Logo image
Logo image

4 luonnollista kotihoitokeinoa aknearpien häivyttämiseksi

3 minuuttia
Aloe nuoristaa ihoa, sitruuna toimii luonnollisena valkaisijana, kun taas kurkuma on tulehdusten vastainen. Nämä ainesosat ovat mahtavia tapoja häivyttää aknearpia.
4 luonnollista kotihoitokeinoa aknearpien häivyttämiseksi
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Kirjoittanut Okairy Zuñiga
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Jos etsit hoitokeinoa aknearpien häivyttämiseksi, kiinnitä erityistä huomiota näihin vaihtoehtoihin.

Tiedämme, että tätä ongelmaa vastaan taisteleminen voi tuntua epätoivoiselta, eikä arpia ole helppo peittää. Onneksi voit luottaa näihin vaihtoehtoihin häivyttääksesi ihollasi olevia aknearpia, joten älä ole huolissasi.

Aknen ja aknearpien aiheuttajat

Akneen on monia syitä. Mikäli haluat tietä miksi juuri sinä kärsit siitä, on paras käydä ihotautilääkärissä. 

Jos sinulla ei ole aikaa tai rahaa käydä asiantuntijan luona, on tässä joitakin yleisimpiä aiheuttajia:

 • Ihon liiallinen rasvoittuminen. Liiallinen rasvoittuminen ja öljy estävät oikeanlaista hikoilua. Tämä aiheuttaa tukkeutuneita ihohuokosia, ja sitä kautta finnejä. Kun puristat finnejä, aiheutat tulehdusta, ja ajan myötä arpeutumista.
 • Bakteerien kerääntyminen. Bakteerit levittäytyvät hiustuppien ympärille. Kun et pese kasvojasi tarpeeksi hyvin, lisäävät nämä bakteerit aknea. Kun ne eivät parane kunnolla, saat arpia.
 • Aknen vääränlainen poistaminen. Vaikka akne ärsyttääkin sinua, on tärkeää, että et yritä päästä eroon finneistä väärällä tavalla. Tähän sisältyvät finnien puristaminen, ärsytystä aiheuttavien aineiden käyttäminen sekä karhean tai kuluneen sienen käyttäminen kuorimiseen.

Kotihoidot aknearpien häivyttämiseksi

Tässä artikkelissa jaamme kanssasi luontaishoitoja, jotka ovat tehokkaita aknen aiheuttamien arpien häivyttämisessä.

1. Aloe vera

Some figure

Aloe vera on luonnollinen ihon nuorennusaine, joka on äärimmäisen tehokas. Se auttaa poistamaan aknearvet sen tulehdusten ja bakteerien vastaisten ominaisuuksien ansiosta.

Voit käyttää sitä kahdella tavalla:

 • Ota 1 rkl aloe veraa ja hiero sitä puhtaille kasvoille pyörivin liikkein.
 • Anna vaikuttaa 30 minuutin ajan ja huuhtele viileällä vedellä.
 • Suosittelemme sinua toistamaan tämän hieronnan kolmesti viikossa.

Jos akne on todellinen ongelma, kokeile seuraavaa reseptiä. Arpien poistamisen lisäksi se auttaa myös taistelemaan finnien ilmestymistä vastaan.

Ainesosat

 • 1 rkl aloe veraa
 • 5 tippaa eteeristä teepuuöljyä

Valmistus

 • Yhdistä kaksi ainesosaa ja levitä vahingoittuneelle alueelle.
 • Poista 15 minuutin jälkeen.
 • Levitä naamio päivittäin iltaisin ennen nukkumaanmenoa.

Lue myös tämä artikkeli: Tee hiuksistasi terveet aloe veran avulla

2. Sitruuna

Some figure

Sitruuna toimii luonnollisena valkaisuaineena. Se on siis täydellinen vaihtoehto aknearpien ja muiden ihovirheiden poistamiseen.

Se poistaa myös kuolleita ihosoluja, mikä helpottaa ihon uudistumista ja tekee ihosta kimmoisan. Sitruunan sisältämä C-vitamiini on kollageenin tuotannon perusta. 

Kokeile seuraavia keinoja ongelman poistamiseksi:

 • Normaalille iholle: purista sitruunan mehu ja levitä se suoraan arville vanulapun avulla. Anna vaikuttaa 10 minuutin ajan ja huuhtele pois. Levitä kahdesti päivässä korjataksesi vahingoittunut alue niin pian kuin mahdollista.
 • Rasvaiselle iholle: hunaja estää ihoa kuivumasta halliten samalla rasvaisuutta. Purista yhden sitruunan mehu ja yhdistä se 1 tl hunajaa. Levitä sitä arville ja anna vaikuttaa 15 minuutin ajan. Huuhtele ja toista päivittäin.
 • Kuivalle iholle: yhdistä 1 rkl sitruunamehua E-vitamiinikapselin sisällön kanssa. Levitä puhtaalle iholle ja anna vaikuttaa yön yli. Pese kasvot aamulla ja toista päivittäin.

Suosittelemme sinua välttämään tätä hoitokeinoa, mikäli sinulla on herkkä iho tai vietät päivittäin pitkiä aikoja auringossa.

3. Omenaviinietikka

Some figure

Omenaviinietikka on erittäin suosittu sekä ruoissa että muissa asioissa. Kun on kyse kauneudesta, on se hyvä aknearpien kirkastaja. Tämä johtuu sen sisältämistä uskomattomista supistavista ominaisuuksista. 

Sen levittäminen iholle parantaa verenkiertoa ja uudistaa ihoa. Se myös tasapainottaa pH-tason ja estää bakteereita leviämästä.

Kokeile seuraavia hoitokeinoja ja valitse suosikkisi:

 • Sekoita 1 rkl omenaviinietikkaa ja 1 rkl vettä yhteen. Levitä neste vanulapun avulla vahingoittuneelle alueelle. Anna vaikuttaa yön yli ja pese kasvot seuraavana aamuna.
 • Yhdistä 2 rkl omenaviinietikkaa 125 ml vettä ja 2 rkl hunajaa. Levitä vanulapun avulla ja huuhtele pois 15 minuutin jälkeen. Toista päivittäin.

Lue myös: Omenaviinietikan hyödyt kasvojen puhdistamisessa

4. Kurkuma

Some figure

Kurkumaa on käytetty jo vuosisatojen ajan Intiassa sen antioksidanttien sekä mikrobien vastaisten ja supistavien ominaisuuksien johdosta. Sen pääainesosa on kurkumiini, joka antaa sille sen ominaisvärin.

Koska se on erinomainen tulehduksen vastainen ainesuosittelemme kurkumaa, mikäli aknesi aiheuttaa sinulle suuria, punaisia finnejä. Kokeile seuraavaa reseptiä:

 • Sekoita 1 rkl kurkumajauhetta sitruunamehun kanssa. Levitä seos aknearpien peittämille alueille ja anna vaikuttaa 15 minuutin ajan. Huuhtele ja toista kahdesti päivässä.
 • Valmista tahna, johon tulee 1 rkl kurkumajauhetta, 1 rkl luonnonjogurttia ja 1 rkl ekstraneitsytkookosöljyä. Yhdistä kaikki ainesosat ja levitä arville. Anna vaikuttaa, kunnes se on kuiva ja huuhtele pois viileällä vedellä. Käytä kolmesti viikossa.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 •  Sepúlveda Pérez, J. (2013). Manejo de las cicatrices de acné. [online] Semcc.com. Available at: http://www.semcc.com/master/files/Cicatrices%20acne%20-%20Dr.%20Sepulveda.pdf [Accessed 15 Sep. 2017].
 • Vergara Cedeño, S. (2014). Estudio del aloe vera (Sábila) en el tratamiento del acné moderado y percepciones de la enfermedad en los adolescentes estudiantes, propuesta de un gel dermatológico.. [online] Repositorio.ug.edu.ec. Available at: http://repositorio.ug.edu.ec/bitstream/redug/8077/1/BCIEQ-T-0057%20Vergara%20Cedeño%20Suanny%20Carolina.pdf [Accessed 15 Sep. 2017].

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.