Logo image
Logo image

Kymmenen tapaa lievittää kivuliaita kuukautisia

4 minuuttia
Kiinnitä huomiota käyttämiisi intiimihygieniatuotteisiin ja tee tarvittaessa muutoksia elämäntapoihisi lievittääksesi kivuliaita kuukautisia. Lue aiheesta lisää alta.
Kymmenen tapaa lievittää kivuliaita kuukautisia
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Iso osa naisista on kärsinyt kivuliaista kuukautisista ainakin kerran elämässään. Tähän kipuun ja epämukavuuteen voi joillakin naisilla liittyä jopa intiimialueen ärsytystä, johon kuuluu kutisevaa ja polttelevaa tunnetta. Osa näistä oireista saattaa johtua jopa infektiosta. Onneksi tällaista epämukavuutta voi ehkäistä ja hoitaa monin tavoin. Tässä artikkelissa neuvomme kymmenen tapaa lievittää kivuliaita kuukautisia.

Useimmiten kuukautisten aikaista epämukavuutta voi lievittää tekemällä tiettyjä muutoksia tottumuksiin. Jos kipu on kovaa, tulee hakeutua lääkäriin.

Alta löydät joitakin tavanomaisimpia syitä kuukautiskipuun ja keinoja lievittää sitä.

Kymmenen tapaa lievittää kivuliaita kuukautisia

Tyypillinen kuukautiskipu johtuu monista tekijöistä. Vaikka et voi mitään hormonitoiminnalle ja tietyille sairauksille, voit vaikuttaa tottumuksiisi saadaksesi kivun lievittymään.

1. Vältä myrkkyjä sisältäviä intiimihygieniatuotteita

Nykyään myynnissä on paljon erilaisia intiimihygieniatuotteita, joiden tarkoituksena on tehdä kuukautisista mukavammat.

Monet perinteiset tuotteet, kuten siteet, pikkuhousunsuojat ja tamponit, on kuitenkin valmistettu muovista, perinteisestä puuvillasta (johon usein viljelyn aikana suihkutetaan tuholaismyrkkyjä) ja muista kemikaaleista, jotka eivät ole hellävaraisia emättimen mikrobiomille.

Haittapuoli on se, että kaikki nämä johtavat muun muassa hien ja bakteerien kertymiseen, mikä lopulta aiheuttaa pahaa hajua. Puhumattakaan siitä, kuinka paljon ne ärsyttävät ihoa saaden aikaan kutinaa ja muuta epämukavuutta. Monet näistä tuotteista sisältävät muun muassa glyfosaattia, ja toistuva ihokontakti tämän kemikaalin kanssa on joidenkin sairauksien, kuten endometrioosin, riskitekijä ja saattaa johtaa lopulta jopa hedelmättömyyteen.

Onneksi markkinoilla on monia vaihtoehtoja, jotka on valmistettu kokonaan luonnollisista, orgaanisista ainesosista: luomupuuvillasta, selluloosamassasta ja kasvitärkkelyksestä. Tällaisia tuotteita myyvillä yrityksillä on muun muassa siteitä, pikkuhousunsuojia ja orgaanisia, hengittäviä puuvillatamponeja, joissa ei ole esimerkiksi hajusteita tai väriaineita.

Osa näistä intiimihygieniatuotemerkeistä on saanut hyvät suositukset. Niitä kokeilleet naiset kertovat, että niiden käyttö vähentää ärsyttävää kutinaa, polttelua ja osaltaan jopa kuukautiskipuja. Näillä väitteillä ei ole tieteellistä perustaa, mutta ne kannattaa pitää mielessä.

Some figure

3. Käytä luomupuuvillasta valmistettuja tuotteita

Yllä olevaa mukaillen korostetaan nyt orgaanisten tuotteiden käyttämisen merkitystä. Useimmat meistä käyttävät perinteisiä tuotteita tietämättä varsinaisesti mistä ne on valmistettu. Ei myöskään ole yrityksen etu tuoda kuluttajan tietoisuuteen intiimihygieniatuotteiden ja intiimialueen epämukavuuden välistä yhteyttä.

Haitallisen ympäristövaikutuksen lisäksi naisten intiimihygieniatuotteissa oleva puuvillatyyppi voi vaarantaa naisen terveyden. Sen viljely on maailman myrkyllisimpien listalla, sillä siinä käytetään enemmän tuholaismyrkkyjä kuin missään muussa sadossa. Luomupuuvillasta valmistetuissa tuotteissa ei ole näitä kemikaaleja.

Nacional de la Plata -yliopiston eksaktien tieteiden tiedekunnan vuonna 2015 tekemässä tutkimuksessa havaittiin, että 85 % analysoiduista perinteisistä tuotteista sisälsi glyfosaattia. Tätä myrkyllistä kemikaalia on Monsanton Roundup-kasvimyrkyssä, jota käytetään yleisesti perinteisillä puuvillaviljelmillä maailmanlaajuisesti. On todisteita siitä, että altistuminen tälle kemikaalille voi johtaa lisääntymisongelmiin ja sairauksiin.

Lue myös: Mistä johtuu kuukautisten aikana ilmenevä akne?

3. Pysy erossa voimakkaista kemikaaleista

Emätin on yksi herkimmistä naisen kehon alueista. Vaikka emättimen monipuolinen mikrobiomi suojaa sitä monilta infektioilta, tämä mikrobiomi ei pysty hajottamaan ja torjumaan kemikaaleja, joille se altistuu käyttäessämme tiettyjä tuotteita.

Intiimihygieniatuotteissa on ainakin viittä ainesosaa, jotka tiedetään myrkyllisiksi.

 • Muovi: Tämä elementti, sen lisäksi että se saastuttaa, se edistää hikoilua ja johtaa näin epämiellyttäviin hajuihin, ärsytykseen ja infektioihin.
 • Dioksiinit: Tämä kemikaali syntyy puuvillan valkaisemisesta kloorilla. Sille altistuminen on yhdistetty hormonaalisiin ongelmiin ja se saattaa aiheuttaa hedelmällisyysongelmia, Maailman terveysjärjestön (WHO) yksityiskohtaisen raportin mukaan.
 • Erittäin imukykyiset polymeerit: Nämä ovat maaöljyjohdannaisia, jotka voivat aiheuttaa ärsytystä ja pahoja hajuja.
 • Tuholaismyrkyt: Nämä ovat myrkyllisiä kemikaaleja, joilla puuvillasato suihkutetaan.
 • Väriaineet: Nämä ovat täysin tarpeettomia kemikaaleja ja aiheuttavat usein muutoksia emättimen mikrobiomissa, mikä johtaa ärsytykseen ja lisää infektion riskiä.

Kuinka siis voit välttää näitä kemikaaleja, jotta kuukautisesi olisivat vähemmän kivuliaat ja epämukavat? Opi vain olemaan valikoivampi. On olemassa paljon orgaanisia intiimihygieniatuotteita, jotka tekevät kuukautisista siedettävämmät.

4. Ruokavalion parantaminen voi lievittää kivuliaita kuukautisia

Ruokailutottumusten muuttaminen on erittäin tärkeää kuukautiskivun lievittämisessä. Lääketieteellisessä Obstetrics and Gynecology -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan runsaasti kasviksia ja vain vähän rasvaa sisältävä ruokavalio voi vähentää PMS:n ja dysmenorrean (kuukautiskivut) voimakkuutta.

Some figure

5. Lämpöhoito voi lievittää kivuliaita kuukautisia

Lämpöhoitoa on käytetty jo monia vuosia kivuliaiden kuukautisten lievittämiseen. Evidence-Based Nursing -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa havaittiin, että lämpö on yhtä tehokas kuin ibuprofeeni kuukautiskipujen lievittämisessä, koska se vähentää turvotusta ja rentouttaa.

6. Juo tulehdusta lievittäviä haudukkeita

Jotkut haudukkeet toimivat luontaishoitona kuukautiskipuihin. Iranian Journal of Pharmaceutical Research on todennut, että luontaishoidot ovat lupaava keino lievittää kivuliaita kuukautisia. Käytä kamomillaa, inkivääriä, kanelia tai minttua.

Älä jätä lukematta: Kuukautisten puuttuminen – kokeile kamomillaa ja persiljaa

7. Säännöllinen liikunta lievittää kivuliaita kuukautisia

Pysy aktiivisena koko kuukautiskierron ajan. Fyysinen aktiivisuus vapauttaa endorfiineja, jotka tunnetaan myös “hyvänolonhormoneina”. 20 minuutin päivittäinen säännöllinen liikunta voi lievittää kivuliaita kuukautisia ja näin parantaa mielialaa.

8. Kokeile rentoutusharjoituksia

Kokeile meditaatiota, joogaa tai muita rentoutusmenetelmiä, sillä ne kaikki voivat auttaa lievittämään kuukautiskipuja. Ne eivät siis ainoastaan vaikuta positiivisesti mielialaan, vaan auttavat myös lievittämään emättimen kipua ja epämukavuutta.

Some figure

9. Älä itselääkitse

Monet reseptittömät kipulääkkeet auttavat kuukautiskipuihin. Varo kuitenkin ylittämästä niiden suositeltua määrää. Kysy lääkäriltä tai apteekkarilta asianmukaisista annoksista. Mitä tulee muihin oireisiin, kuten kutinaan ja ärsytykseen, sinun on tiedettävä niiden syy oikean hoidon määrittämiseksi.

10. Käänny lääkärin puoleen, mikäli kärsit kivuliaista kuukautisista

Kuukautiset ovat luonnollisestikin hieman epämukavat ja jossain määrin kivuliaat. Kannattaa silti keskustella lääkärin kanssa, jos oireet ovat vaikeita ja jatkuvia. Toisinaan krampit, ärsytys, polttelu ja paha haju saattavat vaatia erityistä hoitoa, jonka määrittämiseksi saatetaan tarvita lisätutkimuksia.

Kivuliaat kuukautiset: yhteenveto

Kiinnitä tarkemmin huomiota käyttämiisi intiimihygieniatuotteisiin ja valitse orgaanisia vaihtoehtoja, joissa ei ole ärsyttäviä ja haitallisia aineita. Kannattaa tarkastella myös omia elämäntapoja ja ottaa tarvittaessa yhteyttä lääkäriin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Nicole W. A question for women’s health: chemicals in feminine hygiene products and personal lubricants. Environ Health Perspect. 2014;122(3):A70–A75. doi:10.1289/ehp.122-A70 
 • Fashemi B, Delaney ML, Onderdonk AB, Fichorova RN. Effects of feminine hygiene products on the vaginal mucosal biome. Microb Ecol Health Dis2013;24:10.3402/mehd.v24i0.19703. Published 2013 Feb 25. doi:10.3402/mehd.v24i0.19703 
 • Barnard, N. D., Scialli, A. R., Hurlock, D., & Bertron, P. (2000). Diet and sex-hormone binding globulin, dysmenorrhea, and premenstrual symptoms. Obstetrics and Gynecologyhttps://doi.org/10.1016/S0029-7844(99)00525-6 
 • Akin, M. D., Weingand, K. W., Hengehold, D. A., Goodale, M. B., Hinkle, R. T., & Smith, R. P. (2001). Continuous low-level topical heat in the treatment of dysmenorrhea. Obstetrics and Gynecologyhttps://doi.org/10.1016/S0029-7844(00)01163-7 
 • Safarzadeh, A., Zare, S., Yousefabadi, S. R., & Ghoreishinia, G. (2016). The relationship between Exercise and premenstrual syndrome. International Journal of Medical Research & Health Sciences. 
 • Jasuja, Veena. (2013). Relaxation Technique and Premenstual Syndrome: A Psychophysiological Study.. IOSR Journal of Dental and Medical Sciences. 8. 17-22. 10.9790/0853-0811722. 

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.