Mistä johtuu kuukautisten aikana ilmenevä akne?

Kuukautisten aikana ilmenevä akne voi lievittyä joko ehkäisypillereiden avulla tai muiden reseptilääkkeiden avulla.
Mistä johtuu kuukautisten aikana ilmenevä akne?

Viimeisin päivitys: 28 tammikuuta, 2020

Onko kuukautisten aikana ilmenevä akne tuttu ilmiö sinullekin? Lähes kaikki naiset ovat joskus (luultavasti useinkin) saaneet viestin alkavista kuukautisistaan finnien välityksellä. Moni meistä ei kuitenkaan tiedä, miksi näin tapahtuu.

Kuukautiskierto koostuu sarjasta luonnollisia hormonaalisia muutoksia, jotka tapahtuvat naisen lisääntymistä säätelevässä järjestelmässä. Kuukautiset itse taas ovat verenvuotoa, joka virtaa emättimen läpi ja joka alkaa noin 28 päivän välein, toki naisen omasta kierrosta riippuen.

Sekä koko sykli että etenkin kuukautiset ovat prosesseja, jotka vaikuttavat koko elimistöön. Hormonien aiheuttamat vaikutukset ovat hyvin vaihtelevia ja yksi näistä vaikutuksista on kuukautisten aikana ilmenevä akne. Selitämme tässä artikkelissa tarkemmin kaiken sen, mitä sinun tulee tästä epämukavasta, mutta onneksi vaarattomasta ilmiöstä tietää.

Miksi aknea ilmenee kuukautisten aikana?

Ymmärtääksemme, mistä kuukautisten aikana ilmenevä akne voi johtua, meidän on ensin ymmärrettävä hieman paremmin miten hormonit toimivat. Niin sanottu mieshormoni eli testosteroni on näyttelee tässä mielessä yhtä pääosaa.

Nuoruuden aikana testosteronin taso nousee molemmilla sukupuolilla. Lukuisat tutkimukset ovatkin vahvistaneet, että kyseinen hormoni on yksi aknen kehitykseen vaikuttavista tekijöistä. Lisäksi on arvioitu, että jopa 70 prosenttia teini-ikäisistä kärsii aknesta tässä vaiheessa elämää.

Tällä aknella on kuitenkin taipumusta kadota tai parantua aikuisuudessa. Lähes 80 prosenttia aknen saaneista aikuisista on kuitenkin naisia. Tämä johtuu siitä, että hormonien tasot vaihtelevat edelleen koko naisen elämän ajan. Miehillä päinvastoin niiden tasot vakautuvat.

Kuukautiskierron aikana nämä hormonaaliset vaihtelut johtavat moniin eri muutoksiin. Ihon tapauksessa ne voivat vaikuttaa nesteytykseen, herkkyyteen ja jopa ihon uusiutumisnopeuteen.

Jokainen nainen on erilainen ja jokainen kokemus on ainutlaatuinen. On kuitenkin kaikkein normaaleinta, että ovulaation ja kuukautisten aikana iho on paljon rasvaisempi. Siksi kuukautisten aikana ilmenevä akne on yleinen ilmiö. Itse asiassa se voi ilmaantua jopa viisi päivää ennen kuukautisten alkua.

Tämä akne vaikuttaa enimmäkseen kasvoissa, mutta sitä voi esiintyä myös selässä ja rinnassa. Hyvä asia tässä on onneksi se, että tämäntyyppisellä aknella on taipumusta kadota kuukautisten lopussa.

Kuukautisten aikana ilmenevä akne vaikuttaa enimmäkseen kasvoissa, mutta sitä voi esiintyä myös selässä ja rinnassa

Aknen muodostumisprosessi kuukautisten aikana

Juuri ennen kuukautisia androgeenien tasot (ryhmä hormoneja, kuten testosteroni) ovat veressä korkeat. Kuten olemme jo aikaisemmin maininneet, testosteroni myötävaikuttaa talirauhasten aktivoitumiseen ja talin tuotantoon.

Tuotettu tali ja rasva ovat tekijöitä, jotka vaikuttavat aknen muodostumiseen. Talin kertyessä huokosiin, se alkaa myös aiheuttaa tulehduksia näissä samaisissa huokosissa. Tällä tavalla huokoset punoittavat ja tulehtuvat aiheuttaen samalla näppyjen ja mustapäiden muodostumista.

Mitä voimme tehdä kuukautisten aikana ilmaantuvan aknen torjumiseksi?

Jos kuukautisten aikana ilmaantuva akne huolestuttaa sinua, sinun tulisi kääntyä aina ensimmäisenä lääkärisi puoleen. On olemassa lukuisia eri testejä, jotka voivat auttaa tutkimaan ja selvittämään naisen hormonitasoja. Lisäksi näiden tutkimusten perusteella lääkäri voi määrätä erilaisia lääketieteellisiä hoitoja, jotka voivat auttaa vakauttamaan näitä hormonaalisia vaihteluita.

Esimerkiksi ehkäisypilleri voi parantaa suuresti kuukautisten aikana ilmenevää aknea. Sinun olisi kuitenkin oltava tietoinen kaikista sen aiheuttamista sivuvaikutuksista.

Ehkäisypillereiden käyttö voi parantaa suuresti kuukautisten aikana ilmenevää aknea

Lisäksi on erittäin tärkeää ylläpitää tasapainoista ruokavaliota ja liikkua päivittäin. Myös tutkijat ovat pyrkineet osoittamaan veren kolesterolin ja triglyseridien välisen suhteen aknen tapauksessa. Lisäksi tiedämme, että tasapainoinen ruokavalio auttaa aina parantamaan ihon ulkonäköä.

Erityisen huomion kiinnittäminen ihoon ja siitä huolehtimiseen olisi kaikkein paras vastakeino aknen hoitoon. Ihon puhdistamiseksi ja kosteuttamiseksi on suositeltavaa käyttää ei-komedogeenisiä tuotteita päivittäin. Myös meikin välttäminen on hyvä ajatus, tietysti mahdollisuuksien mukaan.

Tämän lisäksi pyri ylläpitämään elimistöäsi nesteytettynä. Vesi nimittäin auttaa poistamaan elimistöstä myrkkyjä sekä hikoilun että virtsan kautta. Tämä auttaa ihon puhdistamaan huokosia, koska hiki kuljettaa likaa ja kuolleita soluja, joilla taasen on tapana tukkia näitä ihohuokosia.

Kiinnostuitko aiheesta? Lue täältä lisää: Taistele aknea vastaan puhdistavien smoothieiden avulla

Vielä lopuksi

Kuukautisten aikana ilmenevä akne on hyvin yleinen ilmiö. Sitä tuottavat pääasiassa hormonitasapainon vaihtelut, jotka voivat jatkua koko kuukautiskierron ajan. Kuukautisten aikana ilmenevä akne ei ole vaarallinen, mutta jos se aiheuttaa sinulle liikaa huolta tai epämukavuutta, käänny tällöin lääkäri puoleen oikeiden hoitomenetelmien löytämiseksi.

Aknea on mahdollista hoitaa ja vähentää myös luonnollisilla tavoilla, kuten kiinnittämällä enemmän huomiota omaan hygieniaan ja syömiseen. Jos akne muutoksista huolimatta jatkuu, voidaan näissä tapauksissa ottaa käytäntöön myös erilaisia ​​lääketieteellisiä hoitoja, joiden tehokkuus on tieteellisesti osoitettua. Näissä tapauksissa asian selvittämiseksi sinun tulisikin ottaa yhteys lääkäriisi tai ihotautilääkäriisi mahdollisimman pian. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.