Menorragian oireet, syyt ja hoito

Menorragia ei yleensä johdu mistään vakavasta, mutta sen syy on hyvä käydä selvittämässä lääkärillä.
Menorragian oireet, syyt ja hoito

Kirjoittanut Ángela Aragón

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Kuukautisvuodon määrä ja kesto vaihtelevat paljon naisesta toiseen. Tästä syystä voi olla hankala tietää, milloin vuoto on liian runsasta.

Tietysti on helppo sanoa, milloin vuoto tuntuu itsestä runsaalta, mutta kuinka se mitataan? Ensimmäiseksi täytyy tarkastella itseään ja omia kuukautisiaan. On tärkeää huomata muutokset vuodon määrässä, sillä tällöin taustalla voi olla jokin ongelma.

Mutta mitä pidetään varsinaisena menorragiana? Milloin kyseessä on sairaus? Näihin monen naisen mieltä huolestuttaviin kysymyksiin löydät vastaukset tästä artikkelista.

Menorragian oireet

menorragian oireet: runsas ja pitkään kestävä kuukautisvuoto

Olemme puhuneet aiemmin runsaasta kuukautisvuodosta. Jos joudut vaihtamaan kuukautissuojan tunnin välein, kärsit todennäköisesti menorragiasta. Jos näin on myös yöaikaan, siihen tulisi kiinnittää huomiota.

Menorragiassa kuukautiset kestävät yleensä yli seitsemän päivää.

  • Yleissääntö on, että kuukautiset voivat kestää jopa viikon, mutta jos ne kestävät tätä pidempään, tulisi huolestua erityisesti jos vuoto on koko ajan yhtä runsasta.
  • Tällaiset kuukautiset aiheuttavat uupumusta ja hengenahdistusta, sillä usein menorragiasta kärsivillä naisilla on anemiaa tai vastaavia ongelmia.

Menorragian syyt

menorragia ja munasarjat

Menorragian syyt voivat vaihdella. Diagnoosin tekeminen voi näin ollen olla vaikeaa, kuten myös hoitomuodon valitseminen.

Seuraavat tekijät voivat olla menorragian taustalla:

  • Hormonihäiriö: Estrogeeni ja keltarauhashormoni ovat vuorovaikutuksessa ylläpitääkseen kohdun limakalvoa. Jos näiden hormonien välillä on epätasapaino, limakalvo muuttuu liian paksuksi ja aiheuttaa liiallista verenvuotoa.
  • Munasarjojen toimintahäiriö: Tämä saattaa kuulostaa oudolta, mutta kuukautisvuoto on mahdollinen ilman ovulaatiotakin. Tässä tilanteessa voi esiintyä menorragiaa.
  • Polyypit: Nämä ovat pieniä ja hyvänlaatuisia kasvaimia, jotka joko imevät verta tai aiheuttavat lisääntynyttä verenvuotoa. Monilla naisilla, joilla on tämä ongelma, on välillä menorragiaa ja välillä taas täysin päinvastaista. Tämän lisäksi kuukautiset ovat heillä kivuliaammat ja olo on turvonneempi.
  • Kohdun fibroidit: Jo nimi itsessään viittaa siihen, että ne ovat hyvänlaatuisia, vaikka ne ovatkin kohdun kasvaimia. Polyyppien tapaan fibroiditkin voivat aiheuttaa runsasta verenvuotoa.
  • Adenomyoosi: Tässä eräänlaisia kohdun rauhasista koostuvia ulokkeita kasvaa kohdussa. Nekin voimistavat kuukautiskipuja huomattavasti.
  • Komplikaatiot ehkäisykierukan kanssa: Joillakin naisilla esiintyy ongelmia kierukan käytön kanssa, vaikka se onkin yleisesti käytetty ehkäisymenetelmä.
  • Syöpä: Tämä on pelätyin, mutta harvinaisin menorragian syy. Runsasta verenvuotoa voi esiintyä munasarjojen, kohdun tai kohdunkaulan syövässä. Jo pelkkä syövän mahdollisuus on riittävä syy kertoa lääkärille runsaista kuukautisista.

Menorragian hoito

tyttö gynekologin vastaanotolla

Vaikka hoito riippuu vaivan aiheuttajasta, seuraavat hoitomuodot ovat tavallisimpia:

  • Tulehduskipulääkkeet: Moni nainen saa avun pelkistä lääkkeistä. Tehokkaimmat tulehduskipulääkkeet ovat mefenaamihappo, naprokseeni ja ibuprofeeni.
  • Kierukan asettaminen: Hormonikierukka vapauttaa hormoneja, mistä on erittäin paljon hyötyä niille naisille, joilla on aiemmin mainittu hormonihäiriö.
  • Ehkäisypillerit: Kuten jo mainitsimme, joillakin naisilla on ongelmia kierukan kanssa, joten he voivat kokeilla ehkäisypillereitä säädelläkseen lisääntymiselintensä toimintaa.
  • Traneksaamihappo: Tämä toimii hyydyttämällä verta, jolloin verenvuoto vähenee. Kun veri ei ole niin ohutta, kuukautiset eivät aiheuta niin paljon epämukavuutta.
  • Leikkaus: Leikkausta suositellaan polyypeille, kiinnikkeille ja pahanlaatuisille kasvaimille. Jos leikkaus on mahdollinen, se on aina nopein keino hoitaa ongelma.

Kuten näet, peloista huolimatta menorragia ei yleensä johdu mistään vakavasta. On kuitenkin aina parasta mennä lääkäriin selvittämään ongelman syy ja hoitaa se pois asianmukaisella tavalla. Muista käydä gynekologisissa tutkimuksissa tasaisin väliajoin myös oireettomana.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.