä tästä ovat muun muassa:

  • Epänormaali vuoto emättimestä
  • Epänormalit eritteet
  • Kipu yhdynnän aikana

Aina kohdunkaulan syövän oireet eivät ole selkeitä ja ne voivat jäädä huomaamatta etenkin silloin, jos kuukautiset ovat epäsäännölliset ja niiden yhteydessä esiintyy tiputteluvuotoa tms. On tärkeää käydä säännöllisesti gynekologin vastaanotolla papa-kokeessa ja yleistarkastuksessa. Papa-koe suositellaan otettavaksi kahden vuoden välein.

 

UUTISIA VERKOSSA