Logo image
Logo image

Nuoruuden mielialan muutokset: syyt ja niiden käsitteleminen

4 minuuttia
Nuoruutta pidetään yhtenä stressaavimmista ajoista lapsen vanhemmille, koska lapsi käy läpi suurta muutosta johon liittyvät intensiiviset mielialan muutokset. Tässä artikkelissa tutkimme tämän prosessin alkuperää ja kuinka sitä voidaan käsitellä.
Nuoruuden mielialan muutokset: syyt ja niiden käsitteleminen
Viimeisin päivitys: 25 huhtikuuta, 2019

Kun lapsi tulee 10 tai 11 vuoden ikään, hän alkaa käymään läpi kaikenlaisia intensiivisiä muutoksia. Niihin kuuluvat nuoruuden mielialan muutokset, joihin kuuluvat niin fyysiset, tunteelliset, psykologiset sekä sosiaaliset muutokset. Kaikki nämä lopulta vaikuttavat lapsen kehitykseen.

Nuoruuden mielialan muutokset eivät siis ole harvinaisia, vaan ennemminkin yllämainitun prosessin seurauksia.

Useimmat vanhemmat pelkäävät tätä “nuorten aikuisten” kokemaa epävakaiden tunteiden tilaa. Nuoruutta pidetäänkin yhtenä stressaavimmista vaiheista vanhemmille.

Se voi myös olla kiehtova kokemus sekä vanhemmille että lapsille, varsinkin jos heillä on tarvittavat työkalut joilla he selviävät siitä ja ymmärtävät sen.

Mistä nuoruuden mielialan muutokset johtuvat?

Ensinnäkin, nuoruus on elämänvaihe jonka aikana fyysiset ja henkiset prosessit, sekä sukupuolikypsyys alkavat. Nämä muutokset antavat heille oikeastaan uuden kuvan perheestään ja sosiaalisesta ympäristöstään, mikä voi aiheuttaa mielialan muutoksia.

Meidän tulisi kuitenkin selventää, että vaikka kaikki meistä ovat käyneet läpi tämän vaiheen, on monia erilaisia tapoja sen kokemiseen.

Yleisesti ottaen muutokset aiheuttavat ihmetystä, ahdistusta, pelkoa ja jopa tuskaa nuorissa ihmisissä. Prosessista voidaan tehdä helpompi, jos sekä lapset että heidän vanhempansa oppivat mitä he voivat tehdä haastavissa tilanteissa, joita he kohtaavat matkan aikana.

Some figure

Tästä syystä jaamme nyt joitakin tärkeitä asioita, jotka tulisi muistaa kun perheesi käy läpi tätä vaihetta.

Fyysiset muutokset

Aina hedelmöityksestä lähtien kehomme muuttuvat jatkuvasti ja joskus se voi johtaa hankaliin ongelmiin. Murrosiän aikana alkaa muun muassa muodostua enemmän karvoitusta ja seksuaalisia ominaisuuksia.

Pojat käyvät läpi äänenmurroksen, kivesten kehityksen ja heidän ensimmäisen siemensyöksynsä. Tytöillä taas alkaa muun muassa rinnat kasvaa ja he kokevat ensimmäiset kuukautisensa.

Kehotietoisuus alkaa syntyä tässä vaiheessa vetovoiman ja jopa seksuaalisen kiihottumisen kera. Siitä syystä fyysisestä ulkonäöstä ja omakuvasta tulee erittäin tärkeitä asioita lapsillesi.

Nämä voivat aiheuttaa paljon huolia nuorille ihmisille. Heille voidaan opettaa muutosten hyväksyminen ja kuinka niihin sopeudutaan.

Henkiset muutokset

Tunteet, joita nuori kokee, ovat aivan pinnalla. Sen takia nuoret voivat käydä läpi iloa, vihaa, pelkoa, ahdistusta, surua ja ärtyneisyyttä hyvin nopeasti ja ihan yhtäkkiä. Tämä vaihteleva henkinen tila on täysin normaalia.

Lisäksi nuorille tulee suurempi yksityisyyden tarve ja he alkavat huolehtia tulevaisuudestaan. Se johtuu siitä, että he käyvät läpi suurta henkilökohtaista muutosta. He yrittävät sovittaa yhteen heidän sisäisen ja ulkoisen maailmansa löytääkseen oman identiteettinsä.

Kognitiiviset muutokset

Some figure

Toinen perusteellinen identiteettimuutos on abstraktin ajattelun kehitys tai asioiden, joita he eivät voi nähdä tai koskea.

Itse asiassa tämä päättelykyky saa heidät ratkaisemaan ongelmat pohtimalla lukuisia näkökohtia ja jopa ennakoiden omien ja muiden tekojen seuraukset.

Se on erittäin tärkeää, koska päättely auttaa heitä elämään rinnakkain vanhempiensa sekä yhteiskunnan kanssa yleisesti ottaen. Päättely auttaa heitä myös ymmärtämään paremmin sosiaaliset säännöt, joita heidän tulisi noudattaa kaikissa tilanteissa.

Muutokset käytöksessä

Vapauden etsintä on jatkuvaa nuoruudessa.

Samalla kun he ajattelevat kuin aikuiset, mutta heiltä puuttuu omakohtaiset kokemukset, täytyy heidän silti toimia tiettyjen rajoitusten mukaan. Tämä on juuri se hetki, jolloin vanhempien ja lasten väliset konfliktit yleensä syntyvät.

Some figure

Lapset heijastavat sisäistä kaaostaan yleensä siten, että he eivät huolehdi itsestään tai huolehtivat liikaa omasta ulkonäöstään. Lisäksi he käyttävät enemmän aikaa nukkumiseen. Se johtuu suuremmasta psykologisen levon tarpeesta kaiken energian ja hormonisten tapahtumien jälkeen. Sen ymmärtäminen on tärkeää.

Varhaisten lapsuudensiteiden vahvistaminen

Nuoret tarvitsevat yhä saman verran rakkautta ja huomiota kuin aikaisemminkin. Siitä syystä on erittäin tärkeää, että luot hyvän suhteen heidän kanssaan jo lapsuudesta lähtien, jotta he tietävät sinun voivan ohjata heitä.

On tärkeää muistaa, että se suhde joka sinulla oli lapsesi kanssa hänen ollessaan pieni, ei tule olemaan samanlainen kun lapsi saapuu teini-ikään.

Tämä muutos voi kuitenkin olla hyvin rakentava ja iloinen. Joten kuinka voit näyttää hyvän vanhemman mallia, kun käsittelet lapsesi nuoruutta ja nuoruuden mielialan muutoksia?

Kuinka voit auttaa teini-ikäistä lasta

Some figure

Onneksi on olemassa mahtavia ominaisuuksia ja käytösmalleja, joita vanhemmat voivat käyttää selviytyäkseen onnistuneesti lapsensa teini-iän mielialan muutoksista ja kaikista sen mukana tulevista ongelmista.

Osoita rakkautta

Vanhemmat muodostavat erityisen siteen rakastavina hahmoina, jotka ovat aidosti kiinnostuneita lapsestaan. Lapsi oppii esimerkkiesi kautta rakastamaan ja huolehtimaan muista ihmisistä.

Muista, että huolimatta lapsen välinpitämättömyydestä, kovista sanoista tai kritiikistä sinua tai opettajiaan kohtaan, nuori tarvitsee rakkautta, ymmärrystä ja hyväksyntää. Heidän mielialojensa muutosten käsittelemisestä tulee helpompaa tällaisessa ympäristössä.

Anna tukea

Yksi erittäin tärkeä asia teini-ikäisille on se, että he tuntevat voivansa luottaa vanhempiinsa. He haluavat sinun huomioivan heidän vaivannäkönsä ja saavutuksensa, mutta siinä ei ole kaikki.

Heidän tulee myös vahvistaa omaa identiteettiään. Vanhempana sinä olet paras henkilö rohkaisemaan heitä uskomaan itseensä ja saavuttamaan tavoitteensa.

Aseta rajat

Sääntöjen ja standardien asettaminen on välttämätöntä, jotta lapsesi tuntee olevansa henkisesti turvassa. Niistä voi myös tulla erinomainen apukeino vahtiaksesi heitä ja lisätäksesi rakennetta heidän elämäänsä.

Some figure

Sinun tulee olla varovainen, että et kuitenkaan muutu auktoriteettiseksi vanhemmaksi sanellen sääntöjä, jotka ovat joko liian ankaria tai liian lieviä ja sallivia. On parempi olla tasapainoinen ja asettaa selvät rajat hyvien selitysten kanssa.

Näytä hyvää esimerkkiä

Kuten sanoimme aikaisemmin, lapsesi päättelykyvyt tulevat kukoistamaan nuoruuden aikana. He tulevat tarkkailemaan sitä mitä sanot ja teet. Yritä olla johdonmukainen teoissasi ja siinä mitä haluat juurruttaa lapseesi. Muista, että sinä olet hänen ensimmäinen lähteensä identiteetin etsinnässä.

Osoita kunnioitusta

Kaikki ansaitsevat kunnioitusta – se tiedetään hyvin. Toisinaan on helppo unohtaa, että lapset ovat myös yksilöitä ja heitä tulee kohdella kunnioittavasti.

Tunnista heidän itsenäisyytensä, vaikka heidän mieltymyksensä eivät ehkä ole samoja kuin sinun. Yritä ymmärtää heidän näkökulmansa sekä heidän tunteensa ja tarpeensa.

Kuinka käsitellä nuoruuden mielialan muutokset

Mielialan muutokset sekä fyysiset, henkiset ja tunteelliset muutokset ovat ehdottomasti haaste sekä lapselle itselleen että tämän vanhemmille.

Jos rakennat hyvän rakkauteen, ymmärrykseen ja kunnioitukseen perustuvan ihmissuhteen lapsesi kanssa hänen lapsuudestaan lähtien, hänen nuoruudestaan tulee helpompi ja palkitsevampi prosessi teille molemmille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Departamento de Educación de Estados Unidos. (2005). Cómo ayudar a sus hijos durante los primeros años de adolescencia. https://www2.ed.gov/espanol/parents/academic/adolenscencia/adolescencia.pdf
  • Casas Rivero, JJ., Ceñal González Fierro. (2005).Desarrollo del adolescente. Aspectos físicos, psicológicos y sociales. http://www.sld.cu/galerias/pdf/sitios/puericultura/desarrollo_adolescente(2).pdf

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.